Nieuwe Europese achtbanen 2019

Elk jaar opnieuw kijken pretparkfans naar de opening van de vele nieuwigheden die zullen geopend worden in de pretparken. In een aparte sectie op onze site kan je al deze nieuwigheden ontdekken, maar in dit artikel gaan we op zoek naar de achtbanen die geopend zullen worden.

 

Alle credithunters zijn vooral benieuwd welke nieuwe achtbanen ze dit jaar weer zullen kunnen scoren in eigen land of in de rest van Europa. Daarom maakten we een opsomming van alle nieuwe achtbanen en Alpine Coasters die geopend zullen worden in 2019. Hiervoor gebruikten we de informatie die momenteel voor handen is, maar soms gebeurt het dat een achtbaan later opent door omstandigheden. We deelden de opsomming in per land en maakten een onderscheid tussen achtbanen en andere soorten credits.

 

België

Bobbejaanland

Bobbejaanland zal in 2019 een nieuwe achtbaan openen. De achtbaan wordt gebouwd door Gerstlauer en zal drie lanceringen krijgen. Beloofd wordt dat deze de snelste, hoogste en steilste triple launch coaster met de meeste inversies in de Benelux wordt.

Het volledige project kan u hier op de voet volgen.

 

Walibi Belgium

Walibi Belgium opent in 2019 een nieuwe achtbaan, welke vooral voor kinderen bedoeld zal zijn. De achtbaan wordt gebouwd door Zierer en wordt van het type Force/190. De baan wordt 8 meter hoog, 190 meter lang en er wordt een snelheid behaald van 40 km/h.

Het volledige project kan u hier op de voet volgen.

 

 

Nederland

Walibi Holland

Op 1 juli 2019 opent Walibi Holland de eerste RMC hybride achtbaan van Europa. De huidige houten achtbaan Robin Hood wordt door de fabrikant Rocky Mountain Construction (RMC) verbouwd tot een achtbaan bestaande uit een combinatie van hout en staal. 

Het volledige project kan u hier op de voet volgen.

 

Julianatoren

Julianatoren zal een Spinning Coaster openen van SBF-Visa Group. De Compact Spinning Coaster wordt van het model “2 Loop (MX608)”, wat wil zeggen dat de lay-out van de achtbaan een 8-figuur zal zijn. Dit achtbaanmodel heeft een hoogte van 4,3 meter. Het parcours van 57,9 meter lang wordt meermaals afgelegd. Bezoekers nemen plaats in draaiende karretjes.

 

Speelpark Oud Valkeveen

Het Nederlandse pretpark Speelpark Oud Valkeveen krijgt er dit jaar een achtbaan bij. Deze zal in een draken thema gegoten worden en krijgt de toepasselijke naam Draken Achtbaan. De voorziene openingsdatum is gepland voor april 2019. De Italiaanse fabrikant Zamperla zal instaan voor de bouw van deze junior coaster.

 

De Valkenier

Het Nederlandse pretpark De Valkenier zal later dit seizoen een Big apple achtbaan openen, gebouwd door Güven Lunapark.

 

 

Duitsland

Freizeitpark Plohn

Dynamite: Het Duitse pretpark Freizeitpark Plohn gaat in 2019 uitpakken met een grote, nieuwe achtbaan. De achtbaan wordt de duurste attractie uit de geschiedenis van het pretpark. Het wordt een zogenaamde Big Dipper achtbaan. De Big Dipper is een achtbaanmodel van de Duitse fabrikant Mack Rides. De hoogte van de baan zal 44 meter worden en de maximumsnelheid 100 km/h.

Het volledige project kan u hier op de voet volgen.

 

Tripsdrill

Uit plannen die ter inzage bij de gemeentediensten liggen blijkt dat Tripsdrill in 2019 een nieuwe achtbaan zal bouwen. De achtbaan zal een hoogte krijgen van 22 meter maar verdere details zijn nog niet bekend. Het park heeft momenteel meerdere achtbanen van de Duitse bouwer Gerstlauer in bedrijf, wat het niet ondenkbaar maakt dat ook de nieuwe achtbaan geleverd zal worden door deze Duitse fabrikant.  Bij een hoogte van 22 meter denken de meeste fans meteen aan een familiale achtbaan en dan specifieker aan een Spinning, aangezien hieromtrent al langere tijd geruchten de ronde doen.

