LIVE COVID-19: Lees hier alle updates over het coronavirus

De uitbraak van het coronavirus heeft ook heel veel gevolgen voor de vrijetijdssector. In heel de wereld werden pretparken, dierenparken en waterparken gesloten en kermissen afgelast. Ondertussen zijn de meeste parken in Europa heropend, maar gelden er speciale maatregelen. Ontdek hier alle updates in verband met het coronavirus in de parken.

 

 

WOENSDAG 2 SEPTEMBER

 

21:27 – Antwerpenaars mogen opnieuw naar Duitsland

Goed nieuws voor inwoners van de provincie Antwerpen. Zij mogen sinds vandaag opnieuw naar Duitsland. Onze oosterburen zien de provincie Antwerpen vanwege het dalende aantal besmettingen niet langer als risicogebied. Voor Brussel geldt de maatregel nog wel.

 

19:44 – Bijna heel Spanje nu rood gebied

Zo goed als heel Spanje kleurt binnenkort rood voor Belgen. Vanwege het stijgend aantal coronabesmettingen zal heel het land, met uitzondering van het eiland Tenerife, een rode kleur krijgen. Concreet betekent dit dat alle niet-essentiële reizen naar Spanje verboden zijn. Mensen die vanaf vrijdag om 16 uur terugkomen uit Spanje moeten verplicht een test ondergaan en 14 dagen in quarantaine. Wie dus als pretparkfan een bezoekje had gepland aan PortAventura World of Parque Warner Madrid, moet een andere reisbestemming zoeken.

 

17:16 – Britse Winter Wonderland gaat niet door

Het grote evenement Winter Wonderland, dat jaarlijks plaatsvindt in de Britse hoofdstad Londen, zal dit jaar niet doorgaan. Vanwege de coronacrisis ziet de organisatie het niet zitten om zo’n groot evenement dit jaar te organiseren. Op hun sociale media laten ze weten dat ze alle opties onderzocht hebben om de festiviteit op een verantwoorde manier te laten doorgaan. Toch zal het door de reisbeperkingen en de onzekerheid rond het coronavirus niet plaatsvinden. Winter Wonderland is een gigantische kermis in kerststijl die opgezet wordt in Hyde Park, een groot park in het midden van het stadscentrum. Het evenement zal terugkeren in 2021.

 

15:39 – Jackelino Kinderland opent opnieuw de deuren

Het Duitse pretparkje Jackelino Kinderland zal binnenkort opnieuw de deuren openen. Het indoorpark, gelegen in de buurt van de steden Keulen en Bonn, zal vanaf maandag 7 september weer bezoekers toelaten. Het is voor het eerst sinds de coronapandemie dat bezoekers weer van het kleinschalige pretpark kunnen genieten.

 

14:45 – Miracle of Lights in Slagharen gaat niet door

Attractiepark Slagharen heeft een populair evenement van de kalender gehaald. Vanwege de huidige coronamaatregelen heeft het park beslist om het jaarlijkse spektakel Miracle of Lights niet te laten doorgaan. Dat laat Slagharen weten aan onze collega’s van Looopings. Het park zal wel voor een alternatief zorgen, al is daar nog niets over bekend. Het is de eerste keer in maar liefst 15 jaar dat Miracle of Lights niet doorgaat.

 

 

DINSDAG 1 SEPTEMBER

 

17:53 – Bobbejaanland trok helft minder bezoekers deze zomer

Bobbejaanland trok vanwege de coronacrisis een stuk minder bezoekers dan in een normale zomer. Gedurende de maanden juli en augustus kwamen ongeveer de helft minder bezoekers dan anders. Voornamelijk tijdens de maand augustus was het erg rustig in het park, vermoedelijk omdat Nederlanders en Duitsers niet meer naar de provincie Antwerpen mochten. Toch is er ook goed nieuws over de dramatische zomer. Bezoekers in het park gaven gemiddeld meer geld uit dan anders.

 

12:18 – Kermis Den Haag gaat door

De kermis van Den Haag kan ook dit jaar doorgaan. Van vrijdag 11 september tot en met zondag 11 oktober zijn op het Malieveld opnieuw tal van attracties en kramen te vinden. De kermis van Den Haag is dit jaar de grootste kermis van Nederland. Er worden tal van maatregelen genomen om de veiligheid van bezoekers te garanderen, zo krijgt de kermis vaste in- en uitgangen, mogen er maximum 5000 bezoekers op het terrein en geldt er éénrichtingsverkeer. Er wordt ook extra personeel ingezet.

 

 

ZONDAG 30 AUGUSTUS

 

13:21 – Ook Oktoberfoor in Oostende kan doorgaan

De jaarlijkse Oktoberfoor in Oostende kan ook dit jaar gewoon doorgaan. Dat heeft de burgemeester van de West-Vlaamse stad recentelijk bekendgemaakt. De kermis zal plaatsvinden van vrijdag 2 oktober tot en met zondag 8 november. De stad zal een heleboel maatregelen nemen om de kermis veilig te laten verlopen. Hoe dit exact zal gebeuren wordt later bekendgemaakt.

 

11:48 – Medewerkers Futuroscope testen positief op Covid-19

Vier medewerkers van het Franse pretpark Futuroscope zijn positief getest op het coronavirus. Om die reden moeten enkele tientallen andere medewerkers veertien dagen lang in thuisquarantaine. Wie onlangs een bezoek bracht aan het park moet zich overigens geen zorgen maken, het gaat om medewerkers die geen direct contact hadden met parkbezoekers.  

 

 

ZATERDAG 29 AUGUSTUS

 

16:51 – Spaanse pretparken trekken aan alarmbel

De vereniging van Spaanse pretparken trekt aan de alarmbel. Ze vragen financiële steun aan de overheid en een verlaging van de btw. Voor pretparken bedraagt die in Spanje 21%, terwijl dat voor veel andere culturele en toeristische bedrijven slechts 10% is. Door de coronacrisis blijven veel bezoekers weg en liggen de inkomsten van de pretparken zo’n 80% lager dan normaal. De vereniging waarschuwt dat de aanhoudende problemen tot een faillissement zouden kunnen leiden en er heel wat jobs op het spel staan.

 

15:25 – Leuven kermis gaat door

De jaarlijkse Septemberkermis in Leuven kan ook dit jaar doorgaan. Van vrijdag 4 tot en met woensdag 23 september zal er in de binnenstad opnieuw een kermis te vinden zijn. Het is één van de eerste grote kermissen die sinds de coronacrisis kan plaatsvinden in België.

De stad neemt een heleboel extra maatregelen, zo zal er gewerkt worden met een maximumcapaciteit van 200 personen per plein en krijgt elk plein een aparte in- en uitgang. Er gelden verplichte looproutes en een mondmasker dragen verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar. Eten en drinken moet zittend gebeuren. Vooraf reserveren is niet nodig en er staat ook geen tijdslimiet op je bezoek.

 

 

VRIJDAG 28 AUGUSTUS

 

19:48 – Nederlanders krijgen negatief reisadvies voor Disneyland Parijs

Nederlanders worden vanaf nu ten strengste afgeraden naar Disneyland Parijs te reizen. De Nederlandse overheid heeft beslist dat het departement Seine-et-Marne, waar het Disney-resort gelegen is, oranje kleurt vanaf 29 augustus. Dat wil zeggen dat alleen noodzakelijke reizen mogen doorgaan. Wie zich momenteel daar bevindt en na vandaag terugkeert, wordt gevraagd om tien dagen in quarantaine te gaan.

Belgen moeten zich voorlopig nog geen zorgen maken, zij kunnen nog wel gewoon naar Disneyland Parijs. Er wordt aangeraden om extra waakzaam te zijn en bij thuiskomst een test en quarantaine te doen, al is dat niet verplicht. De stad Parijs zelf is wel rode zone.

 

13:40 – Efteling moet medewerkers ontslaan

De Efteling heeft drastische maatregelen moeten nemen tijdens de coronacrisis. Het park zet tientallen medewerkers van de afdeling theater en evenementen op straat. De afdeling verdwijnt en de activiteiten, die door de coronacrisis momenteel een stuk beperkter zijn, worden ondergebracht bij de afdeling hotels en resorts. In de bedrijfstak theater en evenementen werkten 76 medewerkers. Daarvan moet ongeveer een derde een nieuwe job zoeken.

 

 

DONDERDAG 27 AUGUSTUS

 

20:48 – Halloween in Bobbejaanland mag doorgaan

Dit najaar kunnen we opnieuw griezelen in Bobbejaanland. Het pretpark belooft dat het populaire evenement ook dit jaar zal doorgaan, ondanks alle coronamaatregelen. Dat laat Bobbejaanland weten aan Looopings. In welke vorm het evenement dit jaar zal doorgaan is nog niet geweten.

Bobbejaanland heeft wel hun openingsuren op de online kalender aangepast. Het park zal tijdens de halloweenperiode de poorten sluiten om 17:00 uur. In tegenstelling tot andere jaren zal er van nachtelijke nocturnes dit jaar dus geen sprake zijn.

 

20:02 – Liseberg blijft gesloten tijdens halloweenperiode

Het Zweedse pretpark Liseberg gaat nog niet meteen opnieuw open. Vanwege de coronacrisis moeten pretparken in Zweden al het hele seizoen dicht blijven. Nu blijkt dat ook tijdens de Halloweenperiode het park niet kan openen. Of het park gedurende de kerstperiode kan openen is nog niet bekend.

 

WOENSDAG 26 AUGUSTUS

 

21:58 – Walibi Belgium past openingstijden aan

De openingstijden van Walibi Belgium zijn aangepast. Op de online kalender van het park zijn alle nocturnes geschrapt. Het park zal de rest van het jaar open zijn van 10:00 uur tot 18:00 uur. Daardoor lijkt een belangrijk onderdeel van het drukbezochte halloweenevenement dit jaar in het water te vallen. Of Halloween in Walibi Belgium dit jaar nog doorgaat, is nog niet geweten.

 

17:45 – Zoomarine toch alweer terug open

Enkele dagen geleden raakte bekend dat het Italiaanse pret- en dierenpark Zoomarine de deuren moest sluiten voor het niet naleven van de coronamaatregelen. Het park zou normaal gezien van maandag tot en met vrijdag gesloten zijn. In praktijk is het park enkel maandag dicht geweest en sinds gisteren opnieuw open. Dit komt omdat de burgemeester van de gemeente waar het park gelegen is geen sluiting kon afdwingen.

 

13:14 – Disneyland Parijs kort openingsuren in

Disneyland Parijs heeft hun openingstijden aangepast. Vanaf maandag 14 september zullen de dagen een stuk ingekort worden. Zowel Disneyland Park als Walt Disney Studios zullen doordeweeks open zijn van 10:00 uur tot 18:00 uur. In het weekend zal Disneyland Park open blijven tot 19:00. De verkorte openingstijden zullen al zeker blijven tot eind september.

 

11:18 – M&Ds Scotland’s kan toch opnieuw openen

Het Schotse pretpark M&Ds Scotland’s kan na hun faillissement toch opnieuw openen. Het pretpark maakt een doorstart en is sinds maandag 24 augustus weer geopend. Bovendien pakt het park meteen uit met drie nieuwe kermisattracties. 

 

 

MAANDAG 24 AUGUSTUS

 

15:33 – Geen halloweenevenementen in de Amerikaanse Universal Studios

De Amerikaanse Universal Studios-parken maakten bekend dat er dit jaar geen halloweenevenementen georganiseerd zullen worden. Deze beslissing kwam er door de aanhoudende pandemie van het coronavirus, dat nog steeds Universal Studios Hollywood gesloten houdt.

Lees er hier meer over.

 

 

ZONDAG 23 AUGUSTUS

 

21:07 – Apenheul moet medewerkers ontslaan

Het Nederlandse dierenpark Apenheul heeft een harde beslissing moeten maken. Vanwege de coronacrisis heeft het park tien medewerkers op straat moeten zetten. Het park verwacht dit jaar zwaar verlies te lijden. Ook diverse geplande investeringen gaan voorlopig niet door.

 

18:39 – Disneyland Parijs stelt showpremière uit

Disneyland Parijs heeft de première van de show The Jungle Book Jive moeten uitstellen. Normaal zou de vernieuwde show gisteren van start moeten gegaan zijn. Twee leden van de cast zijn echter positief getest op Corona, dus zag het park geen andere optie dan de show uit te stellen. Een nieuwe premièredatum is nog niet bekendgemaakt. Vanwege de coronacrisis vindt de show plaats in de arena van Monteurs… Action! Stunt Show Spectacular in Walt Disney Studios.

 

14:26 – Zoomarine moet sluiten na overtreden coronaregels

Het Italiaanse pret- en dierenpark Zoomarine, niet ver gelegen van de hoofdstad Rome, moet sluiten vanwege het niet naleven van de coronaregels. Dat heeft het stadsbestuur besloten na het zien van beelden op sociale media, waarop te zien is dat showtribunes overvol zitten en er geen mondmaskers gedragen worden. Vanaf morgen, maandag 24 augustus, zal het park gesloten zijn tot vrijdag 28 augustus. 

 

 

DONDERDAG 20 AUGUSTUS

 

11:48 – Geen kermissen meer in Midden- en West-Brabant

Er zullen voorlopig geen kermissen meer plaatsvinden in Midden- en West-Brabant. Dat heeft de Nederlandse Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant bekendgemaakt. Vanwege het stijgend aantal coronabesmettingen vind men het niet verantwoord kermissen in deze tijd te laten doorgaan. De maatregel geldt al zeker tot 1 november.

 

 

WOENSDAG 19 AUGUSTUS

 

18:37 – Foorkramers krijgen ongelijk van Raad van State

Afgelopen zondag maakten foorkramers bekend dat ze naar de Raad van State trokken tegen de nieuwe maatregel om de maximumcapaciteit van kermissen te beperken tot 200 personen. Ze klaagden discriminatie aan ten opzichte van bijvoorbeeld markten, waarvoor de maatregel niet geldt.

Slecht nieuws voor de foorkramers en kermisfans, want helaas kregen ze geen gelijk van de Raad van State. Bij een markt moet er verplicht individueel en niet langer dan noodzakelijk gewinkeld worden, wat op een kermis door het recreatieve aspect niet doenbaar is. Voor de kermisbranche, die al sinds maart nauwelijks inkomsten heeft, wordt de situatie onhoudbaar.

 

16:05 – Drouwenerzand annuleert halloweenevenement

In het Nederlandse pretpark Drouwenerzand wordt dit jaar geen Halloween gevierd. Dat laat het park weten op hun sociale media. Vanwege de huidige maatregelen ziet het park het niet zitten in het najaar een halloweenevenement te organiseren. Het park belooft opnieuw een spectaculair Halloween in 2021.

 

 

MAANDAG 17 AUGUSTUS

 

21:33 – Hotels Disneyland Parijs blijven langer gesloten

Diverse hotels in Disneyland Parijs zullen nog langer gesloten blijven dan aanvankelijk gepland was. Zo zal het Disneyland Hotel pas de deuren op 8 december 2020, in plaats van 7 september 2020. Het recent vernieuwde Disney’s Hotel New York – The Art of Marvel zal pas openen op 8 maart 2021, 8 maanden later dan oorspronkelijk de bedoeling was. Disney’s Hotel Sequoia Lodge heeft 1 mei 2021 als voorlopige openingsdatum. Over het vakantiepark Disney’s Davy Crockett Ranch is nog niets bekendgemaakt.

Voor Disney’s Hotel Cheyenne is er nog slechter nieuws. Dat hotel is slechts enkele weken geopend, maar zou vanaf 1 oktober opnieuw de deuren sluiten tot maart 2021. Disney’s Hotel Santa Fé en Disney’s Newport Bay Club zijn daarmee de enige twee operationele hotels, en zoals het er nu naar uitziet zal dat nog even zo blijven.

 

 

ZATERDAG 15 AUGUSTUS

 

23:51 – Japans pretpark vraagt gasten niet te gillen op achtbaan

Fuji-Q Highland deelde onlangs een video waarin de coronamaatregelen uitgelegd worden. Zo moet je een mondmasker dragen in de attracties. De meest opmerkelijke regel is een verbod op gillen in de achtbaan.

Lees er hier meer over.

 

 

DONDERDAG 13 AUGUSTUS

 

12:46 – Alton Towers laat najaarsevenementen doorgaan

Alton Towers heeft bekendgemaakt dat twee evenementen, die in het najaar gepland staan, gewoon doorgaan. Ondanks alle coronamaatregelen kunnen het Oktoberfest en Scarefest dit jaar toch plaatsvinden. Tijdens het Oktoberfest belooft het park een hoop entertainment voor de hele familie, met een Duitse twist. Het is de eerste keer dat het evenement zal plaatsvinden in Alton Towers.

Ook Scarefest, het groots opgezette halloweenevenement van Alton Towers, kan dit jaar doorgaan, al zal het er door de beperkte capaciteit en de verplichte afstand wellicht helemaal anders uitzien. Het park pakt dit jaar uit met twee nieuwigheden, waarover later meer bekendgemaakt zal worden.

 

10:16 – Six Flags Over Texas stelt opening nieuwe achtbaan uit tot 2021

Het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas kondigde vorig jaar aan in 2020 een gloednieuwe achtbaan te openen, de Aquaman Power Wave. De werkzaamheden aan de baan konden we mooi volgen, maar nu maakte het park bekend dat de opening pas volgend jaar zal plaatsvinden. Deze beslissing heeft ongetwijfeld te maken met de coronacrisis.

Lees er hier meer over.

 

 

WOENSDAG 12 AUGUSTUS

 

15:31 – Kermisexploitanten trekken uit protest door Limburg

In de provincie Limburg hebben gisteren zo’n 120 kermisexploitanten gedemonstreerd. Ze reden in een grote stoet van vrachtwagens door diverse steden en gemeenten. Hiermee vragen ze aandacht voor de kermisbranche en hopen ze dat er meer kermissen kunnen doorgaan. Officieel zijn kermissen in België toegelaten, al kiezen heel wat gemeentes er zelf voor om de geplande kermissen niet te laten doorgaan.

 

12:52 – Zweedse pretparken eisen schadevergoeding van de overheid

Onlangs kregen de Zweedse pretparken te horen dat ze deze zomer niet mogen openen. Een zware domper en vooral een dikke streep door de rekening. Daarom eist de Zweedse pretparkvereniging 1,5 miljard Zweedse kroon schadevergoeding van de overheid.

Lees er hier meer over.

 

 

DINSDAG 11 AUGUSTUS

 

14:44 – Ticketverkoop Walibi Fright Nights start binnenkort

Eerder maakte Walibi Holland al bekend dat de zeer populaire Fright Nights dit jaar zullen doorgaan. Vandaag laat het park weten dat de ticketverkoop donderdag van start gaat. Hoeveel een ticket zal kosten is nog niet duidelijk. Het park roept wel op om er snel bij te zijn, want door de coronamaatregelen zal het evenement er dit jaar helemaal anders uitzien en zullen er veel minder tickets kunnen verkocht worden. 

 

 

MAANDAG 10 AUGUSTUS 

 

23:42 – Disneyland Parijs annuleert halloweenavonden

Disneyland Parijs heeft een belangrijk onderdeel van het halloweenevenement geschrapt. Op enkele dagen zouden normaal gezien de Halloween Parties plaatsvinden, waarbij het Disneyland Park open is van 20:00 uur tot 02:00 uur. Het gewone halloweenevenement dat overdag plaatsvindt gaat voorlopig wel door zoals gepland. 

 

 

ZATERDAG 8 AUGUSTUS

 

21:18 – Nickelodeon Universe maakt openingsdatum bekend

Nickelodeon Universe heeft recent een heropeningsdatum bekendgemaakt. Het park, gelegen in de Amerikaanse staat New Jersey, zal opnieuw de deuren openen op maandag 10 augustus. Vanwege het coronavirus was het pretpark bijna vijf maanden lang gesloten voor publiek.

Het park zal werken met tijdsloten van twee uur en openen met de enorm kleine maximumcapaciteit van slechts 250 bezoekers. Wie daarna nog binnen wilt, kan aansluiten in een virtuele wachtrij die je meldt wanneer je naar binnen mag. Daarnaast neemt het park nog diverse andere maatregelen, zoals het plaatsen van desinfectiestations. Mondmaskers zijn in het hele park verplicht.

 

18:07 – Parc Astérix voert mondmaskerplicht in

Vanaf vandaag is het in volledig Parc Astérix verplicht om een mondmasker te dragen. Eerder was dat alleen het geval in attracties, shows en overdekte ruimtes. Ook in de gemeenschappelijke ruimtes van de hotels geldt die regel. Parc Astérix hanteert daarmee hetzelfde beleid als Disneyland Parijs en de Belgische pretparken.

 

15:12 – Knott’s Berry Farm annuleert halloweenevenement

Het Amerikaanse pretpark Knott’s Berry Farm, dat voorlopig nog steeds gesloten is, heeft hun halloweenevenement Knott’s Scary Farm van de kalender gehaald. Vanwege de coronacrisis ziet het park, gelegen in de staat Californië, het niet zitten om dit jaar nog een groot halloweenfeest te organiseren.

Het park heeft er wel vertrouwen in dat ze dit jaar nog kunnen openen. Diverse andere parken van Cedar Fair, waar ook Knott’s Berry Farm bijhoort, maakten eerder bekend dat ze heel 2020 gesloten zullen blijven. Wanneer Knott’s Berry Farm de poorten weer kan openen, is nog niet geweten.

 

11:54 – Universal pauzeert werkzaamheden aan nieuw park

Universal stopt voorlopig met de bouw van een nieuw pretpark. De pretparkgroep was bezig met de bouw van Universal’s Epic Universe, het derde pretpark van de groep in Orlando. De werkzaamheden liggen stil tot de toekomst zekerder is. De opening van het park werd door de coronacrisis al eerder een jaar uitgesteld, naar 2024. Nu de werkzaamheden voorlopig stil liggen, is het niet geweten of die datum gehaald zal worden.

 

09:46 – Nederlandse parken moeten dicht bij meerdere coronagevallen

Pretparken in Nederland moeten de deuren sluiten als er meerdere coronabesmettingen zouden zijn. Die nieuwe maatregel heeft de Nederlandse overheid bekendgemaakt. Als er in een park meerdere coronagevallen vastgesteld worden, kan het park maximaal 14 dagen gesloten worden. De regel geldt ook voor dierenparken en musea.

 

 

VRIJDAG 7 AUGUSTUS

 

14:00 – Zamperla pakt uit met desinfectiestation voor achtbanen

De achtbaanbouwer Zamperla heeft een bijzonder ontwerp op de markt gebracht. Vanaf heden kunnen parken bij de Italiaanse bouwer een desinfectiestation voor achtbanen bestellen. Dat zorgt ervoor dat treinen snel en eenvoudig ontsmet worden. Het proces neemt slechts 45 seconden in beslag en kan op een lagere frequentie ook ontsmetten met bezoekers in de treinen.

 

13:13 – La Ronde stelt opening nieuwe achtbaan uit

Het Canadese pretpark La Ronde heeft de opening van hun nieuwste achtbaan uitgesteld. Normaal gezien zou het park dit jaar Vipère openen, een Intamin Zac Spin die eerder te vinden was in Six Flags Magic Mountain. Vanwege de coronapandemie hebben de werkzaamheden aan de achtbaan echter een hele tijd stilgelegen. Het park heeft daarom besloten de opening uit te stellen naar 2021.

 

11:25 – Seabreeze pas volgend jaar weer open

Het Amerikaanse pretpark Seabreeze zal pas volgend jaar weer de poorten openen. Dat laat het pretpark, gelegen in de staat New York, weten op hun sociale media. Vanwege de coronacrisis ziet het park het niet zitten om dit jaar nog bezoekers te verwelkomen. Het is voor het eerst in 141 jaar dat het park een jaar lang niet opent.

 

 

DONDERDAG 6 AUGUSTUS

 

13:18 – Negatief reisadvies voor Antwerpen

Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid hebben negatief reisadvies gegeven voor de provincie Antwerpen. Voor pretparkfans uit die landen wil dit zeggen dat ze voorlopig niet naar Bobbejaanland kunnen. Er wordt aanbevolen alleen noodzakelijke reizen te doen. Wie toch naar Bobbejaanland of de provincie Antwerpen wil, wordt gevraagd om bij thuiskomst 14 dagen in quarantaine te gaan.

 

11:54 – Dit jaar geen Traumatica in Europa-Park

Europa-Park heeft hun groots opgezette halloweenevenement Traumatica dit jaar van de kalender geschrapt. Vanwege de coronacrisis is het volgens het park niet mogelijk om Traumatica dit najaar te laten doorgaan. Het evenement zal terugkeren in 2021.

 

 

WOENSDAG 5 AUGUSTUS

 

22:36 – SeaWorld Parks stelt opening nieuwe attracties uit tot 2021

SeaWorld Parks, eigenaar van onder andere de Seaworld- en Busch Gardens-pretparken, heeft aangekondigd dat ze hun nieuwe attracties, die gepland stonden voor 2020, pas volgend jaar zullen openen. Het gaat om de vier grote achtbanen Iron Gwazi in Busch Gardens Tampa, Pantheon in Busch Gardens Williamsburg, Ice Breaker in SeaWorld Orlando en Emperor in SeaWorld San Diego. Texas Stingray in SeaWorld San Antonio, de nieuwe houten achtbaan van het park, werd reeds officieel geopend voor de coronacrisis. De andere attracties zullen vanwege de coronacrisis debuteren in 2021.

 

21:27 – Walibi Belgium doneert meer dan 15.000 euro aan goed doel

Walibi Belgium laat hun goed hart zien. Het park doneert een cheque van maar liefst 15.284 euro aan de Consortium 12-12, een vzw die bestaat uit verschillende goede doelen die zich inzetten in de strijd tegen de coronapandemie. Het bedrag kwam tot stand door de ticketwinst op 26 juli, de dag dat Walibi Belgium exact 45 jaar bestaat.

 

19:09 – Plopsa annuleert al het entertainment tot november

Vanwege de coronapandemie heeft Plopsa besloten al het entertainment te schrappen tot het einde van de herfstvakantie. Concreet betekent dit dat er deze zomer en in het najaar geen shows, meet-and-greets en evenementen meer zullen plaatsvinden in Plopsaland De Panne, Plopsaqua De Panne, Plopsa Indoor Hasselt en Plopsa Coo. Ook de Halloween Scare Nights in Plopsaland De Panne zullen niet doorgaan. De parken zullen wel versierd worden met halloweendecoratie, maar het entertainment en de spookhuizen zullen dit jaar ontbreken. “Het is een drastische maatregel, maar volledig in het belang van onze bezoekers,” reageert CEO Steve Van den Kerkhof.

Lees er hier meer over.

 

16:50 – Ook Valleyfair blijft heel 2020 gesloten

Na Kings Dominion, Carowinds en California’s Great America kan ook Valleyfair aan het rijtje toegevoegd worden van parken die dit jaar niet meer zullen openen. Het park, gelegen in de staat Minnesota, zal vanwege de coronacrisis pas opnieuw bezoekers toelaten in 2021.

 

16:17 – California’s Great America stelt opening uit tot 2021

De Amerikaanse pretparkgroep Cedar Fair hakt moeilijke knopen door. Niet alleen Carowinds en Kings Dominion zullen dit jaar gesloten blijven, ook California’s Great America zal heel 2020 de deuren gesloten houden vanwege de coronapandemie.

 

15:42 – Ook Carowinds blijft dit jaar dicht

Nadat Kings Dominion reeds had bekendgemaakt dat ze dit jaar niet zullen openen, laat nu ook het Amerikaanse pretpark Carowinds weten dat ze dit seizoen de poorten gesloten zullen houden. Het park zal pas opnieuw bezoekers verwelkomen in 2021.

 

15:15 – Kings Dominion zal dit jaar niet heropenen door coronacrisis

Het Amerikaanse pretpark Kings Dominion moest door de coronacrisis maandenlang gesloten blijven dit jaar. Het park, dat dit jaar haar waterpark zou uitbreiden met een nieuwe attractie, maakte bekend dat door de aanhoudende pandemie de beslissing genomen werd dit jaar niet meer te heropenen.

Lees er hier meer over.

 

12:00 – Opnieuw live updates in onze blog

Vanwege het stijgende aantal besmettingen en de zeer onzekere toekomst voor de pretparkindustrie, maken steeds meer parken nieuwtjes bekend met betrekking tot het coronavirus. Het team van Themeparkfreaks heeft daarom besloten vanaf vandaag opnieuw het meest recente nieuws te brengen via deze live blog.

 

 

ZONDAG 5 JULI

 

21:33 – Sinksenfoor krijgt wintereditie

Na veel twijfel is beslist dat de Antwerpse Sinksenfoor dit jaar toch kan doorgaan. Het evenement zal echter wel plaatsvinden in een ander vorm en op een ander moment dan we gewoon zijn. Voor het eerst komt er namelijk een winterfoor naar de stad. De kermis zal op Spoor Oost te vinden zijn van zaterdag 21 november tot en met zondag 13 december.

 

18:52 – Kennywood moet opening uitstellen

Het Amerikaanse pretpark Kennywood, gelegen in de staat Pennsylvania, heeft bekendgemaakt dat ze hun opening zullen uitstellen. Normaal gezien had het park vandaag moeten openen, op maandag 6 juli. Vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen en het advies van de staat om thuis te blijven, heeft het park beslist om de deuren voorlopig gesloten te houden. Het park noemt geen nieuwe openingsdatum.

 

16:16 – Bevestiging: toch Tilburgse Kermis dit jaar

Er komt dit jaar toch een kermis in de Nederlandse stad Tilburg. Door een eerder verbod leek het eerst op dat de grootste kermis van Nederland dit jaar niet zou kunnen plaatsvinden. Nu het verbod is opgegeven, is bekendgemaakt dat er toch een Tilburgse Kermis zal komen, hetzij in een aangepaste vorm. Er zullen zo’n 50 verschillende attracties verdeeld staan over drie pleinen.

De kermis zal plaatsvinden van vrijdag 17 juli tot en met zondag 26 juli en dagelijks geopend zijn van 13:00 uur tot 21:00 uur. Het reuzenrad zal ook na de kermis nog blijven staan, waardoor het twee maanden in de stad te vinden is.

 

 

ZATERDAG 4 JULI

 

17:41 – Duitse en Nederlandse exploitanten richten tijdelijk pretpark op in Polen

Verschillende Duitse en Nederlandse exploitanten hebben de krachten gebundeld om samen een tijdelijk pretpark op te richten in Polen. Het gaat om Holiday Park Szczecin, gelegen in de Poolse stad Szczecin, net over de Duitse grens nabij Berlijn. Hiermee hopen ze ongetwijfeld naast de Poolse kermisfanaten ook de Duitse fans over de vloer te krijgen.

Heel wat grote attracties zijn er aanwezig, waaronder de 55 meter hoge booster V Maxx, die een snelheid behaalt van 120 km/u. Ook de XXL is present, net zoals de starflyer Flyer. Ook een reuzenrad, een achtbaan, een break dance, botsauto’s, een spookhuis en vele andere attracties zijn opgesteld. Holiday Park Szczecin opende op zaterdag 3 juli de deuren en blijft staan tot en met zondag 30 augustus.

 

15:18 – Nog meer tijdelijke pretparken in Duitsland

Ook Düren krijgt nu een tijdelijk pretpark. Dit krijgt de naam Dürener Sommer-Special en zal plaatsvinden van vrijdag 17 juli tot en met zondag 30 augustus. Dit is dus veel langer dan de gebruikelijke zomerkermis, die er slechts één week staat. Er komen 11 attracties van het type grootvermaak, waaronder 2 achtbanen: de Crazy Mouse van Janßen en Willy der Wurm van Bauermeister.

Verder komen ook de thrill rides Break Dancer No. 2 van Dreher, Ghost Rider van Löffelhardt, Beach Party van Milz en Der Polyp van Dreßen. Voor families is er de Wellenflug, het reuzenrad Liberty Wheel van Gormanns, Freddy’s Circus van Zinnecker, een spookhuis en botsauto’s.

Ook Euskirchen pakt uit met een tijdelijk pretpark. Het gaat om Happy Erftauen Park dat er zal staan van donderdag 9 juli tot en met zondag 9 augustus. Veel over dit park is nog niet geweten, maar onder andere de achtbaan Crazy Jungle van Luxem, de Musik Express van Reminder en de Time Machine van Luxem zullen aanwezig zijn.

 

 

VRIJDAG 3 JULI

 

18:32 – Rye Playland blijft heel 2020 gesloten

Het Amerikaanse pretpark Rye Playland, gelegen aan de oostkust van het land, zal dit jaar niet meer openen. Dat heeft het pretpark zelf bekendgemaakt. Het is daarmee de eerste keer sinds de opening in 1928 dat het park een heel jaar gesloten blijft. Zelfs tijdens de tweede wereldoorlog, branden en natuurrampen gebeurde dit nooit eerder. Pas in 2021 zullen de poorten opnieuw geopend worden.

 

 

DONDERDAG 2 JULI

 

22:54 – Abonnees Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael hoeven niet meer te reserveren

Goed nieuws voor abonnementhouders van Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael. Mensen met een abonnement hoeven niet langer meer te reserveren. Het laten zien van het abonnement bij de ingang volstaat om het toegang te krijgen tot de dierenparken.

 

20:45 – Park Hilaria in Eindhoven gaat definitief niet door

Na de versoepelingen van de Nederlandse overheid in verband met het coronavirus, is het vanaf 1 juli theoretisch gezien niet meer verboden om een kermis te organiseren. Normaal was het verbod nog van kracht tot 1 september. Er dienen wel allerhande toestemmingen verkregen te worden die vaak weken in beslag nemen. Hierdoor blijft de vraag wanneer de eerste Nederlandse kermis opnieuw zal plaatsvinden. De Tilburgse Kermis overweegt hierdoor om in aangepaste vorm de editie van 2020 toch te laten doorgaan. Park Hilaria, dat normaal plaatsvindt in Eindhoven en één van de grootste kermissen in Nederland is, laat nu weten dat de editie van 2020 definitief afgelast is.

 

18:32 – Bezoekers Djurs Sommerland kunnen zich laten testen op Corona

Heel wat pretparken hadden al verschillende creatieve en soms bizarre maatregelen genomen, maar Djurs Sommerland weet alsnog origineel uit de hoek te komen. Bezoekers van het pretparken zullen zich vrijwillig kunnen laten testen op COVID-19. Hiervoor zal elke zaterdag een mobiel testcentrum beschikbaar gesteld worden bij het Deense pretpark.

 

14:58 – Ook DierenPark Amersfoort moet medewerkers ontslaan

Zeer slecht nieuws voor de medewerkers van DierenPark Amersfoort. Het park heeft laten weten 17 medewerkers te moeten ontslaan ten gevolge van de coronacrisis. In het park werken zo’n 125 vaste medewerkers. Hoeveel tijdelijke contracten hun baan verliezen is nog onduidelijk.

 

 

WOENSDAG 1 JULI

 

22:41 – Zuidfoor van Brussel gaat toch door

De Zuidfoor van Brussel zal dan toch mogen doorgaan dit jaar. Dat zijn de foorkramers met de stad Brussel overeengekomen na overleg met onder andere het federale niveau. “We hebben gevochten voor onze kermis. Wat een opluchting”, luidt het bij de exploitanten. De Zuidfoor zal plaatsvinden van zaterdag 1 tot en met zondag 30 augustus op de Zuidlaan in Brussel.

 

 

DINSDAG 30 JUNI

 

20:36 – Six Flags Great Adventure stelt opening achtbaan uit

Six Flags Great Adventure heeft aangekondigd dat Jersey Devil Coaster, de nieuwe achtbaan van het park die normaal dit jaar zou openen, pas in 2021 zal open gaan voor publiek. Vanwege het coronavirus hebben de werkzaamheden aan de nieuwe coaster een hele tijd stilgelegen. Het park heeft daarom de moeilijke beslissing gemaakt de RMC-achtbaan pas volgend jaar te openen.

 

 

MAANDAG 29 JUNI

 

22:51 – Tivoli Gardens moet honderden personeelsleden ontslaan

Het Deense Tivoli Gardens heeft een enorme hoeveelheid personeel op straat gezet. Vanwege de coronacrisis verliezen maar liefst 233 personeelsleden hun job, zo’n 10% van het totaal aantal medewerkers. Ze worden begeleid bij het zoeken van een nieuwe baan.

De coronacrisis valt zwaar voor het pretpark, dat middenin de stad Kopenhagen ligt. Door de huidige coronamaatregelen kunnen er in het pretpark geen grote concerten doorgaan. Daarmee trekt het park normaal gezien miljoenen bezoekers per jaar. Tivoli Gardens vreest voor een verlies van maar liefst 13 miljoen euro.

 

 

ZONDAG 28 JUNI

 

14:33 – Bobbejaanland houdt enkele attracties gesloten

Vanaf woensdag 1 juli mag Bobbejaanland opnieuw de poorten openen. Toch zullen niet alle attracties toegankelijk zijn. Vanwege de coronamaatregelen blijven enkele attracties gesloten. El Paso, The Forbidden Caves en het speelgebied in Kinderland blijven voorlopig dicht. Daarnaast zullen de achtbanen Revolution en Dreamcather opereren zonder virtual reality.

 

12:20 – Misschien toch Tilburgse kermis deze zomer

Recentelijk werden in Nederland de maatregelen voor evenementen versoepeld, waardoor er vanaf woensdag 1 juli opnieuw kermissen kunnen plaatsvinden. De grootste kermis van Nederland, de Tilburgse Kermis, kan daardoor misschien toch doorgaan. De gemeente laat weten dat ze op dit momenten verschillende scenario’s aan het bekijken zijn om het evenement – al dan niet in een andere vorm – te laten doorgaan.

 

 

ZATERDAG 27 JUNI

 

23:58 – Kermissen in Nederland weer mogelijk vanaf juli 

Erg goed nieuws voor de exploitanten en kermisfanaten in Nederland. Vanaf woensdag 1 juli mogen vergunningsplichtige evenementen, waaronder kermissen, opnieuw plaatsvinden. Dit is twee maanden vroeger dan initieel gezegd. Toch is er ook een maar aan het verhaal, want meestal duurt het ongeveer zes weken voor een vergunningsaanvraag in orde is. Hierdoor lijkt de kans dus klein dat er begin juli al effectief kermissen zullen zijn.

 

 

VRIJDAG 26 JUNI

 

16:54 – Wild Mouse trekt naar Frankrijk om kermisverbod in België te overbruggen

Omdat de zeer unieke single rail rollercoaster Super Railway dit jaar niet naar de Foire Saint Jean in Strasbourg kan komen, heeft de Franse organisatie aan de Belgische exploitant Bufkens gevraagd of hij met de Wild Mouse naar de kermis kan komen. Daar is de exploitant, die Franse familie heeft, met veel plezier op ingegaan. Zijn agenda is momenteel vrij wegens het kermisverbod in België. Sinds begin juni zijn er al wel terug kermissen in Frankrijk. De Foire Saint Jean in Strasbourg is een behoorlijk grote kermis en loopt van woensdag 1 juli tot en met zondag 19 juli.

 

 

DONDERDAG 25 JUNI

 

22:12 – Disneyland Anaheim stelt heropening voor onbepaalde duur uit

Het Amerikaanse, originele Disneyland Resort in Anaheim heeft bekendgemaakt dan toch niet te zullen openen op vrijdag 17 juli. De groep stelt de heropening uit voor onbepaalde duur en noemt zelf geen nieuwe datum. De beslissing komt er nadat de staat California bekendmaakte dat ze pas na zaterdag 4 juli een beslissing zullen nemen over wanneer de pretparken weer kunnen openen. Dit is veel te laat om al het personeel op tijd aan de slag te krijgen en de parken op een veilige manier te kunnen heropenen. De twee pretparken, Disneyland en Disney California Adventure, blijven dus gesloten. Hetzelfde geldt voor de hotels. Het uitgaansgebied Downtown Disney gaat wel gewoon open op donderdag 9 juli.

 

 

WOENSDAG 24 JUNI

 

22:55 – Kinderstad Heerlen binnenkort weer open

Het Nederlandse Kinderstad Heerlen heeft bekendgemaakt dat ze binnenkort opnieuw zullen openen. Vanaf zaterdag 27 juni zal het indoorpark opnieuw bezoekers verwelkomen. Het is het laatste pretpark in Nederland dat een openingsdatum communiceert. Wie het park wil bezoeken, moet op voorhand een ticket reserveren. Bepaalde attracties zullen gesloten blijven. Sommige andere attracties zijn alleen toegankelijk voor kinderen tot en met 12 jaar.

 

21:14 – Heleboel tijdelijke pretparken duiken op in Duitsland

Eerder maakten we al bekend dat er met DüsselLand en FunDoMio twee tijdelijke pretparken gebouwd waren in Duitsland. Daar zijn er nog een aantal bijgekomen.

