Nieuwe achtbanen 2023

Denemarken

 

Sommerland Sjælland

Dit Deense pretpark opent twee achtbaan waarbij je zelf het karretje omhoog moet fietsen.

 

Duitsland

 

Bayern-Park – FirleFranz

Bayern Park opent de nieuwe achtbaan FirleFranz. Deze familievriendelijke achtbaan neemt bezoekers mee voor een ritje dat zowel voor- als achterwaarts verloopt.

 

Charles Knie’s Circus-Land

Charles Knie Circus-Land opent een achtbaan van het type Double Vortex Extended Coaster. Deze baan werd gebouwd door SBF Visa. De trein rijdt door de 135 meter lange baan met een snelheid tot 32 kilometer per uur. De locomotief en de vier wagons bieden plaats aan maximaal 18 personen per rit. 

 

Churpfalzpark

Churpfalzpark zal dit jaar de achtbaan Family Coaster openen, welke gebouwd wordt door het Italiaanse bedrijf SBF Visa Group.

 

Karls Erlebnis-Dorf Elstal

Het Duitse pretpark Karls Erlebnis-Dorf Elstal zal dit jaar uitbreiden met vier achtbanen.

 

Erdbeer-Raupenbahn

Deze achtbaan wordt van het type Big Apple en wordt gebouwd door het Italiaanse bedrijf SBF Visa Group.

 

Wolken-Express

Dit wordt een achtbaan van het type Monorail Coaster, gebouwd door SBF Visa.

 

Knollis Mini-K2

Het park opent twee kinderachtbanen, waarbij het treintje omhoog gaat via een kettinglift die aangedreven wordt door middel van een fiets.

 

Karls Erlebnis-Dorf Koserow

Het park opent een kinderachtbaan, waarbij het treintje omhoog gaat via een kettinglift die aangedreven wordt door middel van een fiets. De naam wordt Knollis Mini-K2.

 

Karls Erlebnis-Dorf Zirkow

Het park opent een kinderachtbaan, waarbij het treintje omhoog gaat via een kettinglift die aangedreven wordt door middel van een fiets. De naam wordt Knollis Mini-K2.

 

 

Karls Erlebnis-Dorf Warnsdorf

Het park opent een kinderachtbaan, waarbij het treintje omhoog gaat via een kettinglift die aangedreven wordt door middel van een fiets. De naam wordt Knollis Mini-K2.

 

Karls Erlebnis-Dorf Rövershagen

Het park opent een kinderachtbaan, waarbij het treintje omhoog gaat via een kettinglift die aangedreven wordt door middel van een fiets. De naam wordt Knollis Mini-K2.

 

LandErlebnis Janßen

LandErlebnis Janßen opent dit jaar een Butterfly attractie. Deze is afkomstig uit het Duitse pretpark Bayern Park.

 

Legoland Deutschland – Mythica Coaster

Mythica Coaster wordt een achtbaan van 17 meter hoog en 457 meter lang, en er zal een topsnelheid bereikt worden van 54 km/u. Tijdens de rit ga je doorheen twee inversies, namelijk een Corckscrew en een Heartline Roll. Een ritje zal 1 minuut 17 seconden duren en je ervaart krachten tot 2,2 G.

 

Rasti-Land – Verrücktwärts

Het Duitse pretpark Rasti-Land opent voor haar 50ste verjaardag een achtbaan van het type Family Boomerang Coaster gebouwd door de SBF Visa Group. Deze baan wordt 12 meter hoog en 170 meter lang.

 

Serengeti-Park – Gozimba

Normaal zou de achtbaan Gozimba al openen in 2022 maar door toeleveringsproblemen wordt dat verplaatst naar 2023.

Gozimba wordt uniek in de wereld. Door het manipuleren van de vleugels bevestigd aan de stoel van de passagier krijgen gasten tijdens de rit de mogelijkheid om zijdelings 360 graden rondjes te draaien.

Het parcours van de achtbaan wordt 400 meter lang en 25 meter hoog. De maximale snelheid zal 40 km/u bedragen.