Het volledige project kan u hier op de voet volgen.

 

Freizeit-Land Geiselwind

Dit Duitse park opent dit jaar opnieuw een achtbaan. Het gaat om een indoorachtbaan die afkomstig is van het kermis circuit. De baan stond voorheen ook al eens een jaar in het park, onder de vorige eigenaars. Black Hole is een achtbaan van het type Helldiver, gebouwd door Zierer.

 

Karls Erlebnis-Dorf Rövershagen  

Karls Erlebnis-Dorf Rövershagen krijgt in 2019 een allereerste achtbaan. Erdbeer-Raupenbahn zal een kinderachtbaan worden, die toegankelijk is voor bezoekers vanaf twee jaar mits begeleiding van een volwassene. Het wordt er eentje van het type Big Apple, maar dan met een gigantische aardbei in plaats van de typische appel. De achtbaan moet een liefdesverhaal symboliseren tussen een aardbei en een rups. De baan zal 140 meter lang worden.

 

Rasti-Land

Het Duitse attractiepark Rasti-land presenteert in 2019 een nieuwe kiddie-coaster. Informatie over de bouwer is momenteel nog niet bekend.

 

Rodelmekka Pottenstein 

Bij Rodelmekka Pottenstein opent in 2019 een Sportcoaster van de Duitse bouwer Wiegand. De Sportcoaster is vergelijkbaar met de alpinecoaster, maar hierop wordt de snelheid magnetisch beperkt.

 

Schwaben Park

Het Duitse park Schwaben Park opent in het aankomende seizoen een unieke achtbaan met Wilde Hilde. De achtbaan ging in 2018 al in soft-opening maar zal in 2019 officieel openen. De achtbaan bevat gondels die aan de zijkant van de track bevestigd zitten.

Deze unieke achtbaan werd ontwikkeld door het jonge Zwitserse bedrijf Ride Engineers Switzerland. Het wordt de eerste in haar soort en zal een hoogte krijgen van 25 meter. De bezoekers zullen per twee rug aan rug zitten, wat een totaal van vier passagiers per bakje maakt. Men zal de achtbaan kunnen betreden vanaf vier jaar. De rit zal anderhalve minuut duren en verlopen over een parcours van 100 meter.

Meer informatie vindt u hier.

 

Serengetti Park

De Duitse indoor achtbaan Höllenblitz, die al sinds 1992 op de kermis rondreist, zal dit jaar opgesteld worden in het Duitse dier- en pretpark Serengeti-Park. Höllenblitz is een Indoorcoaster van 860 meter lang en 18 meter hoog, een ritje heeft een snelheid van 80 km/h. 

 

Tier- und Freizeitpark Thüle

Dit park opent met Schmetterling, een gloednieuwe Butterfly attractie van Sunkid Heeghe.

 

Tatzmania

Het Duitse dierenpark Tatzmania zal dit jaar een Gerstlauer Bobsled Coaster openen. Momenteel ontbreken de details nog, deze zouden later aangekondigd worden.

 

Landerlebnis

Het Noord Duitse pretpark Landerlebnis opent met Willi der Wurm haar allereerste achtbaan. Deze wordt van het type Big Apple.

 

 

Frankrijk

Walibi Rhône-Alpes

Walibi Rhône-Alpes opent in 2019 een Infinity Coaster van Gerstlauer. De achtbaanrit zal een verticale lifthill en een steile drop bevatten. Er zullen ook speciale elementen aanwezig zijn, zoals een top hat, een dive drop en een Zero-G Roll. Naast de lifthill komt er ook nog een lancering. Bovendien zal de achtbaan ook een mysterieus element bevatten. Het pretpark wil nog niet bekendmaken wat het zal worden. Op het parcours komt ook nog een switch track element waarbij de track met trein verplaatst zal worden.

 

Lugik Parc

Lugik Parc, gelegen in het Franse Auvergne-Rhône-Alpes zal dit jaar een Alpine Coaster openen van de Duitse bouwer Wiegand. De naam wordt Luge 4 Saisons. De attractie zal een tracklengte van 1200 meter hebben en er zullen snelheden tot 40 km/u bereikt worden.

 

Parc de la Récréation

Het Franse pretpark Family Park verhuist en zal bij de heropening, behalve haar oude achtbaan, ook een nieuwe openen. Het is echter nog onbekend om welk type het gaat, enkel is geweten dat deze track een lengte zal krijgen van 600 meter.