INDEPark is gelegen in Eschweiler en pakt uit met 9 attracties van het type grootvermaak. Onder andere de achtbanen Crazy Mouse van Janßen en Willy der Wurm van Bauermeister zijn hier present. INDEPark opende de poorten op vrijdag 19 juni en blijft er staan tot en met zondag 12 juli.

Erwitte Schlosspark is gelegen in Erwitte, vlakbij het plaatselijk kasteel. Zij pakken uit met 12 attracties van het type grootvermaak, waaronder de achtbaan Magic Mouse van de Nederlandse exploitant Buwalda. Ook de Break Dancer van Schneider, The Aviator van Fischer, Jetlag van Weber, Aeronaut van Hoefnagels en de Infinity van Hoefnagels zullen hier present zijn. Het tijdelijk pretpark opent de poorten op vrijdag 26 juni en blijft staan tot en met zondag 9 augustus.

Hagen Hagorado is een kleiner tijdelijk pretpark met 7 attracties van het type grootvermaak. Hagen Hagorado is geopend van 26 juni tot en met 19 juli en bevat onder andere de achtbaan Twister van Kaiser, Heart Breaker van Lehrmann, X-Force van Klinge, Extrem van Deinert en de X-Factor van Deinert.

IBBi-Land is een tijdelijk pretpark, gelegen in Ibbenbüren, dat op vrijdag 3 juli de deuren zal openen en op zondag 2 augustus weer zal sluiten. Er staat onder andere de achtbaan X-Racer en de wildwaterbaan Big Splash van Klünder. In totaal zijn er 12 attracties van het type grootvermaak. Zo staat er de Break Dancer van Fehlauer, de Troika van Ahrend, het reuzenrad Around the World van Cornelius, de Avengers – The Ride van Hortz en Mach 1 van Fehlauer.

Schängelland is een tijdelijk pretpark in Koblenz dat zijn deuren opent op zaterdag 4 juli en sluit op zondag 16 augustus. Onder andere de achtbaan Silver Mine van Issel is present, maar ook de Break Dance van Klinge en de X-Flight van Ernst. In totaal zijn er al 9 attracties van het type grootvermaak bekendgemaakt, maar de attractielijst is nog niet volledig.

 

19:46 – Six Flags Great Adventure mag opnieuw openen

Het Amerikaanse Six Flags Great Adventure, gekend van onder andere Kingda Ka, de hoogste achtbaan ter wereld, heeft bekendgemaakt dat ze binnenkort terug volledig zullen openen. De grote safari in het park was al een tijdje toegankelijk, maar vanaf zaterdag 4 juli zal opnieuw het hele park toegankelijk zijn. Abonnementhouders mogen al een dag vroeger naar binnen. Wie het park wil bezoeken, moet verplicht op voorhand een ticket reserveren.

 

15:01 – Nog geen duidelijkheid over kermissen

Vandaag werd op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad bekendgemaakt dat pret- en waterparken opnieuw mogen openen vanaf woensdag 1 juli. Daarnaast werd ook bekend dat indoor evenementen opnieuw toegelaten zullen zijn tot 200 personen. Outdoor evenementen mogen maximum 400 personen verwelkomen. Deze capaciteitslimiet zal in augustus geherevalueerd worden tot 400 binnen en 800 buiten, als de gezondheidssituatie het toelaat.

Wat dit echter betekent voor de kermissen, is nog niet helemaal duidelijk. Tijdens een eerdere persconferentie werd bekendgemaakt dat kermissen normaal gezien vanaf 1 augustus terug kunnen plaatsvinden. Of dat effectief doorgaat en in welke vorm dat precies zal gebeuren, blijft voorlopig afwachten.

 

14:42 – Groen licht voor Belgische pretparken

Er werd zonet tijdens de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad bekendgemaakt dat de Belgische pretparken binnenkort mogen openen. Vanaf woensdag 1 juli mogen parken als Walibi Belgium, Bobbejaanland, Bellewaerde en Plopsaland De Panne weer bezoekers verwelkomen.

Lees er hier meer over.

 

13:40 – Parc du Bocasse kondigt heropeningsdatum aan

Het Franse pretpark Parc du Bocasse heeft een heropeningsdatum bekendgemaakt. Vanaf woensdag 1 juli zal het pretpark opnieuw bezoekers verwelkomen. Het park zal binnenkort met meer informatie naar buiten komen over onder andere de getroffen maatregelen.

 

12:21 – Tokyo Disney Resort maakt heropeningsdatum bekend

Het Tokyo Disney Resort heeft bekendgemaakt dat ze binnenkort opnieuw zullen heropenen. Het is het laatste Disney resort ter wereld een heropening aankondigt. Tokyo Disneyland en Tokyo DisneySea, de twee parken van het resort, zullen opnieuw bezoekers ontvangen vanaf woensdag 1 juli. Wie de parken wil bezoeken, moet verplicht op voorhand een ticket reserveren.

In het resort gelden dezelfde regels als in de andere Disney resorts. Bij aankomst wordt van elke bezoeker de temperatuur gemeten. Mondmaskers zijn in het hele resort verplicht, behalve tijdens het eten. Diverse shows, parades en meet-and-greets zullen niet doorgaan.

 

10:37 – Diverse Britse pretparken kondigen meteen heropening aan

Gisteren werd bekend dat de Britse pretparken vanaf zaterdag 4 juli opnieuw mogen openen. Enkele parken, zoals Alton Towers, Thorpe Park, Blackpool Pleasure Beach, Legoland Windsor en Chessington World of Adventures, maakten van te voren al bekend dat ze op die datum zullen openen. Nu kondigen ook tal van andere pretparken een openingsdatum aan.

Drayton Manor kondigde recentelijk aan dat ze vanaf zaterdag 4 juli weer bezoekers zullen verwelkomen. Ook Paultons Park communiceert die datum. Fantasy Island opent tevens op 4 juli. Ook enkele kleinere parken, zoals Adventure Island, Twinlakes Park, Brighton Palace Pier en Funland at The Tropicana, zullen op die dag opnieuw de poorten openen. Crealy Theme Park & Resort zal twee dagen later openen, op maandag 6 juli.

Great Yarmouth Pleasure Beach houdt het zaterdag 11 juli, net als The Milky Way Adventure Park. Flambards zal vanaf zaterdag 18 juli weer de deuren openen. Oakwood zal pas openen op maandag 20 juni.

 

 

DINSDAG 23 JUNI

 

22:19 – Britse pretparken mogen heropenen op 4 juli

Ook in Verenigd Koninkrijk is de kogel door de kerk, de regering keurde vandaag goed dat de heropening van de pretparken kan plaatsvinden vanaf 4 juli, uiteraard met de nodige veiligheidsvoorschriften. Ook cafés, restaurants, bioscopen en speeltuinen kunnen vanaf dan weer open. Voor de waterparken blijft het voorlopig afwachten wanneer zij kunnen heropenen.

Lees er hier meer over.

 

19:15 – Ook Noorwegen en Zwitserland openen tijdelijke pretparken

Nadat er eerder al in Duitsland, Oostenrijk en Finland tijdelijke pretparken waren aangekondigd, om op deze manier toch nog een soort kermis te kunnen organiseren, zijn er nu ook tijdelijke pretparken opgebouwd in Noorwegen en Zwitserland.

Het gaat om Levanger Sommerpark in Levanger in het noorden van Noorwegen. Het tijdelijk pretpark wordt uitgebaat door Hugos Tivoli, een Noorse exploitantenfamilie. Hier zijn verschillende attracties terug te vinden, zoals een star flyer, booster, swing out en ook een achtbaan. Het tijdelijk pretpark opende al op 18 juni haar deuren en blijft er nog staan tot 8 augustus.

In Zwitserland gaat het om Chilbi-Park Zuchu in de stad Zuchwil. Ook hier staan verschillende attracties opgesteld, zoals een achtbaan, een wildwaterbaan, botsauto’s, een draaimolen, een glijbaan en heel wat andere kinderattracties. Het tijdelijke pretpark opende de poorten op 20 juni en blijft er nog staan tot 30 augustus.

 

13:54 – SnowWorld maakt zich klaar voor heropening

SnowWorld is voornemens om haar pistes op 1 juli te heropenen. Vanaf dat moment kunnen wintersporters ook weer ski- of snowboardlessen volgen. SnowWorld zal werken volgens strikte veiligheidsprotocollen en trof uitvoerige maatregelen om haar gasten zo veilig mogelijk te laten genieten van wintersport in eigen land. Om drukte te voorkomen, moeten gasten vooraf een tijdstip reserveren via de website. Dit is mogelijk vanaf een week voor de geplande heropening. 

Lees er hier meer over.

 

 

MAANDAG 22 JUNI

 

22:19 – Shockgolf door Zweedse pretparkindustrie: parken blijven deze zomer dicht

Vandaag nam de Zweedse overheid de beslissing om de Zweedse pretparken deze zomer gesloten te houden. De regering verleent geen uitzondering op het verbod op openbare bijeenkomsten en openbare evenementen met meer dan 50 personen. Een bezoek aan een Zweeds pretpark zit er dus voor onbepaalde tijd niet in.

Lees er hier meer over.

 

20:18 – Tayto Park moet opening opschuiven

Het Ierse pretpark Tayto Park had gepland om opnieuw de deuren te openen op donderdag 18 juni. Op die beslissing is het park terug moeten komen. Het park is namelijk afgelopen donderdag niet geopend en kondigt nu aan opnieuw bezoekers te verwelkomen vanaf maandag 29 juni.

 

18:48 – Disneyland Parijs kondigt gefaseerde heropening aan

Vandaag kondigde Disneyland Parijs een gefaseerde heropening aan vanaf 15 juli 2020, te beginnen met Disneyland Park, Walt Disney Studios Park, Disney’s Newport Bay Club Hotel en Disney Village. Er zal ook een gefaseerde heropening zijn van de Disney-hotels, waaronder Disney’s Hotel Cheyenne op 20 juli, Disney’s Hotel Santa Fe op 3 augustus en het Disneyland Hotel op 7 september. Disney’s Sequoia Lodge Hotel en Disney’s Davy Crocket Ranch blijven in de zomer gesloten en de heropeningsdata worden op een later tijdstip aangekondigd.

Het maximale aantal bezoekers in het park zal gelimiteerd worden. Dit vereist een geavanceerd ticketsysteem met reserveringen om tegemoet te komen aan de coronamaatregelen. Als gevolg hiervan zullen sommige ervaringen, shows of evenementen niet beschikbaar zijn of kunnen ze worden gewijzigd bij heropening. Hoewel ontmoetingen met personages tijdelijk niet beschikbaar zijn, zullen personages in de parken op nieuwe manieren terug te vinden zijn om gasten te vermaken en te verrassen. Bovendien worden FastPass-services opgeschort om het nodige wachtrijbeheer voor attracties mogelijk te maken. Cast members en gasten vanaf 11 jaar moeten ook een mondmasker dragen.

Lees er hier meer over.

 

 

ZONDAG 21 JUNI

 

20:37 – Walt Disney World annuleert Mickey’s Not-So-Scary Halloween Party

Walt Disney World heeft aangekondigd dat één van de grootste evenementen dit jaar niet zal doorgaan. Mickey’s Not-So-Scary Halloween Party, het familievriendelijk halloweenevenement van het resort, zal vanwege de coronacrisis niet plaatsvinden in 2020. Het evenement duurt normaal gezien van eind augustus tot en met begin november en vindt ’s avonds plaats in het Magic Kingdom. Gasten moeten er dus een apart ticket voor kopen.

 

16:40 – Boudewijn Seapark maakt heropeningsdatum bekend

Boudewijn Seapark, gelegen in Brugge, heeft recent een heropeningsdatum bekendgemaakt. Vanaf woensdag 1 juli zal het park opnieuw geopend zijn voor bezoekers. Op voorhand online een ticket reserveren. Wie een show wilt bezoeken, moet ook daarvoor online een tijdstip reserveren.

 

15:31 – Wild Water West stelt RMC Raptor uit naar 2021

Het Amerikaanse waterpark Wild Water West, die een spectaculaire Single Rail Coaster van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction gaat bouwen, heeft het project uitgesteld naar volgend jaar. Omwille van de coronacrisis wordt de nieuwe RMC Raptor coaster opgeschoven naar 2021.

Lees er hier meer over.

 

13:53 – Parque de Atracciones de Zaragoza binnenkort weer open

Het Spaanse Parque de Atracciones de Zaragoza zal binnenkort opnieuw bezoekers verwelkomen. Vanaf donderdag 25 juni opent het park opnieuw de poorten. Welke maatregelen er precies allemaal genomen worden, zal het park zeer binnenkort nog bekendmaken.

 

11:05 – Blackpool Pleasure Beach verlengt seizoen

Het Britse pretpark Blackpool Pleasure Beach heeft op hun sociale media laten weten dat ze hun seizoen gaan verlengen. Normaal sluit het park in november de deuren voor een winterstop. Nu zal het park tijdens de weekends van 7 november tot en met 13 december ook toegankelijk zijn.

 

10:22 – Nog meer Franse pretparken lossen openingsdatum

Diverse pretparken in Frankrijk maakten reeds bekend wanneer ze opnieuw de poorten zullen openen. Daar komen nu nog enkele parken bij. Jardin d’Acclimatation, een park in het centrum van Parijs, zal opnieuw openen op maandag 22 juni. Parc d’Attractions Marseillan-Plage, gelegen aan de zuidkust van Frankrijk, zal openen op vrijdag 26 juni. La Mer de Sable volgt op zaterdag 27 juni.

Dennlys Parc zal opnieuw bezoekers verwelkomen vanaf woensdag 1 juli. Ook La Coccinelle communiceert die datum. Luna Park d’Argelès-sur-Mer opent twee dagen later, op vrijdag 3 juli. OK Corral, gelegen in de buurt van de stad Marseille, zal op zaterdag 11 juli de deuren openen.

 

 

ZATERDAG 20 JUNI

 

23:48 – Twinlakes Park maakt heropeningsdatum bekend

Het Britse pretpark Twinlakes Park heeft aangekondigd wanneer ze opnieuw de poorten zullen openen. Bezoekers kunnen opnieuw het park bezoeken vanaf zaterdag 4 juli. Op voorhand online een ticket reserveren is verplicht.

 

22:32 – Europa-Park versoepelt regels voor abonnementhouders

Europa-Park heeft goed nieuws voor hun trouwe abonnees. Vanwege de beperkte capaciteit mochten abonnementhouders sinds de opening slechts één keer per maand langskomen in het park. Europa-Park verhoogt dat aantal nu naar driemaal per maand. Daarbovenop worden abonnementen ook automatisch verlengd voor de periode dat Europa-Park gesloten was én de periode dat er een maximumaantal reserveringen geldt.

 

20:44 – Parque Warner en Parque de Atracciones kondigen heropeningsdatum aan

Parque Warner Madrid en Parque de Atracciones de Madrid, beide gelegen in de buurt van de Spaanse hoofdstad, hebben een datum aangekondigd waarop de parken opnieuw zullen openen. Vanaf maandag 22 juni zullen de poorten opnieuw open staan voor bezoekers. Ook het waterpark van Parque Warner, Warner Beach, opent op die dag. 

Wie één van de parken wil bezoeken, moet verplicht op voorhand een ticket reserveren. Een mondmasker dragen is verplicht gedurende het volledige parkbezoek, behalve in het waterpark Warner Beach. In de parken zijn ook tal van afstandsmarkeringen en desinfectiepunten te vinden. Enkele attracties blijven gesloten en sommige shows zullen niet plaatsvinden.

 

17:27 – Walibi Belgium stopt met verkoop abonnementen

Walibi Belgium gaat voorlopig geen abonnementen meer verkopen. De rest van dit seizoen zal het niet mogelijk zijn om een zogeheten Let’s Go Pass aan te schaffen. Walibi neemt deze opmerkelijke maatregel omdat ze vanaf 1 juli moeten werken met een beperkte bezoekerscapaciteit. Ook zusterpark Bellewaerde maakte eerder al dezelfde beslissing.

 

 

VRIJDAG 19 JUNI

 

09:06 – Ook Skara Sommerland blijft het hele jaar dicht

Nadat eerder al Etnaland en Terra Mítica bekendmaakten dat ze dit jaar niet meer gingen openen, voegt nu ook Skara Sommerland zich toe aan dat lijstje. Het Zweedse pretpark blijft de rest van 2020 gesloten. In Zweden is het nog steeds niet duidelijk wanneer pretparken opnieuw mogen openen. Skara Sommerland heeft daarom de beslissing gemaakt pas in 2021 weer bezoekers te ontvangen.

 

 

DONDERDAG 18 JUNI

 

23:26 – Terra Mítica pas in 2021 opnieuw geopend

Het Spaanse pretpark Terra Mítica heeft vandaag aangekondigd dat ze dit jaar niet meer zullen openen. Vanwege de coronacrisis zal het pretpark, gelegen in de stad Benidorm, dit volledige seizoen overslaan. Bezoekers zijn opnieuw welkom in het voorjaar van 2021.

 

 

WOENSDAG 17 JUNI

 

22:59 – Eerste pretpark in Australië kondigt heropeningsdatum aan

Warner Bros. Movie World, gelegen in Australië, heeft als eerste pretpark van het continent een heropeningsdatum aangekondigd. Het pretpark zal opnieuw toegankelijk zijn vanaf woensdag 15 juli. Op voorhand een ticket reserveren en via een mobiele app inladen is verplicht voor iedereen die het park wil bezoeken. Ook in het park zullen de nodige veiligheids- en hygiënemaatregelen getroffen worden. Sommige shows, parades en meet-and-greets gaan niet door.

 

 

DINSDAG 16 JUNI

 

16:34 – Wicksteed Park failliet verklaard

Wicksteed Park, gelegen in het Verenigd Koninkrijk, is failliet verklaard. Dat kondigde het park gisteren aan op hun website en sociale media. Hierdoor moeten 48 vaste en 67 tijdelijke medewerkers ontslagen worden. Of het park voorgoed zal sluiten, is nog niet zeker. Een selecte groep medewerkers heeft namelijk een online inzamelactie gelanceerd, waarmee ze hopen in 2021 opnieuw te kunnen openen.

Wicksteed Park is al het tweede pretpark in het Verenigd Koninkrijk dat failliet verklaard wordt, eerder ging M&D’s Scotland’s Theme Park al ten onder aan de coronacrisis.

 

15:06 – Ook LAGO-zwembaden openen binnenkort

Belgische pret- en waterparken mogen vanaf woensdag 1 juli opnieuw openen. Ook de acht LAGO-zwembaden, verspreid over heel België, zullen op die dag de deuren openen. De waterparken zullen werken met een beperkte capaciteit. Online een tijdslot reserveren is dan ook verplicht.

 

13:47 – Plopsaland De Panne uitzonderlijk geopend voor één gezin

Plopsaland De Panne heeft gisteren voor één gezin de deuren geopend. Sergio Molina Cabanilla is terminaal ziek en zijn laatste wens was om met zijn vrouw en twee dochters nog eens een dagje te spenderen in Plopsaland De Panne. Dokters vermoeden dat hij vanwege zijn kanker nog maar twee weken te leven heeft, dus wachten tot 1 juli, wanneer het park weer open mag, was geen optie.

 

 

MAANDAG 15 JUNI

 

14:01 – Ook achtbaan Wildlands nu geopend

Sinds zaterdag 13 juni is Tweestryd, de achtbaan in Wildlands, opnieuw geopend. Het park was al open sinds 25 mei, maar besloot om de attractie nog een tijdje dicht te houden. Vanaf afgelopen weekend kunnen bezoekers opnieuw een ritje maken. Bij de achtbaan zijn de nodige aanpassingen gedaan. Zo zijn er afstandsmarkeringen te vinden in de wachtrij en worden beugels gecontroleerd met een speciale haak. Ook de meeste andere attracties van het park zijn terug open, alleen de 4D-simulator Artic 1 blijft voorlopig nog dicht.

 

12:38 – PortAventura World kondigt heropeningsdatum aan

PortAventura World heeft bekendgemaakt wanneer ze opnieuw zullen openen. Vanaf woensdag 8 juli mogen bezoekers opnieuw het Spaanse resort bezoeken. Op voorhand online een datumgebonden ticket reserveren is verplicht. Bij aankomst zal van elke bezoeker de temperatuur gecontroleerd worden. Een mondmasker dragen is in het hele resort verplicht. Attracties draaien op een verminderde capaciteit en shows zullen deze zomer niet doorgaan.

 

11:11 – Hong Kong Disneyland binnenkort weer open

Hong Kong Disneyland mag als tweede Disneypark opnieuw openen. Nadat Shanghai Disneyland eerder al heropend was, mag Hong Kong Disneyland vanaf donderdag 18 mei weer bezoekers verwelkomen. Aangezien het park zal werken met een beperkte capaciteit, moeten bezoekers op voorhand hun bezoek online reserveren. Ook een gezondheidsverklaring is verplicht.

Hong Kong Disneyland neemt daarnaast ook heel wat maatregelen in het park. Bij de ingang worden temperatuurcontroles gehouden en mondmaskers zijn in heel het park verplicht. Meet-and-greets met Disneykarakters gaan voorlopig niet door, al voorziet men wel een alternatief waarbij voldoende afstand gehouden kan worden. Ten slotte worden ook de nodige hygiëne- en afstandsmaatregelen getroffen, zodat iedereen een veilige dag kan beleven in Hong Kong Disneyland.

 

 

ZONDAG 14 JUNI

 

21:16 – Arnolds Park Amusement Park opnieuw gesloten na nieuwe coronapiek

Het Amerikaanse pretpark Arnolds Park Amusement Park is opnieuw gesloten. Het park heropende op 3 juni de deuren na een maandenlange sluiting, maar sinds 12 juni is het park opnieuw gesloten. Het park neemt die beslissing na een nieuwe piek van het aantal coronabesmettingen in de regio. Dickinson County, waar het park gelegen is, had op 5 juni 34 bevestigde gevallen van Corona, terwijl op 12 juni dit getal gestegen was naar maar liefst 119 positieve gevallen.

 

 

ZATERDAG 13 JUNI

 

12:32 – Hersheypark maakt heropeningsdatum bekend

Het Amerikaanse Hersheypark heeft een openingsdatum aangekondigd. Het pretpark, gelegen in de staat Pennsylvania, zal vanaf vrijdag 3 juli weer bezoekers verwelkomen. De twee dagen ervoor, op 1 en 2 juli, zijn abonnees al welkom. Op voorhand online reserveren is verplicht. Het park zal werken met temperatuurchecks en een mondmasker dragen is verplicht. Contactpunten worden regelmatig schoongemaakt en medewerkers kregen extra trainingen.

Voor achtbaanfans is er nog meer goed nieuws. De nieuwe achtbaan Candymonium zal tezamen met het park openen. Bezoekers kunnen dus binnenkort al genieten van de hoogste, snelste en langste achtbaan van Hersheypark.

 

11:43 – Nigloland kondigt heropeningsdatum aan

Het Franse pretpark Nigloland heeft een datum aangekondigd waarop het park opnieuw haar poorten zal heropenen. Vanaf zaterdag 11 juli zal het park opnieuw bezoekers verwelkomen. Het is één van de laatste grote parken in Frankrijk die een heropeningsdatum laat weten.

 

10:18 – Walibi Belgium maakt coronamaatregelen bekend

Walibi Belgium zal op woensdag 1 juli opnieuw de deuren openen. Vanwege het coronavirus zal een bezoekje aan het park er echter helemaal anders uitzien dan voordien. Het park maakte vandaag bekend welke maatregelen ze gaan nemen zodra ze weer open mogen. Allereerst moet iedereen op voorhand zijn bezoek reserveren via de website, ook abonnementhouders. Dit zal mogelijk zijn vanaf dinsdag 16 juni.

Vervallen tickets zullen verlengd worden tot het einde van het seizoen. Ook abonnementhouders worden gecompenseerd, hun abonnementen worden automatisch verlengd met het aantal dagen dat Walibi gesloten was. Wel kunnen ze dit seizoen maximum 15 keren het park bezoeken en kunnen ze slechts één reservering per dag maken. Abonnementsvoordelen bij andere parken komen te vervallen.

Ook in het park worden tal van maatregelen genomen. Op diverse plaatsen zijn markeringen aangebracht die ervoor moeten zorgen dat bezoekers genoeg afstand houden. Doorheen het park zijn er ook verschillende desinfectiepunten te vinden. Toiletten zullen extra vaak gekuist worden. Plaatsen in de attracties zullen door medewerkers worden toegewezen. Single rider en speedy pass wachtrijen blijven voorlopig dicht. Mondmaskers zijn verplicht in de attracties en zullen te koop zijn in de shops.

 

 

VRIJDAG 12 JUNI

 

17:36 – IAAPA Expo Europe gaat dit jaar niet door

De IAAPA Expo Europe, de grootste pretparkbeurs van Europa, zal dit jaar niet doorgaan. Normaal gezien had van dinsdag 22 tot en met donderdag 24 september de beurs moeten doorgaan in Londen. De editie van dit jaar wordt door het coronavirus echter geschrapt. De volgende expo zal plaatsvinden in september 2021 in Barcelona. 

 

15:53 – Zuid-Franse pretparken kondigen heropening aan

Nadat eerder al verschillende Zuid-Franse pretparken een heropening aankondigden, hebben nu nog een aantal andere parken eveneens een datum gecommuniceerd. Koaland Menton opende de deuren reeds op zaterdag 6 juni. Luna Park Amigoland zal dit doen op 26 juni. Luna Park Agde hoopt eveneens op 26 juni te kunnen openen, maar kan deze datum nog niet bevestigen. Luna Park La Palmyre gaat voor een dag later, op zaterdag 27 juni.

 

12:21 – Parc Astérix stelt opening spectaculaire achtbaan jaar uit

Het Franse Parc Astérix heeft aangekondigd dat ze de opening van hun nieuwe achtbaan nog een jaar zullen uitstellen. De nieuwe, spectaculaire achtbaan zal dus niet openen in 2022, maar in 2023. Het is al de tweede keer dat de opening een jaar wordt opgeschoven, ditmaal vanwege de coronacrisis.

 

11:24 – Disneyland Parijs maakt maatregelen bekend

Disneyland Parijs heeft laten weten welke maatregelen ze nemen zodra het resort opnieuw mag openen. Een Franse krant onthult wat het plan van Disneyland precies inhoudt. Er wordt onder andere gesproken over het verminderen van de attractiecapaciteit, visuele beugelcontroles en het extra vaak reinigen van contactpunten, zoals deurklinken, liftknoppen, wachtrijen en vuilnisbakken. Ook de toiletten zullen overdag extra gepoetst worden. Doorheen het resort worden maar liefst 2450 desinfectiepunten voorzien.

Mondmaskers zullen vanaf een bepaalde leeftijd verplicht zijn. Er worden twee extra controletenten gezet om het resort te betreden, zodat de capaciteit hoger ligt. Shows, parades en meet-and-greets zullen niet meer plaatsvinden. De karakters zullen wel zichtbaar zijn op andere plaatsen, waar ze niet in rechtstreeks contact komen met bezoekers. In de hotels zullen verschillende activiteiten niet beschikbaar zijn, zoals het zwembad en de fitness. Wanneer Disneyland Parijs weer mag openen, is nog niet bekend.

 

10:09 – Kennywood kondigt heropening aan

Kennywood, gelegen in de Amerikaanse staat Pennsylvania, heeft een heropeningsdatum bekendgemaakt. Vanaf zaterdag 11 juli mogen bezoekers opnieuw van het park genieten. Vanaf dinsdag 7 juli zijn abonnees al welkom. Op voorhand reserveren is verplicht en kan vanaf 17 juni. Aan de ingang zal van elke bezoeker de temperatuur gemeten worden. Een mondmasker dragen is verplicht.

 

08:50 – Disneyland Anaheim dient plan voor heropening in

Het Amerikaanse, originele Disneyland Resort heeft een plan ingediend voor een gefaseerde heropening. Het uitgaansgebied Downtown Disney zal openen op donderdag 9 juli. De twee pretparken, Disneyland en Disney California Adventure, openen hun poorten vrijdag 17 juli. De hotels zullen het laatst weer hun deuren openstellen, op donderdag 23 juli. Vanwege de gelimiteerde capaciteit zal elke bezoeker verplicht zijn op voorhand te reserveren via een nieuw reserveringssysteem. Sommige shows en parades zullen voorlopig niet doorgaan. 

 

 

DONDERDAG 11 JUNI

 

18:25 – Movieland Park en CanevaWorld moeten opening een week uitstellen

Het Italiaanse pretpark Movieland Park en het waterpark CanevaWorld, die beide tot hetzelfde resort behoren, moeten de opening uitstellen. Aanvankelijk gingen de parken opnieuw open op vrijdag 12 juni. De nieuwe datum is geprikt op vrijdag 19 juni, een week later dan origineel gepland.

 

16:43 – Trampolino Familien- und Freizeitpark heropende de deuren

Het Duitse Trampolino Familien- und Freizeitpark heeft opnieuw de poorten geopend. Vanaf gisteren, woensdag 10 juni, zijn bezoekers weer welkom in het park. Hiermee is het één van de laatste Duitse pretparken die een heropeningsdatum aankondigde. Gasten moeten hun bezoek verplicht online reserveren.

 

14:22 – Nieuwe hoop voor Nederlandse kermisexploitanten

Nederlandse kermisexploitanten hebben het erg zwaar te verduren. Er mogen al zeker tot 1 september geen kermissen plaatsvinden, terwijl de pretparken gewoon geopend mogen zijn. In veel landen zijn er daarom tijdelijke pretparken, maar zelfs dit mag in Nederland niet. Zelfs Tsjechische exploitanten schoten te hulp, al lijkt het er nu op dat er misschien toch een versoepeling van Nederlandse regering komt.

In nieuwe motie wordt een versoepeling gevraagd van de huidige regels, specifiek voor de kermisbranche, waardoor kermissen voor 1 september toch mogelijk zouden kunnen zijn. In deze stemming waren 12 partijen voor en slechts 3 tegen. Hiermee is een belangrijke stap gezet in een mogelijke versoepeling, al blijft het voorlopig nog steeds afwachten of die er komt.

 

13:00 – Parc de la Vallée heropent binnenkort de poorten

Steeds meer Franse pretparken maken een heropeningsdatum bekend. Ook Parc de la Vallée zal binnenkort opnieuw de poorten openen. Het park heeft aangekondigd weer bezoekers te verwelkomen vanaf zaterdag 27 juni. Het park opent dit jaar diverse nieuwe attracties, waaronder ook een achtbaan.

 

12:13 – Loopevenement in Disneyland Parijs afgelast

Nadat eerder al de Disneyland Paris Princess Run in mei geannuleerd werd, is nu ook het Disneyland Paris Run Weekend geannuleerd. De vijfde editie van het loopevenement zou normaal plaatsvinden van donderdag 24 tot en met zondag 27 september. De volgende editie zal doorgaan in de herfst van 2021.

 

11:31 – Ook Polen heropent de grenzen voor EU-burgers

Goed nieuws voor wie graag de nieuwe achtbanen in Energylandia of andere Poolse pretparken wil gaan verkennen deze zomer. Het land heropent de grenzen vanaf vrijdag 12 juni voor alle landen van de Europese Unie. De pretparken mochten reeds de deuren heropenen vanaf 6 juni en dat deden ze ook allemaal op die datum. Geplande reisjes naar dit land kunnen dus gewoon doorgaan. Ook de vele kermissen in Polen zijn sinds 6 juni weer volop aan de gang.

 

10:47 – Lake Compounce maakt heropeningsdatum bekend

Het Amerikaanse pretpark Lake Compounce heeft aangekondigd binnenkort te heropenen. De openingsdatum is geprikt op maandag 6 juli, twee dagen na de nationale feestdag op 4 juli. Abonnementhouders zijn al dagelijks welkom vanaf woensdag 1 juli. Een bezoek op voorhand reserveren is verplicht. Er zullen temperatuurchecks plaatsvinden en mondmaskers zijn verplicht.

 

09:49 – Twee tijdelijke pretparken opgebouwd in Oostenrijk

Oostenrijk heeft er twee tijdelijke pretparken bij. Net zoals in vele andere landen zijn in Oostenrijk de kermissen nog steeds verboden, maar mochten de pretparken sinds eind mei opnieuw open. Daarom hebben de Oostenrijkse exploitanten de handen in elkaar geslagen en hebben ze twee tijdelijke pretparken opgebouwd, Steirer Park en Familypark Graz.

Steirer Park komt te liggen in de Oostenrijkse gemeente Seiersberg, niet ver van de Sloveense grens. Familypark Graz zal zich bevinden in de gemeente Graz, een buurgemeente van Seiesberg. De kermissen lopen van donderdag 11 juni tot en met donderdag 30 augustus. Mocht het tegen dan nog steeds verboden zijn om kermissen te organiseren, zal men overwegen om de attracties langer te laten staan. In Steiner Park staan onder andere botsauto’s, een breakdance, Spiegelkabinett, de familieachtbaan Drachenbahn, de slinger Hurricane, Mambo, de zweefmolen Kettenflieger, Tagada, Squeegee, de booster Freak, thrillride Blackout en nog een heleboel meer. Welke attracties er in Familypark Graz zijn opgesteld is nog niet duidelijk.

 

 

WOENSDAG 10 JUNI

 

23:16 – DippieDoe opent nu ook indoorgedeelte

Op donderdag 21 mei werd het Nederlandse DippieDoe gedeeltelijk geopend. Het buitengedeelte opende volledig, maar de indoorhal bleef gesloten. Daar komt op vrijdag 12 juni verandering in, want dan opent ook het binnengedeelte. Voor DippieDoe indoor geldt dat er maximaal 30 bezoekers naar binnen mogen. Dit is inclusief kinderen. Er wordt met tijdsloten van een uur gewerkt. Bezoekers krijgen een bandje en naargelang de drukte mogen ze dan meerdere keren per dag in het binnengedeelten verblijven.

 

 

DINSDAG 9 JUNI

 

17:33 – Ook eerste Cedar Fair-parken kondigen heropening aan

De eerste pretparken van de Amerikaanse pretparkgroep Cedar Fair hebben een heropeningsdatum aangekondigd. Cedar Point, het grootste pretpark van de groep, zal openen op zaterdag 11 juli. De twee dagen ervoor zijn abonnementhouders al welkom. Kings Island opent een dag later, op zondag 12 juli. Abonnees mogen vanaf 2 juli al dagelijks naar binnen. Worlds of Fun opent op maandag 22 juni als eerste pretpark van de groep.

De parken nemen diverse maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. Iedereen moet op voorhand online een ticket reserveren. Bij binnenkomst zal van elke bezoeker de temperatuur gemeten worden. Mondmaskers zijn voor iedere bezoeker verplicht. In de parken zullen de nodige afstands- en hygiënemaatregelen getroffen worden.

 

15:16 – Nog meer Six Flags-parken maken openingsdatum bekend

Steeds meer pretparken van de bekende Six Flags-groep maken een openingsdatum bekend. Eerder maakten al onder andere Six Flags Fiesta Texas en Six Flags Over Texas bekend wanneer ze gingen openen. Nu komen daar ook Six Flags St. Louis, gelegen in de Amerikaanse staat Missouri, en Six Flags Over Georgia bij. Ook Wild Adventures maakt een openingsdatum bekend.

De pretparken in de staat Georgia, Six Flags Over Georgia en Wild Adventures, openen op maandag 22 juni opnieuw de deuren. In Six Flags zijn abonnementhouders de week ervoor al welkom, vanaf maandag 15 juni. Het waterpark White Water zal openen vanaf vrijdag 3 juli, met abonnementhouder previews vanaf maandag 29 juni. Six Flags St. Louis opent op vrijdag 26 juni. Hier zijn abonnementhouders welkom vanaf 22 juni. Alle parken zijn verplicht op voorhand te reserveren en werken met beperkte capaciteit. 

 

10:33 – Tayto Park maakt heropeningsdatum bekend

Tayto Park, het grootste pretpark van Ierland, heeft aangekondigd dat ze binnenkort weer zullen openen. Vanaf donderdag 18 juni zijn bezoekers opnieuw welkom. Op voorhand online reserveren is verplicht, ook voor abonnees. Bij de ingang zullen temperatuurcontroles plaatsvinden en doorheen het park worden afstandsmarkeringen en desinfectiepunten voorzien.

 

09:04 – Hansa Park kondigt heropeningsdatum aan

Het Duitse pretpark Hansa Park, gelegen in de deelstaat Sleeswijk-Holstein, heeft aangekondigd dat ze binnenkort opnieuw de poorten zullen openen. Gasten zijn opnieuw welkom in het park vanaf dinsdag 30 juni. Online tickets reserveren voor een bezoek is verplicht, ook voor abonnementhouders. Hun abonnementen worden automatisch verlengd tot het einde van 2021. Mondmaskers zijn verplicht in overdekte ruimtes, wachtrijen en attracties.

 

 

MAANDAG 8 JUNI

 

21:40 – Nieuwe achtbaan Futuroscope meteen open bij parkopening

Futuroscope heeft de openingsdatum van hun nieuwe achtbaan bekendgemaakt. Zodra het park opent op zaterdag 13 juni, zal ook de gloednieuwe Objectif Mars operationeel zijn. Het park werkt met een virtuele wachtrij via een app, dus een plaats in de achtbaan zal wel gereserveerd moeten worden.

 

18:13 – Blackpool Pleasure Beach maakt openingsdatum bekend

Het Britse pretpark Blackpool Pleasure Beach heeft een heropeningsdatum bekendgemaakt. Het park zal opnieuw de deuren openen op zaterdag 4 juli. Op dezelfde dag openen ook de Britse Merlin-parken, waaronder Alton Towers en Thorpe Park. Wie het park wil bezoeken, moet vanwege de gelimiteerde capaciteit online een ticket reserveren.

Blackpool Pleasure Beach maakte ook bekend welke maatregelen ze nemen tegen het coronavirus. Het park heeft een nieuw e-ticket ontwikkeld, zodat er niet meer gewerkt moet worden met polsbandjes. Er wordt ook volop gewerkt aan een systeem waarbij online eten kan besteld worden. Daarnaast zullen er temperatuurcontroles plaatsvinden en zijn mondmaskers verplicht in sommige attracties. Looproutes in het park zijn aangepast en op diverse plaatsen is handgel beschikbaar.

 

11:01 – Tickets voor Plopsa-parken vanaf nu verkrijgbaar

Vanaf 1 juli openen de Belgische Plopsa-parken opnieuw de deuren. Vanwege de beperkte capaciteit is een bezoek op voorhand online reserveren verplicht, ook voor abonnementhouders of mensen die reeds een ticket hebben. De ticketshop is te vinden op de website van de parken en is vanaf nu geopend.

 

10:25 – Iedereen vanaf 1 juli welkom in ‘Plopsafstand’

Plopsaland De Panne opent op woensdag 1 juli opnieuw haar deuren voor het grote publiek. Ook de andere Belgische Plopsa-parken, Plopsaqua De Panne, Plopsa Indoor Hasselt en Plopsa Coo zullen dan weer toegankelijk zijn. Dit besluit werd genomen na groen licht van de Veiligheidsraad van 3 juni om pretparken terug te openen vanaf 1 juli. In een video leggen Samson en Marie uit welke maatregelen er allemaal genomen worden tegen het coronavirus.

Bezoekers moeten verplicht op voorhand een ticket reserveren via de website. In het park moeten ze de juiste route volgen en altijd anderhalve meter afstand houden. Markeringen op de paden en in de wachtrijen moeten daarbij helpen. Attracties draaien met een beperkte capaciteit. Contactoppervlakken worden regelmatig ontsmet en in het park zullen desinfectiestations te vinden zijn. Medewerkers van het park zullen mondmaskers dragen. Shows en meet-and-greets gaan voorlopig niet door.

Lees er hier meer over.

 

 

ZONDAG 7 JUNI

 

23:14 – Ook horeca Pairi Daiza mag opnieuw open

Vanaf morgen, maandag 8 juni, mag in België de horeca weer open. Ook Pairi Daiza zal hun restaurants opnieuw openen, laat het park op sociale media weten. Pairi Daiza opent voorlopig Temple des Delices, de Oasis, de Mersus Emergo en de Brasserie. Ook de take-away punten blijven uiteraard geopend. Er worden extra tafels geplaatst, die telkens anderhalve meter uit elkaar zullen staan.