 

Skyline Park

Skyline Park zou in 2022 al uitpakken met de nieuwe achtbaan, maar door toeleveringsproblemen moest men die opening uitstellen naar 2023. Flotter Otto is een achtbaan van het model Double Coaster, een kinderachtbaan met twee helices naast elkaar. Deze werd gebouwd de Italiaanse fabrikant SBF Visa.

 

Taunus Wunderland

Taunus Wunderland zal dit jaar een nieuwe achtbaan openen, welke afkomstig is uit het gesloten Duitse Space Center. Het gaat om een Powered Coaster van Mack Rides.

 

Frankrijk

 

Kid’zland – Aero Kid’z    

Aero Kid’z is een baantje van het type Big Apple, maar heeft in plaats van het gebruikelijke treintje in de vorm van een rups, een treintje in de vorm van vliegtuigjes. Normaal zou deze achtbaan openen in 2022, maar die opening werd verschoven naar 2023.

 

Kingoland – Maranello Twist

Dit park opent met Maranello Twist een tweedehands achtbaan die gebouwd werd door EOS Rides. De baan is van het type Crazy Twister.

 

Loos Parc – Train de la Mine

Train de la Mine is een kleine achtbaan van het type Runaway Train, gebouwd door Kılıç Lunapark.

 

Papéa Parc – Speedy Nuts

Papéa Parc opent de Wilde muis achtbaan Speedy Nuts. Deze werd gebouwd door Maurer Rides. Voordat deze naar Papéa Parc kwam reisde ze over de kermis en stond ze al in Fabrikus World en Antibes Land.

 

Parc Astérix – Toutatis

Het Franse pretpark Parc Astérix opent in 2023 een volledig nieuw themagebied. In dit gebied zal de gelanceerde achtbaan Toutatis de grote blikvanger worden. Toutatis wordt een LSM Launch Coaster, gebouwd door Intamin, die een topsnelheid van 107 km/u zal behalen.

Toutatis zal een tracklengte krijgen van 1075 meter. In totaal zullen er vier lanceringen zijn waarvan er één achteruit zal gaan. Hierdoor wordt er een afstand afgelegd van 1361 meter, wat de negende langste achtbaanrit van Europa is. De rit zal starten met een lancering en later volgt dan nog een driedubbele launch.

Op de achtbaan zullen drie treinen tegelijkertijd kunnen rijden en elke trein zal in totaal 20 passagiers kunnen vervoeren. Hierdoor ontstaat er een capaciteit van 1260 personen per uur. Het avontuur, dat de bezoekers drie keer overkop zal laten gaan, duurt in totaal 100 seconden. Tot slot zal de achtbaan nog een drop hebben van 101°, wat meer dan verticaal is.

 

Griekenland

 

Allou Fun Park

Blue Racer is een achtbaan van het type Zyklon. De baan werd overgekocht van de kermisreiziger Manuel Paolella.

 

Italië

 

EuroPark Milano Idroscalo

De nieuwe achtbaan van dit park kreeg de naam Star Loop. Het betreft een looping coaster van het type Wild Wind die gebouwd werd door de Italiaanse fabrikant Interpark. Dit model heeft een lengte van 200 meter en een hoogte van 10,1 meter. Na de first drop volgt een Sidewinder inversie, het spectaculairste element van de achtbaan. Deze achtbaan kende al een verleden in een ander park. Voorheen kon je deze namelijk als Loop It terugvinden in het Griekse Allou Fun Park.

 

Safari Park – TNT Train

Dit park opent de achtbaan TNT Train. Deze achtbaan is afkomstig van het kermiscircuit en is gebouwd door Technical Park.

 

Macedonië

 

Luna Park

Dit pretpark zal een nieuwe achtbaan openen, voorlopig is er nog niets bekend over wat voor baan dit wordt.

 

Nederland

 

Avonturenpark Hellendoorn

In de oorspronkelijke plannen zou Avonturenpark haar nieuwe achtbaan Ridderstryd openen in 2022. Jammer genoeg  kon dit niet gebeuren door toeleveringsproblemen, hierdoor opent ze in 2023.