 

Parc Du Bocasse

Parc du Bocasse, gelegen in het departement Seine-Maritime – Normandië, opent in 2019 een nieuwe kinderachtbaan. De achtbaan zal gebouwd worden door Preston en Barbieri. De baan wordt 3,3 meter hoog en 53,8 meter lang. De maximum snelheid zal 53,8 meter bedragen.

 

Parc Du Petit Prince

Dit jaar opent Parc Du Petit Prince een gloednieuwe achtbaan. La Pierre de Tonnerre zal een spinning coaster zijn voor het hele gezin. Volgens de concepttekeningen van het park gaat het om een Junior Spinning Coaster van de Franse bouwer Reverchon.

 

Parc Spirou

Junior Spinning Coaster: De eerste van de twee nieuwe achtbanen wordt er eentje die zich richt op de kleinere bezoekers. Kinderen vanaf 90 centimeter groot kunnen een ritje maken op de Junior Spinning Coaster. Deze achtbaan zal een snelheid behalen van 26 km/u. De rollercoaster komt in het teken te staan van Boule en Bill (Bollie en Billie) en wordt gebouwd door de Italiaanse fabrikant Preston & Barbieri.

Nid du Marsupilami wordt een zogenaamde Rollerball Coaster van de jonge attractiebouwer Ride Engineers Switzerland. Deze achtbaan heeft schommelende bakjes en krijgt een hoogte van 30 meter.

 

 

 

Andorra

Grandvalira

Grandvalira in Andorra zal dit jaar een Alpine coaster openen van de Duitse bouwer Wiegand. Deze zal de naam Màgic Gliss krijgen. De rit begint met een lift van 180 meter lang en wordt gevolgd door een afdaling van 555 meter. Tijdens de rit wordt er een snelheid van 40 km/u behaald.

 

 

Verenigd Koninkrijk 

Clarence Pier

Het Engelse kustpretpark Clarence Pier gaat in 2019 twee nieuwe achtbaan openen. Mad Mouse is de eerste achtbaan die zal geopend worden, het gaat om een Cyclon Coaster (MX49) van de Italiaanse fabrikant SBF Visa Group, dit is een achtbaan met de Zyklon / Galaxi lay-out.

Over de tweede achtbaan is momenteel nog geen informatie gegeven.

 

M&Ds Scotland’s Theme Park

Voorlopig ontbreken alle details over de nieuwe achtbaan, er is enkel bekend dat deze baan onderdeel uitmaakt van een uitbreidingsplan.

 

Pettitts Animal Adventure Park

Pettitts Animal Adventure Park gelegen in Norfolk, in het Verenigd Koninkrijk, opent dit jaar een nieuwe achtbaan met Crazy Caterpillar. Deze Big Apple achtbaan wordt geleverd door het Turkse bedrijf Güven Lunapark.

 

Dunes Leisure

Dit Engelse park haalt tijdelijk de achtbaan Roller Coaster in huis. Deze Big Aplle van Sartori Rides blijft tot september in het park en zal nadien over de Engelse kermissen reizen.

 

Colin Glen Forest Park

Het Engelse Colin Glen Forest Park opent een Mountain Coaster van de bouwer Brandauer. Deze zal een lengte krijgen van 565 meter.

 

Camel Creek Adventure Park:

Dit park opent twee nieuwe achtbanen. De eerste wordt Clown Coaster, een achtbaan voor de jongste bezoekers. De tweede nieuwe achtbaan wordt Air Bender, voorlopig is hierover ook weinig informatie te vinden, maar het zou gaan om een hangend exemplaar.

 

 

 

Ierland

Tayto Park

Details over deze nieuwigheid zijn zeer schaars, er is enkel geweten dat ze geleverd wordt door Zierer.

 

 

Italië

Mirabilandia

Het Italiaanse themapark Mirabilandia krijgt een volledig nieuw themagebied. Het gebied zal de naam Ducati World krijgen en komt dus in het teken te staan van de legendarische Italiaanse bouwer van motorfietsen. Onder de attracties zal zich minstens één achtbaan bevinden. Deze achtbaan wordt een duellerende Spike Coaster van Maurer Rides.

Het volledige project kan u hier op de voet volgen.