 

22:32 – Marc van Ranst: “Eindelijk met zoon naar Efteling”, fans reageren verbaasd

Langzaam maar zeker worden de coronamaatregelen in België opgehoffen. Ook de bekende viroloog Marc Van Ranst laat is opgelucht: “Eindelijk met mijn zoon naar de Efteling”, laat hij weten. Pretparken en fans reageren verbaasd op die uitspraak. Pretparken in België mogen namelijk nog niet openen tot woensdag 1 juli. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad afgelopen week beslist. Steve van den Kerkhof, CEO van de Plopsa Group, laat op sociale media weten dat hij geen woorden heeft voor die beslissing.

 

21:18 – Eifelpark start seizoen met extra attracties

Het Duitse Eifelpark zal vanaf woensdag 10 juni opnieuw geopend zijn. Er is echter nog meer goed nieuws. Het park maakte namelijk vandaag op hun sociale media bekend dat ze zullen openen met enkele extra attracties. Allereerst opent Eifelpark dit jaar, zoals eerder aangekondigd, twee nieuwe attracties, de 80 meter hoge vrijevaltoren Graviator en een 14 meter hoge familievariant, Krähennest.

Daarnaast zullen er ook nog twee andere attracties tijdelijk in het park te vinden zijn. Ze zullen in het park staan van woensdag 10 juni tot donderdag 16 augustus. Het gaat over de starflyer Jules Verne Tower en een breakdance, twee attracties die normaal over de kermis reizen. Op die manier breidt het park haar attractieaanbod uit en helpen ze kermisexploitanten, die zwaar te verduren krijgen in deze tijd.

 

19:06 – Azur Park en Jardin des Bêtes kondigen heropening aan

Azur Park en Jardin des bêtes, twee kleine pretparken gelegen in Frankrijk, hebben beide een heropeningsdatum aangekondigd. Azur Park zal de poorten opnieuw openen op vrijdag 26 juni. Jardin des Bêtes opent één dag later, op zaterdag 27 juni. Het park zal dit jaar ook haar eerste achtbaan openen.

 

17:16 – O’Gliss Park maakt heropeningsdatum bekend

Het Franse waterpark O’Gliss kan heeft een heropeningsdatum bekendgemaakt. Het grote outdoor waterparadijs, gelegen in het westen van Frankrijk, zal vanaf zaterdag 27 juni opnieuw bezoekers verwelkomen. Gedurende de zomermaanden juli en augustus is het park dagelijks geopend.

 

15:34 – Binnenkort weer kermissen in Frankrijk

Kermissen in Frankrijk kunnen zeer snel weer hervat worden. Binnenkort al vindt in de stad Amiens de eerste grote kermis plaats. Vanaf woensdag 24 juni kunnen bezoekers zich uitleven op La Foire Saint Jean. De kermis zal blijven staan tot en met dinsdag 14 juli.

 

13:51 – Conny-Land sinds dit weekend open

Het Zwitserse pretpark Conny-Land is sinds dit weekend opnieuw geopend. Op zaterdag 6 juni opende het park voor het eerst sinds lange tijd weer de deuren. Conny-Land is één van de enige pretparken in Zwitserland en is vooral bekend vanwege zijn achtbaan Cobra.

 

12:33 – Dit jaar geen spookhuis van Daementia

In de halloweenperiode presenteert Daementia normaal gezien elk jaar een spookhuis. De organisatie liet echter net via hun sociale media weten dat dat dit jaar niet het geval zal zijn. Vanwege het coronavirus zullen de tientallen vrijwilligers van Daementia dit jaar geen spookhuis opbouwen. De organisatie laat weten dat ze terug zullen zijn in 2021.

 

11:25 – Grotten van Remouchamps opnieuw open

Vanaf morgen, maandag 8 juni, zullen de grotten van Remouchamps opnieuw toegankelijk zijn voor publiek. De bekende grotten, gelegen in Frankrijk, zullen dagelijks geopend zijn vanaf 9:30 uur. Op voorhand reserveren is verplicht.

 

10:48 – Stad Antwerpen zoekt alternatief voor Sinksenfoor

De stad Antwerpen is op zoek naar alternatieven voor de Sinksenfoor. De kermis, die normaal plaatsvindt in juni, kan door het coronavirus niet doorgaan op het geplande tijdstip. Kermissen zijn tot 1 augustus verboden in België. De Sinksenfoor is de bekendste kermis van het land en trekt jaarlijks duizenden bezoekers naar Antwerpen. De stad wil er alles dan ook alles aan doen om de kermis toch te kunnen laten doorgaan. Een winterfoor is één van de opties. Volgende week zit de stad samen met de foorkramers om de mogelijkheden te bekijken.

 

 

ZATERDAG 6 JUNI

 

20:56 – Parc Ange Michel sinds vandaag open met nieuwe attractie

Het Franse Parc Ange Michel, gelegen in Normandië, is sinds vandaag weer geopend. Het park kondigde aan dat bezoekers vanaf zaterdag 6 juni opnieuw welkom zijn in het park. Ook de nieuwe attractie l’Escadrille, een spectaculaire vliegtuigmolen, is sinds vandaag operationeel.

 

19:43 – Wave Island blijft heel het jaar dicht

Het Franse waterpark Wave Island heeft besloten om dit jaar niet meer open te gaan. Het outdoor waterparadijs, gelegen vlakbij het pretpark Parc Spirou, zal vanwege de coronacrisis pas in 2021 opnieuw bezoekers verwelkomen. Het park zal het volgende seizoen wel vroeger in het jaar starten dan normaal.

 

17:28 – Kings Island start rechtszaak over sluiting

Het Amerikaanse pretpark Kings Island, gelegen in de staat Ohio, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Amy Action, directeur van het Ohio Department of Health. Kings Island beweert dat zij niet kan verplichten om pretparken en waterparken langer gesloten te houden. Daarbovenop spreekt het park in de rechtszaak over oneerlijke concurrentie, waarbij sommige bedrijven mogen openen en andere niet. Onder andere dierenparken en musea in Ohio mogen reeds openen. Kings Island zegt zelf dat zij als professioneel pretpark experten zijn in goed omgaan met veiligheidsmaatregelen.

De rechtszaak heeft duidelijk zijn effect gehad, want niet veel later viel de beslissing dat ook pretparken en waterparken in de staat Ohio opnieuw mogen openen. Vanaf vrijdag 19 juni mogen parken als Cedar Point en Kings Island opnieuw bezoekers verwelkomen. Of de parken dan effectief openen is nog niet zeker, ze zullen snel zelf met een openingsdatum naar buiten komen.

 

16:34 – Schloß Dankern maakt heropeningsdatum bekend

Het Duitse Ferienzentrum Schloß Dankern heeft aangekondigd dat ze binnenkort opnieuw bezoekers zullen verwelkomen. Vanaf vrijdag 26 juni mag het volledige park opnieuw openen. Zowel het pretpark, de speeltuin, het waterpark als het kasteel zullen vanaf die dag opnieuw toegankelijk zijn.

 

15:02 – Frontier City sinds kort opnieuw open

Het Amerikaanse pretpark Frontier City, gelegen in de staat Oklahoma, is sinds gisteren opnieuw open. Vanaf vrijdag 5 juni waren bezoekers opnieuw welkom in het park, dat in handen is van de bekende groep Six Flags. Bezoekers moeten op voorhand online een ticket reserveren. Een mondmasker dragen is verplicht.

 

13:11 – Thorpe Park opent nieuwe attractie pas in 2021

Het Britse pretpark Thorpe Park heeft besloten de opening van hun nieuwe attractie uit te stellen naar 2021. Aanvankelijk had dit voorjaar het nieuwe Black Mirror Labyrinth moeten openen voor publiek, gebaseerd op de populaire tv-serie Black Mirror. Reeds verschillende andere parken, waaronder zusterpark Alton Towers, besloten al eerder hun nieuwigheden voor dit jaar pas in 2021 te openen.

 

11:24 – Busch Gardens Tampa binnenkort weer open

Busch Gardens Tampa heeft aangekondigd dat ze zeer binnenkort opnieuw zullen openen. Vanaf donderdag 11 juni zullen de poorten weer open staan voor bezoekers. Het is het laatste grote pretpark in de staat Florida dat een heropening aankondigt. Een ticket moet verplicht op voorhand gereserveerd worden. Dit zal kunnen vanaf maandag 8 juni.

Het park neemt een heleboel hygiëne- en veiligheidsmaatregelen. Zo wordt van elke bezoeker de temperatuur gemeten aan de ingang van het themapark. Een mondmasker is verplicht in heel het park, behalve tijdens het eten en in zogenoemde ‘relaxation areas’. Daarnaast werden er op diverse plaatsen markeringen aangebracht en worden contactoppervlakken regelmatig gedesinfecteerd. Medewerkers kregen speciale trainingen.

 

 

VRIJDAG 5 JUNI

 

20:13 – Nog meer Poolse parken en kermissen kondigen heropening aan

Meteen toen bekend raakte dat de Poolse pretparken en kermissen weer open mogen vanaf 6 juni, maakten verschillende parken bekend die dag te zullen openen. Onder andere Energylandia, Legendia, Majaland Kownaty, Rabkoland en Pomerania Fun Park hadden al hun opening op zaterdag 6 juni aangekondigd. Daar zijn nu ook andere parken bijgekomen, zoals Zatorland in het zuiden van Polen en Lunapark Sowiński en Wesołe Miasteczko Mielno in het noorden van het land.

Ook de kermisfamilies starten massaal aan hun zomerseizoen. Onder andere Lunapark Robland, Lunapark Radzio en Lunapark Smokoland openen meteen de deuren op zaterdag 6 juni. Verwacht wordt dat hier de komende dagen nog erg veel andere kermissen zullen bijkomen.

 

09:32 – Tsjechië schiet Nederlandse exploitanten te hulp

Er is een erg mooi gebaar gekomen uit Tsjechië. Het land schiet de Nederlandse kermisfamilies te hulp en organiseert speciaal voor hen een kermis in Praag waar enkel Nederlandse kermisattracties zullen opgesteld worden. Dit komt omdat sinds begin mei de Tsjechische kermissen weer volop aan de gang zijn en in Nederland de kermissen nog verboden zijn tot 1 september.

De kermis krijgt de naam Fun Town en zal vanaf half juni tot en met 6 september plaatsvinden op de terreinen van Holešovice Exhibition Hall in de Tsjechische hoofdstad Praag.

 

08:45 – Bouwwerkzaamheden in Walt Disney World hervat

De bouwwerkzaamheden in Walt Disney World zijn sinds kort opnieuw hervat. Deze lagen gedurende lange tijd stil vanwege het coronavirus. Op foto’s is te zien dat er het Cinderella Castle, het grote kasteel van het Magic Kingdom, een nieuw likje verf krijgt. Ook andere bouwwerken in Florida zijn momenteel weer volop aan de gang.

 

 

DONDERDAG 4 JUNI

 

23:33 – Ook in Slovakije mag toeristische sector heropstarten

Slovakije was één van de weinige Oost-Europese landen die nog geen opening voor de toeristische sector had bekendgemaakt. Daar is nu verandering in gekomen. Vanaf zaterdag 6 juni mogen de toeristische attracties in het land weer open. Onder andere het gigantische waterpark Aquapark Tatralandia kondigde meteen haar heropening op 6 juni aan.

 

21:40 – Nog meer Franse parken maken openingsdatum bekend

Het lijstje met Franse pretparken die een heropeningsdatum aankondigen blijft maar groeien. Grinyland gaat de deuren openen op zaterdag 6 juni. Babyland-Amiland doet dit op woensdag 24 juni. Fraispertuis City, gekend vanwege Timber Drop, de steilste achtbaan van Europa, zal vermoedelijk pas de deuren openen op zaterdag 11 juli, maar is hier nog niet zeker van.

 

20:32 – FunDOmio wordt tijdelijk Duits pretpark

In navolging van DüsselLand komt er nu ook een tweede tijdelijk pretpark in Duitsland. Het pop-upattractiepark komt te liggen in Dortmund en krijgt de naam funDOmio. Het zal onderdak bieden aan een 30-tal kermisattracties. Onder andere de vrijevaltoren Hangover van Schneider, Apollo 13 van Küchenmeister, Konga van Küchenmeister, Twister van Deinert, Break Dance van Schneider, Amazona Bahn van Hoster, Laser Pix van Jehn, Wilde Maus XXL van Eberhardt, Riesenrad van Burghardt/Kleusser en de Voodo Jumper zullen er worden opgesteld. Wanneer het tijdelijk pretpark de deuren opent en hoe lang het in Dortmund zal blijven, is voorlopig nog niet duidelijk.

 

19:19 – Ook Bobbejaanland en Bellewaerde bevestigen opening op 1 juli

Gisteren besliste de Nationale Veiligheidsraad dat de pretparken in België opnieuw mogen openen op woensdag 1 juli. Nadat Walibi Belgium vandaag al bekendmaakte dat ze op die dag zullen openen, bevestigen nu ook Bellewaerde en Bobbejaanland op hun sociale media dat ze vanaf 1 juli weer bezoekers zullen verwelkomen. De parken zullen binnenkort met meer informatie komen over de maatregelen in het park, het reserveren van tickets en de compensatie voor abonnementhouders.

 

18:51 – Rulantica mag opnieuw openen

Sinds 29 mei is Europa-Park, het grootste pretpark van Europa, opnieuw geopend voor bezoekers. Binnenkort zal ook het waterpark Rulantica opnieuw openen. Vanaf woensdag 10 juni mogen bezoekers weer naar het waterparadijs. Op voorhand een ticket reserveren is, net zoals voor Europa-Park, verplicht. Het park zal werken met een gelimiteerde bezoekerscapaciteit. Mondmaskers zijn verplicht in de lobby en bij de kleedkamers. 

 

17:23 – Britse Merlin-parken kondigen heropening aan

Merlin Entertainments, één van de grootste pretparkgroepen ter wereld, heeft een openingsdatum bekendgemaakt voor hun Britse pretparken. Alton Towers, Thorpe Park, Chessington World of Adventures en Legoland Windsor kunnen opnieuw openen vanaf zaterdag 4 juli. Alton Towers is vanaf komend weekend al gedeeltelijk geopend, al gaat het voorlopig enkel om de tuinen van het park. Op voorhand online een ticket reserveren is verplicht. Daarnaast nemen de parken ook tal van maatregelen, zoals het uitvoeren van temperatuurchecks en beschikbaar stellen van handgel.

 

15:35 – Officieel: Walibi Belgium en Aqualibi openen op 1 juli

Walibi Belgium en Aqualibi kondigen aan dat ze opnieuw de poorten zullen openen op woensdag 1 juli. Die beslissing komt er na het besluit van de Nationale Veiligheidsraad, die gisteren liet weten dat pretparken opnieuw open mogen vanaf die datum. Binnenkort zal het park meer informatie naar buiten brengen.

Lees er hier meer over.

 

14:49 – Eerste Six Flags-parken maken heropeningsdatum bekend

De eerste Amerikaanse Six Flags-parken hebben een heropeninsdatum aangekondig. Six Flags Fiesta Texas en Six Flags Over Texas zullen opnieuw openen op maandag 22 juni. Ook het waterpark van Six Flags Over Texas, Six Flags Hurricane Harbor Arlington, opent op die dag. Abonnementhouders zijn in beide pretparken welkom vanaf vrijdag 19 juni. In het waterpark zelfs al een dag vroeger, vanaf donderdag 18 juni.

Voor alle drie de parken is het maken van een online reservering voor het bezoek verplicht. De parken nemen ook tal van strikte maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 

13:46 – Leolandia en Fiabilandia kondigen heropening aan

Ook in Italië maken steeds meer pretparken een heropeningsdatum bekend. Zo kondigt Leolandia, gelegen vlakbij de stad Milaan, aan om terug de poorten te openen op zaterdag 20 juni. Fiabilandia is zelfs al geopend. Het park had aanvankelijk gepland om te openen op vrijdag 29 mei, maar moest het door de weersomstandigheden een dagje uitstellen naar zaterdag 30 mei.

 

11:51 – Plopsa wil testweekends voor opening op 1 juli

Plopsaland De Panne zou graag gedurende één of twee weekends testen willen doen alvorens het park opent op woensdag 1 juli. Dat laat Steve van den Kerkhof, CEO van de Plopsa Group, weten aan VRT Nieuws. Volgens Steve zijn die testen nodig om goed te kunnen inschatten of de getroffen veiligheidsmaatregelen zullen werken zodra het park weer opent. “Je ziet in het buitenland dat alle parken al eens een dag hebben kunnen proefdraaien, om na te gaan of de maatregelen voldoende werken. Nu moeten wij meteen openen bij de start van het hoogseizoen op 1 juli.” Of de testweekends er effectief komen, valt af te wachten. Steve zegt dat hij contact zal opnemen met Zuhal Demir, de minister van toerisme.

 

11:20 – Majaland Kownaty binnenkort opnieuw open

Het Poolse Plopsa-pretpark Majaland Kownaty zal zeer binnenkort opnieuw openen. Vanaf deze zaterdag, 6 juni, zal het park opnieuw open zijn voor bezoekers. Hiermee volgen ze andere grote parken in het land, zoals Energylandia en Legendia, die ook op deze datum openen. Op voorhand een ticket reserveren is ook hier verplicht. Het park heeft daarnaast ook tal van afstands- en hygiënemaatregelen getroffen om bezoekers een veilige dag uit te bieden.

 

10:32 – Walygator Parc en Walibi Sud-Ouest maken heropeningsdatum bekend

De groep Aspro Parks heeft een heropeningsdatum aangekondigd voor haar Franse pret- en waterparken. Walygator Parc en Walibi Sud-Ouest, de twee grootste Franse parken van de groep, zullen vanaf zaterdag 4 juli weer open zijn. Ook Planet Ocean Montpellier en Lyon Aquarium openen op die dag. Op woensdag 8 juli, zaterdag 11 juli en woensdag 15 juli volgen de Franse waterparken van de groep.

 

09:45 – Parc du Petit Prince kondigt heropening aan

Het Franse Parc du Petit Prince heeft op hun Facebookpagina een heropeningsdatum laten weten. Vanaf zaterdag 4 juli zal het park opnieuw bezoekers verwelkomen. Het park neemt nu de tijd om de nodige veiligheids- en gezondheidsmaatregelen te treffen en zal deze binnenkort communiceren.

 

 

WOENSDAG 3 JUNI

 

23:54 – Marc Van Ranst ziet geen graten in heropening pretparken op 8 juni

De bekende viroloog Marc Van Ranst heeft vandaag laten weten dat hij niet echt graten ziet in de heropening van de pretparken op maandag 8 juni. “Het had twee kanten kunnen opgaan”, zegt hij zelf. “Maar we kunnen natuurlijk niet alles tegelijk doen. Er moet sprake zijn van een zekere fasering.”

Hans Bourlon, die aan het hoofd staat van Studio 100, liet in VTM Nieuws weten dat hij bij de overheid zal lobbyen om de pretparken al iets vroeger te laten openen dan de vandaag aangekondigde 1 juli. Op die manier krijgen parken de tijd om al te testen voor de aanvang van de drukke zomervakantie.

 

23:21 – Ook Dollywood kondigt heropeningsdatum aan

Het Amerikaanse Dollywood heeft vandaag aangekondigd dat ze binnenkort opnieuw de poorten zullen openen. Het pretpark, gelegen in de staat Tennessee, zal op woensdag 17 juni weer de deuren openen. Ook het waterpark Dollywood’s Splash Country opent die dat de deuren. Gedurende de twee dagen ervoor, op 15 en 16 juni, zijn abonnementhouders reeds welkom in de parken. Dollywood’s DreamMore Resort & Spa opent nog iets vroeger, op woensdag 10 juni.

Dollywood zal werken met een maximumcapaciteit. Op voorhand een reservering maken is dan ook verplicht. Bij het betreden van het park zal van iedereen de temperatuur gemeten worden. Een mondmasker dragen is verplicht in heel het park, behalve tijdens het eten, in waterattracties en op sommige achtbanen. Daarnaast werden in het park diverse hygiëne- en afstandsmaatregelen genomen.

 

21:10 – Pretparken en fans reageren verontwaardigd op overheidsbeslissing

Vandaag maakte de Nationale Veiligheidsraad bekend dat pretparken vanaf woensdag 1 juli terug de deuren mogen openen. Hoewel dat goed nieuws is, zijn pretparken en hun fans toch niet allemaal tevreden met dat besluit. Ze vinden de beslissing niet in één lijn met de eerdere beslissingen en die van de buurlanden.

Lees er hier meer over.

 

18:11 – Ook Belgische waterparken mogen openen

Het was niet meteen duidelijk, maar nu blijkt dat ook de Belgische zwembaden en waterparken vanaf woensdag 1 juli weer bezoekers mogen verwelkomen. Ook sauna’s en welnesscentra mogen op dan weer openen. Vandaag maakte de Nationale Veiligheidsraad bekend dat op diezelfde dag ook de Belgische pretparken mogen openen.

 

16:38 – Kermissen nog niet voor meteen

Het zal nog even duren voor kermissen in België opnieuw kunnen plaatsvinden. In tegenstelling tot pretparken, mogen kermissen nog niet doorgaan vanaf 1 juli. Vanaf zaterdag 1 augustus zou dat wel mogelijk zijn. Een groot deel van het kermisseizoen is dus verloren, al hadden de meeste kermisexploitanten voor erger gevreesd.

Lees er hier meer over.

 

16:25 – Belgische pretparken pas in juli weer open

De Belgische pretparken mogen binnenkort opnieuw openen. Dat is zonet bekendgemaakt op de Nationale veiligheidsraad. Vanaf woensdag 1 juli mogen onder andere Walibi Belgium, Bobbejaanland, Bellewaerde en Plopsaland De Panne opnieuw bezoekers verwelkomen. Wel moeten de parken aan een aantal maatregelen voldoen. Zo moeten bezoekers verplicht op voorhand een ticket reserveren.

Of de parken effectief openen op woensdag 1 juli, kan nog niet met zekerheid gezegd worden. De parken zullen zelf een heropeningsdatum aankondigen.

Lees er hier meer over.

 

16:22 – Belgische grenzen gaan opnieuw open

Vandaag werd op de persconferentie van de Belgische Veiligheidsraad bekendgemaakt dat de Belgische landgrenzen opnieuw openen. Vanaf maandag 15 juni mogen Belgen opnieuw naar het buitenland. Dat is ook voor pretparkfans goed nieuws. Zij kunnen vanaf maandag 15 juni dus opnieuw genieten van alle pretparken in het buitenland.

 

14:56 – Bellewaerde rekent op heropening op 8 juni

Bellewaerde rekent erop dat ze vanaf maandag 8 juni opnieuw de deuren kunnen openen. Dat vertelt het park in een interview met VRT Nieuws. Het park heeft reeds tal van maatregelen genomen om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. In totaal investeerde het park daarin maar liefst 420.000 euro. In wachtrijen werden tussenschotten geplaatst en op diverse plaatsen is er handgel beschikbaar. Per dag worden 4000 bezoekers toegelaten in het park, die allemaal op voorhand moeten reserveren. Op die manier zegt het park in staat te zijn op een veilige manier te kunnen openen.

Of het park effectief kan heropenen op 8 juni, is nog even afwachten. Binnen iets meer dan een uur beslist de Nationale Veiligheidsraad wellicht wanneer pretparken in België weer de deuren mogen openen.

 

14:03 – Isla Mágica kondigt heropening aan

Het Spaanse Isla Mágica laat via sociale media weten dat ze binnenkort weer zullen openen. Vanaf zaterdag 4 juli zijn bezoekers opnieuw welkom in pretpark, gelegen in de stad Sevilla. Het is het eerste pretpark in Spanje dat een heropeningsdatum naar buiten brengt.

 

11:49 – Alton Towers binnenkort gedeeltelijk geopend

Het Britse pretpark Alton Towers heeft aangekondigd dat ze binnenkort een stukje van het park opnieuw zullen openen. Vanaf zaterdag 6 juni mogen gasten opnieuw een bezoek brengen aan de tuinen van het park. Die beslissing werd genomen na het besluit van de regering om natuurgebieden, parken en tuinen opnieuw te openen. Een ritje maken in de achtbaan kan dus nog niet. 

Een bezoek aan de tuinen van Alton Towers moet verplicht op voorhand gereserveerd worden. Aan de ingang zal van elke bezoeker de temperatuur gemeten worden. Op verschillende plaatsen in het park is handdesinfectiemiddel te vinden. Personeelsleden zullen een mondmasker dragen en diverse contactvlakken regelmatig ontsmetten.

 

10:54 – Reserveren niet langer nodig in Faunapark Flakkee

Bezoekers die het Nederlandse dierenpark Faunapark Flakkee willen bezoeken, moeten vanaf nu niet meer verplicht een ticket reserveren. Dat laat het park weten op hun Facebookpagina. De getroffen maatregelen worden door de bezoekers goed nageleefd en het park kan daardoor teruggaan naar normale openingstijden. Het is het eerste park in de Benelux waarbij reserveren niet meer verplicht is.

 

 

DINSDAG 2 JUNI

 

22:58 – Silver Dollar City binnenkort weer open

Het Amerikaanse Silver Dollar City heeft aangekondigd dat ze binnenkort opnieuw bezoekers zullen verwelkomen. Het pretpark, gelegen in de staat Missouri, zal op maandag 15 juni weer de deuren openen. In het weekend van 13 en 14 juni zijn abonnementhouders reeds welkom. Het waterpark White Water opent enkele dagen later, op woensdag 17 juni. Ook hier mogen abonnementhouders de twee dagen ervoor al het park in.

Silver Dollar City zal werken met een gelimiteerde capaciteit. Het is daarom ook verplicht om op voorhand een reservering te maken. Bij het betreden van het park zal van elke bezoeker de temperatuur gemeten worden. Een mondmasker dragen is verplicht. Ook in het park werden tal van hygiëne- en afstandsmaatregelen genomen.

 

MAANDAG 1 JUNI

 

15:02 – Geen tijdsloten meer bij Julianatoren

Het Nederlandse pretpark Julianatoren liet eerder weten dat bezoekers welkom waren gedurende twee tijdsloten op een dag, van 08:00 uur tot 12:30 uur of van 13:30 uur tot sluitingstijd. Daar komt het park nu op terug. Vanaf nu krijgen bezoekers een hele dag toegang wanneer ze online een ticket kopen.

 

12:07 – Etnaland blijft heel het seizoen dicht

Het Italiaanse pretpark Etnaland maakte zonet bekend dat ze dit jaar niet meer zullen openen. Vanwege de coronacrisis zal het park pas opnieuw openen bij de start van het seizoen van 2021, wanneer het park haar 20ste verjaardag viert.

 

10:50 – Universal Studios Japan kondigt heropening aan

Universal Studios Japan heeft aangekondigd dat ze binnenkort opnieuw zullen openen. Het is het eerste grote pretpark in Japan dat weer opengaat sinds de coronapandemie. Het park zal opnieuw voor iedereen toegankelijk zijn vanaf vrijdag 19 juni. Vanaf maandag 8 juni starten al soft-openingen voor onder andere inwoners van de stad Osaka, waar het park gelegen is.

Het park werkt met een gelimiteerd aantal bezoekers. Toegang is daardoor alleen mogelijk met een online aangekocht ticket. Die zullen verkocht worden vanaf donderdag 4 juni. Daarnaast moeten bezoekers ook de app “Osaka Corona Tracking System” hebben, die werkt aan de hand van een QR-code. Bezoekers laten zo telkens hun gegevens achter als ze het park of een restaurant betreden.

 

 

ZONDAG 31 MEI

 

22:34 – Stricker’s Grove heel 2020 gesloten

Het Amerikaanse pretpark Stricker’s Grove heeft besloten om dit jaar niet meer open te gaan. Vanwege de coronacrisis ziet het park, gelegen in de staat Ohio, het niet meer zitten om dit jaar nog bezoekers te verwelkomen.

 

17:53 – Plan voor heropening Walt Disney World goedgekeurd

Het plan voor een heropening van het Walt Disney World Resort, dat enkele dagen geleden werd ingediend, is goedgekeurd door de bevoegde instanties. Dat wil zeggen dat het resort binnenkort effectief de deuren kan openen. Op zaterdag 11 juli openen Magic Kingdom en Disney’s Animal Kingdom. Enkele dagen later, op woensdag 15 juli, zullen Disney’s Hollywood Studios en Epcot opnieuw opengaan. Op voorhand een ticket reserveren is door de beperkte capaciteit verplicht.

 

 

ZATERDAG 30 MEI

 

21:08 – Jaarlijkse Toverlandfanday geannuleerd 

De Toverlandfanday, die jaarlijks georganiseerd wordt door Toverlandfansite en Toverland zelf, zal dit jaar niet doorgaan. Vanwege de coronamaatregelen is het niet mogelijk om het evenement, dat normaal zou plaatsvinden op zaterdag 29 augustus, te laten plaatsvinden. De volgende Toverlandfanday zal doorgaan in 2021.

 

19:23 – Särkänniemi maakt openingsdatum bekend

Het Finse pretpark Särkänniemi heeft bekendgemaakt dat ze binnenkort opnieuw bezoekers zullen verwelkomen. Op zaterdag 13 juni zal het park voor het eerst in lange tijd weer toegankelijk zijn voor publiek. Bezoekers moeten hun bezoek vooraf online reserveren. De andere twee grote pretparken in Finland, Linnanmäki en PowerPark, maakten al eerder een heropeningsdatum bekend. 

 

18:00 – Parc Astérix kondigt heropeningsdatum aan

Het Franse Parc Astérix heeft aangekondigd dat ze binnenkort weer zullen openen. Vanaf maandag 15 juni zullen de poorten weer geopend zijn voor publiek. Op voorhand een ticket op datum kopen is verplicht en kan vanaf woensdag 3 juni. Op veel plaatsen in het park zijn markeringen aangebracht en is er handgel beschikbaar. Mondmaskers zijn verplicht in de attracties en tijdens de shows. Straatanimatie en de parade gaan niet door. Ook speeltuinen moeten gesloten blijven. Twee openluchtvoorstellingen kunnen wel nog plaatsvinden.

 

16:17 – Arnolds Park en Family Kingdom maken heropening bekend

Arnolds Park Amusement Park en Family Kingdom Amusement Park, beiden gelegen in de Verenigde Staten Van Amerika, zullen snel de deuren heropenen. Family Kingdom Amusement Park zal dit doen op maandag 1 juni. Arnolds Park Amusement Park verwelkomt weer bezoekers vanaf woensdag 3 juni.

 

15:25 – Lijst met Franse parken die heropening aankondigen blijft groeien

Opnieuw zijn er heel wat openingsdatums van Franse pretparken bekendgemaakt, nadat er de voorbije dagen al een hele reeks aan parken voorafgingen. Zo opent op zaterdag 6 juni Cita-Parc in Lille, net over de grens met België, maar ook La Récré des 3 Curés in het westen van het land. Op zaterdag 13 juni is het de beurt aan het Zuid-Franse Magic Park Land en een dag later, op zondag 14 juni, zal Bal Parc de poorten openen.

Op zaterdag 20 juni opent het westelijke Kingoland haar deuren en eveneens Le Fleury, dat in het noorden van het land gelegen is. Pas op woensdag 1 juli opent het zuidelijke Vulcania opnieuw de deuren. Dit park zal volgend jaar uitpakken met een eerste achtbaan. Ook het gloednieuwe pretpark Family Park zal op deze dag haar poorten openen. Dit park is gelegen in het westen van het land en huisvest twee rollercoasters.

 

13:44 – Kermissen in Frankrijk weer toegelaten

Binnenkort zijn kermissen in Frankrijk weer toegelaten. Daarom zal de Foire van Saint-Jean in Strasbourg doorgaan, al worden de data wel verschoven naar maandag 1 juli tot vrijdag 19 juli. Het wordt de 607de editie van het evenementen, waar jaarlijks 140 tot 150 kraampjes worden opgesteld. Ook Fête Foraine de Beauvais zal doorgaan, net zoals de Foire D’été de Dieppe en verschillende vaste zomerkermissen in het zuiden van Frankrijk.

 

12:42 – Duitse exploitanten richten tijdelijk pretpark op

Aangezien kermissen in Duitsland nog tot zeker eind augustus verboden zijn en ook het Oktoberfest al geannuleerd is, hebben een aantal kermisexploitanten, onder leiding van Oscar Brush, de krachten gebundeld om toch hun attracties te kunnen opstellen. Dit zal gebeuren door het oprichten van een tijdelijke pretpark dat de naam DüsselLand krijgt en komt te liggen in Düsseldorf.

Het pretpark zal haar deuren openen op vrijdag 26 juni en blijft een volledige maand staan, tot en met zondag 26 juli 2020. Er zullen heel wat attracties worden opgesteld, waaronder de gekende Alpina Bahn, één van de grootste reizende achtbanen ter wereld. Bezoekers zullen goed hun handen moeten wassen bij het binnenkomen en op voorhand moeten reserveren. Vervolgens mogen ze 2,5 uur rondlopen in het pretpark en de verschillende attracties uitproberen. Er zal ook een toegangsprijs gevraagd worden van 8 euro in de week en 10 euro in het weekend. De attracties zelf zullen aan een goedkoper tarief beleefd kunnen worden.

 

10:22 – Ecomare en Museum Kaap Skil heropenen binnenkort

De Nederlandse parken Ecomare en Museum Kaap Skil heropenen de deuren op maandag 1 juni. Vanaf vrijdag 29 mei kunnen er op de websites van beide musea kaartjes met een tijdslot worden gekocht. Toegang is alleen mogelijk met een online geboekt ticket.

 

 

VRIJDAG 29 MEI

 

17:59 – Tatzmania Löffingen opent nu ook attracties

Het Duitse pret- en dierenpark Tatzmania Löffingen heeft aangekondigd dat ze vanaf morgen opnieuw volledig geopend zijn. Eerder was al het dierenpark toegankelijk. Vanaf zaterdag 30 mei zullen ook de attracties weer open zijn. Het dragen van een mondmasker is verplicht in de wachtrijen en de attracties.

 

16:24 – Steeds meer Franse pretparken kondigen heropening aan

Na de beslissing van de Franse overheid over de heropening van pretparken, komen steeds meer pretparken met een openingsdatum naar buiten. Eerder maakten al onder andere Puy Du Fou, Walibi Rhône-Alpes, Bagatelle en Le Pal een openingsdatum bekend. Nu kunnen ook Parc Saint Paul, Futuroscope en Festyland aan dat rijtje toegevoegd worden.

Parc Saint Paul zal de deuren openen op zaterdag 6 juni. Futuroscope opent een week later, op zaterdag 13 juni. Festyland zal pas vanaf zaterdag 20 juni weer toegankelijk zijn. Futuroscope benadrukt dat er gewerkt wordt met een gelimiteerde capaciteit en dat vooraf online reserveren verplicht is. Bij zes grote attracties zal het park werken met een virtuele wachtrij, waarbij bezoekers een plaats moeten reserveren via een app.

 

15:47 – Alton Towers stelt opening nieuwe darkride uit

Het Britse pretpark Alton Towers heeft besloten de opening van hun nieuwe attractie uit te stellen. Aanvankelijk had dit voorjaar de nieuwe darkride Gangsta Granny: The Ride moeten openen. Door het coronavirus heeft het park nu besloten de opening uit te stellen tot in het voorjaar van 2021.

Lees er hier meer over.

 

14:14 – Kroatische pretparken mogen opnieuw openen

Ook uit Kroatië komt goed nieuws naar buiten. Daar mogen pretparken namelijk binnenkort weer openen. Fun Park Biograd, het grootste pretpark van het land, heeft aangekondigd dat ze vanaf zaterdag 20 juni weer bezoekers zullen verwelkomen. Het park belooft het seizoen te beginnen met een groot feest, vuurwerk en bekende personen. Voor ons is er echter minder goed nieuws. De regering heeft namelijk laten weten dat heel wat Europese toeristen welkom zijn, maar de grens voorlopig dicht blijft voor Belgen en Nederlanders.

 

13:29 – Nog meer Franse pretparken mogen weer open

Vorige week werd reeds bekendgemaakt dat pretparken in een deel van Frankrijk opnieuw mogen openen. Nu brengt het land opnieuw goed nieuws naar buiten. De zone waarin pretparken binnenkort mogen openen is uitgebreid. In het volledige groene gebied mogen parken terug de deuren openen vanaf 2 juni. Concreet betekent dit dat enkel de pretparken in en rond Parijs, zoals Disneyland Parijs en Jardin d’Acclimatation, nog gesloten moeten blijven.

 

11:56 – Mondo Verde stelt opening nieuwe attractie uit

Het Nederlandse pret- en dierenpark Mondo Verde heeft de opening van een nieuwe attractie een jaar uitgesteld. Normaal gezien zou deze zomer een nieuwe waterspeeltuin moeten openen. Door de coronacrisis zijn echter nog niet alle materialen geleverd. De opening wordt daarom uitgesteld tot 2021. De andere nieuwe attractie, een zweefmolen, is wel al operationeel. Ook kreeg de achtbaan een nieuwe kleur.

 

10:34 – Belgische Center Parcs parken mogen weer open

De Belgische parken van Center Parcs mogen weer open. Op sociale media laat de organisatie weten dat de resorts onder voorbehoud van de richtlijnen van de overheid opnieuw bezoekers kunnen verwelkomen. Center Parcs De Vossemeren, De Haan en Les Ardennes mogen openen vanaf maandag 8 juni. Center Parcs Erperheide opent op vrijdag 12 juni.

 

09:49 – Legendia kondigt heropeningsdatum aan

Nadat Energylandia, het grootste pretpark van Polen, een heropeningsdatum heeft aangekondigd, heeft ook Legendia een datum bekendgemaakt. Het pretpark, ook bekend als Śląskie Wesołe Miasteczko, zal opnieuw openen op 6 juni, dezelfde dag als Energylandia. Het park zal open zijn vanaf 10:30 uur. De attracties van 11:00 uur tot 20:00 uur.

 

 

DONDERDAG 28 MEI

 

20:11 – Walibi Rhône-Alpes binnenkort opnieuw open

Het Franse pretpark Walibi Rhône-Alpes heeft aangekondigd dat ze binnenkort opnieuw de poorten zullen openen. Vanaf zaterdag 20 juni zal het park weer open zijn voor bezoekers. Er wordt gewerkt met een gelimiteerde capaciteit. Een mondmasker dragen is verplicht in de wachtrijen en de attracties van het park. Het waterpark en de kinderboerderij blijven heel dit jaar gesloten. Ook speeltuinen zijn voorlopig nog even dicht.

 

18:35 – Conneaut Lake Park blijft heel het jaar gesloten

Het Amerikaanse pretpark Conneaut Lake Park heeft op sociale media aangekondigd dat ze dit jaar niet meer zullen openen. Het pretpark, gelegen in de staat Pennsylvania, zal in 2020 de poorten gesloten houden. Bezoekers zijn opnieuw welkom in 2021.

 

16:47 – Gardaland en Mirabilandia kondigen heropening aan

Gardaland en Mirabilandia, de twee grootste en meest bekende pretparken van Italië, hebben een heropeningsdatum aangekondigd. Daarmee volgen ze de beslissing van enkele andere Italiaanse pretparken, die al eerder een datum communiceerden. Gardaland verwelkomt opnieuw bezoekers vanaf zaterdag 13 juni. Mirabilandia opent een week later, op zaterdag 20 juni. Het waterpark van Mirabilandia blijft wel nog gesloten.

De twee parken nemen uiteraard ook tal van maatregelen tegen het coronavirus. Op voorhand online een ticket kopen is verplicht. In de parken zijn op verschillende plaatsen markeringen aangebracht en is er handdesinfectiemiddel beschikbaar. In Gardaland wordt er ook een temperatuurcontrole gedaan. Een mondmasker dragen is in beide parken verplicht. In Mirabilandia blijven enkele attracties gesloten, shows gaan in beide parken wel door. Gardaland zal werken met een virtueel wachtrijsysteem. Bezoekers kunnen via de app een plaats in een virtuele wachtrij voor een attractie reserveren. Zo moeten ze niet fysiek in de rij staan.

 

 

WOENSDAG 27 MEI

 

23:23 – Walt Disney World dient plan in voor opening in juli

Terwijl alle grote parken in Florida ondertussen bekendgemaakt hebben om in juni de poorten opnieuw te openen, heeft ook het Walt Disney World Resort plannen naar buiten gebracht. Walt Disney World zal haar verschillende parken in fases openen. Op zaterdag 11 juli zullen Magic Kingdom en Disney’s Animal Kingdom als eerst openen. Op woensdag 15 juli is het pas de beurt aan Disney’s Hollywood Studios en Epcot. Dit is meer dan een maand na de heropening van de andere pretparken in de regio.

De parken zullen werken met een gelimiteerde capaciteit. Op voorhand een reservatie maken wordt verplicht. Wellicht wordt er een soortgelijk systeem gebruikt als in Shanghai Disneyland, dat sinds 11 mei weer open is. Er zullen temperatuurcontroles plaatsvinden en een mondmasker dragen wordt verplicht. Of de parken van Walt Disney World effectief zullen openen op de voorziene datum is nog even afwachten. De plannen moeten namelijk eerst nog worden goedgekeurd door de lokale instanties.