Ridderstryd heeft een lengte van 420 meter. Tijdens de rit wordt een snelheid van 46,8 km/u bereikt. Per uur kunnen 900 personen een ritje maken.

 

Mondo Verde

Het Nederlandse park Mondo Verde zal een Spinning Coaster openen van SBF Visa Group.

 

Walibi Holland

Walibi Holland opende op haar voormalige Kart circuit een nieuwe zone met een achtbaan. De nieuwe achtbaan kreeg de naam Eat My Dust en werd gebouwd door Zamperla.

 

Noorwegen

 

SkiStar Trysil – Mountain Coaster

Mountain Coaster wordt een attractie van het gelijknamige type gebouwd door Sunkid.

 

TusenFryd – Storm – The Dragon Legend

Storm – The Dragon Legend is een hangende achtbaan gebouwd door de Duitse fabrikant Gerstlauer.  Deze baan zal haar topsnelheid van 100 km/u bereiken door middel van een LSM lancering die meermaals gepasseerd wordt door het treintje. De baan wordt 33 meter hoog en bevat drie inversies, namelijk: een Reverse Sidewinder en tweemaal een Dive Loop.

 

Oostenrijk

 

Böhmischer Prater

Dit park kocht de oude achtbaan Racer op van het Deense pretpark Bakken. De nieuwe naam is voorlopig niet bekend. Het gaat om een achtbaan van het type Flitzer, gebouwd door Zierer.

 

Eis Greissler Manufaktur

De eerste achtbaan van het Oostenrijkse Eis-Greissler Manufaktur zal de naam Bucklbahn krijgen. Het gaat om een Bob Coaster van de Duitse fabrikant Gerstlauer.

 

Steirarodl Modriach

Steirarodl Modriach heeft plannen om een tweede alpine coaster te bouwen. Deze zal van het type sport coaster worden, wat een variantie is op de bestaande alpine coaster. De plannen dateren ondertussen al van 2020 en zouden uitgevoerd worden in 2021, maar nu lijkt het er op dat dit in 2023 zal gaan gebeuren.

 

Polen

 

Energylandia

In de oorspronkelijke plannen zou Energylandia haar nieuwe themagebied Sweet Valley vorig jaar openen, maar die opening zal pas plaatsvinden in 2023.

 

Choco Chip Creek

Choco Chip Creek is een zogenaamde MineTrain Coaster, gebouwd door Vekoma. De baan is 1.200 meter lang, 16,5 meter hoog en bereikt tijdens de rit een snelheid van 55 km/u. Het parcours bevat drie liftheuvels en een ritje zal drie en een halve minuut duren.

 

Honey Harbour

Honey Harbour is een Junior Coaster die gebouwd wordt door Vekoma. Deze achtbaan zal een snelheid van 46 km/u behalen en wordt 11,7 meter hoog. Het parcours wordt 254 meter lang en een ritje zal net geen minuut duren.

 

Spanje

 

Babylon Park

Babylon Park wordt een gloednieuw pretparkje in het Spaanse winkelcentrum Westfield Parquesur. Onder de attracties bevindt zich een achtbaan, die vermoedelijk door SBF Visa gebouwd wordt.

 

Parque Warner Madrid – Batman Gotham City Escape

In Parque Warner wordt volop gewerkt aan een nieuwe grote achtbaan. De achtbaan zal een LSM Launch Coaster worden en wordt gebouwd door Intamin. De achtbaan zal in het thema staan van de superheld Batman en daarom krijgt de achtbaan de naam: Gotham City Escape.

Gotham City Escape zal meerdere lanceringen bevatten en zal een baanlengte van 1.010 meter hebben. De achtbaan zal een maximale hoogte van 45 meter hebben en daarnaast zijn er ook nog vier inversies.

 

PortAventura World – Uncharted

Port Aventura World opent een indoorachtbaan welke zal gebaseerd worden op het universum van Uncharted. De baan wordt gebouwd door het Zwitserse bedrijf Intamin Amusement rides en is van het type Multi Dimension Coaster. De achtbaan krijgt een hoogte van 12 meter en een lengte van 700 meter. Er zullen vijf lanceersecties in de baan zitten.