 

Fiabilandia

Voorlopig ontbreken alle details over deze nieuwe achtbaan.

 

FICO World Eataly

Details over deze nieuwigheid zijn zeer schaars, er is enkel geweten dat ze geleverd wordt door Zamperla.

 

 

Spanje

Holiday World

Het pretpark Holiday World, gelegen op één van de Canarische eilanden, opent dit jaar een nieuwe achtbaan. Alle verdere details ontbreken momenteel.

 

 

Polen

Majaland Kownaty

Majaland Kownaty gaat een houten achtbaan openen van de Amerikaanse bouwer Great Coasters International. Deze zal vergelijkbaar zijn met Heidi The Ride in Plopsaland De Panne. Heidi The Ride kreeg een hoogte van 22 meter en een lengte van 620 meter. De rit verloopt aan een topsnelheid van 71 km/u.

Het volledige project kan u hier op de voet volgen.

 

 

Finland

Linnanmäki

Linnanmäki heeft bekendgemaakt dat er in 2019 een grote nieuwe achtbaan zal komen. Deze zal een hoogte krijgen van maar liefst 52 meter en tijdens de rit zal er een topsnelheid behaald worden van 106 km/u. Deze snelheid zal verwekt worden door middel van een LSM Launch, wat staat voor een lineaire synchrone motor lancering. Passagiers zullen tweemaal dit type lancering kunnen ervaren tijdens de rit en viermaal doorheen een inversie gaan.  De afgelopen weken was het park al begonnen met fans warm te maken voor dit project. De naam van de achtbaan wordt Taiga.

De achtbaan zal gebouwd worden door de Zwitserse bouwer Intamin Amusement Rides. Met een lengte van 1.104 meter wordt dit zomaar eventjes de langste achtbaan van Finland. Het hoogste punt van de achtbaan is de 52 meter hoge Tophat.

Het volledige project kan u hier op de voet volgen.

 

 

Denemarken

Tivoli Gardens

Karavanen was de naam van de kleinste achtbaan van het park en werd gebouwd in 1999. Dit was een variant op de Tivoli Small van de Duitse fabrikant Zierer. Deze achtbaan zal vervangen worden door een nieuwer model. De nieuwe kinderachtbaan zal eveneens de naam Karavanen krijgen, wat “caravan” betekend in het Nederlands. De opening is gepland voor 4 april 2019. Het gaat opnieuw om een achtbaan van de Duitse fabrikant Zierer, maar deze keer om een Force Zero.

Mælkevejen is de nieuwe achtbaan die de oude Odinexpressen zal vervangen. Odinexpressen was een Powered Coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides die in 1985 opende. De nieuwe Mælkevejen wordt opnieuw een Powered Coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides maar zal deze keer een andere lay-out krijgen. Ook het thema wordt compleet anders want de oude locomotief maakt plaats voor een ruimtethema.

 

 

Oostenrijk

Wiener Prater

In het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater zal dit jaar de kermisachtbaan Teststrecke tijdelijk opgebouwd worden. Deze achtbaan werd gebouwd door Schwarzkopf, heeft een lengte van 670,6 meter en een hoogte van 28,3 meter. De rit verloopt aan 83,7 km/h en neemt je mee doorheen de typerende dubbele looping.

 

Diesel

Dit Oostenrijks park opent dit jaar een Alpine Coaster, gebouwd door Wiegand. De baan krijgt de naam Steirarodl. Hoe lang de alpine coaster wordt is nog niet bekend gemaakt.

 

Venet Bergbahnen

Het Oostenrijkse Venet Bergbahnen opent met Venet Bob, een 800 meter lange Rollbob gebouwd door Stahl-Hacksteiner-Metall GmbH. Deze is te verglijken met een Alpine Coaster.

 

Freizeitpark Wildschönau

Freizeitpark Wildschönau gelegen in Oostenrijk opent met Toni’s Drachenritt een Mountain Coaster.

 

 

 

Zwitserland

Bosco Gurin          

Slittovia wordt een funcoaster van de Franse bouwer Techfun. Dit type baan is vergelijkbaar met een Alpine Coaster van Wiegand.

 

 

Hongarije

Zobori Élmény Park

Het Hongaarse pretpark Zobori Élmény Park  opent met Balatoni Hullámvasút een Zierer Force achtbaan. Deze heeft een hoogte van 11 meter en een lengte van 281 meter.