 

22:10 – Ook Poolse pretparken mogen binnenkort weer open

Ook uit Polen komt goed nieuws, want daar heeft de regering bekendgemaakt dat de pretparken mogen heropenen vanaf zaterdag 6 juni. Energylandia maakte daarop meteen bekend dat ze op die dag ook effectief de poorten zullen openen. Ook Rabkoland, een park ten zuidoosten van Energylandia, zal op diezelfde dag heropenen. Pomerania Fun Park, gelegen in het noorden van het land, maakte bekend op zaterdag 30 mei al te openen, al gaat het enkel over het dierengedeelte en de cinema. De andere attracties zullen pas openen vanaf 6 juni.

 

21:49 – Deense regering laat maar één gezin per attractie toe

Slecht nieuws voor de pretparkfans in Denemarken. De Deense regering heeft de regels voor de heropening van de pretparken plots veranderd. Op elke attractie zal er maar één gezin per rit mogen plaatsnemen. Voor kleinere attracties is dit niet meteen een probleem, maar dit wil ook zeggen dat er op grote achtbanen en thrill rides slechts enkele personen per rit kunnen plaatsnemen. Dit zal dramatische gevolgen hebben voor de capaciteit.

 

20:34 – Movieland Park kondigt heropeningsdatum aan

Na Cinecittà World en MagicLand kondigt nu ook het Italiaanse pretpark Movieland Park haar heropening aan. Deze zal plaatsvinden op vrijdag 12 juni. Hiermee zijn ze voorlopig het eerste Italiaanse pretpark dat de deuren zal heropenen.

 

19:59 – Papéa Parc, Cobac Parc en Le Pal kondigen heropening aan

Na Puy Du Fou, Parc Spirou Provence en Bagatelle hebben nu ook drie andere Franse pretparken een heropeningsdatum bekendgemaakt. Le Pal zal heropenen op zaterdag 6 juni. Papéa Parc en Cobac Parc zullen opnieuw bezoekers verwelkomen vanaf zaterdag 27 juni, net voor de start van de zomervakantie.

 

18:26 – Ook SeaWorld Orlando kondigt heropening aan

SeaWorld Orlando heeft bekendgemaakt dat ze binnenkort weer de poorten zullen heropenen. Vanaf donderdag 11 juni kunnen bezoekers weer van het park genieten. Hiermee volgen ze Legoland Florida, Universal Orlando en Fun Spot America, die ook al hun heropeningsdatum bekendmaakten. Walt Disney World zal de deuren waarschijnlijk pas in juli heropenen.

 

17:03 – Plopsa Indoor Coevorden opent als eerste Plopsa-park

Het Nederlandse pretpark Plopsa Indoor Coevorden zal als eerste Plopsa-pretpark de poorten opnieuw openen. Dit zal aanstaande vrijdag al gebeuren, op 29 mei. Op voorhand online een ticket reserveren is verplicht. Het Duitse Holiday Park zal openen op 10 juni. De andere Plopsa-parken moeten nog een heropeningsdatum bekendmaken.

 

15:45 – Deltapark Neeltje Jans op 22 juni open

Deltapark Neeltje Jans zal pas op maandag 22 juni haar poorten opnieuw openen. Hiermee is het één van de laatste parken in Nederland dat opengaat. Waarom de datum pas eind juni valt, werd niet bekendgemaakt.

 

14:21 – Eerste kermis van Frankrijk in opbouw

De eerste kermis van Frankrijk is in opbouw. Dit gebeurt momenteel in de stad Ronce les Bains, in het zuiden van het land. Wanneer de kermis juist zal openen, is nog niet helemaal duidelijk. Ook In Tsjechië zijn er al kermissen aan de gang. In Finland gaat over enkele dagen de eerste kermis van start.

 

13:36 – AQUApark Oberhausen heropent binnenkort de poorten

Het Duitse waterpark AQUApark Oberhausen zal binnenkort opnieuw bezoekers verwelkomen. Vanaf zaterdag 6 juni zijn de poorten weer open. Het is het tweede waterpark dat een heropeningsdatum aankondigt, eerder liet Tropical Island al weten binnenkort te zullen heropenen.

 

 

DINSDAG 26 MEI

 

22:17 – Ook Fun Spot America Kissimmee nu geopend

Nadat Fun Spot America Orlando enkele dagen geleden reeds geopend werd, mag nu ook Fun Spot America Kissimmee open voor bezoekers. Vanaf vandaag opent het park opnieuw de deuren voor publiek. Het park zal dagelijks geopend zijn van 12:00 uur tot 22:00 uur.

 

20:35 – Six Flags kondigt veiligheidsmaatregelen aan

De Amerikaanse pretparkgroep Six Flags heeft in een video aangekondigd welke maatregelen ze allemaal gaan nemen zodra de parken opnieuw mogen openen.

 

19:45 – Steeds meer Nederlandse parken en toeristische attracties openen

Steeds meer Nederlandse pretparken, dierenparken en andere toeristische attracties kondigen een heropeningsdatum aan. Het Dolfinarium in Harderwijk zal weer bezoekers toelaten vanaf woensdag 27 mei. In The Amsterdam Dungeon en Madame Tussauds Amsterdam, twee attracties van Merlin Entertainments, zijn gasten welkom vanaf maandag 1 juni. Preston Palace en Miniworld Rotterdam communiceren dezelfde datum.

Ook Amusementspark Tivoli spreekt van een openingsdatum op 1 juni. Familiepretpark Mini Mundi opent een dag later, op 2 juni. Abonnementhouders zijn daar wel al een dag eerder welkom. BillyBird Park Hemelrijk was al eerder toegankelijk voor abonnees, maar zal ook terug reguliere bezoekers verwelkomen vanaf dinsdag 2 juni. Sprookjeswonderland Enkhuizen houdt het tevens op 2 juni.

 

16:58 – Bagatelle kondigt heropeningsdatum aan

Steeds meer parken in heel Europa kondigen een heropeningsdatum aan. Parc Bagatelle, gelegen in Frankrijk, laat weten dat ze vanaf binnenkort ook weer bezoekers zullen verwelkomen. Vanaf zaterdag 27 juni zijn bezoekers opnieuw welkom. Meer informatie voor bezoekers zal later volgen.

 

 

MAANDAG 25 MEI

 

17:44 – Dit jaar geen stuntshow in Holiday Park

Dit jaar zal er geen stuntshow doorgaan in het Duitse pretpark Holiday Park. Dit nieuws is niet verrassend, aangezien er in het algemeen veel parkshows geannuleerd worden om zo de eventuele verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 

16:21 – Serengeti Park opent nu ook haar attracties

Het Duitse pret- en dierenpark Serengeti Park heeft opnieuw haar attracties geopend. Eerder heropende het park al, maar uitsluitend als dierenpark en de attracties bleven gesloten. Daar is nu verandering in gekomen.

 

15:32 – Hoogste Starflyer ter wereld opnieuw geopend

De gigantische Orlando Starflyer op het International Drive complex in Orlando is afgelopen vrijdag opnieuw geopend. De attractie is 138 meter hoog en daarmee is het momenteel de hoogste Starflyer ter wereld. Dit record zal het later dit jaar verliezen aan het Duitse pretpark Skyline Park, die een gelijkaardige attractie van 142 meter hoog zal openen.

 

14:53 – Lagoon werd ondertussen weer geopend

Het Amerikaanse pretpark Lagoon, gelegen in de staat Utah, is dit weekend opnieuw geopend voor het publiek. De exacte openingsdatum was zaterdag 23 mei. Daarmee is het één van de eerste Amerikaanse pretparken die opnieuw de deuren opent voor het publiek.

 

10:05 – De Nederlandse TexelZoo en Dierenpark De Oliemeulen zijn opnieuw geopend

Dierenpark De Oliemeulen is vanaf afgelopen donderdag 21 mei weer geopend voor bezoekers. Ook de TexelZoo opende afgelopen zaterdag 23 mei opnieuw haar deuren.

 

 

ZONDAG 24 MEI

 

16:38 – Universal Orlando Resort binnenkort weer open

Het Amerikaanse Universal Orlando Resort heeft aangekondigd dat ze binnenkort opnieuw zullen openen. Vanaf vrijdag 5 juni zijn bezoekers opnieuw welkom in de parken van het resort. Zowel de pretparken Universal Studios Florida en Universal’s Islands of Adventure als het waterpark Universal’s Volcano Bay zullen de poorten openen.

De parken trekken jaarlijks een grote massa bezoekers. Het park heeft dan ook heel wat maatregelen getroffen om gasten te laten genieten in een veilige omgeving. Mondmaskers zijn verplicht voor elke bezoeker. Ook wordt bij de ingang van iedereen de temperatuur gemeten. Op veel plaatsen zijn markeringen aangebracht en zal er handdesinfectiemiddel beschikbaar zijn. Medewerkers kregen speciale trainingen om alles in goede banen te leiden.

 

 

ZATERDAG 23 MEI

 

12:18 – Fun Spot America Orlando onmiddellijk geopend

Het Amerikaanse Fun Spot America Orlando maakte vandaag bekend dat ze onmiddellijk zouden openen. Vanaf 14:00 uur zijn bezoekers welkom in het park. Vanaf morgen zal het park dagelijks geopend zijn van 12:00 uur tot 22:00 uur. Mondmaskers zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden. Fun Spot America Kissimmee, dat eveneens in de staat Orlando ligt, blijft voorlopig nog wel gesloten. 

 

10:33 – Belantis en Bayern Park kondigen openingsdatum aan

Steeds meer pretparken in Duitsland lossen een datum waarop ze opnieuw openen. Ook Belantis en Bayern Park kunnen nu aan dat rijtje toegevoegd worden. Belantis zal opnieuw openen op vrijdag 29 mei. Bayern Park opent een dagje later, op zaterdag 30 mei. Voor beide parken geldt dat er online een ticket moet gereserveerd worden, ook voor abonnees. Daarnaast vragen de parken de nodige hygiëne- en afstandsmaatregelen te respecteren. Een mondmasker dragen is op verschillende locaties in de parken verplicht.

 

 

VRIJDAG 22 MEI

 

19:55 – Eerste pretpark in Florida maakt openingsdatum bekend

Het eerste pretpark van de Amerikaanse staat Florida heeft vandaag een openingsdatum bekendgemaakt. Legoland Florida zal de deuren opnieuw openen op maandag 1 juni. Ook het waterpark en de hotels gaan weer open. Wanneer andere parken in de staat, zoals Walt Disney World, Universal Orlando en SeaWorld Orlando, zullen openen, is voorlopig nog niet duidelijk.

 

19:06 – Heide Park Resort kan eindelijk openingsdatum bevestigen

Al enkele weken lang hoopt Heide Park Resort de poorten te openen op maandag 25 mei. Men kon het voorlopig echter nog niet met zekerheid zeggen, aangezien men nog wachtte op toestemming van de lokale autoriteiten. Nu kan het park bevestigen dat ze effectief zullen openen op 25 mei. Het park zal werken met een gelimiteerde capaciteit en benadrukt daarom dat vooraf online een ticket kopen verplicht is, ook voor abonnementhouders.

Het park neemt tal van maatregelen tegen het coronavirus. In het park zijn markeringen aangebracht zodat bezoekers afstand houden. Op diverse plaatsen is handdesinfectiemiddel beschikbaar. Contactpunten zullen regelmatig gereinigd worden. Een mondmasker dragen is verplicht in de attracties, wachtrijen, restaurants en souvenirwinkels. 

 

18:18 – Eerste Italiaanse pretparken kondigen heropening aan

Voor het eerst komen er enkele Italiaanse pretparken naar buiten met een openingsdatum. Magicland kondigt aan vanaf vrijdag 19 juni opnieuw de poorten te openen. Cinecittà World liet weten dat ze vanaf donderdag 25 juni opnieuw bezoekers verwelkomen.

 

17:44 – Deense parken mogen meer dan een week vroeger open

Zeer goed nieuws uit Denemarken. Daar evolueert de verspreiding van het coronavirus zo gunstig, dat de pretparken meer dan een week vroeger openen mogen dan aanvankelijk gepland stond. In plaats van maandag 8 juni wordt de openingsdatum vervroegd naar vrijdag 29 mei. Onder andere Tivoli Friheden en Bakken lieten al weten de eerder genoemde openingsdatum te vervroegen naar 29 mei.

 

17:21 – Ook Wiener Prater kondigt heropening aan

Enkele weken geleden werd bekendgemaakt dat de Oostenrijkse pretparken de deuren mochten openen vanaf vrijdag 29 mei. Toch was het voor Wiener Prater lange tijd onduidelijk of ook zij wel de deuren mochten openen. De regering zag het grootste pretpark van het land namelijk lange tijd als een kermis, waardoor de opening in gevaar kwam. Dit euvel is nu van de baan en het park zal inclusief de attracties geopend worden op 29 mei. Tegelijk zullen meteen 4 nieuwe attracties openen, waaronder ook 3 achtbanen.

 

16:34 – Finse exploitant vormt kermis om tot pretpark

Aangezien kermissen voorlopig nog niet mogen openen, kondigde de exploitant Suomi Tivoli meteen aan op haar terrein in Tuusula, niet ver van de Finse hoofdstad Helsinki, haar kermisattracties op te stellen en te openen als een tijdelijk pretpark, tot ze weer mogen rondreizen. De attracties worden meteen geopend vanaf 1 juni. Het adres van deze vaste kermis met onder andere een vrijevaltoren, reuzenrad en twee achtbanen is Tivolintie 10 in Tuusula.

 

15:59 – Finse pretparken mogen weer open

Ook goed nieuws uit Finland. Daar mogen de pretparken opnieuw de deuren openen vanaf maandag 1 juni. PowerPark liet meteen weten op zaterdag 6 juni de poorten opnieuw open te doen. Linnanmäki volgt op vrijdag 12 juni. Särkänniemi noemt nog geen datum, maar laat weten dat ze snel met goed nieuws hopen te komen.

 

15:22 – Parc Spirou Provence kondigt heropening aan

Het eerste attractiepark van Frankrijk heeft haar heropeningsdatum aangekondigd. Nadat gisteren verlossend nieuws naar buiten kwam in verband met de heropening van de Franse pretparken, heeft Parc Spirou bekendgemaakt op zaterdag 20 juni weer haar poorten te openen. Het park zal snel met meer informatie over de getroffen maatregelen naar buiten komen.

 

14:35 – Puy du Fou binnenkort weer geopend

Het Franse themapark Puy du Fou zal de deuren opnieuw openen vanaf donderdag 11 juni. Dat laat het park weten op haar Facebookpagina. Het goede nieuws komt er na de versoepelingen van de lockdown, die gisteren werden aangekondigd. Het park zal dagelijks geopend zijn tot en met zondag 1 november.

Het park neemt een heleboel maatregelen om de veiligheid van bezoekers te garanderen. Op diverse plaatsen is handgel beschikbaar en contactpunten worden regelmatig ontsmet. In- en uitgangen naar de shows zijn verbreed, zodat bezoekers een veilige afstand kunnen houden. Tribunes worden maar gedeeltelijk gevuld. Restaurants zijn geopend, maar slechts met een beperkt aantal zitplaatsen. Maaltijden afhalen is ook mogelijk. Medewerkers kregen extra trainingen om te zorgen dat alles in goede banen loopt. Een gespecialiseerde Covid-19-dokter is dagelijks aanwezig.

 

13:49 – Erlebnispark Schloß Thurn heropent binnenkort

Het Duitse pretpark Erlebnispark Schloß Thurn heeft in een video op Facebook haar heropeningsdatum bekendgemaakt. Het park zal vanaf zaterdag 30 mei opnieuw bezoekers verwelkomen. Op voorhand online een ticket reserveren is verplicht.

 

12:51 – Tropical Islands kondigt als eerste grote waterpark heropening aan

Tropical Islands heeft als eerste grote waterpark in Duitsland haar heropening aangekondigd. Het waterpark zal de deuren openen vanaf maandag 15 juni. Het park zal voorlopig werken met 50% van de normale bezoekerscapaciteit. Tickets zijn alleen online verkrijgbaar.

 

12:11 – Britse Hull Fair in oktober gaat niet door

Eén van de grootste kermissen van het Verenigd Koninkrijk, de Hull Fair, die normaal zou plaatsvinden van 9 oktober tot 17 oktober, zal dit jaar niet doorgaan. Dat laat de organisatie weten. Het betekent alweer een grote klap voor de Britse kermisexploitanten. Ook een mogelijke heropeningsdatum voor de pretparken is er nog niet.

 

11:23 – Pretparken testen attracties met mondmaskers

Verschillende pretparken hebben al testen ondernomen met mondmaskers in attracties. Onder andere het Poolse pretpark Energylandia en het Amerikaanse pretpark SeaWorld Orlando testten bij een aantal spectaculaire rollercoasters de mondmaskers uit. De testen lijken succesvol te zijn verlopen. Ondertussen raden ook verschillende parken het gebruik van mondmaskers aan.

 

10:07 – Julianatoren nu geopend

Het Nederlandse pretpark Julianatoren was één van de laatste pretparken in Nederland om een heropeningsdatum te noemen. Nu heeft het park bekendgemaakt vanaf dinsdag 26 mei opnieuw gasten te verwelkomen. Afgelopen donderdag, Hemelvaartsdag, openden de poorten reeds voor abonnementhouders.

Om bezoekers zoveel mogelijk te spreiden, zal het park werken met twee tijdvakken, het eerste van 08:00 uur tot 12:30 uur en het tweede van 13:30 uur tot sluitingstijd. Op voorhand een ticket reserveren is verplicht. Ter compensatie van de lange sluiting is Julianatoren dit seizoen dagelijks geopend.

 

09:45 – Ook in Hongarije heropenen de parken

Balatonlellei Vidámpark, één van de belangrijkste parken van Hongarije, heropent binnenkort opnieuw de poorten opnieuw. Vanaf vrijdag 29 mei zijn bezoekers weer welkom in het park.

 

07:59 – Ook attracties in Safariland Stukenbrock ondertussen geopend

Safariland Stukenbrock ging op vrijdag 17 april als eerste Duitse dierentuin opnieuw open. Daarmee was het ook de tweede dierentuin in heel Europa die opnieuw open ging na de start van de coronacrisis. Ondertussen zijn ook de attracties in het park heropend. Dit gebeurde reeds op vrijdag 15 mei.

 

 

DONDERDAG 21 MEI

 

18:41 Deel van Franse pretparken mogen open vanaf 2 juni

Er is onverwacht goed nieuws naar buiten gekomen vanuit Frankrijk. Daar mogen binnenkort al een groot deel van de pretparken opnieuw open, onder strikte voorwaarden weliswaar. Helaas wordt het land wel in twee delen gesplitst en enkel de parken in de groene zone mogen opnieuw open.

Lees er hier alles over.

 

14:27 Museumpark Archeon heropent vandaag

Donderdag 21 mei, Hemelvaartsdag, opent Museumpark Archeon Alphen aan den Rijn weer haar poorten voor de bezoekers. De burgemeester van Alphen Liesbeth Spies en de veiligheidsregio Hollands Midden hebben het groene licht gegeven aan de te nemen maatregelen om de bezoekers in dit coronatijdperk van Archeon te laten genieten. Woensdag 20 mei wordt er proefgedraaid. De heropening gebeurt op aangepaste wijze en met een reserveringssysteem voor de bezoekers.

Lees er hier meer over.

 

12:19 – Lago staat klaar om haar waterparken te heropenen

De opluchting bij LAGO zwemparadijzen is groot nu de eerste stapjes naar een volledige heropening van de sport- en recreatiecentra ingezet werden en al enkele teamleden weer op de startblokken staan. Dankzij de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad opende op 18 mei het schoonheidssalon B’eau Wellness in LAGO Gent Rozebroeken opnieuw haar deuren en warmden de fitnessinstructeurs in LAGO CLUB Zwevegem zich op om de conditie van de clubleden opnieuw aan te scherpen tijdens outdoor groepslessen.

Lees er hier meer over.

 

10:58 Heropening van het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han

Na verschillende weken “blijf in uw kot!” snakt iedereen naar een verandering van sfeer! Het Domein heeft alles tot in de puntjes voorbereid om haar bezoekers vanaf 21 mei een verkwikkend moment van ontspanning en plezier te bieden in het hart van de Ardeense natuur.

Lees er hier meer over.

 

10:11 Sprookjesbos Valkenburg gaat weer open

De poorten van Sprookjesbos Valkenburg gaan vanaf 21 mei weer open, op Hemelvaartsdag. Het oudste themapark van Nederland heeft dat in overleg met de veiligheidsregio en gemeente besloten. “Wij zijn dan klaar om 50% van het normale maximum aantal bezoekers te ontvangen”, laat ze weten. Op maandag 16 maart ging het park dicht als gevolg van de lockdown. 

Lees er hier meer over.

 

09:36 Pairi Daiza ontvangt nu ook dagbezoekers

Nadat de deuren van Pairi Daiza sinds maandag 18 mei open waren voor abonnees, heeft Pairi Daiza nu besloten om ook reguliere dagbezoekers toe te laten. Vanaf heden kunnen dagtickets voor een bezoek aan de beste dierentuin van Europa geboekt worden via de website: www.pairidaiza.eu.

Lees er hier meer over.

 

 

WOENSDAG 20 MEI

 

15:07 – Weer veilig op avontuur in Hellendoorn

Avonturenpark Hellendoorn opent haar deuren op donderdag 21 mei. Gasten kunnen dan weer veilig genieten van alle avonturen die Avonturenpark Hellendoorn te bieden heeft. Op basis van de richtlijnen van het protocol ‘Veilig Samen Uit’ is het park anderhalvemeter-klaar.

Lees er hier meer over.

 

 

DINSDAG 19 MEI

 

23:41 – Freizeit-Land Geiselwind kondigt openingsdatum aan

Het Duitse pretpark Freizeit-Land Geiselwind zal binnenkort weer toegankelijk zijn. Vanaf zaterdag 30 mei zet het park de poorten weer open voor publiek. Het park zal voor een beperkt aantal bezoekers toegankelijk zijn. Een bezoek moet verplicht online gereserveerd worden. 

Daarnaast neemt het park ook tal van maatregelen om de veiligheid van bezoekers te garanderen. Er bevinden zich markeringen en handdesinfectiestations over het hele park. Diverse zaken worden regelmatig ontsmet. Mondmaskers zijn verplicht in overdekte ruimtes en attracties, al worden ze in het volledige park aangeraden. 

 

22:38 – Efteling zal deze zomer werken met tijdvakken

De Efteling zou deze zomer normaal gezien bijna elke dag geopend blijven van 10:00 uur tot 22:00 uur. Door de coronacrisis gaat dat plan echter niet door. In plaats daarvan gaat de Efteling werken met twee verschillende tijdvakken, om op die manier zoveel mogelijk bezoekers van het park te kunnen laten genieten.

Bezoekers zijn deze zomer welkom van 09:00 uur tot 18:00 uur of van 19:00 uur tot 23:00 uur. Er komen twee verschillende soorten tickets. De nieuwe openingstijden gelden op vrijdagen en zaterdagen vanaf 5 juni en dagelijks vanaf 3 juli. Het systeem wordt gehanteerd tot eind augustus. 

 

21:54 – Djurs Sommerland maakt heropeningsdatum bekend

Steeds meer Deense pretparken maken een heropeningsdatum bekend. De plaatselijke overheid besliste dat pretparken vanaf maandag 8 juni opnieuw mogen openen. Djurs Sommerland, één van de grootste pretparken van het land, zal openen op donderdag 11 juni. Parken als Tivoli Gardens, Legoland Billund, Fårup Sommerland en Bakken kondigde al eerder een heropening aan.

Het park zal slechts een beperkt aantal bezoekers toelaten. Tickets op voorhand reserveren is dan ook verplicht. Voor abonnementhouders geeft het park de mogelijkheid het abonnement over te dragen naar 2021. Het eerder aangekochte abonnement is dit jaar dan niet meer geldig, maar laat je volgend jaar wel een volledig seizoen genieten van Djurs Sommerland.

 

16:06 – Movie Park Germany gaat spoedig weer open

Movie Park Germany zal vanaf vrijdag 29 mei opnieuw bezoekers verwelkomen. Aanvankelijk mochten parken in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen al openen op 11 mei. Het park had echter meer voorbereidingstijd nodig en zal vanaf 29 mei de poorten openen. Het park zal werken met een beperkte capaciteit, tickets moeten daarom verplicht online gereserveerd worden.

Ook in het park zijn tal van maatregelen getroffen. Zo zijn er op diverse plaatsen markeringen aangebracht zodat gasten altijd anderhalve meter afstand kunnen houden. Mondmaskers zullen verplicht zijn aan de ingang, in wachtrijen, overdekte zones en sommige attracties. Medewerkers hebben extra trainingen gekregen om alles in goede banen te leiden.

Lees er hier meer over.

 

 

MAANDAG 18 MEI

 

23:30 – RitterRost Magic Park Verden kondigt heropening aan

RitterRost Magic Park, gelegen in het Duitse Verden, heeft laten weten dat ze binnenkort opnieuw bezoekers verwelkomen. Vanaf dinsdag 26 mei zijn de poorten weer geopend. Het park zal snel met meer informatie naar buiten komen en bekendmaken welke maatregelen ze zullen nemen bij de heropening.

Zolang RitterRost Magic Park nog gesloten is, zal er een drive-in bioscoop te vinden zijn op de parking. Maar liefst 350 auto’s kunnen een film kijken op een scherm van 25 meter breed. Tickets worden alleen online verkocht. Reeds verschillende parken in Duitsland gingen RitterRost Magic Park voor met een gelijkaardig concept.

 

21:48 – Speelparadijs Pannenkoekenhuis Voorst binnenkort weer open

Het Nederlandse Speelparadijs Pannenkoekenhuis in Voorst heeft aangekondigd binnenkort opnieuw te openen. Vanaf maandag 1 juni mag het pannenkoekenhuis en het bijhorende park opnieuw open. Het park breidde het terras uit en zorgt ervoor dat bezoekers altijd anderhalve meter afstand kunnen houden.

 

 

ZONDAG 17 MEI

 

21:53 – Erse Park kondigt heropening aan

Erse Park heeft aangekondigd opnieuw de deuren te openen voor bezoekers. Vanaf vrijdag 29 mei mogen gasten opnieuw naar het Duitse pretpark. Een ticket moet verplicht online gereserveerd worden, de kassa’s blijven gesloten. Het park wijst er ook op dat alle hygiëne- en afstandsregels nageleefd moeten worden.

 

20:18 – Opening Legoland Waterpark Gardaland uitgesteld

Het coronavirus blijft pretparkfans teleurstellen. Het Lego-waterpark van Gardaland zou eind deze maand openen, maar daar komt nu verandering in dankzij de uitbraak van het virus. De opening van het park wordt uitgesteld tot in 2021.

Lees er hier meer over.

 

19:24 – DippieDoe binnenkort gedeeltelijk geopend

Het Nederlandse pretpark DippieDoe heeft aangekondigd binnenkort opnieuw gedeeltelijk de poorten te openen. Vanaf Hemelvaartsdag, donderdag 21 mei, zijn bezoekers weer welkom in het buitengedeelte van het park. Het park zegt snel met meer informatie te komen.

 

 

ZATERDAG 16 MEI

 

22:57 – Amerikaans pretpark gaat dit jaar niet meer open

Het Amerikaanse pretpark DelGrosso’s Amusement Park heeft aangekondigd dat ze dit jaar niet meer zullen openen. Vanwege de wereldwijde coronacrisis opent het park, dat gelegen is in de staat Pennsylvania, pas opnieuw de deuren in 2021. Abonnementhouders mogen heel het volgend seizoen binnen en krijgen automatisch 25 dollar op hun abonnement gestort om in het park eten te kopen. 

 

20:39 – Coronacrisis fataal voor Japans pretpark

De coronacrisis heeft zware gevolgen voor de pretparkindustrie over de hele wereld. Het Japanse pretpark Misaki Park, gelegen in Osaka, heeft zelfs de deuren definitief moeten sluiten. Het park opende in 1957 en had onder andere drie achtbanen in haar aanbod.

 

18:14 – Dierenrijk kondigt openingsdatum aan

Het Nederlandse dierenpark Dierenrijk kondigt aan binnenkort weer bezoekers te verwelkomen. Vanaf woensdag 20 mei zijn de poorten van het park weer open. Abonnementhouders zijn al enkele dagen eerder welkom, vanaf zaterdag 16 mei. Het park hanteert een maximum aantal bezoekers per dag. Een bezoek op voorhand online reserveren is daarom verplicht.

 

17:08 – Stad Antwerpen doet voorstel voor twee weken Sinksenfoor

De stad Antwerpen gaat een voorstel indienen voor een kortere editie van de Sinksenfoor deze zomer. Evenementen zijn verboden tot eind juni. De stad wil daarom dat de kermis enkel doorgaat gedurende de eerste twee weken van juli. Of de kermis in die periode effectief kan doorgaan, blijft voorlopig afwachten.

 

15:52 – Six Flags Great Adventure opent safari

Het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure, gelegen in de staat New Jersey, heeft aangekondigd binnenkort hun safari te openen. Gasten zullen dan met hun auto naar de verschillende diersoorten kunnen kijken. Op voorhand een ticket reserveren zal verplicht zijn. Een concrete openingsdatum en meer informatie zal binnenkort volgen.

 

 

VRIJDAG 15 MEI

 

19:57 – Pairi Daiza verlengt abonnementen en start seizoen 2021 vroeger

Pairi Daiza heeft besloten om abonnementen te verlengen tot volgend seizoen. Abonnees kunnen met hun huidige abonnement het park binnen tot 19 maart 2021. Pairi Daiza maakt daarmee ook ineens bekend dat ze hun volgende seizoen eerder zullen beginnen dan normaal. Vanaf zaterdag 13 februari 2021 is het park opnieuw toegankelijk.

 

19:03 – Wunderland Kalkar kondigt heropening aan

Het Duitse pretpark Wunderland Kalkar, ook gekend als Kernie’s Familienpark, heeft een heropeningsdatum aangekondigd. Het park zal opnieuw bezoekers verwelkomen vanaf zaterdag 16 mei. Het park benadrukt dat het online reserveren van een ticket verplicht is.

 

18:02 – Tusenfryd maakt heropeningsdatum bekend

Tusenfryd, het grootste park van Noorwegen, maakt voor het eerst een definitieve openingsdatum bekend. Eerder liet het park weten dat ze ten vroegste op maandag 1 juni zouden openen, maar snel met een definitieve datum zouden komen. Nu zegt het park de deuren te openen op zaterdag 13 juni. Het park zal heel wat maatregelen treffen om de veiligheid van bezoekers en medewerkers te garanderen. Daarover wordt later meer gecommuniceerd.

 

17:24 – Schloß Beck moet opening toch weer uitstellen

Onlangs kondigde het Duitse pretpark Schloß Beck aan op zaterdag 16 mei terug de poorten te openen. Op die beslissing komt het park nu terug. Men heeft zelf besloten de opening enkele dagen uit te stellen om meer veiligheidsmaatregelen te kunnen treffen. Het park is opnieuw toegankelijk vanaf woensdag 20 mei.

 

16:35 – Potts Park kondigt heropeningsdatum aan

Het Duitse pretpark Potts Park heeft recent aangekondigd dat ze opnieuw de deuren openen. Vanaf vandaag, vrijdag 15 mei, zijn bezoekers opnieuw welkom in het Duitse pretpark. Het park zal werken met een beperkte bezoekerscapaciteit. Ook blijven er enkele attracties dicht, waaronder de lasershow en gokartbaan. Ook de restaurants zijn gesloten, al zijn er wel take-away punten geopend. Een mondmasker dragen is verplicht in overdekte gebouwen.

 

13:39 – Waterpark Walibi Rhône-Alpes blijft het hele jaar dicht

Walibi Rhône-Alpes heeft vandaag aangekondigd dat Aqualibi, hun outdoor waterpark, het hele jaar gesloten zal blijven. Die beslissing neemt het park omdat er nog geen mogelijke voorwaarden zijn voor het heropenen van zwembaden en waterparken. Het gaat ter verduidelijking niet om het indoor waterpark van Walibi Belgium in Waver. Momenteel richt Walibi Rhône-Alpes zich op de organisatie en implementatie van een heleboel maatregelen, die van start gaan zodra het park mag openen. 

 

11:54 – Legoland Billund stelt opening nieuw themagebied uit

De opening van The Lego Movie World, een nieuw themagebied dat normaal dit jaar zou openen in Legoland Billund, is uitgesteld. Door de coronacrisis hebben de werkzaamheden aan het gebied een hele tijd stilgelegen. Het park heeft daarom besloten de opening van het gebied uit te stellen tot in 2021. In het themagebied komt een flying theater, een kleine vrijevaltoren en een vliegtuigmolen waarbij bezoekers kunnen kiezen hoe vaak ze over kop gaan. Legoland Billund zelf heropent opnieuw op maandag 8 juni.

 

10:37 – Le Monde Sauvage en Harry Malter binnenkort weer open

Nadat de Belgische Veiligheidsraad besloot dat dierenparken vanaf volgende week weer mogen openen, kondigden reeds diverse parken hun heropening aan. Nu komen ook Le Monde Sauvage en Harry Malter met een openingsdatum. Beide parken gaan weer open op maandag 18 mei. Vanwege de beperkte capaciteit is online een ticket reserveren verplicht.

In Harry Malter blijven de restaurants, attracties en speeltuigen gesloten. Ook de circusshow gaat niet door. De aangepaste toegangsprijs bedraagt daardoor €6 per persoon. Kinderen kleiner dan 1 meter zijn gratis. Ook in Le Monde Sauvage blijven restaurants dicht, al zullen er wel take-away-punten geopend zijn. Verder geldt er op diverse plaatsen éénrichtingsverkeer.

 

09:49 – Mini-Europa mag opnieuw open

Het miniatuurpark Mini-Europa heeft aangekondigd binnenkort weer te openen. Na de beslissing van de Belgische Veiligheidsraad maakte het park bekend vanaf maandag 18 mei opnieuw toegankelijk te zijn. Om bezoekers te spreiden, moeten tickets op voorhand online of telefonisch gereserveerd worden. Overigens zijn er enkel éénrichtingspaden en is er handgel beschikbaar in het park.

 

 

DONDERDAG 14 MEI

 

22:27 – BonBon-Land binnenkort terug open

BonBon-Land heeft als volgende pretpark in Denemarken bekendgemaakt binnenkort de poorten te heropenen. In samenspraak met de plaatselijke autoriteiten is besloten dat het park weer open kan vanaf vrijdag 19 juni. Indoorattracties blijven dicht en de achtbaan Viktor Vandorm draait zonder virtual reality.

Daarnaast heeft het park ook heel wat maatregelen genomen. Zo werden er wachtrijen voorzien van afstandsmarkeringen en zal er op verschillende plaatsen handdesinfectiemiddel beschikbaar zijn. BonBon-Land zet ook extra personeel in om bezoekers te begeleiden. Abonnementhouders hoeven zich overigens geen zorgen te maken, hun abonnement wordt automatisch verlengd tot 18 juni 2021.

 

19:06 – Ook Mondo Verde gooit poorten weer open

Na heel wat andere pret- en dierenparken in Nederland, maakt ook Mondo Verde nu een openingsdatum bekend. Vanaf vrijdag 15 mei is het park weer voor iedereen toegankelijk. Restaurants, een aantal attracties en Maki eiland zullen voorlopig gesloten blijven. Ook fysiek contact met de dieren is niet mogelijk. Op sommige paden geldt éénrichtingsverkeer. Mondo Verde raadt iedereen aan om mondmaskers te dragen tijdens hun bezoek. Er worden er ook verkocht aan de kassa. De toegangsprijs wordt voorlopig met €5 verlaagd.

Lees er hier meer over.

 

18:23 – Attractie- & Vakantiepark Slagharen maakt openingsdatum bekend

Gasten kunnen weer genieten van Attractie- & Vakantiepark Slagharen. Vrijdag 29 mei worden de eerste gasten van het vakantiepark verwelkomd en vanaf zaterdag 30 mei kunnen dag- en verblijfsgasten weer samen genieten van het attractie- en waterpark. Het Pinksterweekend in 2020 wordt hiermee extra feestelijk ingeluid, het staat namelijk in het teken van de verjaardag van het park, dat in 1963 tijdens Pinksteren de poort voor de allereerste keer opende. 

Lees er hier meer over.

 

13:38 – Phantasialand maakt openingsdatum bekend

Phantasialand heeft op hun website aangekondigd dat ze binnenkort opnieuw de poorten openen. De deelstaat Noordrijn-Westfalen maakte al eerder bekend dat pretparken vanaf maandag 11 mei weer open mochten. Phantasialand liet in eerste instantie weten dat ze nog niet gingen openen, omdat er nog geen concrete voorschriften waren van de verantwoordelijke autoriteiten. Nu laat het park wel een openingsdatum weten, vanaf vrijdag 29 mei zijn bezoekers opnieuw welkom.

Phantasialand benadrukt dat iedereen verplicht is online een ticket te reserveren. Het park zal werken met een beperkt aantal bezoekers. Abonnementhouders mogen één keer per maand naar binnen. Phantasialand laat weten dat shows, entertainment en meet-and-greets voorlopig geschrapt worden. Mondmaskers zijn verplicht aan de ingangen van het park, in attracties, wachtrijen en afgesloten ruimtes. Op verschillende plaatsen zijn markeringen aangebracht en wordt handdesinfectiemiddel voorzien.

Lees er hier meer over.

 

12:17 – Bellewaerde vindt opening voorlopig ’te duur’

Gisteren heeft de Belgische Veiligheidsraad beslist dat dierenparken vanaf maandag 18 mei opnieuw de deuren mogen openen. Ook Bellewaerde zou dus in theorie weer open mogen, mits de attracties gesloten blijven. Dat zal echter voorlopig niet gebeuren, want het openhouden van enkel het dierengedeelte vindt het park te duur. Omdat het in Bellewaerde onmogelijk is de attracties van de dieren te scheiden, is er overal personeel nodig voor de kassa’s, parkeerterreinen en toiletten. Bezoekers zullen dus moeten wachten op een datum wanneer ook de pretparken open mogen.

 

11:29 – Pretpark Drouwenerzand gaat binnenkort weer open

Drouwenerzand Attractiepark gaat binnenkort weer open voor publiek. Vanaf zaterdag 23 mei is iedereen opnieuw welkom in het park. Verblijfsgasten mogen al twee dagen eerder naar binnen, vanaf donderdag 21 mei. Op zaterdag 16 mei is er een testdag voor medewerkers en hun gezinsleden. Het park wil op bepaalde dagen werken met twee verschillende shifts en zal draaien op maximum één derde van de normale capaciteit. Tickets op voorhand online reserveren is verplicht. Drouwenerzand heeft hard gewerkt aan een Covid-19-protocol en is ervan overtuigd dat het park coronaproof is.

Lees er hier meer over.

 

 

WOENSDAG 13 MEI

 

23:44 – Freizeitpark Plohn, Holiday Park en Eifelpark binnenkort weer open

Steeds meer Duitse pretparken kondigen een datum aan waarop ze opnieuw bezoekers kunnen verwelkomen. In Duitsland wordt per deelstaat bekeken wanneer de parken weer open kunnen. Na onder andere Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Beieren en Baden-Württemberg maakten nu ook Saksen en Rijnland-Palts bekend dat pretparken binnenkort opnieuw open mogen. In Saksen bevinden zich pretparken als Freizeitpark Plohn en Belantis. In Rijnland-Palts liggen onder andere Holiday Park, Eifelpark en Wild- und Freizeitpark Klotten.

Verschillende parken maakten na de beslissing van de deelstaat meteen bekend dat ze zodra het mag zullen openen. Freizeitpark Plohn laat weten dat ze de poorten weer open doen vanaf woensdag 20 mei. Holiday Park en Eifelpark zullen toegankelijk zijn vanaf woensdag 10 juni. In Eifelpark is het wildpark wel reeds geopend.

 

22:58 – Silverwood komt als eerste Amerikaanse park met openingsdatum

Na heel wat parken in Azië en Europa, komt nu ook het eerste Amerikaanse park naar buiten met een heropeningsdatum. Silverwood, het grootste pretpark van de staat Idaho, kondigt aan in het weekend van 30 en 31 mei voor het eerst weer open te zijn. Vanaf de week erna, zaterdag 6 juni, blijven zowel het pretpark als het waterpark Boulder Beach dagelijks open.

Het park zal, net als de parken in Europa, werken met een verplicht online reserveringssysteem en een beperkte capaciteit. De attracties zullen draaien met een verlaagde capaciteit en na elke rit schoongemaakt worden. Voor bezoekers voorziet het park gratis mondmaskers en handgel dispensers op verschillende plaatsen.