 

Slowakije

 

Zábavný Park Fantázia Liptov

Dit nieuwe indoorpretpark opent een achtbaan van het type Spinning Coaster. Door een dispuut met de Slovaakse fabrikant InterTech, kon de achtbaan nog niet geopend kon worden.  Men hoopt dit jaar alsnog de baan te openen.

 

Verenigd Koninkrijk

 

Engeland

 

Bayside Fun Park – Go-Gator

Dit park opent de achtbaan Go-Gator, deze is ook van het type Go-Gator en werd gebouwd door JJ Rose & Sons.

 

Chessington World of Adventures – Mandrill Mayhem

Mandrill Mayhem wordt een Wing Coaster van B&M met een Shuttle lay out, dit wil zeggen dat je de baan zowel voorwaarts als achterwaarts aflegt. Als speciale elementen kan je in de baan een 360° helix beleven en een Inline Twist inversie. Het treintje zal zijn snelheid behalen door meermaals over een lancering te rijden.

De baan wordt 380 meter lang en 20 meter hoog. De topsnelheid zal 72 km/u worden.

 

Dreamland – Rock ‘n’ Roller

Rock ‘n’ Roller is een achtbaan van het type JR / 30 Custom, gebouwd door IE Park. Ze werd overgekocht van Blackgang Chine.

 

Gulliver’s Warrington – Grand Prix Racers

Dit park zal in 2023 een achtbaan openen van het type Race Coaster, gebouwd door het Italiaanse bedrijf SBF Visa Group. De baan heeft de naam Grand Prix Racers.

 

Gulliver’s Valley Resort

Dit park opent een achtbaan van het type Big Apple.

 

Pipers Funfair

Pipers Funfair opent de Big Apple achtbaan Corey the Caterpillar. Deze werd gebouwd door Pinfari en was voorheen al te vinden in het Engelse pretpark Fun Land.

 

Noord-Ierland

 

Pleasurelands

Pleasurelands opent de achtbaan Runaway Train, welke gebouwd werd door Güven Amusement Rides Factory.

 

Wales

Gateway Resort – Mini-Coaster

Gateway Resort opent de achtbaan Mini-Coaster. Het gaat om een dragon gebouwd door DAL Amusement Rides Company.

 

Zweden

 

Furuvik – Lightning

Het Zweedse park Furuvik opent de achtbaan Lightning. Deze achtbaan wordt gebouwd door Vekoma en krijgt een LSM-lancering. Het treintje zal een snelheid behalen van 75 km/u in amper 3 seconden tijd. Het parcours wordt 430 meter lang en 17 meter hoog. Dit parcours zal 2 keer afgelegd worden waardoor de trein 2 keer gelanceerd zal worden tijdens de rit en hiermee in totaal 860 meter afstand zal worden afgelegd.

 

Lindvallen – Mountain Coaster

Lindvallen opent een Mountain Coaster gebouwd door Sunkid, welke de simpele naam Mountain Coaster krijgt.

 

Liseberg – Luna

Om haar 100ste verjaardag te vieren opent het Zweedse pretpark Liseberg haar achtbaan Luna. De Family Boomerang-achtbaan Luna zal bij opening in de zomer van 2023 de hoogste en snelste in zijn soort in Europa zijn. De trein wordt achteruit omhoog getrokken en rijdt vervolgens aan 68 km/u over het 225 meter lange spoor tot aan de 33,5 meter hoge spike. De trein rijdt daarna achterwaarts terug, wat resulteert in een totale rijtijd van ongeveer een minuut. Voor de bouw hiervan werd beroep gedaan op de Nederlandse firma Vekoma.

 

Zwitserland

 

Kid’zland – Aero Kid’z

Het Zwitserse kinderpretparkje Kid’zland opent haar allereerste achtbaan. Aero Kid’z is een baantje van het type Big Apple, maar heeft in plaats van het gebruikelijke treintje in de vorm van een rups, een treintje in de vorm van vliegtuigjes.