 

20:32 – Geen treinen naar Disneyland Parijs in de zomermaanden

Het zal tijdens de zomermaanden niet mogelijk zijn om met de Thalys naar Disneyland Parijs te gaan. De vervoersmaatschappij laat weten dat er al zeker tot en met 29 augustus geen treinen zullen rijden naar het station van Marne la Vallée-Chessy, waar het resort gelegen is. Wanneer Disneyland Parijs zelf weer open kan, is voorlopig nog niet duidelijk.

 

19:44 – Ook Pakawi Park komt met heropeningsdatum

Na een heleboel andere parken heeft ook Pakawi Park bekendgemaakt dat ze binnenkort opnieuw zullen openen. Bezoekers zijn opnieuw welkom vanaf maandag 18 mei. Vooraf je bezoek online reserveren is verplicht. Vanaf vrijdag zullen via de website van het park tickets beschikbaar zijn.

 

19:10 – Ook de Zonnegloed kondigt heropeningsdatum aan

Het dierenpark De Zonnegloed heeft aangekondigd binnenkort weer de poorten te openen. Vanaf donderdag 21 mei, Hemelvaartsdag, zijn bezoekers terug welkom. Er wordt gewerkt met een maximumcapaciteit en een verplicht reserveringssysteem. Het park roept op voorlopig geen contact op te nemen en nog even te wachten tot er meer informatie beschikbaar is.

 

18:03 – Sea Life Blankenberge binnenkort opnieuw open

Nadat de Nationale Veiligheidsraad bekendgemaakt had dat dierenparken binnenkort weer open mogen, is Sea Life Blankenberge met een openingsdatum naar buiten gekomen. Het park zal vanaf maandag 18 mei opnieuw bezoekers verwelkomen. Een bezoek online reserveren is verplicht. Het park zal werken met een beperkte capaciteit en tijdsloten om bezoekers te spreiden.

Het park doet er daarnaast alles aan om wachtrijen te vermijden. Een aantal routes zijn éénrichtingspaden geworden en op verschillende plaatsen zijn markeringen aangebracht. In het indoorgedeelte werkt men met een beperkte capaciteit. De eetruimte, aanraakbassins en speelzones blijven gesloten. Het park heeft ook op verschillende plaatsen handgel-dispensers geïnstalleerd.

 

17:22 – Fårup Sommerland kondigt heropening aan en verlengt seizoen

Het Deense pretpark Fårup Sommerland heeft aangekondigd binnenkort weer de deuren te openen. De Deense overheid kondigde eerder al aan dat pretparken normaal weer open mogen vanaf maandag 8 juni. Diverse parken lieten reeds een openingsdatum weten. Fårup Sommerland kondigt nu aan te openen op donderdag 11 juni. Daarnaast zal het park haar seizoen verlengen en in het najaar langer open zijn dan aanvankelijk gepland was.

 

16:47 – Pairi Daiza heropent op 18 mei haar deuren op de veiligst mogelijke manier

Deze woensdag heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist om de heropening van dierentuinen – onder voorwaarden – mogelijk te maken vanaf 18 mei. België volgt hiermee het voorbeeld van andere Europese landen. Een dag ontspannen en bijleren in Pairi Daiza wordt dus opnieuw mogelijk, zij het voor een beperkt aantal bezoekers. Pairi Daiza kiest ervoor om de bezoekers progressief toe te laten in het park. De eerste dagen na de heropening zal het park enkel toegankelijk zijn voor een beperkt aantal abonnees. Pas nadien zullen ook reguliere dagbezoekers in het park toegelaten worden.

Pairi Daiza neemt ook heel wat maatregelen tegen het coronavirus. Zo zijn mondmaskers verplicht in overdekte zones en op eilanden waar bezoekers in contact komen met dieren. Het park heeft ook een nieuwe, tijdelijke toegangspoort geplaatst zodat er voldoende afstand gehouden kan worden bij het betreden van het park. Een aantal wandelpaden zijn éénrichtingspaden geworden en op diverse plaatsen is handgel beschikbaar. De restaurants blijven gesloten, al worden er wel take-away-punten voorzien. Shows en voedersessies zijn voorlopig afgelast. Ook de hotels van het resort blijven nog dicht. 

Lees er hier meer over.

 

15:23 – Madurodam opent deuren voor publiek op 18 mei

Vanaf 18 mei a.s. kunnen gasten weer veilig genieten van Nederland op z’n mooist: Madurodam streeft ernaar om op deze datum weer open te gaan voor publiek. Momenteel werkt het familiepark samen met de veiligheidsregio Haaglanden toe naar een gecontroleerde heropening. Op basis van de richtlijnen van het protocol “Veilig Samen Uit”, dat is opgesteld door brancheverenigingen Club van Elf en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, is het park anderhalvemeter-klaar.

Lees er hier meer over

 

14:15 – ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael kondigen heropening aan

Meteen na de Belgische Veiligheidsraad kondigden de eerste Belgische dierenparken al aan dat ze binnenkort zullen heropenen. ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael zijn vanaf maandag 1 juni weer voor iedereen toegankelijk. Twee weken eerder, vanaf maandag 18 mei, zijn abonnementhouders al welkom in beide parken. Online reserveren is verplicht. Dit kan voor abonnementhouders vanaf 15 mei en voor reguliere bezoekers vanaf 18 mei.

De parken nemen heel wat maatregelen voor een veilig dagje uit. Op verschillende plaatsen is éénrichtingsverkeer van toepassing en zijn er markeringen aangebracht om afstand te houden. Het dragen van een mondmasker is voor iedereen ouder dan 12 jaar verplicht in gebouwen, toiletten en horeca, die enkel take-away verkopen. De parken zullen zelf mondmaskers voorzien aan de ingang. Shops zijn geopend met beperkte capaciteit. Animatie is geschrapt en speelzones blijven dicht. Daarnaast roepen de parken op om thuis te blijven als je ziek bent en regelmatig je handen te wassen.

Lees er hier meer over.

 

13:49 – Belgische dierenparken mogen weer openen

De Belgische Veiligheidsraad, die plaatsvond om 13:30, heeft beslist dat dierenparken opnieuw de deuren mogen openen vanaf maandag 18 mei. Men moet wel verschillende maatregelen nemen, zo moeten tickets online verkocht worden en moet er een circulatieplan zijn. Restaurants, cafés en speeltuinen moeten nog gesloten blijven. Ook musea en culturele bezienswaardigheden kunnen weer openen. Pretparken blijven voorlopig nog dicht, daarover wordt later een beslissing genomen.

 

11:47 – Europa-Park schrapt investeringen voor 40 miljoen euro

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de hele pretparkindustrie. Ook Europa-Park, het grootste pretpark van Europa, loopt een massa inkomsten mis. Het park heeft daarom moeten besluiten om voor 40 miljoen euro aan toekomstige investeringen uit te stellen. De uitbreiding van Rulantica in 2021 gaat wel nog door zoals gepland.

 

 

DINSDAG 12 MEI

 

23:14 – Schloß Beck kondigt heropening aan

Het kleinschalige Duitse Schloß Beck Freizeitpark, dat zich vlak naast Movie Park Germany bevindt, heeft bekendgemaakt dat ze binnenkort opnieuw bezoekers verwelkomen. Vanaf zaterdag 16 mei zijn de poorten van het park opnieuw geopend. 

 

21:09 – Diverse Nederlandse dierenparken weer open

In Nederland hebben verschillende dierenparken aangekondigd dat ze binnenkort opnieuw zullen openen. Eerder kondigden WILDLANDS, GaiaZoo, Safaripark Beekse Bergen, Diergaarde Blijdorp en ARTIS al een openingsdatum aan. Nu volgen ook diverse andere dierenparken, waaronder AquaZoo Leeuwarden en ZooParc Overloon. Daar zijn bezoekers welkom vanaf maandag 18 mei. Abonnementhouders mogen in beide parken al een week eerder binnen, vanaf maandag 11 mei.

Ook Ouwehands Dierenpark opent de poorten op maandag 18 mei. In de Koninklijke Burgers’ Zoo zijn bezoekers welkom vanaf dinsdag 19 mei. Sea Life Scheveningen opent de deuren een dag later, op woensdag 20 mei. Apenheul kondigde aan op donderdag 21 mei te openen, al zijn abonnementhouders daar al drie dagen eerder welkom, vanaf 18 mei. Dierenpark Amersfoort zal opnieuw openen op maandag 25 mei.

 

20:23 – Ook Bakken binnenkort weer open

Het Deense pretpark Bakken heeft aangekondigd opnieuw te openen op maandag 8 juni. Daarmee volgen ze andere Deense parken, zoals Tivoli Gardens en Legoland Billund, die op dezelfde dag openen. Het park heeft diverse maatregelen genomen, zo werden er op verschillende plaatsen markeringen aangebracht en is er op heel wat plaatsen handgel beschikbaar. 

 

19:45 – Ook Duinen Zathe en de Waarbeek heropenen binnenkort

Verkeers- en Attractiepark Duinen Zathe en de Waarbeek zullen binnenkort opnieuw bezoekers verwelkomen. In navolging van diverse andere parken in Nederland kondigde Verkeers- en Attractiepark Duinen Zathe aan de poorten te openen op zaterdag 16 mei. De Waarbeek zal open zijn vanaf woensdag 20 mei.

 

16:16 – ARTIS vanaf 13 mei beperkt open voor abonnees

ARTIS zal vanaf woensdag 13 mei gefaseerd opengaan. Als eerste kunnen de leden van ARTIS het park weer bezoeken. De beslissing is genomen in navolging van de versoepeling van de maatregelen rondom het coronavirus die de Rijksoverheid afgelopen week heeft aangekondigd en in nauw overleg met de gemeente Amsterdam. ARTIS heeft de heropening uitvoerig voorbereid en nodige maatregelen getroffen. Zo kunnen mensen weer een ontspannen, veilig en leerzaam bezoek brengen aan het park.

Lees hier alle details.

 

15:13 – Ook Drievliet binnenkort weer open

Na diverse andere pretparken in Nederland komt ook Drievliet met een openingsdatum. Het park verwelkomt opnieuw bezoekers vanaf maandag 1 juni. Een bezoek online reserveren wordt verplicht.

 

14:34 – Tripsdrill kondigt heropeningsdatum aan

Erlebnispark Tripsdrill heeft aangekondigd dat ze vanaf vrijdag 29 mei opnieuw bezoekers zullen verwelkomen in het pretpark. Het vakantiepark opent zelfs al iets eerder de deuren, daar zijn bezoekers welkom vanaf 18 mei. Het park zal diverse maatregelen nemen om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Deze worden later nog bekendgemaakt. Het wildpark van Tripsdrill was reeds geopend en is nu dagelijks open van 9:00 uur tot 18:00 uur.

 

 

MAANDAG 11 MEI

 

17:42 – Toverland opent de deuren op 19 mei

In overleg met gemeente Horst aan de Maas werkt Toverland toe naar de heropening van het attractiepark. Toverland streeft ernaar om vanaf 19 mei 2020 weer bezoekers te ontvangen. Om te verzekeren dat dit gebeurt binnen de maatregelen van de anderhalvemetersamenleving houdt het attractiepark zich hierbij aan het protocol ‘Veilig Samen Uit’. Dit protocol biedt drie garanties omtrent goede informatievoorziening, extra hygiënemaatregelen en uiteraard de anderhalve meter afstand tussen huishoudens. Het protocol wordt de komende tijd uitgebreid geoefend door de medewerkers van Toverland. Meer informatie is te vinden via toverland.com/veiligsamenuit.

Lees er hier meer over.

 

 

ZONDAG 10 MEI

 

22:43 – Universal stelt opening nieuw park een jaar uit

Universal Orlando heeft bekendgemaakt de opening van een nieuw park een jaar uit te stellen. Universal’s Epic Universe zou aanvankelijk moeten openen in 2023. Door de coronacrisis hebben de werkzaamheden echter een hele tijd stilgelegen. Het resort heeft dan ook de beslissing moeten nemen de opening te verplaatsen naar 2024.

 

 

ZATERDAG 9 MEI

 

18:27 – Eerste Europese kermis van start op 11 mei

Eerder deze week maakten we reeds bekend dat Tsjechië het eerst land van Europa is waar kermissen weer toegelaten zijn. De grootste kermis van het land, de Matějskoupouť, die ieder jaar plaatsvindt van half februari tot midden april en wegens het coronavirus de deuren vroegtijdig moest sluiten, heeft bekendgemaakt een nieuwe kermis te openen vanaf 11 mei, ter vervanging van de Matějskoupouť. De kermis zal plaatsvinden in het bovenste deel van de expositiecentrum van Holešovice.

 

17:11 – Frankrijk houdt grenzen gesloten tot minstens 15 juni

We kregen ook wat slecht nieuws uit Frankrijk. Daar heeft de regering beslist dat de grenzen nog tot minstens 15 juni gesloten zullen blijven, waardoor we al zeker tot dan niet naar pretparken als Disneyland Parijs of Parc Astérix kunnen gaan.

Daarnaast wordt Frankrijk ook in twee gesplitst met een groene en een rode zone. In de groene zone komen er sneller versoepelingen uit de lockdown. De rode zone zal langer met de strenge regels moeten verdergaan. De rode zone is gelegen in het noorden van het land, aan de grens van België tot het oosten van het land met de grens van Duitsland. Een tripje naar Frankrijk lijkt er dus nog niet meteen in te zitten.

Wanneer pretparken weer geopend kunnen worden is al helemaal onduidelijk. Evenementen blijven tot zeker half juli verboden.

 

15:44 – Speelpark Oud Valkeveen al vanaf 13 mei geopend

Het Nederlandse pretpark Speelpark Oud Valkeveen gaat op 13 mei al open, exclusief voor abonnementhouders. Speelpark Oud Valkeveen hoopt na een eerste testfase het park snel te kunnen openen voor alle bezoekers.

 

14:12 – Shanghai Disneyland op enkele minuten uitverkocht

Het duurde slechts enkele minuten voordat Shanghai Disneyland volledig was uitverkocht voor de heropening van maandag. De Chinezen grepen massaal de kans om het pretpark voor het eerst te bezoeken sinds het park gesloten werd op 25 januari wegens de uitbraak van het coronavirus. Bezoekers van het themapark moeten te allen tijde mondmaskers dragen, tenzij ze eten.

 

13:53 – Schwaben Park en Skyline Park kondigen heropening aan

De Duitse pretparken Schwaben Park en Skyline Park hebben hun heropeningsdatum aangekondigd. Schwaben park zal het seizoen beginnen op vrijdag 29 mei. Skyline Park gaat een dag later open, op zaterdag 30 mei. Daarmee gaan ze beiden open op de eerste dag dat hun deelstaat dit toelaat.

 

12:47 – Eerste dierentuin van Frankrijk kondigt heropening aan

De ThoiryZooSafari, gelegen nabij de Franse hoofdstad Parijs, heeft bekendgemaakt vanaf 16 mei haar safari weer te openen. Gasten zullen dan uitsluitend met de auto door het park kunnen rijden om zo op een veilige manier van de dieren te kunnen genieten. Het is het eerste dierenpark in het zwaar getroffen Frankrijk, dat opnieuw opengaat.

 

12:01 – Lake Compounce verlengt abonnementen tot eind 2021 en stelt nieuwe attractie uit

Het Amerikaanse pretpark Lake Compounce heeft besloten de werken aan de nieuwe water slide Venus Vortex stil te leggen en de attractie pas volgend jaar te openen. Om dit te compenseren worden alle abonnementen verlengd tot het einde van 2021.

 

11:29 – Deense parken mogen waarschijnlijk openen vanaf 8 juni

De Deense regering heeft bekendgemaakt dat de Deense pretparken vanaf 8 juni weer open mogen, indien het aantal besmetten personen ook de komende weken blijft afnemen. Al heel wat pretparken in het land hebben ondertussen bekendgemaakt dat ze op deze maandag 8 juni zullen openen. Het gaat onder meer over Djurs Sommerland, Legoland Billund, Tivoli Friheden en Tivoli Gardens. Sommerland Sjælland laat weten op vrijdag 12 juni te openen. Op een reactie van Bakken en Fårup Sommerland moeten we voorlopig nog even afwachten.

 

10:33 – Diergaarde Blijdorp gaat open vanaf 20 mei

Diergaarde Blijdorp gaat gefaseerd open. Op zaterdag 9 mei wordt gestart met maximaal 150 personen, uitsluitend medewerkers en hun gezinsleden die de aangebrachte voorzieningen en route-aanwijzingen gaan testen. Op 20 mei zal Diergaarde Blijdorp voor het eerst gecontroleerd open gaan voor abonnementhouders en daarna voor dagbezoekers.

 

09:16 – Phantasialand wacht nog even af

De federale- en deelstaatregeringen van Duitsland hebben aangekondigd dat de coronabeperkingen vanaf 6 mei 2020 wederom worden versoepeld. Dit wil dus ook zeggen dat pretparken in Noordrijn-Westfalen vanaf 11 mei 2020 in principe weer mogen openen. “We verwelkomen deze boodschap natuurlijk en zien het als een positief signaal – maar we zullen Phantasialand niet opnieuw openen op 11 mei 2020, omdat er nog geen concrete voorschriften zijn vanuit de kant van de verantwoordelijke autoriteiten”, aldus Phantasialand op haar Facebookpagina.

“Enkel als deze bepalingen en eisen bekend zijn, kunnen we onze eerdere plannen en concepten ermee vergelijken en afstemmen met de overheid. Dit is de enige manier om Phantasialand realistisch en gedegen te openen. Ons doel is om een prettige parkervaring te bieden waarbij de veiligheid van onze gasten en medewerkers van het allergrootste belang is. Het is daarom cruciaal om hiervoor rustig en zorgvuldig de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen.”

 

 

VRIJDAG 8 MEI

 

18:06 – BillyBird Park Hemelrijk reeds geopend

Het Nederlandse pret- en recreatiepark BillyBird Park Hemelrijk heeft als eerste park in Nederland haar deuren heropend. Dit gebeurde op vrijdagmiddag om 13 uur onder strikte voorwaarden en enkel voor abonnementhouders. Alle bezoekers moeten vanaf nu hun bezoek online reserveren.

 

17:54 – Duinrell heropent haar deuren vanaf 16 mei

Op 16 mei opent Duinrell in eerste instantie voor verblijfsgasten van het vakantiepark haar attracties en het Tikibad. Om te verzekeren dat dit binnen de maatregelen van de anderhalvemetersamenleving valt, heeft Duinrell samen met de Club van Elf (branchevereniging Nederlandse dagattracties) en de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) het protocol ‘Veilig Samen Uit’ opgesteld. Het protocol biedt drie garanties omtrent goede informatievoorziening, extra hygiënemaatregelen en uiteraard de anderhalve meter afstand tussen huishoudens.

Lees er hier meer over.

 

14:36 – Ook Efteling kondigt heropeningsdatum aan

Na diverse andere parken in Nederland, kondigt nu ook het grootste pretpark van de Benelux een heropeningsdatum aan. De Efteling gaat weer bezoekers verwelkomen vanaf woensdag 20 mei. Na overleg met de veiligheidsregio’s werd gekozen voor een stapsgewijze opening. Enkele dagen voor de opening vinden er testen plaats met een selecte groep personeelsleden, verblijfsgasten en abonnementhouders.

De Efteling neemt diverse maatregelen om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt. Het park zal werken met een beperkte capaciteit. Een bezoek op voorhand reserveren is verplicht. Bij attracties en souvenirwinkels zijn de nodige aanpassingen gedaan, zoals het plaatsen van plexiglasschermen. Het Sprookjesbos krijgt een vaste looproute. Restaurants zullen voorlopig enkel werken met een afhaalpunt. Terrassen en restaurants openen normaal op 1 juni.

Lees er hier meer over.

 

12:47 – Walibi Holland opent terug de deuren met strikte maatregelen

Het Nederlandse pretpark Walibi Holland kwam naar buiten met goed nieuws. Het park opent op maandag 25 mei terug de deuren onder strikte voorwaarden. Zo moeten gasten, ook abonnementhouders, verplicht online een ticket met datum reserveren. Zo kan het park de maximumcapaciteit goed in de gaten houden.

Daarnaast worden gasten verplicht om sommige attracties te reserveren. Bezoekers moeten dan niet in een fysieke wachtrij staan, maar wachten virtueel. De attracties NeuroGen, Skydiver en Tequila Taxi’s blijven voorlopig gesloten. Het park vraagt ook om niet met vrienden of een samengesteld gezin naar het park te komen.

Lees er hier meer over.

 

12:54 – Pretparken in Noorwegen binnenkort opnieuw open

Uit steeds meer landen komen positieve signalen in verband met de heropening van de pretparken. De overheid van Noorwegen heeft gisteren beslist dat pretparken daar vanaf maandag 1 juni opnieuw open mogen. Kongeparken liet al weten dat ze op die datum ook effectief zullen openen. Hunderfossen Familiepark opent op zaterdag 6 juni. TusenFryd, het grootste pretpark van Noorwegen, laat binnenkort een openingsdatum weten.

 

12:16 – Toverland gaat maatregelen testen met medewerkers

Op woensdagavond 13 mei mogen medewerkers van Toverland met hun gezin gratis enkele uren het park bezoeken. Dit doet het park om te testen of de getroffen maatregelen tegen het coronavirus voldoende zijn. Tussen 17:00 uur en 20:00 uur zijn de themagebieden Port Laguna, De Magische Vallei en Wunderwald toegankelijk. Ook de gemeente zal erbij zijn om de situatie te beoordelen. Wanneer Toverland weer open kan voor bezoekers, is voorlopig nog niet duidelijk.

 

10:59 – Disney Springs in Walt Disney World binnenkort opnieuw open

In Walt Disney World neemt men binnenkort een eerst stap om het resort opnieuw open te krijgen. Het uitgaansgebied Disney Springs mag vanaf woensdag 20 mei gedeeltelijk opnieuw openen. Er zullen diverse hygiënemaatregelen getroffen worden. De rest van het Walt Disney World Resort blijft voorlopig wel nog dicht.

 

10:18 – Europa-Park mag binnenkort weer open

Europa-Park, het grootste pretpark van Europa, kondigt aan binnenkort weer open te gaan. Vanaf vrijdag 29 mei zijn bezoekers opnieuw welkom in Europa-Park en de hotels. De restaurants in de hotels verwelkomen al bezoekers vanaf maandag 18 mei. Het gigantische waterpark Rulantica blijft wel nog gesloten.

Het park zal werken met een beperkte bezoekerscapaciteit. Tickets zijn online beschikbaar vanaf 13 mei. Daarnaast neemt het park ook heel wat andere maatregelen, zo is het dragen van mondmaskers verplicht in overdekte ruimtes, wachtrijen en attracties. Shows en parades gaan voorlopig nog niet door. Ook werkt het park aan een app die ervoor moet zorgen dat bezoekers genoeg afstand houden. Abonnementhouders mogen slechts één keer per maand naar binnen, al wordt hun abonnement wel verlengd.

Lees er hier meer over.

 

DONDERDAG 7 MEI

 

23:51 – Fort Fun kondigt heropeningsdatum aan

Het Duitse pretpark Fort Fun heeft als tweede pretpark in Duitsland een datum aangekondigd waarop het park opnieuw zal openen. Nadat eerder al Legoland Duitsland een heropeningsdatum aankondigde, laat Fort Fun nu weten opnieuw bezoekers te verwelkomen vanaf Hemelvaartsdag, donderdag 21 mei. Enkele dagen eerder, op zondag 17 mei, zijn abonnementhouders al welkom.

Fort Fun ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die gisteren aankondigde dat pretparken opnieuw mogen openen. Bezoekers zijn verplicht om op voorhand online hun tickets te kopen. Daarnaast zijn in het park heel wat maatregelen getroffen die ervoor moeten zorgen dat bezoekers voldoende afstand houden. Ook de nodige hygiënemaatregelen werden doorgevoerd.

 

21:44 – Kermis Weert gaat dit jaar niet door

De grote kermis in Weert, die normaal moest plaatsvinden in september, zal dit jaar niet doorgaan. De Nederlandse minister heeft bepaald dat grote evenementen niet mogen plaatsvinden tot er een vaccin is tegen het coronavirus. De organisatie heeft daarom beslist de kermis af te gelasten.

 

20:51 – Ook Safaripark Beekse Bergen gaat open

Steeds meer Nederlandse dierenparken bereiken een akkoord over een heropening met de lokale veiligheidsraad. Eerder vandaag kondigden WILDLANDS en GaiaZOO al een heropening aan, nu is ook Safaripark Beekse Bergen aan de beurt. Vanaf vrijdag 15 mei zijn bezoekers van het vakantiepark en abonnementhouders welkom. Reguliere gasten mogen vanaf maandag 25 mei het park weer in.

Om de drukte te spreiden, zal het park werken met tijdssloten, die op voorhand online gereserveerd moeten worden. Daarnaast worden ook de nodige maatregelen genomen in het park. Zo zal er in de wandelsafari een vaste looprichting zijn die alle bezoekers moeten volgen. Binnenverblijven blijven gesloten. Ook de bussen en boten, die gebruikt worden voor de safari, zullen nog niet gebruikt worden. Bezoekers kunnen al wel met hun eigen auto door de safari.

 

19:34 – The Horror Zone zal dit jaar niet plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen

Het Halloweenevenement The Horror Zone, dat jaarlijks plaatsvindt in Best, kondigde net aan dat ze dit jaar overslaan. Binnen de anderhalve meter samenleving vinden de organisatoren achter het evenement het praktisch onmogelijk om zo’n event te laten doorgaan. Ze verwachten dan ook dat andere soortgelijke evenementen zullen volgen in deze beslissing.

Lees er hier meer over.

 

17:49 – De Valkenier als eerste pretpark in Nederland opnieuw open

De Valkenier is het eerste pretpark in Nederland dat met een heropeningsdatum naar buiten komt. Het park verwelkomt terug bezoekers vanaf Hemelvaartsdag, donderdag 21 mei. Gisteren raakte bekend dat alle Nederlandse pret- en dierenparken mogen openen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM). Elk park bekijkt nu met de plaatselijke veiligheidsregio vanaf wanneer dat kan.

 

16:16 – Ook GaiaZOO mag binnenkort weer open

Na WILDLANDS kondigt ook GaiaZOO een heropeningsdatum voor het park aan. Na overleg met de veiligheidsregio heeft men besloten het park opnieuw te openen op 1 juni. Een bijzondere dag, want het park bestaat dan exact 15 jaar. Er zal gewerkt worden met een gereduceerde capaciteit, tickets moeten online gekocht worden. Daarnaast worden er ook diverse hygiënemaatregelen genomen.

 

14:53 – Disneyland Parijs moet opening nieuw hotel uitstellen

Tot voor de coronacrisis was Disneyland Parijs hard aan het werk van de ombouw van Hotel New York. Het Marvel-hotel, met de nieuwe naam Disney’s Hotel New York – The Art of Marvel, had normaal moeten openen op 15 juni 2020. Door het coronavirus liggen de bouwwerkzaamheden al een tijdje stil en moet de opening uitgesteld worden. Een nieuwe openingsdatum heeft Disney nog niet bekendgemaakt.

 

11:25 – Pairi Daiza moet medewerkers ontslaan

De coronacrisis heeft drastische gevolgen voor het grootste dierenpark van België. Pairi Daiza laat weten dat ze 23 mensen moeten ontslaan. De contracten worden beëindigd omdat de financiële omstandigheden extreem moeilijk zijn. Het park laat weten dat de beslissing hen enorm zwaar valt. Het is de eerste keer dat Pairi Daiza om financiële redenen medewerkers moet ontslaan.

 

11:02 – Wildlands heropent de poorten

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen heeft aangekondigd de poorten te openen vanaf maandag 25 mei. Het park laat weten zeer verheugd dat na overleg met de Veiligheidsregio en burgemeester Eric van Oosterhout men toestemming heeft gekregen om weer gasten te ontvangen. Samen met de Club van Elf (Nederlandse Dagattracties) heeft de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) het protocol ‘Veilig Samen Uit’ opgesteld. Het protocol biedt drie garanties omtrent de anderhalve meter afstand tussen huishoudens, goede informatievoorziening en extra hygiënemaatregelen. ‘Veilig Samen Uit’ zal, in afstemming met de veiligheidsregio’s gerealiseerd worden in de dierentuinen.

Lees er hier alles over.

 

10:20 – Ook parken in Oostenrijk mogen terug open

De Oostenrijkse overheid heeft een plan op tafel gelegd waarin pret- en dierenparken voor het eerst genoemd worden. Dierenparken mogen in Oostenrijk open vanaf vrijdag 15 mei. Pretparken, zwembaden en toeristische attracties volgen op vrijdag 29 mei. De parken Fantasiana en Freizeitpark Familienland Pillerseetal lieten al weten dat ze op die dag ook effectief zullen openen. Belangrijk te vermelden is wel dat de heropening op 29 mei het plan is van de overheid, maar dat er nog een finale bevestiging moet komen.

Lees er hier meer over.

 

 

WOENSDAG 6 MEI

 

21:57 – Chaos in Nederland: Mogen pretparken onmiddellijk geopend worden?

Er is chaos ontstaan in Nederland na een tweet van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM). In de persconferentie op woensdagavond werd alweer niets gezegd over de heropening van dierenparken en pretparken, waardoor heel wat mensen zich vragen begonnen te stellen. Het RIVM beweert nu dat er momenteel helemaal geen verbod is op de opening van pretparken en dierentuinen en dat ze gewoon geopend kunnen worden. Er moet wel eerst overlegt worden met de locale veiligheidsregio’s.

Lees er hier meer over.

 

21:19 – Nog meer Duitse deelstaten kondigen opening pretparken aan

Na Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen volgen alsmaar meer Duitse deelstaten met goed nieuws voor pretparkfans. Diverse deelstaten leggen hun plannen voor een exitstrategie op tafel, waarin ook de heropening van pretparken genoemd wordt. In Sleeswijk-Holstein mogen pretparken weer openen vanaf maandag 11 mei. Hiermee volgen ze de strategie van Noordrijn-Westfalen. In Sleeswijk-Holstein ligt onder andere Hansa Park.

Ook de deelstaat Baden-Württemberg komt met goed nieuws. Daar mogen de pretparken opnieuw bezoekers verwelkomen vanaf zondag 31 mei. Baden-Württemberg is de deelstaat waar onder andere Europa-Park, Tripsdrill en Schwaben Park liggen. Of de parken ook effectief openen op de toegelaten datum, is nog niet duidelijk.

Lees er hier meer over.

 

18:58 – Pretparken in Noordrijn-Westfalen mogen vanaf maandag weer open

Pretparken in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen mogen vanaf maandag 11 mei opnieuw hun poorten openen voor publiek. De bevoegde instanties van de deelstaat hebben beslist dat een groot deel van het normale leven hervat mag worden vanaf komende maandag. Alle winkels, restaurants en fitnesszaken mogen weer open. Kleine concerten mogen terug plaatsvinden en ook pretparken mogen opnieuw opengaan. In Noordrijn-Westfalen liggen parken als Phantasialand, Movie Park Germany, Fort Fun en Kernie’s Familienpark. Of de parken effectief zullen openen op 11 mei, is nog afwachten.

 

18:05 – Ook Nedersaksen wil pretparken opnieuw openen

De Duitse deelstaat Nedersaksen heeft een plan gepresenteerd waarin staat dat pretparken vanaf 25 mei weer open zouden mogen onder stikte voorwaarden. Gisteren presenteerde de overheid van de deelstaat Beieren al een soortgelijk plan, dat van kracht gaat op 30 mei. In de deelstaat Nedersaksen liggen parken als Heide Park, Erse Park en Jaderpark.

 

 

DINSDAG 5 MEI

 

23:31 – Shanghai Disneyland mag opnieuw openen

Shanghai Disneyland, dat sinds 25 januari gesloten was door de coronacrisis, mag opnieuw openen! Het park zal terug gasten verwelkomen vanaf maandag 11 mei. Tickets zijn beschikbaar vanaf 8 mei, maar moeten verplicht online gekocht worden. Ook zal er maar een beperkt aantal toegangstickets beschikbaar zijn. 

Het park neemt daarnaast ook heel wat maatregelen in het park. Elke bezoeker mag alleen binnen als hij een groene QR-code kan voorleggen. Daarnaast worden er ook controles gedaan op de lichaamstemperatuur en zijn mondmaskers verplicht. Theatershows, meet-and-greets, parades en avondspektakels gaan voorlopig niet door. Men voorziet wel een alternatief, zodat bezoekers de veelgeliefde Disney-karakters toch kunnen zien. Ten slotte worden ook de nodige hygiënemaatregelen getroffen en wordt ervoor gezorgd dat bezoekers overal anderhalve meter afstand kunnen houden.

Lees er hier meer over.

 

21:49 – Licht op groen voor heropening eerste pretparken in Duitsland

Legoland Duitsland mag binnenkort als één van de eerste parken in Europa weer openen. Het pretpark kondigt via hun sociale media aan dat ze vanaf zaterdag 30 mei terug bezoekers verwelkomen. De deelstaat Beieren, waar het pretpark gelegen is, heeft een plan gepresenteerd waarin staat dat pretparken vanaf dan opnieuw open mogen. Momenteel doet Legoland er alles aan om de veiligheid van de bezoekers te garanderen, zodat ze aan het einde van de maand opnieuw de poorten kunnen openen. Wat de andere parken uit de deelstaat gaan doen, is momenteel nog niet geweten.

Lees er hier meer over.

 

14:58 – Eerste toeristische attracties in Florida mogen weer open

In Florida, de pretparkstad bij uitstek, mogen de eerste toeristische attracties opnieuw open. Hoewel de verschillende pretparken voorlopig allemaal dicht blijven, mogen escape rooms als eerst weer bezoekers verwelkomen. Dat geeft goede hoop voor de diverse parken die in zich in de staat bevinden.

 

 

MAANDAG 4 MEI

 

15:23 – Ook Movie Park maakt drive-in bioscoop van parking

Na Fort Fun en Holiday Park ziet ook Movie Park de ideale kans om nog een klein centje bij te verdienen in deze moeilijke coronatijden. Net als bij de andere twee parken wordt de parking tijdelijk een autocinema. Bezoekers kunnen vanuit hun auto naar films op een groot led-scherm kijken. Er is plaats voor 700 auto’s. Een ticket voor 1 persoon kost €14,90. Per extra persoon in de auto moet er €5 bijbetaald worden. Er kunnen ook snacks en drankjes gekocht worden.

 

9:59 – Spaanse parken mogelijks open vanaf 8 juni

De pretparken in Spanje gaan mogelijks weer open voor bezoekers vanaf 8 juni. De overheid heeft een plan op tafel gelegd om de plaatselijke lockdown af te bouwen. In de derde fase van het stappenplan, die van start zou gaan op maandag 8 juni, worden pretparken voor het eerst genoemd. Mogelijks kunnen diverse parken, zoals PortAventura en Parque Warner Madrid, vanaf dan weer de deuren openen.

 

 

ZONDAG 3 MEI

 

11:51 – Furuvik kondigt heropening aan

Het Zweedse pretpark Furuvik heeft aangekondigd binnenkort weer te openen. Vanaf zaterdag 16 mei zijn bezoekers weer welkom in het park. Gasten moeten hun bezoek online reserveren, de kassa’s blijven dicht. In het park zijn verschillende zaken aangepast, zo zijn er in de wachtrijen markeringen aangebracht en zijn er op verschillende plaatsen hygiënemaatregelen getroffen. Ook het dierenpark is geopend, al gaan shows daar voorlopig niet door.

 

 

ZATERDAG 2 MEI

 

22:13 – Safari Resort Beekse Bergen mag opnieuw open

Het Safari Resort van Safaripark Beekse Bergen, waar bezoekers kunnen slapen tussen de wilde dieren, mag vanaf volgende week weer openen voor bezoekers. Het andere vakantiepark van Beekse Bergen is al sinds gisteren weer toegankelijk. Het park zelf blijft voorlopig nog wel gesloten.

 

19:50 – Europa-Park wil werken met virtuele wachtrijen

Eens Europa-Park weer open kan, wil het park werken met virtuele wachtrijen. Het park wil de veiligheid van bezoekers garanderen en zorgen dat ze altijd voldoende afstand kunnen houden. Het park werkt daarom aan een speciale app waarmee de wachttijd virtueel beleefd wordt. Bezoekers zullen dus niet meer in de rij moeten staan.

 

17:04 – Dierenpark Kolmården heropent de deuren

Het Zweedse dierenpark Kolmården is sinds gisteren open voor alle bezoekers. Eerder was het park al toegankelijk voor hotelgasten en abonnementhouders. Een bezoek moet verplicht online gereserveerd worden, de kassa’s blijven gesloten. Verschillende attracties en shows zijn nog gesloten, al zijn de gigantische achtbaan Wildfire en de spectaculaire kabelbaan Safari wel geopend.

Lees er hier meer over.

 

 

VRIJDAG 1 MEI

 

17:33 – Efteling heropent Golfpark

Na vakantiepark Bosrijk mag ook het Efteling Golfpark opnieuw gedeeltelijk geopend worden. Het grote golfterrein gaat binnenkort weer open voor jongeren tot 18 jaar. De golfclub heeft zo 12 leden. Uiteraard gelden er nog wel de nodige maatregelen, die dankzij de kleine groep goed getest kunnen worden.

 

16:39 – Steeds meer dagattracties in Duitsland weer open

Steeds meer dagattracties in Duitsland mogen opnieuw de deuren openen voor bezoekers. Diverse uitstapjes in Berlijn, waaronder dierentuinen, musea en botanische tuinen, mogen openen mits ze zich aan de voorgeschreven maatregelen kunnen houden. Ook Zoo Leipzig heropent vanaf maandag de deuren. Online reserveren is verplicht. Eerder openden reeds diverse dieren- en safariparken in Duitsland opnieuw de poorten.

 

15:50 – Plopsa verlaagt inkomprijs in coronatijden

Plopsaland De Panne zal, zodra ze weer open mogen, een lagere inkomprijs vragen aan haar bezoekers. Eerder maakte het park al diverse maatregelen bekend, zoals het schrappen van shows en meet-and-greets. Daarnaast wordt er ook met een beperkte capaciteit en twee tijdsloten per dag gewerkt.

Plopsaland vindt een prijsverlaging dan ook een logische stap, aangezien er minder te beleven is en bezoekers minder lang in het park zullen zijn. De verwachtingen zijn dat het eerste tijdvak (van 09:00 uur tot 15:00 uur) 28,50 euro gaat kosten en het tweede tijdvak (16:00 uur tot 22:00 uur) 25 euro. 

 

15:18 – Kermis Uden verplaatst naar november

De grote kermis van de Nederlandse stad Uden zal, net als vele andere kermissen, dit jaar niet in de zomer kunnen doorgaan. In Nederland zijn alle kermissen verboden tot 1 september. Toch wordt het evenement niet afgelast. De kermis, die normaal zou doorgaan van 17 tot en met 26 juli, wordt namelijk verplaatst en zal naar verwachting in de stad te vinden zijn van 6 tot en met 15 november. Omdat het kermisseizoen dan normaal ten einde is, hebben veel exploitanten dan tijd om naar Uden te komen.

 

14:07 – Toverland moet evenement alsnog annuleren

Toverland heeft besloten een populair evenement toch niet te laten doorgaan. Eerder werd beslist om het evenement YOUTUBERSxTOVERLAND, dat normaal moest plaatsvinden op 17 mei, te verplaatsen naar 5 juli. Op die beslissing komt het park nu terug. Het evenement, waar duizenden bezoekers op afkomen, wordt dit jaar afgelast. In 2021 gaat er wel opnieuw een YouTube-dag door.

 

12:13 – Walibi Holland zet plastic schermen in wachtrijen

Walibi Holland gaat diverse wachtrijen voorzien van plastic schermen. Het gaat dan voornamelijk over zigzag-rijen, zoals bij onder andere Goliath en Lost Gravity. De schermen moeten ervoor zorgen dat bezoekers altijd anderhalve meter afstand kunnen houden en niet langs elkaar door moeten lopen.

 

 

DONDERDAG 30 APRIL

 

16:12 – Efteling mag vakantiepark weer openen

De Efteling heeft een eerste stap gezet in het opnieuw operationeel krijgen van het resort. Vakantiepark Bosrijk mag vanaf vrijdag 8 mei opnieuw openen voor bezoekers. Die beslissing heeft het park genomen na het besluit van de Brabantse veiligheidsregio’s. De hotelkamers en groepsaccommodaties voor twaalf personen blijven wel nog dicht. Ook het zwembad en de souvenirwinkel houden hun deuren gesloten. Het restaurant zal wel openen, maar alleen voor verblijfsgasten. Eten aan de huisjes van het vakantiepark laten leveren zal ook mogelijk zijn.

De Efteling zelf blijft uiteraard gesloten, waardoor een overnachting in het vakantiepark een stuk goedkoper zal zijn. Gasten die liever wachten tot ook het park zelf weer open is, mogen hun verblijf uitstellen. Het Loonsche Land en het Efteling Hotel blijven voorlopig wel nog gesloten, zodat medewerkers kunnen wennen aan de nieuwe situatie.

 

15:01 – Zo gaat de Efteling abonnementhouders compenseren

De Efteling is, net zoals heel veel andere parken, voorlopig gesloten door de coronacrisis. Niet alleen voor het park, maar ook voor abonnementhouders is dit een zware klap. De Efteling heeft daarom besloten hun abonnees te compenseren door een bedrag terug te storten op hun abonnement. Dat kan later besteed worden in het park.

Om welk bedrag het precies gaat, hangt af van het abonnementstype en het aantal dagen dat je abonnement geldig is tijdens de periode dat het park dicht is. Abonnees die per maand betalen, vermenigvuldigen het maandbedrag met 12 en delen het dan door 366. Dat komt voor reguliere bezoekers neer op ongeveer €0,59. Wie zijn abonnement per jaar betaalt, deelt het aankoopbedrag door 366. Dat is ongeveer €0,54. Ook parkeerabonnementen worden op dezelfde manier gecompenseerd. Hoeveel dagen het park uiteindelijk gesloten zal blijven, is uiteraard nog afwachten.

 

13:53 – Funtown Splashtown blijft heel 2020 dicht

Funtown Splashtown, een attractie- en waterpark gelegen in de Amerikaanse staan Maine, zal de poorten dit jaar niet meer openen voor bezoekers. Het park ziet het niet zitten om met een heleboel maatregelen een beperkt aantal gasten toe te laten en houdt daarom de deuren gesloten.

 

 

WOENSDAG 29 APRIL

 

16:53 – La Mer de Sable stelt opening nieuwe achtbaan uit

Het Franse pretpark La Mer de Sable zou dit jaar een nieuwe familieachtbaan openen met de naam Silver Mountain. Door de coronacrisis en de daarbij horende verplichte sluiting, die nu al enkele weken duurt, heeft men echter beslist de opening een jaartje uit te stellen.

Lees er hier meer over.

 

15:31 – Dierenparken in Tsjechië mogen weer open

Diverse dierenparken in Tsjechië kunnen weer openen voor bezoekers. De overheid heeft toegestaan dat dierenparken, mits een aantal maatregelen, opnieuw mogen openen. Een bezoek moet wel verplicht online gereserveerd worden, kaarten kopen aan de kassa is niet mogelijk. Er geldt ook een maximumcapaciteit. Verblijven die zich indoor bevinden, moeten gesloten blijven. Daarnaast wordt ook elke bezoeker verplicht een mondmasker te dragen.

 

14:20 – Chimelong Paradise opent opnieuw de deuren

Het Chinese pretpark Chimelong Paradise opent na de coronacrisis opnieuw zijn deuren. Vanaf morgen zal het pretpark weer geopend zijn voor bezoekers. Het park zal werken met een capaciteit die gelijk is aan 30% van de normale maximumcapaciteit. Indoorattracties zullen gesloten blijven.

 

 

DINSDAG 28 APRIL

 

21:00 – Merlin verlaagt investeringsbudget met 40%

Merlin Entertainments, de op één na grootste pretparkgroep ter wereld, heeft net als andere bedrijven veel last van de coronacrisis. Het bedrijf, dat maar liefst 130 toeristische attracties over de hele wereld bezit, investeert de komende jaren 40% minder dan aanvankelijk voorzien was. Daarmee hoopt men de financiële klap op te vangen. Toekomstige projecten worden mogelijks uitgesteld en de focus zal liggen op de huidige projecten en het onderhoud. Men bekijkt ook de mogelijkheid om nieuwe attracties voor 2020 pas in 2021 te openen.

 

 

MAANDAG 27 APRIL

 

20:50 – Shanghai Disneyland start testen met bezoekers

Na al meer dan drie maanden gesloten te zijn, heeft Shanghai Disneyland een volgende fase bereikt in het stappenplan naar een opening. Eerder openden het Shanghai Disneyland Hotel, Disneytown en Wishing Star Park al onder strenge voorwaarden. Zo wordt van elke bezoeker de temperatuur gemeten en zijn mondkapjes verplicht.

Het lijkt erop dat ook voor het park zelf nu een opening nadert. Al sinds vorige week worden shows en parades opnieuw gerepeteerd en maken cast members zich klaar voor een heropening. Sinds kort wordt er ook getest met de eerste testgasten, die al procedures doorliepen die nodig zullen zijn om het park te betreden. Wanneer het park weer voor iedereen open kan, is voorlopig nog niet duidelijk.

 

18:21 – Nigloland annuleert loopevenement

Het Franse pretpark Nigloland heeft een evenement moeten annuleren. Le Trail, een loopevenement dat normaal zou plaatsvinden op 28 juni, is afgelast. De volgende editie zal plaatsvinden op zondag 27 juni 2021.

 

 

ZONDAG 26 APRIL

 

22:54 – Compagnie des Alpes investeert 30 miljoen euro minder

De pretparkgroep Compagnie des Alpes, die onder andere eigenaar is van Walibi Belgium, Bellewaerde, Walibi Holland en Parc Astérix, gaat de komende jaren 30 miljoen euro minder investeren dan aanvankelijk gepland was. Dat doet men om de coronacrisis te kunnen overleven. Alle investeringen voor dit jaar gaan door zoals gepland. Bij nieuwe projecten wordt de situatie herzien om te kijken waar men kan besparen.

 

 

ZATERDAG 25 APRIL

 

23:22 – Deense dierenparken mogen toch niet openen

Diverse dierentuinen in Denemarken mogen voorlopig nog niet openen voor bezoekers. Dat is een flinke tegenvaller, want eerder communiceerden de parken dat ze op 1 mei opnieuw zouden opengaan met een heleboel maatregelen die voldeden aan de adviezen van de autoriteiten. De overheid vindt het echter nog geen goed idee om pret- en dierenparken opnieuw te openen, dus blijven de poorten voorlopig dicht. 

 

20:12 – Parkeerplaats Holiday Park wordt drive-in bioscoop

Het Duitse Plopsa-pretpark Holiday Park maakt van hun parkeerplaats een drive-in bioscoop. Daarmee volgen ze het idee van hun concurrent Fort Fun. Bezoekers kunnen vanuit hun auto naar een film op groot scherm kijken. Het park werkt hiervoor samen met een externe partij. Tickets kosten tussen de 20 en 48 euro, afhankelijk van het aantal personen in de auto.

 

 

VRIJDAG 24 APRIL

 

23:48 – Belgische grenzen ten vroegste open op 8 juni

Op de persconferentie van de Belgische Nationale Veiligheidsraad werd vrijdagavond erg belangrijk nieuws bekendgemaakt over de mogelijke openstelling van de grenzen. Reizen naar het buitenland zal ten vroegste vanaf 8 juni weer mogelijk worden. Dat zal Belgen mogelijk in staat stellen om terug pretparken in het buitenland te bezoeken. Ook voor Nederlanders is dit een belangrijke datum, want vanaf dan zullen zij misschien terug naar België mogen komen voor een bezoek aan het land of om een doorreis te maken naar bijvoorbeeld Frankrijk. Let op, de datum blijft onder voorbehoud.

Lees hier het volledige artikel.

 

22:54 – Ten vroegste op 8 juni opening Belgische pret- en dierenparken

De Belgische pret- en dierenparken hopen, samen met de fans, al een tijdje op een heropening. Uit de persconferentie van de Belgische Nationale Veiligheidsraad, die zonet plaatsvond, blijkt dat we tot ten minste 8 juni geduld zullen moeten hebben. De sector zit namelijk in fase drie van het opstartplan. Voorafgaand zullen er natuurlijk tussentijdse evaluaties volgen, waardoor deze datum niet definitief is. Het gaat eerder over een schatting.

Lees hier het volledige artikel.

 

12:01 – Haichang Ocean Park opent de deuren

In China openen steeds meer parken opnieuw de deuren voor bezoekers. Haichang Ocean Park, gelegen vlakbij Shanghai, is sinds kort weer open. Het park is vooral bekend van de Intamin-achtbaan Steel Dolphin en zijn impressionante thematisering.

 

11:10 – Oktoberfeest Sittard gaat niet door

Het zesdaagse bierfestijn Oktoberfeest in de gemeente Sittard gaat dit jaar niet door. Ondanks dat evenementen in Nederland maar verboden zijn tot 1 september, heeft de gemeente toch beslist het evenement, dat normaal van start ging op 16 oktober, te annuleren. Het bierfeest en de bijhorende kermis trekken normaal zo’n 200.000 bezoekers per jaar.

 

 

DONDERDAG 23 APRIL

 

22:04 – M&D’s Scotland’s Theme Park sluit voorgoed de deuren

Het Britse pretpark M&D’s Scotland’s Theme Park zal voor altijd gesloten blijven. Het pretpark zat al een tijdje in slechte papieren en door de coronacrisis kan men nu de rekeningen niet meer betalen. Alle 165 personeelsleden zijn ontslagen en het faillissement is aangevraagd.

Lees er hier meer over.

 

13:26 – Ook Fantawild-pretparken in China heropenen de deuren

Diverse parken van de Fantawild-group in China zijn inmiddels weer open, al wordt er streng op toegezien dat alle gasten zich aan de regels van social distancing houden. Op een foto uit het park Oriental Legend is te zien hoe bij de achtbaan Flying Dragon slechts de helft van de zitplaatsen gevuld worden.

 

10:31 – Organisator wil Sinksenfoor laten doorgaan

De organisator van de Sinksenfoor wil dat de populaire kermis dit jaar doorgaat. Hij vreest dat anders diverse exploitanten failliet zullen gaan. Spoor Oost, de locatie van de kermis, zou de perfecte plek zijn voor een kermis in coronatijden. Bovendien is een werkgroep volop bezig met te bekijken welke maatregelen er moeten genomen worden en wat voor aanpassingen er bij de attracties nodig zijn. Zo zullen er bij horecagelegenheden en in lunaparken slechts een beperkt aantal plaatsen zijn, zal er bij spelkramen plexiglas tussen de deelnemers geplaatst worden en zullen attracties regelmatig ontsmet worden. Of de kermis effectief kan doorgaan, hangt af van de beslissing van de overheid op vrijdag 24 april.

 

 

WOENSDAG 22 APRIL

 

11:12 – Paultons Park stelt opening nieuw themagebied uit tot 2021

Het Britse pretpark Paultons Park heeft een drastische beslissing genomen. Tornado Springs, het nieuwe themagebied van het park, zal dit jaar niet meer openen. De opening, die normaal in mei moest plaatsvinden, wordt uitgesteld tot het voorjaar van 2021. De werken waren al in een vergevorderd stadium, maar liggen voorlopig stil door de coronacrisis.

In Tornado Springs staan diverse nieuwe attracties, waaronder de spinning coaster Storm Chaser. De trein daarvan stond klaar om zijn eerste testrondjes te maken.

 

 

DINSDAG 21 APRIL

 

23:49 – Knuthenborg Safaripark mag opnieuw openen

Knuthenborg Safaripark, gelegen in Denemarken, mag vanaf zaterdag opnieuw openen. Bezoekers zijn vanaf dan weer welkom voor een safari vanuit hun eigen auto. Horecagelegenheden en attracties blijven wel nog gesloten. Het park belooft dat ze goed in de gaten zullen houden dat er geen grote groepen mensen bij elkaar kunnen komen en dat diverse plaatsen in het park regelmatig gereinigd worden.

 

20:20 – Britse Merlin-parken roepen op om tickets om te boeken tot 1 juni

De Britse Merlin-parken roepen op om de tickets en reservaties tussen 26 april en 1 juni zo snel mogelijk om te boeken. Op de sociale mediakanalen van Alton Towers, Thorpe Park, Chessington World of Adventures en Legoland Windsor valt te lezen dat bezoekers die reeds tickets hebben best zo snel mogelijk de website bezoeken om hun boeking te verplaatsen naar een datum later in het jaar.

 

19:05 Nederland verlengt lockdownmaatregelen: geen kermissen deze zomer

De Nederlandse overheid heeft dinsdagavond bekendgemaakt de ‘slimme lockdown’ te verlengen tot 20 mei. Dit houdt in dat onder andere alle restaurants en cafés gesloten moeten blijven, dat de sociale afstand bewaard moet blijven en dat groepsvorming verboden is. Daarnaast is het verbod op grote evenementen verlengd tot 1 september.

Lees er hier meer over.

 

18:54 – Oktoberfest München afgelast

Het groots opgezette Oktoberfest in München gaat dit naar niet door. Dat heeft de burgemeester van de stad bekendgemaakt. Het evenement zou plaatsvinden van zaterdag 19 september tot en met zondag 4 oktober. De coronacrisis steekt daar echter een stokje voor. Het grote bierfeest en de bijhorende kermis zullen dit jaar dus niet plaatsvinden.

Lees er hier meer over.

 

15:02 – Blijf in uw kot met onze pretparkmuziek playlist op Spotify

Themeparkfreaks heeft voor u op Spotify gezocht naar bekende en minder bekende muziek uit de pretparkwereld en deze allemaal gebundeld in een grote afspeellijst. De playlist omvat ruim twaalf uur aan muziek uit onder andere de Efteling, Phantasialand, Europa-Park, Toverland, Disney, Universal, Walibi, Gardaland en vele anderen. Ideaal om even uw gedachten te verzetten tijdens deze hectische en onzekere tijden. Volg en beluister onze afspeellijst hieronder of via deze link.

Het volledig bericht vindt u hier.

 

10:58 – Proefkermis in Apeldoorn om coronamaatregelen te testen

In Apeldoorn wordt gedurende twee weken een proefkermis opgesteld op een braakliggend terrein. Dit doet men om te bekijken welke maatregelen genomen moeten worden om een kermis door te laten gaan in coronatijden. Gedurende de twee weken komen deskundigen en keurmeesters langs om te kijken of de maatregelen voldoende zijn en of kermissen in de toekomst kunnen doorgaan. Andere bezoekers zijn uiteraard niet welkom.

 

 

MAANDAG 20 APRIL

 

19:43 – Schueberfouer Luxemburg gaat niet door

De Schuebenfouer, de grootste kermis van Luxemburg, gaat dit jaar niet door. De kermis zou normaal gezien moeten plaatsvinden van 21 augustus tot 10 september 2020. Het zou de 680ste editie worden. De populaire kermis trekt jaarlijks zo’n twee miljoen bezoekers. Dit jaar gooit het coronavirus echter roet in het eten.

 

18:03 – Eerste Duitse dierenparken mogen weer open

De Duitse deelstaat Rijnland-Palts heeft besloten dat dierenparken vanaf vandaag opnieuw open mogen. Diverse dierenparken, waaronder Eifel-Zoo, Zoo Neuwied, Tierpark Niederfischbach, Zoo-Landau, Tier-Erlebnispark Bell, Zoo Kaiserslautern en Tiergarten Worms kunnen onder strikte voorwaarden weer de poorten openen. Niet alle parken openen meteen, aangezien sommige zeggen meer tijd nodig te hebben, zodat ze de veiligheid van de bezoekers kunnen garanderen.

Er gelden nog wel strikte maatregelen in de parken. Zo moeten bezoekers altijd afstand houden en moet er op verschillende plaatsen ontsmettingsmiddel beschikbaar zijn. Binnenverblijven en speeltuinen moeten gesloten blijven.

Lees er hier meer over.

 

12:00 Belgische pretparken nemen gezamenlijke initiatieven voor een veilige heropening

Belgoparks, de vereniging van Belgische attractieparken, heeft een plan ingediend bij de Belgische Veiligheidsraad om pretparken op een veilige manier opnieuw te kunnen openen. Eerder lieten Bellewaerde en de Plopsa-parken al weten dat ze heel wat maatregelen nemen zodra ze open kunnen, nu wordt er voor alle parken een plan op tafel gelegd. De maatregelen houden onder andere in dat er moet gewerkt worden met een beperkte bezoekerscapaciteit en er altijd voldoende afstand moet kunnen gehouden worden. Attractiebeugels en andere onderdelen zullen regelmatig ontsmet worden en wachtrijen worden indien nodig langer gemaakt.

Lees het volledige artikel hier.

 

 

ZONDAG 19 APRIL

 

14:11 – België houdt er bijzondere manier van tellen op na

In België worden ook de overlijdens in woonzorgcentra meegerekend. En dat doet het als één van de enige landen in de wereld. Nog opmerkelijker is dat ook de vermoedelijke overledenen aan COVID-19 meegeteld worden in de statistieken, zonder dat ze effectief positief getest werden. Zo werden er zondag nog 154 overlijdens gerapporteerd in de woonzorgcentra, maar daarvan is bij slechts 3,9 procent bevestigd dat ze het coronavirus hadden en is het zelfs niet eens zeker of die 3,9% ook effectief gestorven is aan het virus of aan een andere doodsoorzaak.

Hierdoor heeft België de meeste overlijdens per 1 miljoen inwoners van alle landen in de wereld en staat België zesde op de wereldranglijst met meeste COVID-19-doden. Toch doet België het in de praktijk helemaal niet zo slecht. Als België enkel de bevestigde COVID-19 overlijdens meetelt, dan komt het land bijvoorbeeld uit op minder doden dan Nederland. Het is niet duidelijk of deze opmerkelijke manier van tellen België parten zal spelen wanneer haar inwoners dit jaar nog naar het buitenland zullen willen gaan. Mogelijk zullen andere landen deze cijfers verkeerd interpreteren en Belgen weren van hun grondgebied.

 

13:43 – Oostenrijk overweegt om grenzen in zomer te openen voor toeristen

Oostenrijk zou graag haar grenzen deze zomer openen voor toeristen. Het land is nu de mogelijkheden aan het bekijken. De grenzen zouden enkel geopend worden voor landen waar het virus onder controle is, zoals Duitsland. Het is niet duidelijk of de grens ook opengesteld zal worden voor Nederlanders en Belgen.

 

13:37 – Ook Eifelpark Gondorf opent maandag opnieuw de deuren

Het Duitse pret- en dierenpark Eifelpark Gondorf, gelegen in de Eifelstreek niet ver van de Belgische grens, heropent maandag opnieuw de deuren. Voorlopig zal enkel het wildpark geopend worden, het pretparkgedeelte blijft gesloten. De heropening gebeurt uiteraard ook onder strikte hygiënische maatregelen. Omdat enkel het wildpark geopend is zal de toegang voor kinderen 5 euro kosten en die voor volwassenen 6 euro. Vrijdag heropende Safariland Stukenbrock als eerste dierenpark in Duitsland opnieuw de deuren.

 

 

ZATERDAG 18 APRIL

 

11:46 – Ook het Amsterdamse dierenpark Artis vraagt om steun

Het oudste dierenpark van Nederland, genaamd Artis en gelegen in Amsterdam, is net zoals alle andere parken gesloten omwille van het coronavirus. Ook hier blijven de rekeningen voor dierenvoeder natuurlijk binnenlopen, waardoor het park een oproep lanceerde op haar website.

Op de site staat de volgende mededeling te lezen: “Het is stil in ARTIS. Als gevolg van het coronavirus, is ons park tijdelijk gesloten voor publiek. Het openbare leven is tot stilstand gekomen en veroorzaakt grote onzekerheid. Ook wij maken ons zorgen, want ook al is ARTIS nu gesloten, het leven binnen ARTIS gaat gewoon door. De dieren en planten blijven onze verzorging vragen en het onderhoud van het park en de dierverblijven kost veel geld. Onder de huidige omstandigheden, waarin we als park geen inkomsten hebben, wordt meer dan ooit duidelijk dat ARTIS niet zonder jullie steun kan bestaan.”

Lees hier hoe je de dierentuin kan helpen.

 

 

VRIJDAG 17 APRIL

 

17:46 – Seizoensopening Movie Park Germany voor onbepaalde duur uitgesteld

Door de huidige besluiten van de Bondsregering Duitsland en de premiers van de Duitse staten moet Movie Park Germany de opening van het seizoen verder uitstellen en kan het nieuwe seizoen helaas niet op 24 april 2020 beginnen.

“De veiligheid van onze gasten en medewerkers heeft natuurlijk nog steeds de hoogste prioriteit. Ook is het al nog te vroeg om een concrete openingsdatum te geven. U kunt erop vertrouwen dat we werken aan een zo snel en veilig mogelijke heropening van Movie Park Germany.  Zodra er een concrete openingsdatum is vastgesteld, nemen we direct contact met u op en informeren we u via onze website en social media-platforms.”, aldus Movie Park Geramny.

Lees hier het volledig artikel.

 

10:00 Safariland Stukenbrock opent als eerste Duitse park opnieuw de deuren

Er is er goed nieuws naar buiten gekomen over het Duitse pret- en dierenpark Safariland Stukenbrock. Het park heeft vrijdag onder strikte voorwaarden heropent. Bezoekers kunnen in de auto door de safari rijden, om zo de verschillende dieren te kunnen bezichtigen. Het pretparkgedeelte blijft wel nog gesloten.

Lees het volledige artikel hier.

 

08:23 – Kasteelpark Born is blij met financiële steun van fans

Kasteelpark Born is één van de vele parken die momenteel gesloten moeten blijven door het coronavirus. Het is dan ook financieel een zware periode voor het park, waardoor men hulp vroeg en kreeg van de fans.

Lees het volledige artikel hier.

 

 

DONDERDAG 16 APRIL

 

19:02 – Ravensburger Spieleland verlengt seizoen

Het Duitse pretpark Ravensburger Spieleland, gekend van de vele gezelschapsspelen, heeft bekendgemaakt dat het al haar sluitingsdagen van 2020 annuleert. Ook zal het seizoen verlegd worden. Daarnaast hoopt het park snel haar deuren te kunnen openen in samenspraak met de plaatselijke autoriteiten.

 

18:23 – Cedar Fair verlengt geldigheid abonnementen tot eind 2021

De Amerikaanse pretparkgroep Cedar Fair, die een twaalftal pretparken uitbaat in de Verenigde Staten en Canada, heeft bekendgemaakt om de geldigheid van al haar abonnementen met een jaar te verlengen. Deze maatregel komt er als compensatie voor de verloren openingsdagen van 2020.

 

17:53 – Loisiparc gaat dit jaar niet meer open

Het Franse park Loisiparc zal in 2020 de deuren niet meer openen als gevolg van de maatregelen die de Franse overheid bekendmaakte. Eerder besliste ook al het Nederlandse Keukenhof om in 2020 niet meer open te gaan.

 

17:02 – Ook in Duitsland nog geen beslissing genomen over pretparken

In tegenstelling tot wat veel pretparkfans dachten, is er in Duitsland nog geen officieel verbod om de pretparken te openen voor 31 augustus. Deze twijfel ontstond door de verlenging van de maatregelen in de coronacrisis. De Duitse overheid heeft namelijk massa-evenementen verboden tot aan het einde van augustus, maar de pretparken vallen niet onder deze categorie. Hieronder vallen wel de grote concerten, festivals, kermissen en volksfeesten.

In Duitsland blijkt het ook zo te zijn dat de deelstaten zelf iets in de pap te roeren hebben. Ze kunnen namelijk zelf andere maatregelen toepassen, die niet meteen volledig die van de overheid volgen. Zo kan er bekeken worden of kleine evenementen of kermissen toch op een aangepaste manier kunnen doorgaan, maar dat blijft nog even koffiedik kijken.

Lees hier het volledige artikel.

 

16:31 – Electroland in Disneyland Parijs wordt verschoven naar 2021

Het dancefestival Electroland in Disneyland Parijs wordt met een jaar uitgesteld. Dat laat het Franse pretpark weten. De festival zal nu plaatsvinden van 2 tot en met 4 juli 2021.

 

12:55 – Dierenpark De Oliemolen heeft angst voor haar voortbestaan

Het Nederlandse dierenpark De Oliemolen lijdt, net als vele andere parken, onder de verplichtte sluiting vanwege het coronavirus. Het park vreest zelfs voor haar voortbestaan, wat zou betekenen dat 750 dieren niet meer in het park zullen kunnen blijven.

Lees er hier het volledige artikel.

 

 

WOENSDAG 15 APRIL

 

19:12 – Nog geen beslissing genomen over pretparken in België

In België is er nog geen beslissing genomen of pretparken deze zomer zullen kunnen geopend worden. Daarnaast is het ook nog niet duidelijk of een uitstapje naar de zee dan al zal kunnen. Festivals en andere grote vrijetijdsevenementen zijn al wel sowieso verboden tot en met het einde van augustus. Daarnaast wordt er nagedacht om ook deze zomer de grenzen te sluiten, waardoor reizen naar het buitenland of buitenlandse pretparken bezoeken. De beslissing over pretparken en kermissen in België valt volgende week.

Lees meer in ons artikel.

 

18:40 – Grote evenementen ook deze zomer verboden

België heeft alle grote evenementen verboden tot en met 31 augustus. Ook Duitsland maakte zonet dezelfde beslissing. In Frankrijk werd deze week beslist om evenementen tot half juli te verbieden en in Nederland werd al enkele weken geleden beslist om grote evenementen te verbieden tot 1 juni. Wat dit voor de kermissen inhoudt is nog niet duidelijk, maar de kans lijkt alvast bijzonder klein dat deze zullen kunnen doorgaan.

 

18:10 – Belgische regering verlengt maatregelen tot en met 3 mei

Nadat gisteren de Nederlandse regering de maatregelen had verlengd tot 11 mei, heeft de Belgische regering zoals verwacht hetzelfde gedaan tot en met 3 mei. Dit wil zeggen dat de grenzen gesloten blijven en dat inwoners van België zich alleen mogen verplaatsen voor essentiële zaken, zoals naar de winkel gaan. Pretparken, dierentuinen of waterparken bezoeken zal er tot die tijd zeker niet inzitten.

 

17:23 – Puy du Fou stelt nachtshow Cinéscénie uit tot 24 juli

Het Franse themapark Puy du Fou stelt de eerste voorstelling van haar nachtshow Cinéscénie uit tot 24 juli. Dat heeft het park beslist nadat de Franse regering gisteren evenementen verbood tot midden juli. Cinéscénie is het grootste openluchtspektakel ter wereld en het paradepaardje van het themapark.

 

16:11 – Duits dierenpark dreigt dieren aan elkaar te moeten voederen

De Duitse dierentuin Neumunster Zoo zit wegens de coronacrisis in erg slechte papieren. De dierentuin heeft al verschillende keren om geld gesmeekt en dreigt nu sommige dieren te moeten laten inslapen om te voorkomen dat ze moeten sterven aan uithongering. Indien dat niet volstaat, zal de dierentuin de dieren aan elkaar voederen om zo ook te kunnen besparen op voeding.

Lees meer in ons artikel.

 

 

DINSDAG 14 APRIL

 

12:10 Met deze maatregelen bereidt Bellewaerde seizoensopening voor

In afwachting van een beslissing van de overheid omtrent een mogelijke openingsdatum voor Bellewaerde en Bellewaerde Aquapark, werkt de directie reeds aan een plan om een heropening in goede banen te kunnen leiden. Verschillende maatregelen zullen genomen worden om het personeel veilig te kunnen laten werken en bezoekers toch een onvergetelijke dag vol plezier en avontuur te bezorgen.

Wat deze maatregelen precies zijn kan u hier in detail lezen.

 

 

MAANDAG 13 APRIL

 

21:40 – Frankrijk verlengt lockdown tot 11 mei, evenementen verboden tot 11 juli

De Franse overheid heeft de strenge lockdownmaatregelen verlengt tot 11 mei. Hiermee kunnen pretparken, waterparken en dierentuinen alvast niet geopend worden tot die datum. Evenementen worden zelfs verboden tot 11 juli, waardoor we ervan uit kunnen gaan dat kermissen al zeker tot dan niet zullen plaatsvinden.

 

15:02 – Fort Fun pakt uit met autocinema

Het Duitse pretpark Fort Fun pakt uit met een autocinema. Het pretpark wil hiermee geld inzamelen om een klein stukje van de verliezen te compenseren. Een auto tot en met 2 volwassenen betaalt 22 euro, een auto met een familie in betaalt 29,50 euro. Er kunnen ook hapjes en een drankje besteld worden. Voor 9,50 euro krijg je een softdrink van 50 centiliter, een biertje van 33 centiliter, 120 gram popcorn, 65 gram nacho’s en een snoepzak van 100 gram.

Meer informatie over de films die gespeeld worden vindt u hier.

 

 

ZONDAG 12 APRIL

 

19:56 – Walt Disney World neemt nu al maatregelen voor evenement in november

In Walt Disney World is men nu al bezig met maatregelen te treffen voor het Disney Wine & Dine Half Marathon Weekend, dat plaatsvindt van vrijdag 6 tot en met zondag 8 november. Concreet houden de maatregelen in dat lopers ervoor moeten zorgen dat hun lichaamstemperatuur makkelijk gemeten kan worden. Daarnaast moeten er ook gethematiseerde maskers gedragen worden die een N95-mondmasker bevatten.

 

 

ZATERDAG 11 APRIL

 

15:45 Kolmården opent als eerste park in Europa opnieuw de deuren

Wie dacht dat het momenteel onmogelijk was om pret- en dierenparken te bezoeken en over kop te gaan in rollercoasters heeft het mis. De grootste dierentuin van Scandinavië, Kolmården, die eveneens verschillende attracties heeft waaronder de houten achtbaan Wildfire, heeft vrijdag de deuren heropend onder strikte voorwaarden. Het is het eerste park in Europa dat opnieuw geopend wordt. Eerder heropende ook al enkele parken in China en Japan opnieuw de deuren.

Alle details rond de opening kan je hier lezen.

 

15:21 Ook Bellewaerde annuleert alle shows voor 2020

“Momenteel zijn we druk bezig met onze plannen voor te bereiden voor een eventuele opening van beide parken. Onze eerste zorg gaat dan ook uit naar de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers en bezoekers. Daar we dit in deze coronatijden moeilijk kunnen garanderen tijdens onze shows, hebben we beslist om al onze shows voor onbeperkte periode te staken”, laat Sales & Marketing Director van Bellewaerde, Filip Van Dorpe, in een reactie weten aan Themeparkfreaks.

Het volledige artikel kan u hier lezen.

 

14:35 – Ocean Bricks wordt uitgesteld

Van zaterdag 25 april tot en met zondag 21 juni 2020 had Ocean Bricks moeten plaatsvinden in Burgers Zoo. Helaas is de wereld echter getroffen door de coronacrisis en is het onduidelijk wanneer de dierfiguren vanuit het buitenland verscheept zouden kunnen worden naar Arnhem. Om die reden heeft het park helaas het besluit moeten nemen om het evenement uit te stellen tot volgend jaar, in exact dezelfde periode. Bij het evenement zouden allemaal gigantische vissen in LEGO opgesteld worden in Burgers Zoo.

 

14:03 – Universal parken in Orlando blijven gesloten tot minstens 31 mei

Universal heeft besloten om de sluiting van haar parken in Orlando te verlengen tot en met minstens 31 mei 2020. Het gaat daarbij om de pretparken Universal Studios Florida en Universal Studios Islands of Adventure en het waterpark Volcano Bay.

 

11:00 – Efteling houdt ook vakantieverblijven na 28 april gesloten

De Efteling heeft beslist om ook haar vakantieverblijven na 28 april gesloten te houden. Het gaat dan om het Efteling Hotel en de vakantieparken Bosrijk en Het Loonsche Land. Over het pretpark zelf is er voorlopig nog geen beslissing genomen. Alle Nederlandse parken moeten sowieso gesloten blijven tot en met 28 april. Alle evenementen in Nederland zijn verboden tot en met 1 juni. Mogelijks zal de sluiting van de parken dan ook verlengd worden na 28 april door de Nederlandse overheid.

 

 

VRIJDAG 10 APRIL

 

14:46 – Diverse Nederlandse parken geven geen geld terug

Nu alle parken dicht zijn vanwege het coronavirus, moeten veel mensen hun vakantie afgelasten of uitstellen. Wettelijk gezien zijn vakantieparken verplicht om het geld terug te betalen indien bezoekers dat wensen. Diverse pretparken in Nederland proberen die verplichting echter te vermijden om zo niet in financiële problemen te komen. De Efteling probeert alle reserveringen te verplaatsen naar een andere datum of geeft, indien dat niet lukt, een voucher. Pas als die na een jaar niet gebruikt is, kunnen bezoekers hun geld terugkrijgen.

Attractiepark Slagharen en Duinrell geven helemaal geen geld terug. Beide parken geven een voucher waarmee de vakantie op een later moment kan gepland worden. Die is geldig tot eind 2021. Attractiepark Slagharen geeft bovenop de voucher ook een gift van 10%. In Walibi Holland wordt in eerste instantie bekeken om de vakantie te verplaatsen, maar krijgen gasten hun geld terug indien ze dat wensen.

 

13:31 – Plopsa stelt ingrijpende maatregelen bij heropening voor

Plopsa is naar buiten gekomen met een plan dat mogelijks van start gaat wanneer de parken opnieuw kunnen openen. Het plan bevat diverse ingrijpende maatregelen die de verdere verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Bij binnenkomst zal van elke bezoeker de temperatuur gemeten worden en moet iedereen verplicht zijn handen wassen. De capaciteit van de parken wordt naar beneden gehaald en in wachtrijen zal steeds 1,5 meter afstand gehouden moeten worden.

Daarnaast gaat het park werken met twee tijdssloten, van 9 tot 15 uur en van 16 tot 22 uur, zodat iedereen voldoende tijd heeft om van de attracties te genieten. Shows en meet & greets gaan niet meer door. Ook worden de beugels van attracties regelmatig ontsmet door het personeel.

Lees er hier meer over.

 

 

DONDERDAG 9 APRIL

 

21:27 – Tilburse Kermisrun gaat niet door

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus zal de Tilburgse Kermisrun dit jaar niet kunnen doorgaan. Dat laat de organisatie weten op haar Facebookpagina. Het evenement stond gepland op zaterdag 18 juli. De Tilburgse kermis zelf, die zal plaatsvinden van 17 tot en met 26 juli, gaat voorlopig wel nog gewoon door.

 

 

WOENSDAG 8 APRIL

 

18:05 – Drouwenerzand annuleert bestelling nieuwe achtbaan

Het Nederlandse attractiepark Drouwenerzand heeft de bestelling van een gloednieuwe familieachtbaan op het laatste nippertje kunnen annuleren. Dit doet het park wegens de uitbraak van het coronavirus en de immense verliezen dat het met zich meebrengt.

Lees het volledig artikel hier.

 

16:32 – Denemarken verbiedt kermissen tot 1 september

De Deense overheid heeft beslist dat alle grote evenementen, waaronder ook kermissen, al zeker niet meer mogen doorgaan tot en met 31 augustus. Dit betekent een erg zware klap voor de kermisfamilies, die de laatste jaren al door moeilijke tijden gingen. De exploitant Kjærs Tivoli laat in een bericht op haar Facebookpagina weten dat ze hoopt haar fans terug te zien in 2021.

De exploitant Ankers Tivolipark is alvast niet te spreken over de beslissing. Het bedrijf laat op haar Facebookpagina weten het onbegrijpelijk te vinden dat de grote pretparken mogen openen op 11 mei en dat zij heel de zomer gesloten moeten blijven. Ze vrezen voor het voortbestaan van de kermissen.

Lees het volledig artikel hier.

 

12:13 – Paultons Park neemt ons mee achter de schermen

In een video die Paultons Park op social media deelde, neemt het park ons mee achter de schermen. Het park is momenteel gesloten vanwege het coronavirus, maar toch zit men niet stil. 

 

 

DINSDAG 7 APRIL

 

13:51 – Opening Legoland New York uitgesteld tot 2021

Vanwege de maatregelen die genomen werden tegen de verspreiding van het coronavirus, heeft Legoland New York besloten zijn officiële opening uit te stellen. Legoland New York is een gloednieuw pretpark dat normaal zou openen op 4 juli 2020. Die opening wordt nu uitgesteld tot in 2021.

Legoland New York is het negende Legoland-pretpark ter wereld en na Legoland Florida en Legoland California het derde in de Verenigde Staten. Het park zal tal van attracties bevatten, waaronder ook twee achtbanen: Dragon Coaster en Dragon’s Apprentice.

Lees er meer over in ons artikel.

 

 

MAANDAG 6 APRIL

 

17:53 – Eigenaar Longleat Safari Park overleden aan COVID-19

Lord Bath, de eigenaar van Longleat Safari Park in Engeland, is bezweken aan het longvirus COVID-19. De 87-jarige Alexander Thynn, die de Lord is van de Engelse stad Bath, overleed in het Royal United Hospital op 4 april, nadat hij werd opgenomen op 28 maart.

Lees meer in ons artikel.

 

15:21 – Tijger in Bronx Zoo test positief op coronavirus

Nadat in Hong Kong al een hond en vorige maand een kat in België besmet raakten met het coronavirus, is er in de Amerikaanse Bronx Zoo in New York een tijger besmet geraakt met het virus. De kans dat huisdieren besmet worden met het coronavirus is erg klein. Momenteel gaan wetenschappers ervan uit dat huisdieren het virus niet kunnen doorgeven aan mensen. Toch wordt aangeraden het contact met besmette dieren te beperken. Hoe het virus evolueert bij grote katachtigen is nog niet geweten.

 

11:02 – Directeur Walibi Belgium spreekt bezoekers toe

In een video op Facebook is te zien dat Jean-Christophe Parent, de directeur van Walibi Belgium, een boodschap heeft voor de bezoekers.

 

 

ZONDAG 5 APRIL

 

18:46 – Plopsa Group moet medewerkers dan toch niet ontslaan

De Plopsa Group moet dan toch geen 225 seizoenmedewerkers ontslaan in Plopsaland De Panne en Plopsa Coo. Dit laat Plopsa CEO Steve Van den Kerkhof weten. Na een woelige week werd er samen met de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), die de uitbetaling van de economische werkloosheidspremie van 70% regelt, een oplossing gevonden. Eerder liet Steve Van den Kerkhof nog weten dat alle seizoenmedewerkers moesten ontslagen worden, omdat de RVA op haar website gezet had dat alleen medewerkers die minstens één dag gewerkt hadden in 2020 recht zouden hebben op een tijdelijke uitkering. Ook andere Belgische pretparken zullen hierdoor hun seizoenmedewerkers niet moeten ontslaan.

 

13:22 – Achter de schermen in Bobbejaanland

In een reportage van Karrewiet wordt er uitgelegd wat de gevolgen van de coronacrisis inhouden voor Bobbejaanland.

 

 

ZATERDAG 4 APRIL

 

17:22 – Fårup Sommerland stelt opening uit tot 21 mei

Het Deense pretpark Fårup Sommerland heeft aangekondigd haar seizoensopening uit te stellen tot 21 mei. Dat laat het pretpark weten op haar Facebookpagina. Als compensatie zal het park wel extra geopend zijn tijdens het weekend van 26 & 27 september, wanneer het park normaal gesproken gesloten zou zijn.  Ook andere Deense parken, zoals Djurs Sommerland, Tivoli Gardens en BonBon-Land, lieten al weten pas in mei te openen.

 

 

VRIJDAG 3 APRIL

 

16:03 – De Zonnegloed smeekt opnieuw om hulp om dieren te kunnen voederen

De Zonnegloed is een kleinschalige dierenpark en een opvang voor verlaten, misbruikte en verwaarloosde dieren die nergens anders terecht kunnen. Voor hun werking zijn ze vooral afhankelijk van de inkomsten van de bezoekers. Nu deze door het coronavirus tijdelijk wegvallen, hebben ze onze steun meer dan nodig.

“We hadden een bedrag bij elkaar gesprokkeld om 20 dagen te kunnen overleven zonder bezoekers, dit is nu bijna om”, vertelt Karel Ackaert van De Zonnegloed. “Elke dag hebben we ongeveer een bedrag van 1.500 euro nodig om de dieren eten te geven en te verzorgen, om onze medewerkers te kunnen betalen die nu eens zo hard werken en om alle vaste kosten, zoals de verwarming voor de inheemse diersoorten, te kunnen betalen.”

Lees hier het volledige artikel.

 

 

DONDERDAG 2 APRIL

 

17:33 – Ook Tivoli Gardens stelt seizoensopening uit tot mei

Alweer een pretpark dat bekendmaakt dat het in april niet zal openen. Deze keer gaat het over het Deense pretpark Tivoli Gardens, dat gelegen is in het centrum van de hoofdstad Kopenhagen. Ook andere Deense parken, zoals Djurs Sommerland en BonBon-Land, lieten al weten pas in mei te openen.

 

16:41 – Skyline Park stelt opening van het seizoen uit tot mei

Het Duitse pretpark Skyline Park heeft bekendgemaakt dat het pas op 1 mei 2020 zal openen. In Duitsland moeten alle vrijetijdsfaciliteiten gesloten blijven tot minstens 19 april. Skyline Park wacht dus niet op een mogelijke verlenging van de maatregelen en zal niet meer openen in april.

 

11:17 – Opening kermis van Lille uitgesteld, maar gaat wel door

Goed nieuws uit de Franse kermiswereld. Daar werd namelijk bekendgemaakt dat de Foire aux Manèges de Printemps in Lille voorlopig nog steeds zal doorgaan. De Fransen blijven erin geloven, ook al zal deze kermis niet van start kunnen gaan op 4 april. Wanneer de kermis wel geopend zal worden, blijft nog afwachten, maar voorlopig wordt de openingsdatum uitgesteld tot minstens 15 april. De kermis duurt normaal gezien tot en met 10 mei.

 

 

WOENSDAG 1 APRIL

 

20:28 – Foire du Trône dan toch geannuleerd

Foire du Trône, de grote kermis die jaarlijks plaatsvindt in de Franse hoofdstad Parijs, is dan toch volledig geannuleerd. Eerder hield men vol dat de kermis zou doorgaan aangezien de opbouw reeds begonnen was, enkel de openingsdatum werd verschoven. Nu moet men op die beslissing terugkomen. De kermis, die normaal zo’n twee maanden in de stad te vinden is, zal dus niet doorgaan dit jaar.

 

17:03 – Attractiepark Slagharen verlengt sluiting tot 4 mei

Attractiepark Slagharen heeft besloten de openingsdatum uit te stellen tot 4 mei. Deze beslissing werd genomen nadat de Nederlandse overheid gisteren bekendmaakte dat de maatregelen verder verlengd worden tot 28 april. In navolging van het advies van de overheid blijft het park dus ook dicht gedurende de populaire meivakantie.

 

14:44 – Puy Du Fou verlengt sluiting een week

Het Franse pretpark Puy Du Fou laat via sociale media weten dat ze vanwege de maatregelen tegen het coronavirus de opening verder uitstellen. Eerder liet het park al weten dat ze zeker dicht bleven tot 18 april. Die datum wordt nu verlengd naar 25 april.

 

13:38 – Disney CEO staat loon af tijdens coronacrisis

Ook voor Disney is deze tijd een moeilijke periode. Alle Disneyparken ter wereld zijn dicht en filmreleases moeten uitgesteld worden. Daarom heeft Bob Iger, CEO van the Walt Disney Company, besloten zijn volledige loon af te staan tijdens de coronacrisis. Bob Chapek, de opvolger van Iger die vanaf 2022 zijn functie overneemt, heeft besloten 50% van zijn loon af te staan. Ook diverse andere topmensen binnen het bedrijf staan hun salaris gedeeltelijk af.

 

 

DINSDAG 31 MAART

 

21:10 – Nederland verlengt maatregelen tot 28 april

Zoals verwacht heeft de Nederlandse overheid vandaag bekendgemaakt dat de huidige maatregelen, die geldig waren tot en met 6 april, verlengt worden tot minimum 28 april. Dat houdt in dat onder ander pretparken, dierenparken en waterparken nu met zekerheid niet geopend mogen worden tot die dag.

Eerder legde de Nederlandse overheid al een verbod voor evenementen met een vergunning en een samenscholingsverbod op tot 1 juni. Hierdoor kunnen er met zekerheid geen kermissen georganiseerd worden in het land. Aangezien ook samenkomsten met meer dan twee personen verboden zijn, kunnen we ervan uitgaan dat ook pretparken en dierenparen gesloten blijven tot eind mei.

 

18:51 – Ook Brugse Meifoor gaat niet door

Alweer slecht nieuws voor de kermisexploitanten. Vandaag is bekendgemaakt dat ook de Brugse Meifoor niet zal doorgaan dit jaar. De kermis had normaal van 30 april tot en met 24 mei moeten plaatsvinden. Het is één van de grootste kermissen in België.

 

16:26 – Compagnie des Alpes gaat bezuinigen

De Franse pretparkgroep Compagnie des Alpes, die eigenaar is van Walibi Belgium, Walibi Holland, Walibi Rhône-Alpes, Bellewaerde, Parc Astérix, Family Park, Futuroscope en France Miniature en mede-eigenaar is van Jardin d’Acclimatation, gaat omwille van de coronacrisis grondig bezuinigen.

Er zullen grote bezuinigingen komen die de kosten voor de lonen, energie, inkoop en onderhoud drastisch moeten verminderen. Ook geplande investeringen worden herbekeken en waar mogelijk geschrapt of uitgesteld. 

Eerder maakten ook al verschillende pretparken in Australië bekend de bouwwerken van de nieuwe attracties stop te zetten.

Lees er hier meer over.

 

11:07 – Six Flags houdt parken tot minstens half mei gesloten

De Amerikaanse pretparkketen Six Flags heeft besloten om al haar parken ter wereld gesloten te houden tot midden mei. Dat heeft de groep laten weten via verschillende kanalen. De parken van Six Flags zijn niet de enige die niet meer zullen openen in april. Steeds meer pretparken over heel de wereld kondigen aan pas eind mei of juni te openen. Gisteren maakte de Keukenhof zelfs bekend helemaal niet meer te openen in 2020.

 

 

MAANDAG 30 MAART

 

20:03 – Ook Toshimaen sluit na heropening opnieuw haar deuren

Het stijgende aantal van nieuwe besmettingen van het coronavirus in Japan, de zogenaamde tweede golf die door verschillende landen gevreesd wordt, heeft meteen ook een grote impact op de parken die opnieuw de deuren hebben geopend.

Het was Fuji-Q Highland die afgelopen weekend als eerste park de deuren niet meer opende. Ondertussen is het nieuws naar buiten gekomen dat Toshimaen dezelfde beslissing neemt. Universal Studios Japan, die haar heropening plande op 30 maart, heeft ook laten weten nog zeker gesloten te blijven tot en met 12 april en zal later communiceren of die datum nog verder verlengd wordt. Nagashima Spa Land en Legoland Japan blijven voorlopig wel nog geopend, al lijkt het een kwestie van tijd vooraleer ook zij opnieuw de deuren zullen sluiten.

Lees er hier meer over.

 

14:52 – Keukenhof gaat dit jaar niet meer open

Het voorjaar is de belangrijkste periode voor de Keukenhof. Aangezien bezoekers echter al zeker en vast niet tot en met 1 juni naar het park mogen komen van de Nederlandse overheid, heeft het park een drastische beslissing genomen. De Keukenhof zal in 2020 niet meer openen. In de maanden voorafgaand aan de lente is hard gewerkt om bezoekers een mooie ervaring te bieden. Het park komt al mooi in bloei en wordt in de komende weken alleen nog maar mooier. Keukenhof laat dit graag zien aan de mensen onder het motto ‘Als mensen niet naar Keukenhof kunnen komen, brengen we Keukenhof naar de mensen.’ Zo gaat Keukenhof virtueel open. Dat betekent prachtige beelden van Keukenhof 2020, uitleg van de tuinmannen of andere mensen die laten zien hoe mooi het park is.

Lees er hier meer over.

 

 

ZONDAG 29 MAART

 

11:50 – Fuji-Q Highland sluit na heropening opnieuw

Er is slecht nieuws naar buiten gekomen vanuit Japan. Vorig weekend heropenden daar nog heel wat pretparken opnieuw de deuren, zoals Nagashima Spa Land, Toshimaen, Fuji-Q Highland en Legoland Japan. Fuji-Q Highland heeft echter laten weten de deuren dit weekend niet meer te openen en het park opnieuw te sluiten. Universal Studios Japan, die haar heropening plande op 30 maart, heeft ook laten weten nog zeker gesloten te blijven tot 12 april en zal later communiceren of die datum nog verder verlengd wordt. Nagashima Spa Land, Toshimaen en Legoland Japan blijven voorlopig wel nog geopend.

 

 

ZATERDAG 28 MAART

 

12:07 – Nu ook kruis door paasvakantie in Duitsland

De maatregelen die in Duitsland van kracht zijn, zullen zeker verlengd worden tot 20 april. Hiermee valt ook de paasvakantie voor de Duitse pretparken in het water. Eerder deze week werden ook al de maatregelen in Frankrijk verlengd en gisteren kwam het nieuws dat ook de Belgische pretparken gesloten moeten blijven tijdens de paasvakantie. Dinsdag verwachten we hetzelfde nieuws te horen voor de Nederlandse pretparken.

 

 

VRIJDAG 27 MAART

 

19:14 – Maatregelen in België verlengd tot en met 19 april

Zoals iedereen verwacht had zijn de strenge maatregelen, die momenteel in België van kracht zijn, al zeker verlengd tot en met zondag 19 april. Er wordt ook meteen bij vermeld dat, indien de situatie niet genoeg veranderd, de maatregelen verder verlengd zullen worden tot en met zondag 3 mei. Dit betekent dat alle pretparken, dierenparken, waterparken en kermissen tot en met het einde van de paasvakantie niet kunnen openen. Ook tijdens de rest van april lijkt er voorlopig weinig kans te zijn dat parken geopend zullen worden.

Bekijk het volledige artikel.

 

17:24 – Lockdown in Frankrijk wordt verlengd tot 15 april

De Franse regering heeft vandaag bekendgemaakt dat de lockdown van het land nog met twee weken verlengd wordt tot minstens 15 april. Hiermee gaat de paasvakantie voor de pretparken definitief in rook op.

 

17:15 – Walibi Belgium steunt goede doelen tijdens coronacrisis

Walibi Belgium schiet diverse goede doelen te hulp tijdens deze moeilijke tijden. Het park doneerde maar liefst 5000 chirurgische mondmaskers aan verschillende Belgische organisaties, die de mondmaskers hard kunnen gebruiken. Deze had Walibi nog in stock liggen. Het park hoopt hiermee de hulpdiensten en het verplegend personeel een hart onder de riem te steken.

Daar blijft het echter niet bij. Jérémy, de operationeel verantwoordelijke van het park, schiet momenteel het Rode Kruis te hulp door te helpen als ambulancier. Wanneer Walibi Belgium weer open kan, is voorlopig niet duidelijk.

 

07:38 – Nationale Veiligheidsraad van België zit vandaag opnieuw samen

De Nationale Veiligheidsraad van België zit vandaag opnieuw samen. Welke nieuwe maatregelen zullen genomen worden? En de belangrijkste vraag, vooralsnog, hoeveel langer zullen de huidige maatregelen, die momenteel lopen tot en met 5 april, verlengd worden? Wat de maatregelen precies zijn en welke gevolgen die zullen hebben voor de pretparken, komt u uiteraard vandaag in deze live blog te weten!

 

 

DONDERDAG 26 MAART

 

16:55 – Ook Djurs Sommerland stelt parkopening uit tot 20 mei

Na verschillende andere parken heeft nu ook het Deense pretpark Djurs Sommerland bekendgemaakt haar seizoensopening uit te stellen tot 20 mei 2020. Het positieve nieuws is wel dat het park op twee weekends in september geopend zal blijven, terwijl het park dan normaal gesloten was.

 

13:31 – Disneyland Parijs annuleert loopevenement

Disneyland Parijs heeft besloten een groot evenement te annuleren. Dit voorjaar, van vrijdag 8 tot en met zondag 10 mei, zou normaal gezien de Disneyland Paris Princess Run plaatsvinden. Vanwege de huidige situatie in verband met het coronavirus, voelde het park zich genoodzaakt het evenement te annuleren. Daarmee volgt Disney het advies van de Franse autoriteiten.

Wie reeds een ticket had gekocht voor het evenement, hoeft zich geen zorgen te maken. Disney belooft dat iedereen het betaalde bedrag terug zal krijgen.

 

 

WOENSDAG 25 MAART

 

21:33 – European Coaster Club annuleert alle pretparktrips in 2020

De European Coaster Club (ECC), de grootste pretparkclub van Europa, heeft zopas bekendgemaakt al haar pretparktrips voor 2020 te annuleren. Hiermee is het de eerste grote pretparkclub die dergelijke drastische maatregelen neemt. Bij de trips van Themeparkfreaks, die via Park Trips georganiseerd worden, is er geen algemene annulering. Daar wordt per uitstap bekeken of die kan doorgaan.

 

20:40 – Happy Valley Chongqing heropent ook de deuren

Morgen zal Happy Valley Chongqing de deuren heropenen. De voorbije dagen openden ook al heel wat andere parken van de Happy Valley groep in China.

 

16:44 – Australische pretparken zetten bouwwerken nieuwe attracties stop

De Australische pretparken Sea World en Dreamworld hebben verklaard dat alle grote en onnodige bouwwerkzaamheden tot nader order worden stilgelegd wegens COVID-19. Dit betekent dat de achtbanen van Sea World en Dreamworld, die normaal dit jaar nog zouden openen, worden uitgesteld naar 2021. Dreamworld heeft ook verklaard dat de uitbreiding van ABC Kids World en Future Lab zijn vertraagd. Op dit moment zijn de nieuwe openingsdata nog niet bevestigd.

Lees er hier meer over.

 

15:38 – Toverland moet evenementen uitstellen

Twee grote evenementen die dit voorjaar gepland stonden in Toverland worden uitgesteld. Het gaat om het muziekfestival Toverland LIVE! en YOUTUBERSxTOVERLAND, die respectievelijk op vrijdag 15 mei en zondag 17 mei zouden plaatsvinden. Die beslissing heeft het park moeten nemen nadat de overheid nieuwe maatregelen heeft opgelegd, waarbij evenementen tot 1 juni moeten afgelast worden. Het park belooft voor beide evenementen een nieuwe datum, die later nog medegedeeld zal worden.

Toverland communiceert voorlopig dat het park gesloten blijft tot en met 6 april. Of deze datum nog verlengd wordt, hangt af van de maatregelen van de regering.

Daarnaast heeft het park vandaag ook bekendgemaakt dat abonnementhouders een compensatie krijgen voor de lange sluiting. Het abonnement wordt automatisch verlengd met het aantal dagen dat het park gesloten is.

 

10:30 – Universal stelt opening parken uit

Universal heeft via hun sociale media laten weten dat de heropening van de parken uitgesteld wordt. Het gaat om de twee resorts in Amerika, Universal Studios Hollywood en Universal Orlando, bestaande uit de twee parken Universal Studios Florida en Universal Studios Islands of Adventure. De parken blijven voorlopig dicht tot en met 19 april.

 

 

DINSDAG 24 MAART

 

20:10 – The Hoppings in Newcastle gaat niet door

The Hoppings in Newcastle, één van de grootste kermissen van het Verenigd Koninkrijk, gaat dit jaar niet door. De kermis vindt normaal elk jaar in juni plaats en trekt op één week tijd zo’n 300.000 bezoekers. Vorig jaar stonden er nog 6 rollercoasters. 

 

18:11 – Britten moeten thuisblijven

Na Nederland worden nu ook de maatregelen in het Verenigd Koninkrijk fors strenger. Britten moeten minimum de komende drie weken thuisblijven. De enige uitzonderingen om het huis te verlaten zijn om naar de winkel, de dokter of het werk te gaan, indien thuiswerk niet mogelijk is. Alle horeca en niet-essentiële winkels moeten gesloten blijven. Afspreken met vrienden of familie mag niet meer (op huisgenoten na). Huwelijken en doopsels mogen niet meer doorgaan en speelpleinen worden gesloten. Door deze nieuwe maatregelen zijn alvast alle Engelse pretparken verplicht te sluiten tijdens de komende drie weken.

 

 

MAANDAG 23 MAART

 

21:01 – Streep door voorjaar pretparken: Nederland verbiedt samenkomsten tot 1 juni

Maandagavond kondigde de Nederlandse regering aan dat vanaf nu tot en met 1 juni alle samenkomsten verboden worden. Mensen mogen nog slechts met 2 personen over straat lopen, met uitzondering van het gezin. Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om iedereen die zich hier niet aan houdt, fors te beboeten met maar liefst 400 euro per individu of 4.000 euro voor bedrijven.

Aangezien het nieuws pas laat bekendgemaakt werd, is het nog even afwachten op de officiële reacties van de pretparken. Aangezien alle parken onder de vorige maatregelen al gesloten waren en het verbod op samenkomsten nu al geldt vanaf 2 personen, lijkt de kans erg klein dat de pretparken een manier weten te vinden om toch geopend te kunnen blijven.

Lees er hier meer over.

 

19:10 – Alsmaar meer parken stellen seizoenopening uit tot eind mei

In het lijstje van parken die aankondigen dat ze al zeker dicht zullen blijven tot eind mei, zijn er weer een aantal nieuwe noteringen. Onder andere het Noorse pretpark TusenFryd zal ten vroegste de deuren openen op 16 mei. Hunderfossen Familypark, een ander pretpark in Noorwegen, opent de deuren pas ten vroegste op 21 mei. Eerder lieten al het Amerikaanse pretpark Knoebels, het Franse pretpark Le Pal, het Duitse pretpark Bayern Park en het Deense pretpark BonBon-Land weten pas in mei de deuren opnieuw te zullen openen.

 

17:41 – Nog meer parken sluiten de deuren

Alle grote Amerikaanse parken waren al gesloten, maar nu meldt ook Fun Spot dat beide parken, zowel in Orlando als in Kissimmee, de deuren sluiten. In het Verenigd Koninkrijk stellen nu ook Pleasurewood Hills en Great Yarmouth Pleasure Beach de opening van hun nieuwe seizoen voor onbepaalde duur uit, net zoals zowat alle andere parken in het land.

In het Midden-Oosten zijn naast Ferrari World Abu Dhabi nu ook IMG World of Adventures, Motiongate, Warner Bros World Abu Dhabi en Yas Wonderland gesloten.

 

15:32 – Ook Happy Valley Beijing opent opnieuw de deuren

Nadat eerder al verschillende andere pretparken rond Shanghai de deuren heropenden, is het nu ook de beurt aan Happy Valley Beijing. Het park, dat in de hoofdstad van China gelegen is, heropent met zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Zo zullen alle personeelsleden mondmaskers dragen.

 

 

ZONDAG 22 MAART

 

16:21 – Ook parken in Australië, Zuid-Amerika en Afrika sluiten de deuren

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat ook alle bekende parken in Australië gesloten werden. Het gaat onder andere om Dreamworld, Movie World en Sea World. Uit verder onderzoek door onze redactie blijkt nu ook dat de belangrijkste pretparken in Zuid-Amerika gesloten zijn.

In Brazilië gaat het dan bijvoorbeeld om Hopi Hari, Beto Carrero en Nova Nicolândia. In Mexico zijn parken zoals Six Flags Mexico en Sevla Magica gesloten. In Parque Del Cafe en Salitre Magico in Colombia kan je als pretparkfan ook niet terecht en in Argentinië moet je ook al niet zijn, want Parque De La Costa is eveneens gesloten. Ook ik Afrika slaat het coronavirus toe. Gold Reef City in Zuid-Afrika, het grootste pretpark van het continent, is eveneens gesloten.

Lees er hier meer over.

 

13:53 – Antwerpse Sinksenfoor gaat hoogstwaarschijnlijk niet door

Op 30 mei zou Spoor Oost opnieuw het decor zijn voor de Sinksenfoor. Dat is door de coronacrisis echter helemaal niet meer zeker. Zowel de stad Antwerpen als de organisatie houdt rekening met het feit dat de kermis dit jaar niet zal kunnen doorgaan. Burgemeester Bart De Wever is erg voorzichtig met uitspraken, maar laat uitschijnen dat hij ervoor vreest. 

 

 

ZATERDAG 21 MAART

 

15:44 Ook in Kroatië openen de parken later

Het grootste pretpark van Kroatië, Fun Park Biograd, zal voorlopig de deuren niet heropenen. Een nieuwe openingsdatum werd nog niet bekendgemaakt.

 

12:53 Ook Nagashima Spa Land, Toshimaen en Fuji-Q Highland heropenen de deuren

Nadat we woensdag al konden melden dat heel wat grote Chinese pretparken de deuren opnieuw openden, kunnen we vandaag melden dat ook de eerste Japanse pretparken opnieuw open gaan voor het publiek, nadat ze op 28 februari de deuren moesten sluiten. Zo hebben Nagashima Spa Land, Toshimaen en Fuji-Q Highland zaterdag 21 maart opnieuw de deuren geopend. Legoland Japan doet maandag hetzelfde.

Universal Studios Japan blijft nog tot en met zondag 29 maart gesloten en opent daarna opnieuw de poorten. Bij Disneyland is er wat meer terughoudendheid. Het park blijft voorlopig gesloten tot het einde van de maand en zal daarna een beslissing nemen over een eventuele heropening.

Voor de heropening van de parken worden er echter wel grote voorzorgsmaatregelen genomen. Zo worden alle bezoekers van Nagashima Spa Land bij het binnenkomen gescand op hun lichaamstemperatuur. De attracties en restaurants draaien op verminderde capaciteit en indoorattracties blijven vooralsnog gesloten.

U kunt het volledige artikel hier lezen.

 

11:31 – Papéa Parc blijft gesloten tot 11 april

Ook het Franse pretpark Papéa Parc wordt bij toegevoegd aan het rijtje van parken dat haar seizoensopening uitstelt. Voorlopig blijft het park gesloten tot 11 april. 

 

 

VRIJDAG 20 MAART

 

21:41 – Legoland Japan opent maandag opnieuw de deuren

Ook in Japan is de coronacrisis goed onder controle. Het aantal nieuwe gevallen blijft stabiel. Daarom zal Legoland Japan, dat al sinds vrijdag 28 februari gesloten was, op maandag 23 maart de deuren weer heropenen.

 

19:42 – Steeds meer parken stellen opening uit tot mei

Het ziet er niet naar uit dat de pretparken snel zullen heropenen. Ondanks dat de meeste pretparken nu nog aankondigingen in de tweede week van april te kunnen openen, denken virologen en experten daar helemaal anders over. Verwacht wordt dat de coronapandemie 10 weken lang zal duren. Verschillende pretparken hebben daarom al laten weten pas in mei de poorten te heropenen. Onder andere het Amerikaanse pretpark Knoebels laat weten pas te zullen heropenen op 9 mei. Het Deense pretpark BonBon-Land denkt dan weer dat 21 mei de vroegst mogelijke datum zal zijn.

 

19:29 – Ook eerste Turkse parken sluiten de deuren

Ook in Turkije stellen de eerste parken hun seizoensopening uit. Het gaat onder meer om Isfanbul Tema Park in de Turkse stad Istanboel.

 

17:32 – Nog meer Britse parken sluiten de deuren

Na het lange rijtje van Britse parken die woensdag en donderdag aankondigden te sluiten of de seizoensopening uit te stellen, worden daar vandaag nog een aantal andere parken aan toegevoegd. Onder andere Clarence Pier, Clacton Pier, Adventure Island, Blackpool South Pier en Crealy Theme Park laten weten dat ze vanaf vrijdag gesloten zullen blijven voor onbepaalde duur. Flamingo Land, die eerder deze week al had aangekondigd een week later te zullen openen, heeft nu besloten om nog langer gesloten te blijven en voorlopig geen nieuwe openingsdatum te communiceren. Enkel het dierengedeelte van het park blijft geopend voor de gasten.

 

 

DONDERDAG 19 MAART

 

21:22 – Alle Merlin-parken sluiten vanaf zaterdag

Nadat Alton Towers en Blackpool Pleasure Beach eerder vandaag al hadden bekendgemaakt dat de deuren gesloten blijven, volgden gelijkaardige meldingen van andere parken elkaar in sneltempo op. Chessington World of Adventures en Legoland Windsor, die hun seizoen reeds begonnen waren, sluiten vanaf zaterdag de deuren. Ook hier is geen heropeningsdatum bekendgemaakt. Thorpe Park, dat momenteel nog gesloten was, zal de deuren niet openen en blijft eveneens voor onbepaalde duur gesloten. Ook andere parken, waaronder Paultons Park en West Midland Safari Park, blijven tot nader order dicht.

Lees er hier meer over.

 

19:28 – Ook Bellewaerde stelt seizoensopening uit

Net als in Bobbejaanland en Walibi Belgium, valt ook in Bellewaerde het eerste weekend van het Belgisch pretparkseizoen in het water. Vanwege de maatregelen van de overheid, moeten zowel Bellewaerde als Bellewaerde Aquapark gesloten blijven tot en met zondag 5 april. Of de parken daarna weer open kunnen, is niet zeker. Bellewaerde volgt daarvoor het advies van de overheid.

Bezoekers die tickets hebben voor Bellewaerde Aquapark die spoedig vervallen, moeten zich geen zorgen maken. De geldigheid van de tickets wordt verlengd tot en met 30 juni. Mensen die een abonnement hebben op het park, zullen een compensatie krijgen.

 

19:13 – Liseberg moet seizoenstart afgelasten

Het Zweedse pretpark Liseberg, gelegen middenin de stad Gotenburg, heeft besloten haar seizoensopening af te gelasten. Het park spreekt over een zware beslissing. Voorlopig spreekt het park over een opening op zaterdag 25 april, al zegt men wel dat dat vanwege de onduidelijke situatie niet zeker is.

 

18:33 – Blackpool Pleasure Beach sluit de deuren

Nadat Alton Towers heeft bekendgemaakt dat ze de deuren dit weekend niet gaan openen, volgt het ene na het andere Britse park met een gelijkaardige melding. Ook Blackpool Pleasure Beach zegt nu gesloten te blijven tijdens het komende weekend. Het park was gedurende enkele voorgaande weekends al wel toegankelijk. Wie op de website van het park kijkt, ziet dat 26 april gemarkeerd staat als voorlopige heropeningsdatum.

 

17:40 – Ook Alton Towers moet plooien: seizoensopening uitgesteld

Ondanks dat de uitbraak van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk even hard gaat als in de rest van Europa, vond het land het minder hard nodig om in te grijpen met strenge maatregelen. Daar lijken ze nu, langzaam maar zeker, op terug te komen. Nadat reeds Flamingo Land, Drayton Manor, Fantasy Island, M&Ds Scotland’s Theme Park en enkele kleinere parken besloten hun deuren voorlopig gesloten te houden, kan ook de seizoenstart van Alton Towers niet doorgaan. Die mededeling komt erg laat, want de start van het seizoen vond normaal gezien overmorgen (zaterdag 21/03) plaats. Wanneer het park opnieuw open kan, is voorlopig niet duidelijk.

Alton Towers is voorlopig het enige pretpark van de Merlin Group dat de opening uitstelt. Ook Thorpe Park, Chessington World of Adventures en Legoland Windsor behoren tot de zelfde groep. Legoland Windsor opende afgelopen weekend nog een gloednieuwe achtbaan. Ook Chessington World of Adventures blijft gewoon geopend. Thorpe Park heeft de start van het nieuwe seizoen voorlopig nog niet uitgesteld.

 

16:27 – Efteling komt met compensatie voor abonnementhouders

De Efteling is normaal gezien 365 dagen per jaar toegankelijk. Door de snelle verspreiding van het coronavirus en bijkomende maatregelen van de overheid, is het park echter sinds vorig weekend gesloten. Aangezien de vele abonnementhouders van de Efteling nu niet in het park terecht kunnen, komt de Efteling met een tegemoetkoming.

Het park belooft dat men elke sluitingsdag zal compenseren in de vorm van een tegoed op je abonnement. Dat kan je vervolgens gebruiken op bijna alle locaties in de Efteling. Hoeveel het bedrag exact zal zijn, hangt af van je abonnementsvorm. Ook parkeerabonnementen worden gecompenseerd. Zodra de Efteling weer open kan, laat het park weten om welk bedrag het gaat.

 

13:43 – Holiday Park stelt seizoensopening uit

Holiday Park heeft besloten de opening van het seizoen uit te stellen. De beslissing komt er als maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. Het park spreekt momenteel van een sluiting tot en met vrijdag 17 april.

 

 

WOENSDAG 18 MAART

 

21:23 – Alle kermissen in Duitsland geannuleerd tot eind april

Na alle kermissen in maart, zijn nu ook alle kermissen in april afgelast in Duitsland. Ze verwachten dus niet dat de coronacrisis snel voorbij zal zijn. 

 

20:03 – Disneyland Parijs geeft tonnen voeding aan goede doelen

Disneyland Parijs heeft vanwege het coronavirus moeten besluiten de deuren van het volledige resort op slot te doen. Sinds afgelopen weekend zijn de twee parken, het uitgaansgebied Disney Village en de bijhorende hotels leeg. Vanwege de onverwacht situatie zit Disneyland Parijs echter met een grote hoeveelheid overgebleven voedsel. Die gaat gelukkig niet verloren, want Disney doneert maar liefst 15 ton voeding aan goede doelen. Die verdelen het eten onder zij die er veel nood aan hebben, zoals dak- en thuislozen.

 

19:35 – Foire du Trône wordt niet geannuleerd

Zopas heeft Foire du Trône op haar Facebookpagina laten weten dat er geen sprake van is dat de kermis zal worden geannuleerd. Wel zal de start van de kermis worden uitgesteld, afhankelijk van hoe de situatie tussen midden en eind april evolueert. Er is op dit moment geen specifieke datum vastgesteld, maar een volledige annulering staat niet op de agenda. Foire du Trône duurt normaal 2 maanden.

 

18:39 – Ook Walibi Belgium stelt seizoensopening uit

Nadat Bobbejaanland bekend heeft gemaakt dat hun seizoensopening uitgesteld wordt, volgt ook Walibi Belgium. Vanwege de maatregelen van de overheid moet het park op 4 en 5 april dicht blijven. Of het park op 6 april weer open kan, is niet duidelijk. Wellicht volgt het park daarvoor de beslissingen en het advies van de overheid.

Mensen die een ticket hadden voor Aqualibi dat vervalt voor 6 april, mogen met hetzelfde ticket nog het waterpark bezoeken tot en met 30 juni. De verkoop van abonnementen is op dit moment stopgezet. Bezoekers die reeds een abonnement hebben, krijgen later een compensatie.

 

18:07 – Bobbejaanland stelt als eerste Belgische park seizoensopening uit

Bobbejaanland is het eerste Belgische park dat de seizoensopening voorlopig uitstelt. Vanwege de maatregelen die de Belgische regering trof, mag het park niet openen gedurende het openingsweekend op 4 en 5 april. Voorlopig noemt het park 6 april als openingsdag, al zegt men wel dat het afhankelijk is van de beslissingen van de bevoegde instanties. Wellicht volgen andere parken snel met gelijkaardige maatregelen.

Bezoekers die een ticket hadden voor het eerste weekend, moeten zich geen zorgen maken. Hun ticket blijft het hele seizoen geldig. Wanneer het park de deuren opent, gelden er bovendien extra maatregelen. Zo blijft de attractie The Forbidden Caves dicht en draaien de achtbanen Mount Mara en Dreamcatcher zonder virtual reality. Het park voorziet ook extra dispensers met alcoholgel, speciale zeep en handgel. Ten slotte wordt er ook bij de attracties rekening gehouden met het aantal mensen in de trein of gondel.

 

17:20 – Eerste parken in China openen opnieuw de deuren

Tussen al het slechte nieuws van de afgelopen weken, kunnen we nu ook eindelijk positief nieuws brengen. In China zijn het aantal nieuwe besmettingen zodanig verminderd, dat het openbare leven terug stilaan begint op te starten. Verschillende pretparken openen hierdoor ook opnieuw de deuren, hetzij soms gedeeltelijk en vooral met veel voorzorgsmaatregelen. Onder andere Shanghai Haichang Ocean Park, verschillende Happy Valley-parken, zoals die van Shenzhen en Shanghai, en verschillende Fantawild-parken zijn sinds deze week terug operationeel.

Lees er hier meer over.

 

16:56 – Europa-Park verlengt geldigheid abonnementen

Europa-Park heeft laten weten dat ze de geldigheid van hun abonnementen verlengen. Het park blijft gedurende onbepaalde tijd dicht vanwege het coronavirus. Bij mensen die op dit moment een abonnement op het park hebben lopen, wordt het abonnement verlengd met het aantal dagen dat het park gesloten blijft. Eerder kondigde Disneyland Parijs al een soortgelijke maatregel aan.

 

16:31 – Ook Tripsdrill moet seizoensopening uitstellen

Na tal van andere, Duitse parken heeft ook Erlebnispark Tripsdrill de beslissing genomen de opening van het seizoen uit te stellen. De datum die voorlopig als heropeningsdatum genoemd wordt is 20 april.

 

14:03 – Flamingo Land opent week later dan voorzien

Flamingo Land opent officieel haar volledige themapark op zaterdag 4 april. Dit is een verandering van een week ten opzichte van de eerder geadverteerde datum van zaterdag 28 maart.

Iedereen met een bestaande boeking tussen 28 maart 2020 en 03 april 2020 zal worden gecontacteerd door één van de medewerkers van Flamingo Land.

 

13:29 – Fantasy Island stelt opening uit tot de Paasvakantie

Fantasy Island zal komend weekend haar pretpark niet kunnen openen en verwacht dat het gedurende de hele Paasvakantie gesloten zal zijn. Ze zullen iedereen op de hoogte houden via hun sociale mediakanalen en een heropeningsdatum zal aangekondigd worden van zodra ze dat kunnen.

 

12:23 – Drayton Manor tot nader order gesloten

In het licht van de recente coronavirus-aankondigingen en het regeringsbeleid van het Verenigd Koninkrijk, moet Drayton Manor melden dat het park tot nader order gesloten is. Wanneer het park opnieuw de deuren kan openen, is niet duidelijk. 

 

 

DINSDAG 17 MAART

 

21:23 – Belgische regering voert nog strengere maatregelen in

Het ziet er niet naar uit dat de situatie omtrent het coronavirus snel beter zal worden. De Belgische regering nam zonet nog strengere maatregelen tegen de verspreiding van het virus. Er is, in tegenstelling tot in Italië, Spanje en Frankrijk, geen sprake van een volledige lockdown, maar de maatregelen zijn wel een stuk strenger geworden. Voorlopig gelden deze maatregelen tot en met 5 april, wat dus ook gevolgen zal hebben voor de opening van de Belgische pretparken. Alles wijst erop dat minimum het eerste openingsweekend in het water valt, al wachten we af tot de parken zelf iets naar buiten brengen.

 

19:47 – Ook Heide Park stelt seizoensopening uit

In navolging van diverse andere, Duitse parken, waaronder Europa-Park, Phantasialand, Movie Park en Hansa Park, heeft ook Heide Park besloten de start van het seizoen uit te stellen. De poorten van het resort zullen gesloten blijven tot en met 19 april. Alle tickets die reeds verkocht waren, blijven geldig gedurende het hele seizoen.

 

19:02 – Tayto Park stelt opening een week uit

Het Ierse pretpark Tayto Park, niet ver gelegen van de hoofdstad Dublin, heeft besloten haar openingsdag een week uit te stellen. Aanvankelijk zou het park de deuren openen op zaterdag 28 maart. Het park laat nu echter weten dat 4 april normaal gezien de eerste openingsdag moet zijn. Tickets voor het eerste weekend zijn het hele seizoen geldig.

 

18:24 – Seizoensopening Attractiepark Slagharen verder uitgesteld

Attractiepark Slagharen heeft besloten de openingsdatum nog verder uit te stellen dan men eerder gedaan had. De openingsdatum werd reeds verschoven van 27 maart naar 3 april, al meldde het park toen dat ze de maatregelen van de overheid zouden afwachten. Daar heeft het park echter niet op gewacht. Nog voor er bijkomende maatregelen getroffen zijn, heeft het park besloten niet te openen tot 20 april.

 

18:00 – Skyline Park stelt heropeningsdatum bij

Het Duitse Skyline Park kondigde eerder al aan dat het park eind maart niet zal kunnen openen. In plaats daarvan had men gehoopt op 4 april te kunnen opengaan. Daar komt het park nu op terug. De heropeningsdatum is uitgesteld tot ten vroegste 20 april.

 

17:32 – Phantasialand stelt opening uit

Na een hele reeks andere parken neemt ook Phantasialand de beslissing om het seizoen later te beginnen. Die maatregel zat eraan te komen: de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar het park zich bevindt, heeft besloten het openbare leven grotendeels stil te leggen. Gisteren maakten andere parken in die regio, zoals Movie Park Germany en Fort Fun, reeds bekend dat de poorten gesloten bleven tot en met minimum 19 april. Ook Phantasialand hoopt op 20 april opnieuw te kunnen openen.

 

15:38 – Plopsa verwacht sluiting in de paasvakantie en omzetverlies van 10 miljoen euro

Het is een donkere periode voor de pretparkwereld. De Plopsagroep wacht op een eventuele verscherping van de maatregelen door de overheid, maar Steve van den Kerkhof, CEO van Plopsa, laat weten dat hij niet verwacht dat de Plopsaparken zullen kunnen openen in de paasvakantie. Een sluiting tot eind april zou – voor de zeven parken samen – een omzetverlies van maar liefst €10 miljoen betekenen.

Bron: HLN.be

 

15:02 – Eerste Britse parken kondigen uitstel seizoensopening aan

Terwijl op het Europese vasteland en in Amerika inmiddels bijna alle parken gesloten zijn of hun seizoensopening hebben uitgesteld, leek alles in het Verenigd Koninkrijk gewoon door te gaan alsof er niets aan de hand was. Nu komen ook de eerste parken naar buiten met het bericht dat hun seizoensopening afgelast wordt. Blackgang Chine geeft aan de komende weken dicht te zijn, maar hoopt alweer te heropenen op 4 april. The Milky Way Adventure Park blijft ook gesloten, maar noemt geen heropeningsdatum. M&Ds Scotland’s Theme Park blijft voor minimum drie weken gesloten, en herzien op dat moment de situatie. Dreamland Margate, waar het seizoen normaal op 4 april zou beginnen, annuleert alle paasevenementen en blijft minimum drie weken gesloten.

Het lijkt een kwestie van tijd voor ook de grote parken in het Verenigd Koninkrijk, zoals Alton Towers, Thorpe Park en Blackpool Pleasure Beach, naar buiten komen met meer informatie met betrekking tot het coronavirus.

 

14:36 – Nog meer Franse parken annuleren seizoensopening

Het rijtje van pretparken die hun seizoensopening afgelasten wordt alsmaar langer. Na een hele reeks Franse parken laten nu ook Puy du Fou, Walibi Rhône-Alpes, Walygator Parc en Parc Saint Paul weten dat de geplande seizoenstart niet zal doorgaan op de voorziene datum. Puy du Fou spreekt over een heropening op 18 april. De andere parken zeggen dat ze de situatie nauw in de gaten houden en later een datum zullen communiceren.

 

14:22 – Duitse parken stellen massaal seizoensopening uit

Eerder kondigden reeds enkele grote, Duitse parken, waaronder Europa-Park en Movie Park Germany, al aan dat hun geplande seizoensopening niet doorgaat. Ondertussen stromen soortgelijke berichten binnen uit andere Duitse pretparken. Serengeti Park stelt haar seizoensopening uit tot 18 april. Dezelfde maatregel geldt voor Rasti-Land. Wunderland Kalkar, dat normaal zou openen op 10 april, blijft zeker tot en met 19 april dicht. Belantis doet er nog een schepje bovenop en opent niet meer tot 24 april. Freizeitpark Plohn en Eifelpark besloten ook de seizoensopening af te gelasten, maar noemen voorlopig nog geen nieuwe datum.

 

12:12 – PortAventura steunt lokale ziekenhuizen: €500.000 voor mondkapjes

Het Spaanse PortAventura World doneert maar liefst €500.000 aan zeven lokale ziekenhuizen. Dat geld wordt gebruikt om professionele mondkapjes te kopen. Op die manier draagt ook het park bij aan de strijd tegen het coronavirus.

 

10:50 – Alle grote pretparken in de VS nu gesloten

Elk groot pretpark in de Verenigde Staten is nu gesloten ten gevolge van de uitbraak van het coronavirus. Eerder lieten al diverse pretparken en pretparkgroepen, waaronder Disney, Universal, Six Flags en Cedar Fair, weten dat hun parken voorlopig niet meer openen. Nu zijn ook diverse andere parken, waaronder alle SeaWorld- en Busch Gardens-parken, gesloten. Verschillende andere parken, zoals Dollywood, Silver Dollar City en Hersheypark, hebben hun seizoensopening uitgesteld.

 

10:28 – Europa-Park stelt seizoensopening uit, Rulantica blijft dicht

Europa-Park, het grootste pretpark van Europa, heeft besloten haar seizoensopening uit te stellen. Het park zou normaal terug de poorten openen op 28 maart. Door de uitbraak van het coronavirus gaat dat echter niet door. Ook het waterpark Rulantica, dat al sinds maandag gesloten was, opent voorlopig niet meer. Voor beide parken geldt voorlopig 19 april als nieuwe openingsdatum, al blijft het park nauw in contact met de overheid om te kijken of dat mogelijk is.

Lees er hier meer over.

 

09:36 – Wiener Prater voorlopig gesloten

Het Oostenrijkse park Wiener Prater, gelegen middenin de hoofdstad Wenen, gaat voorlopig niet meer open voor het publiek. Op basis van de beslissing van het federale overheid heeft het park, dat normaal gezien gratis toegankelijk is, besloten de poorten te sluiten. Wanneer het park opnieuw kan openen, is nog niet geweten.

 

 

MAANDAG 16 MAART

 

22:05 – Parc Astérix gesloten tot onbepaalde datum

In navolging van enorm veel andere parken in Europa, heeft ook Parc Astérix laten weten dat hun seizoensopening niet doorgaat op de geplande datum. Normaal gezien zou het park de poorten terug openen op 4 april. De uitbraak van het coronavirus gooit echter roet in het eten. Het park noemt voorlopig nog geen nieuwe openingsdatum. Wie reeds tickets of een overnachting geboekt had, kan contact opnemen met het park. Zij beloven een flexibele oplossing.

 

21:17 – Bayern Park blijft een maand langer gesloten

Ook Bayern Park moet ten gevolge van het coronavirus de seizoensopening afgelasten. Het park opent de poorten niet op 4 april, maar ten vroegste op 1 mei, bijna een volledige maand later dan de aanvankelijke datum.

 

20:38 – Tivoli Gardens annuleert seizoenstart

Eerder besloot al het Deense pretpark Bakken, dat net buiten het stadscentrum van Kopenhagen ligt, de seizoensopening te annuleren. Nu volgt ook Tivoli Gardens, dat midden in dezelfde stad ligt. Vanwege de aanbevelingen van de overheid stelt het park de openingsdag 14 dagen uit. Het park blijft dus gesloten tot 16 april.

 

18:58 – Avonturenpark Hellendoorn stelt openingsdatum uit

Met de nieuwe maatregelen die de Nederlandse overheid getroffen heeft tegen het coronavirus, moet ook Avonturenpark Hellendoorn haar openingsweekend annuleren. Het park blijft gesloten tot een nader te bepalen datum.

 

18:35 – Ook Fort Fun stelt seizoensopening uit

Het Duitse pretpark Fort Fun kan bij toegevoegd worden aan het rijtje van parken dat haar seizoensopening uitstelt. Na het advies van de deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft het park besloten haar seizoen niet te beginnen op 4 april. Een nieuwe datum wordt niet genoemd, al wordt er wel verwezen naar na 19 april. Personen die al een ticket voor het park hadden, mogen het gratis omboeken.

 

18:10 – Phantasialand zet dinershow Fantissima stop

Ook Phantasialand neemt de nodige maatregelen tegen het coronavirus. De deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar het park gelegen is, heeft besloten het openbare leven grotendeels stil te leggen. Daarop heeft Phantasialand beslist de dinershow Fantissima tijdelijk niet meer op te voeren. Gasten die een kaartje hadden voor de show, mogen contact opnemen met het park.

Phantasialand zegt ook nauw samen te werken met de autoriteiten als het gaat om de start van het seizoen op 4 april. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat de seizoensopening uitgesteld wordt, al heeft het park daar voorlopig zelf nog niets over gecommuniceerd.

 

16:59 – Movie Park Germany stelt seizoenstart bijna een maand uit

Movie Park Germany was van plan haar nieuw seizoen te beginnen op 27 maart. De uitbraak van het coronavirus steekt daar echter een stokje voor. De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft recentelijk besloten het openbare leven grotendeels stil te leggen tot en met 19 april. Movie Park Germany zal voorlopig pas weer openen op vrijdag 24 april.

Lees er hier meer over.

 

15:30 – Franse parken sluiten langer dan gepland

Diverse Franse parken laten via hun website en sociale mediakanalen weten dat ze langer zullen gesloten blijven dan aanvankelijk gepland stond. Nadat Disneyland Parijs al besloten heeft hun openingsdag uit te stellen, volgen nu ook verschillende andere Franse parken. Futuroscope, die eerder besloten de deuren te sluiten tot en met 31 maart, heeft deze datum nu bijgesteld naar 15 april. Ook Parc Spirou heeft besloten de openingsdag uit te stellen naar 15 april.

Le Pal doet er nog een schepje bovenop en zal het seizoen niet beginnen op 11 april, maar wel op 1 mei. Festyland, waar het seizoen normaal zou beginnen op 4 april, neemt dezelfde maatregel. Dennlys Parc, Antibes Land en Cobac Parc geven aan dat de seizoensstart op 11 april niet doorgaat, maar noemen nog geen heropeningsdatum. 

 

13:54 – Ook Belgische buitenspeeltuinen moeten sluiten

Door aangescherpte maatregelen van de Belgische overheid blijkt dat niet alleen binnenspeeltuinen de poorten moeten sluiten. Ook alle buitenspeeltuinen in het land moeten dicht. De maatregel geldt voorlopig tot 3 april. Openbare domeinen, zoals parken en pleinen, blijven voorlopig wel nog geopend.

 

13:38 – Toverland en Walibi Holland geven hoop op seizoensopening op

Zowel Toverland als Walibi Holland hebben de hoop op een opening bij de start van het seizoen opgegeven. Toverland was al enkele weken volledig geopend onder de noemer ‘pre-season’. De start van het zomerseizoen stond gepland op zaterdag 28 maart. Deze datum is nu uitgesteld tot 6 april. Ook Walibi Holland laat weten dat de seizoenstart op 4 april niet doorgaat. Wanneer het park wel opent, wordt later nog medegedeeld.

 

12:46 – Deense pretpark Bakken stelt seizoensopening uit

Het Deense pretpark Bakken, gelegen net buiten het stadscentrum van Kopenhagen, heeft laten weten hun seizoen later te beginnen dan aanvankelijk gepland stond. Het pretpark zou normaal de deuren openen op 3 april. Nu is besloten dat het park gesloten blijft tot en met 30 april. Diverse evenementen die in het park zouden plaatsvinden, zijn inmiddels uitgesteld. Bakken neemt contact op met bezoekers die tickets hadden voor een evenement.

 

12:01 – Nu alle Nederlandse parken gesloten

Tal van Nederlandse pret- en dierenparken besloten eerder al de deuren te sluiten. De laatste uitzonderingen die nog open waren, zijn nu ook moeten plooien. Het gaat onder ander over themapark Mondo Verde en dierenpark BestZOO. Ook diverse kleinere parken, waaronder Kinderstad Heerlen, BillyBird Park Hemelrijk, Speelpark Oud Valkeveen, DippieDoe en Sprookjesbos Valkenburg sluiten de poorten voor bezoekers.

Ook tal van toeristische attracties moeten tijdelijk dicht. Het gaat over onder andere The Amsterdam Dungeon, Madame Tussauds Amsterdam, Ripley’s Believe It or Not! Amsterdam, Het Spoorwegmuseum en Preston Palace.

 

11:08 – Ook Skyline Park stelt seizoenstart uit

In navolging van diverse andere parken, verspreid over heel Europa, heeft ook Skyline Park besloten haar seizoensopening uit te stellen. Waar het park normaal de deuren zou openen op zaterdag 28 maart, blijven ze nu gesloten tot 4 april. Of de opening dan kan doorgaan, valt af te wachten.

 

10:33 – Disneyland Parijs verlaat opening

Sinds zaterdag zijn beide Disney-parken in Parijs gesloten. Niet veel later bleek dat ook Disney Village en de hotels van het resort moesten sluiten. De openingsdatum die voorlopig genoemd werd, was begin april. Deze datum wordt nu opgeschoven naar ten vroegste 15 april, zo’n twee weken later. Of deze datum nog opgeschoven wordt, valt af te wachten.

 

 

ZONDAG 15 MAART

 

19:41 – Alle Plopsa-parken gesloten

Met de nieuwe maatregelen die de Nederlandse overheid genomen heeft, moet ook Plopsa Indoor Coevorden de deuren sluiten. Plopsa Indoor Coevorden was het laatste Plopsa-pretpark dat nog open mocht blijven, dus bij deze hebben alle parken van de Belgische groep hun deuren dicht gedaan. Wanneer het Nederlandse indoorpark weer open kan, is vooralsnog niet duidelijk.

Lees er hier meer over.

 

19:28 – Nederlandse overheid beslist: parken moeten sluiten

De Nederlandse overheid heeft besloten de maatregelen omtrent het coronavirus aan te scherpen. Daarom moeten tal van zaken, zoals scholen, cafés, restaurants en sportclubs verplicht sluiten. Ook voor tal van pret- en dierenparken heeft het gevolgen. Parken die eerder communiceerden dat ze, al dan niet beperkt, open zouden blijven, moeten nu alsnog de deuren sluiten.

Het gaat onder andere over de dierenparken Diergaarde Blijdorp, Artis, Ouwehands Dierenpark en SeaLife Scheveningen. Daarnaast sluiten ook miniatuurwereld Madurodam, vliegsimulator This Is Holland, SnowWorld, Mini Mundi en Speelparadijs Pannenkoekenhuis Voorst. Al deze zaken moeten voorlopig gesloten blijven tot en met 6 april. Wellicht komt ook de seizoensopening van andere Nederlandse pretparken in gevaar.

 

18:22 – Hansa Park stelt seizoensopening uit

Het Duitse pretpark Hansa Park zou normaal haar seizoen beginnen op zaterdag 28 maart. Vanwege het coronavirus heeft het park echter besloten haar seizoenstart uit te stellen. Voorlopig opent het park opnieuw op 20 april, bijna een maand later.

 

16:33 – Ook Disney Village en hotels dicht

Vanwege de beslissing van de Franse overheid is Disney genoodzaakt om, na hun parken, ook hun uitgaansgebied Disney Village te sluiten. In Frankrijk moeten vanaf vandaag alle niet-noodzakelijke diensten, zoals cafés en restaurants, dicht. Dat betekent dus dat het volledige Disneyresort de poorten sluit. Zodra alle gasten uit de hotels vertrokken zijn, blijven ook de hotels gesloten.

 

 

ZATERDAG 14 MAART

 

20:24 – Ook Frankrijk gaat op slot

Ook Frankrijk gaat op slot, nu er in totaal 4.500 besmettingen van het coronavirus zijn. In de strijd tegen het coronavirus worden alle “niet-essentiële” plaatsen die publiek ontvangen vanaf middernacht gesloten, zo deelde de Franse premier Edouard Philippe vanavond mee. Onder meer cafés, restaurants en bioscopen vallen onder de maatregel. Dit kan niet anders dan grote gevolgen hebben voor de kermissen die tot nu toe wel gewoon gingen doorgaan.

 

19:55 – Rocolinos Kinderwelt volgt andere Duitse parken

Ondanks dat de stad Eschweiler nog geen actie heeft ondernomen en geen sluiting verplicht, heeft Rocolinos Kinderwelt toch beslist om vanaf maandag 16 maart te sluiten. In Rocolinos was er nog geen corona-geval bekend, maar het risico dat kinderen besmet raken in het park is te groot, laat Rocolinos Kinderwelt weten in een mededeling op Facebook. Het park zal van de sluiting gebruikmaken om renovatiewerken uit te voeren en vraagt begrip voor de beslissing.

 

18:20 – Bezoekje aan grootste aquarium van Europa wordt onmogelijk

Nausicaá in Boulogne-sur-Mer, helemaal in het noorden van Frankrijk, is vandaag niet meer opengegaan. Nausicaá heeft het grootste aquarium van Europa. Er zal tijdens de sluiting een beperkt aantal werknemers blijven werken voor de verzorging van de dieren. Wanneer het aquarium plant om terug te openen is niet meegedeeld.

 

17:33 – Ferrari World: gesloten vanaf 15 maart

Een ritje op de snelste achtbaan ter wereld, Formula Rossa, zit er tijdelijk niet meer in. Ferrari World is in ieder geval gesloten tot het einde van de maand. Net zoals andere parken vermeldt het park in zijn mededeling dat de gezondheid van gasten en medewerkers en topprioriteit is.

 

16:26 – Duitse waterparken sluiten nu toch

Tot nu toe bleven alle Duitse waterparken nog geopend. Ondertussen hebben de Duitse autoriteiten echter besloten om de waterparken te sluiten. Onder andere Rulantica, het gloednieuwe waterpark van Europa-Park, blijft tijdelijk gesloten. Ook Therme Erding, het best bezochte waterpark van Europa, en AquaMagis hebben vandaag hun deuren gesloten. Aqualand Köln is voorlopig nog wel geopend, al lijkt dit een kwestie van tijd te zijn voor het de deuren ook zal sluiten.

Klik hier om meer te lezen over de sluiting van Rulantica.

 

15:06 – Overzicht: deze dierentuinen zijn nog wel geopend

Wegens het coronavirus COVID-19 sloten donderdag al heel wat dierentuinen de deuren. Andere openden vandaag wel, maar werden op politiebevel gesloten. Hoe zit het nu? Welke dierentuinen zijn nog open, en welke zijn gesloten? 

Bekijk het overzicht hier.

 

12:34 – Legoland Windsor opent in coronaheisa nieuwe kinderachtbaan

Het Verenigd Koninkrijk blijft voorlopig nog gespaard van het coronavirus. Parken nemen momenteel maatregelen, maar sluitingen zijn op dit moment nog niet aan de orde. Legoland Windsor start vandaag hun nieuwe seizoen en doet dat met een nieuwe achtbaan. De Duplo Dino Coaster zal vandaag zijn eerste bezoekers ontvangen. Ook de kermissen blijven voorlopig gewoon doorgaan.

Lees er hier meer over.

 

11:50 – Aprilkermissen van Geel en Kortrijk nu al afgelast

Alle Belgische kermissen tot 3 april zijn sowieso al afgelast. In Geel en Kortrijk nemen ze echter het zekere voor het onzekere. De Palmenmarkt, die normaal gezien van 3 tot en met 7 april op de markt van Geel had gestaan, is afblazen. Hetzelfde geldt voor de Paasfoor van Kortrijk, die had moeten plaatsvinden van 9 tot 26 april. Ook bijna alle Duitse kermissen die in april plaatsvinden zijn al afgelast.

 

10:30 – Antwerpse Zoo dan toch dicht op politiebevel

Gisteren meldde de Antwerpse Zoo dat ze ondanks de regeringsbeslissing om alle recreatieve activiteiten te sluiten gewoon zouden open. Deze voormiddag kwam de politie echter langs en sloot de Zoo.

De politie zorgde ervoor dat niemand nog de Zoo in kan. De Zoo zelf zorgde er tegelijkertijd voor dat iedereen het park verliet. Ook Planckendael moet vandaag de deuren sluiten, zo meldde het crisiscentrum.

Lees er hier meer over.

 

08:10 – De Zonnegloed vraagt financiële steun aan bezoekers

Ook de Zonnegloed in het West-Vlaamse Oost-Vleteren moet de deuren gesloten houden. Het park is normaal afhankelijk van inkomsten van bezoekers. Daartegenover staat dat de medische zorgen en de voeding van de dieren in het park uiteraard moet blijven doorlopen. Om de sluiting te overbruggen vraagt het park het publiek om een steentje bij te dragen. Ook overschotten van fruit en/of groenten zijn welkom.

Lees er hier meer over.

 

 

VRIJDAG 13 MAART

 

23:58 Ook Pakawi Park doet poorten op slot

Pakawi Park (voorheen de Olmense Zoo) meldt in een mededeling op Facebook dat het de strengere maatregelen van de overheid respecteert. “Wij zien het als onze plicht om risico’s voor onze bezoekers, medewerkers, maar ook voor onze dieren zo klein mogelijk te houden. Ons park blijft daarom gesloten tot en met 3 april of tot nader order,” aldus het park.

 

23:54 – Sluiting voor Tropical Islands

Het lijstje met sluitingen wordt steeds langer. Topical Islands was vanavond de volgende in het rijtje. Het park sluit alvast tot en met 19 april. Gasten die in de genoemde periode een overnachting hebben geboekt, werden persoonlijk gecontacteerd en reeds betaalde bedragen zullen worden terugbetaald.

 

23:47 – Madurodam blijft op slot

In eerste instantie leek het erop dat de miniatuurwereld Madurodam in Den Haag wel open kon. Het park nam capaciteitmaatregelen voor attracties en restaurants. Na de melding van sluiting van diverse andere grote pret- en dierenparken bleek een verder openstelling echter onmogelijk. Madurodam blijft alvast tot 31 maart gesloten.

 

23:38 – Ook Duitse Holiday Indoor dicht

Eerder kondigde Holiday Indoor aan open te blijven met een maximumcapaciteit van 950 personen. Na nieuwe aanbevelingen van de Duitse autoriteiten, ziet Plopsa zich echter genoodzaakt om ook het Duitse park dicht te doen. Nu zijn dus bijna alle pretparken van de Plopsa-groep dicht. Enkel Plopsa Indoor Coevorden is nog open, met een maximumcapaciteit van 100 personen.

 

23:22 – Disneyland Parijs vervroegt sluiting: parken al meteen dicht

Nadat Franse autoriteiten nieuwe richtlijnen heeft gegeven, voelt Disneyland Parijs zich genoodzaakt om meteen beide parken te sluiten tot het einde van de maand. Ze sluiten dus niet vanaf maandag, zoals eerder aangekondigd was, maar al vanaf zaterdag 14 maart. Momenteel blijven de hotels, eetgelegenheden en Disney Village open. Abonnementen zullen met een maand worden verlengd ter compensatie.

 

22:45 Nederlandse dierentuinen sluiten massaal

In tegenstelling tot Zoo Planckendael en de Zoo van Antwerpen sluiten Nederlandse dierentuinen wel massaal de deuren. Na Wildlands Adventure Zoo Emmen openen ook Burgers’ Zoo te Arnem, Beekse Bergen, Dierentuin Amersfoort, GaiaZoo, Dierenrijk te Mierlo, Vogelpark Avifauna, AquaZoo, ZooParc Overloon en het Dolfinarium tot in ieder geval 31 maart niet meer. Diergaarde Blijdorp is enkel open voor abonnementhouders.

 

21:50 Parken in Frankrijk stellen massaal seizoenstart uit

Meldingen van Franse parken die hun seizoen later zullen starten volgen elkaar in sneltempo op. Fraispertuis City opent ten vroegste op 1 mei. Bagatelle spreekt nu over een opening op 11 april. La Récré des 3 Curés, dat nu al in de weekends te bezoeken was, opent niet meer voor 1 april en spreekt alvast over een mogelijke verlenging. Ook Futuroscope houdt het bij 1 april. La Mer de Sable spreekt over een vertraging, maar noemt op dit moment geen specifieke openingsdatum.

 

19:18 – Alle Nederlandse kermissen afgelast

Alle Nederlandse kermissen gaan voorlopig tot 1 april dicht. Na een lange winterstop hadden vele kermisexploitanten hun attracties opgebouwd voor de eerste voorjaarskermissen; zij gaan onverrichterzake huiswaarts.

Overzicht van alle kermissen die niet meer doorgaan vindt u hier.

 

19:01 – Alle Six Flags parken en Cedar Fair parken blijven gesloten

Nadat de Disney-parken en Amerikaanse Universal-parken bekendmaakten dat ze gesloten blijven tot het einde van de maand, hebben ondertussen Six Flags en Cedar Fair bekendgemaakt dat ook hun parken gesloten blijven tot het einde van maart. 

 

17:49 – Ook Wildlands plooit: volledige park gesloten

De Nederlandse dierentuin Wildlands Adventure Zoo Emmen heeft besloten de deuren van het hele park dicht te doen. Gisteren communiceerde het dierenpark nog open te blijven met diverse maatregelen. Daar moet de dierentuin nu op terugkomen. Het park blijft gesloten tot het einde van de maand.

 

17:19 – Knott’s Berry Farm sluit de deuren

In navolging van marktleiders Disney en Universal, die al eerder een sluiting van hun parken bekendmaakten, heeft nu ook Knott’s Berry Farm besloten de deuren te sluiten. Het park ligt in de staat Californië op een steenworp afstand van Disneyland Anaheim. Vanaf zaterdag 14 maart gaan de poorten van het park dicht tot het einde van de maand. Het Knott’s Berry Farm hotel zal wel open blijven.

 

17:01 – PortAventura World stelt resortopening uit

Ook PortAventura World stelt de opening van het seizoen uit. Het volledige resort, bestaande uit PortAventura Park, Ferrari Land, Caribe Aquatic Park en verschillende hotels, zou normaal gezien openen op 27 maart. Vanwege het coronavirus heeft men beslist de opening uit te stellen. Wanneer het resort weer open kan, is nog niet duidelijk. PortAventura World volgt daarover het advies van de lokale gezondheidsautoriteiten. Bezoekers die een hotelreservering hebben met een aankomstdatum tot 1 juni, kunnen zonder extra kosten hun verblijf wijzigen of annuleren tot 1 mei.

 

16:26 – Disneyland Parijs roept op te stoppen met bellen

Disneyland Parijs vraagt aan bezoekers die met vragen zitten om het park voorlopig niet te contacteren. De klantenservice wordt overspoeld door telefoontjes van mensen die met vragen zitten omtrent hun verblijf. Disneyland Parijs belooft dat alle verzoeken behandeld zullen worden, maar vraagt om voorlopig de oproep uit te stellen. Belangrijke noodoproepen zullen op die manier niet meer verstoord worden.

 

16:03 – Mont Mosan verlaat seizoensopening

Reeds diverse parken namen de beslissing hun seizoensopening uit te stellen. Ook Mont Mosan laat nu weten dat het park niet zal openen op 28 maart, zoals eerder gepland was. Het pretpark blijft gesloten tot en met 3 april.

 

15:55 – Zoo Planckendael en Zoo Antwerpen blijven geopend

Momenteel blijven zowel Zoo Planckendael als Zoo Antwerpen gewoon geopend. Dat laten de parken weten op hun website. De restaurants sluiten wel hun deuren. De parken volgen de situatie op de voet op. Verdere ontwikkelingen kan je altijd vinden op hun website.

 

15:48 – Hof van Saksen sluit het volledige park

Hof van Saksen heeft aangekondigd dat het gehele park gesloten is. Zowel het zwembad als de indoorspeeltuin Harrewar houden de deuren dicht. Ook alle behandelingen en massages in de Spa en Wellness zijn stopgezet. Mensen die tickets of een verblijf geboekt hadden, kunnen gratis omboeken.

 

15:35 – Parc Spirou stelt seizoensopening uit

Parc Spirou heeft bekendgemaakt hun seizoensopening een week uit te stellen. Het park zou normaal gezien de poorten openen op zaterdag 4 april. Die datum werd door de uitbraak van het coronavirus bijgesteld naar zaterdag 11 april.

 

14:59 – Le Monde Sauvage annuleert seizoensopening

Le Monde Sauvage, een dierenpark gelegen in de provincie Luik, heeft besloten de seizoensopening uit te stellen. Normaal zou het park morgen voor het eerst dit jaar weer opengaan. De verspreiding van het coronavirus gooide roet in het eten. Het park heeft daarom besloten nog even dicht te blijven en open te gaan op 4 april.

 

14:39 – BillyBird Park Hemelrijk sluit gedeeltelijk

Ook BillyBird Park in Hemelrijk heeft besloten maatregelen te nemen in verband met het coronavirus. De binnenspeeltuin van het kinderpretpark blijft namelijk op zaterdag 14 maart en zondag 15 maart gesloten. Het buitengedeelte blijft wel toegankelijk.

 

14:25 – Tibidabo houdt het park gesloten

Tibidabo, het stadpretpark dat aan de rand van Barcelona ligt, heeft bekendgemaakt de deuren gesloten te houden. Dit gedurende een periode van 14 maart tot en met 28 maart.

 

14:16 – Universal-parken sluiten de deuren

Nadat Disney besloten heeft alle parken over de hele wereld te sluiten, volgt ook Universal met gelijkaardige maatregelen. Universal Studio’s Florida en Universal’s Islands of Adventure, die samen het resort in Orlando vormen, sluiten de deuren vanaf maandag 16 maart. Universal Citywalk en de hotels zullen wel geopend blijven.

Universal Studio’s Hollywood, gelegen in Californië, sluit vanaf zaterdag 14 maart. Universal Studio’s Japan is al een tijdje dicht. Het park in Singapore is voorlopig het enige dat nog open is.

 

13:54 – Grotten van Han sluiten

Ook de grotten van Han zullen sluiten door het coronavirus. Dat maakte ze zelf bekend op hun website. De grotten en het domein zouden terug open zijn vanaf 4 april.

 

13:50 – Diverse binnenspeeltuinen en kinderboerderijen sluiten

Verschillende binnenspeeltuinen sluiten uit voorzorg de deuren tot nader order. Ook de meeste kinderboerderijen, zoals het struisvogelnest te Lier, blijven voorlopig dicht.

 

13:43 – Ook Toverland plooit: volledige park dicht

Ook Toverland heeft besloten de deuren dicht te doen. Hiermee lijken ze de beslissing van marktleider Efteling te volgen. Het park blijft gesloten tot en met 27 maart. Bezoekers die een ticket hebben voor een dag dat het park gesloten is, mogen na de sluitingsperiode terugkomen tot 30 juni.

Lees meer over: Toverland sluit de deuren

 

13:30 – Efteling hakt de knoop door: park blijft gesloten

De Efteling heeft na lang overleg de knoop doorgehakt. Het park blijft de komende periode gesloten vanwege de coronadreiging. Vanaf zaterdag 14 maart tot en met dinsdag 31 maart zijn bezoekers niet meer welkom. De hotels en resorts sluiten vanaf dinsdag 17 maart. Gasten die deze maand een verblijf geboekt hebben, worden verzocht telefonisch contact op te nemen met de Efteling.

Lees meer over: Efteling sluit de deuren

 

13:20 – Legoland Billund stelt seizoensopening uit

Legoland Billund, gelegen in Denemarken, heeft besloten haar seizoensopening een week uit te stellen. Het park zal in het weekend van 28 en 29 maart gesloten blijven, en in plaats daarvan openen op 4 april. Bezoekers die een ticket hadden voor het eerste weekend, kunnen op een willekeurige openingsdag tot 30 juni terugkomen.

 

13:04 – Boudewijn Seapark sluit de deuren

Ook het Belgische Boudewijn Seapark houdt vanaf vandaag de deuren gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het park zal gesloten blijven tot en met 3 april.

 

12:42 – Center Parcs en Sunparks sluiten al hun Belgische baden

Ook de grote keten Center Parcs en het onderliggende Sunparks heeft besloten al hun parken op Belgisch grondgebied te sluiten vanwege het coronavirus. Vanaf 12 uur vandaag zijn er geen bezoekers meer welkom in de parken. De maatregel geldt tot 3 april. De parken van de groep in Nederland, Duitsland en Frankrijk blijven wel geopend.

 

12:16 – Bellewaerde Aquapark houdt de deuren dicht

Na Aqualibi, Lago, Sportoase en diverse andere waterparken, heeft ook Bellewaerde Aquapark nu besloten geen bezoekers meer te verwelkomen in hun waterpark. Het waterparadijs neemt dezelfde maatregelen als Aqualibi, dat tot dezelfde groep behoort. Vandaag is Bellewaerde Aquapark nog geopend, vanaf 14 maart sluiten de deuren tot en met 3 april.

 

12:04 – Dolfinarium Harderwijk blijft voorlopig gesloten

Het Dolfinarium in Harderwijk blijft de komende periode gesloten voor bezoekers vanwege het coronavirus. Tot en met vrijdag 27 maart houdt het dierenpark de deuren gesloten.

 

11:35 – Artis blijft gedeeltelijk geopend

De Nederlandse dierentuin Artis heeft besloten gedeeltelijk open te blijven. Alle buitenroutes zijn toegankelijk. De binnenverblijven, overdekte horecapunten, het Planetarium en het microbenmuseum Micropia blijven wel gesloten.

 

11:31 – Ook Aqualibi sluit de deuren

Steeds meer waterparken beslissen om niet meer open te gaan. Aqualibi, het waterparadijs van Walibi Belgium, is vandaag (13 maart) nog geopend. Vanaf morgen (14 maart) gaan de deuren van het waterpark op slot tot en met 3 april.

 

10:56 – Belgische Plopsa-parken blijven gesloten

Steve Van den Kerkhof, CEO van de Plopsa-pretparkengroep, heeft bekendgemaakt dat verschillende Plopsaparken vanaf vandaag niet meer geopend zijn. Plopsaqua De Panne, Mayaland Indoor en Plopsa Indoor Hasselt houden de deuren gesloten tot en met 3 april. Het Poolse pretpark Majaland Kownaty blijft gesloten tot en met 31 maart.

Plopsa Indoor Coevorden hanteert een maximumcapaciteit van 100 personen. Holiday Indoor laat maximum 950 bezoekers tegelijk binnen. De exclusieve openingsdag voor abonnementhouders in Plopsaland De Panne, gepland op 28 maart, gaat niet door.

Lees meer over: Plopsa-parken sluiten.

 

10:50 – Ook Technopolis sluit de deuren

Ook Technopolis heeft de deuren gesloten. Het wetenschappelijk doe-centrum ontvangt normaal meer dan 300.000 schoolkinderen per jaar.

 

09:50 – Pairi Daiza stelt seizoensopening uit wegens Covid-19

Omdat Pairi Daiza mee wil vechten tegen de verspreiding van het Covid-19-virus, zal het park de opening van het seizoen 2020, voorzien voor 21 maart, uitstellen naar zaterdag 4 april. Deze beslissing wordt genomen in collegiaal overleg met de gemeentediensten van Brugelette. Het publiek (zowel dagbezoekers als hotelgasten) zal – zoals de voorgaande jaren eigenlijk al het geval was – vanaf de eerste dag van de Paasvakantie opnieuw toegang krijgen tot het park.

Uitstel is gelukkig geen afstel. De medewerkers van Pairi Daiza zullen van de komende extra sluitingsdagen gebruik maken om het park – en onze nieuwe Noordpoolwereld The Land of the Cold – nog beter voor te bereiden op de komst van de eerste bezoekers. Iedereen die tussen 21 maart en 3 april reeds een bezoek of overnachting gereserveerd had zal gecontacteerd worden om zijn bezoek uit te stellen naar een latere datum.

Lees meer over: Pairi Daiza sluit de deuren

 

06:11 – Alle Disney pretparken in de wereld sluiten de deuren

De Disney parken in China, Hong Kong en Japan waren al gesloten. Nu is ook bekendgemaakt dat de Disney pretparken van Californië zaterdag zal sluiten. Florida en Parijs sluiten vanaf maandag de deuren!

Lees meer over: Amerikaanse Disney-parken sluiten

Lees meer over: Europese Disney-parken sluiten

 

 

DONDERDAG 12 MAART

 

22:42 – Belgische overheid verbiedt alle recreatieve activiteiten

Alle recreatieve activiteiten, sportieve, culturele, folkloristische, ongeacht hun grootte worden geannuleerd. Alle cafés, restaurants, worden gesloten. 

Enkel winkels die essentiële diensten leveren, blijven continu open. Het gaat dan om apothekers, voedingswinkels en winkels voor dierenvoeder. Alle andere winkels blijven open tijdens de week, maar sluiten in het weekend.

Alle maatregelen gaan vanaf vrijdag middernacht in, en blijven geldig tot 3 april. Dan begint ook de paasvakantie, die twee weken duurt.

Morgen meer informatie over wat dit betekent voor elk pretpark, maar hiermee lijkt het zo goed als uitgesloten dat ze het komende weekend zullen mogen geopend blijven.

 

22:31 – Efteling sluit Efteling Theater en Efteling Golfpark

We verwachten het advies van de Brabantse Veiligheidsregio’s op vrijdag 13 maart in de loop van de dag. Vooralsnog blijven het Efteling attractiepark en de Efteling Hotels en Resorts open. We sluiten het Efteling Theater en Efteling Golfpark en gelasten we alle evenementen voor meer dan 100 personen af. Dit past bij de nationale adviezen en richtlijnen, welke wij uiteraard opvolgen.

 

21:31 – Wildlands neemt maatregelen, maar blijft open

Wildands Adventure Zoo Emmen heeft besloten het dierenpark open te houden. Wel neemt het park bijkomende maatregelen. Zo worden er maximum 100 personen toegelaten in de horecagelegenheden, de indoorspeeltuin Animazia en de wachtrijen van de attracties. Er zullen ook geen dierenpresentaties meer plaatsvinden. De maatregelen blijven van kracht tot het einde van de maand.

 

21:20 – Rulantica blijft open

Europa-Park heeft in een mededeling bevestigd dat Rulantica gewoon open blijft. “Er is geen verhoogd risico in Rulantica. De hoge lucht- en watertemperatuur en de constante luchtuitwisseling in de hal minimaliseren zelfs het risico op infectie. Een overdracht in het zwemwater door ontsmetting met chloor en een sterke verdunning is vrijwel zeker onmogelijk”, aldus het park. Daarnaast neemt Europa-Park nog extra maatregelen zoals bovengemiddelde reiniging van gevoelige gebieden, training voor werknemers en desinfectie van deurgrepen, toiletten, douches, ligstoelen enz. De seizoensopening van Europa-Park op 28 maart gaat op dit moment gewoon door zoals gepland.

 

21:05 – Parque Warner en Parque de Atracciones blijven dit weekend dicht

Ook in Spanje woedt corona volop. Parque Warner en Parque Atracciones, gelegen in de hoofdstad Madrid, hebben beslist om dit weekend niet te openen. Beide parken zijn in handen van Parques Reunidos, de pretparkengroep waartoe ook Bobbejaanland behoort. De parken stellen zo hun seizoensopening voor onbepaalde tijd uit. In een mededeling melden de parken dat het zo zorg wil dragen voor hun bezoekers en werknemers.

 

20:58 – DippieDoe beperkt bezoekerscapaciteit

Vanaf vandaag ziet DippieDoe erop toe dat er zich maximum 100 bezoekers tegelijkertijd in het speelparadijs bevinden. Het park blijft dus wel gewoon open. Deze maatregel blijft van kracht tot en met 31 maart.

 

20:45 – Speeltuin Legendia minimum twee weken dicht

Ook het Poolse pretpark Legendia heeft aangekondigd de deuren van hun speeltuin te sluiten vanwege het coronavirus. Vanaf 13 maart zijn bezoekers gedurende minimum twee weken niet meer welkom in Jamy Bazyliszka, het overdekt speelparadijs van het pretpark, dat normaal ’s winters geopend is.

 

20:32 – Ouwehands Dierenpark gedeeltelijk geopend

De dierentuin Ouwehands Dierenpark heeft besloten beperkt open te blijven. Alle outdoor wandelroutes, dierenverblijven en speeltuinen blijven geopend. De overdekte dierenverblijven en speeltuinen blijven onherroepelijk gesloten. Ook enkele horecapunten blijven dicht.

 

20:22 – Efteling roept op geen contact op te nemen

De Efteling roept mensen die met vragen zitten op om geen contact op te nemen met het park over het coronavirus vanwege de grote drukte. Men is momenteel in spoedoverleg en hoopt zo snel mogelijk met meer informatie naar buiten te komen.

 

19:55 – Na Duitse kermissen ook streep door Kortrijk en Gent

Dinsdagavond kwam het nieuws naar buiten dat de Frühjahrssend van Münster, die zaterdag van start zou gaan, gecanceld werd. Woensdag volgden heel wat andere kermissen in Duitsland met annuleren van hun evenementen, waaronder Hamburg, Stuttgart en Bremen de grootste kleppers waren. Ondertussen is ook bekendgemaakt dat in België de kermissen van Gent en Kortrijk geschrapt worden.

Momenteel gaan volgende kermissen al zeker en vast NIET door: In België de Carnavalfoor van Halle, Halfvastenfoor van Gent en de Paasfoor van Kortrijk. In Duitsland het Frühjahrssend van Münster, Frühjahrsmarkt van Heide, Frühlingsfest van Berlijn (Tegel), Palmkirmes van Recklinghausen, Altstadtfrühlingsfest van Erfurt, Frühlingsdom van Hamburg, Frühjahrsmarkt van Flensburg, Osterwiese van Bremen, Frühjahrsvolksfest van Köln, Öcher-Frühjahrsbend van Aachen en het Frühlingsfest van Stuttgart. In Italië zijn alle kermissen afgelast en in Tsjechië werd de Matějská pouť van Praag stopgezet.

 

19:46 – Almere Jungle sluit de deuren

Ook Almere Jungle heeft besloten de poorten te sluiten voor het publiek. Het dierenpark, waar diverse soorten vogels, zoogdieren, vissen en reptielen leven, blijft tot zeker 31 maart gesloten.

 

19:25 – Disneyland Parijs annuleert shows, maar blijft voorlopig open

Ook Disneyland Parijs, het drukst bezochte pretpark van Europa, neemt tal van maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Eerder werden er al geen meet-and-greets meer georganiseerd met zogeheten ‘face characters’. Vanaf vandaag worden ook diverse parades, shows en avondspektakels niet meer opgevoerd. Het gaat over onder andere de populaire parades Frozen 2: An Enchanted Journey en Disney Stars on Parade, de shows First Order Recruitment en First Order March en de groots opgezette avondshows Disney Illuminations en Star Wars: A Galactic Celebration. Shows in theaters gaan nog wel door, al wordt er steeds gezorgd dat er minder dan 1000 personen in de theaterzaal aanwezig zijn.

Daarnaast wordt er ook op toegezien dat er altijd minder dan 1000 personen in de wachtrijen van de attracties staan. Daarom wordt bij sommige attracties de wachtrij gesloten bij grote drukte.

Disneyland Parijs blijft voorlopig wel geopend. In het park zijn op diverse plaatsen pompjes met handgel en affiches met advies gehangen. De single riders-wachtrijen blijven stuk voor stuk gesloten. Bezoekers die een verblijf geboekt hebben tot 1 juni, mogen hun vakantie gratis annuleren of uitstellen tot 15 oktober.

Op vrijdagavond 13 maart zou normaal gezien Disneyland Park Adventures plaatsvinden, een evenement speciaal voor abonnementhouders en hun vrienden. Disney heeft besloten het evenement af te gelasten. Mensen die een ticket hadden, krijgen hun geld terug.

 

19:02 – Ook Mega Speelstad tijdelijk op slot

De grote speeltuin Mega Speelstad heeft besloten tijdelijk de deuren te sluiten. Vanaf vandaag tot en met vrijdag 27 maart blijft het Antwerpse speelparadijs, met verschillende attracties en speeltoestellen, gesloten.

 
18:15 – Duinrell en Tikibad blijven gesloten tot eind maart

Attractiepark Duinrell en het Tikibad blijven tot het einde van de maand gesloten voor dagbezoekers. Voor verblijfsgasten blijft het Tikibad wel geopend, al mogen er niet meer dan 100 gasten tegelijk naar binnen. Personen die een ticket hadden voor de data dat het park gesloten is, kunnen het kosteloos verplaatsen naar een datum later in het jaar. Het is het eerste grote park dat besluit de deuren dicht te doen. Diverse andere parken zijn in spoedoverleg.

 
17:48 – Waterparken sluiten massaal de deuren

Diverse waterparken hebben aangekondigd dat ze voorlopig niet meer open gaan. Sportoase maakte bekend al hun 16 zwembaden te sluiten tot en met 31 maart. Exact dezelfde maatregel werd genomen door LAGO en verschillende andere zwembaden.

 
17:33 – Veiligheidsraad bekijkt welke maatregelen genomen moeten worden

Sinds gisterenavond is er een drastische omkeer aan het komen in Europa voor de aanpak van het coronavirus COVID-19. Het ene land na het andere maakt de beslissing om evenementen met meer dan 100 mensen te verbieden. Ook scholen en universiteiten worden massaal gesloten. De landen waar dit momenteel nog niet het geval is, wordt er druk vergaderd over wat de gepaste maatregelen kunnen zijn.

Alsmaar meer nieuwe besmettingen hebben geen link meer met China, Italië of andere risicogebieden. Het aantal besmette personen neemt drastisch toe in heel Europa. Deze nacht besliste de Amerikaanse president om een inreisverbod uit te vaardigen voor burgers uit de Europese unie, ook dit verhoogt de druk op Europa om de pandemie harder te bestrijden.

Ondertussen zit de Veiligheidsraad in België al van deze namiddag samen om te bekijken welke nieuwe maatregelen genomen moeten worden. Momenteel zijn enkel indoorevenementen met meer dan 1000 personen verboden in België. Specialisten vinden deze maatregelen veel te weinig en vragen nu om de sluiting van alle scholen, universiteiten, pretparken en andere plaatsen waar veel kinderen zijn. Sportwedstrijden werden deze morgen al verboden in België.