Zweedse pretparken eisen schadevergoeding van de overheid

Onlangs kregen de Zweedse pretparken te horen dat ze deze zomer niet mogen openen. Een zware domper en vooral een dikke streep door de rekening. Daarom eist de Zweedse pretparkvereniging 1,5 miljard Zweedse kroon schadevergoeding van de overheid.

 

“We staan ​​op de rand van de ondergang”, zegt Magnus Widell, CEO van Gröna Lund en voorzitter van de Zweedse pretparkvereniging. Enkele weken geleden nog maakten de Zweedse parken zich klaar om te kunnen heropenen onder strikte voorwaarden. Men probeerde de parken zo coronaproof mogelijk te maken, maar de regering besloot dat ze niet werden vrijgesteld van het verbod op openbare bijeenkomsten en openbare evenementen met meer dan 50 deelnemers.

“Het is onverantwoord van de regering om ons een bedrijfsverbod te geven, zonder enige vorm van steun aan te bieden. We bevinden ons nu in een onmogelijke situatie ”, zegt Magnus Widell.

De Zweedse pretparkvereniging vraagt aan ​​de staat een schadevergoeding van 1,5 miljard Zweedse kroon (145,3 miljoen euro) voor het inkomensverlies tijdens de zomermaanden.

“Per jaar moeten we genoeg geld verdienen om de wintermaanden, waarin we gesloten zijn, te overbruggen. Dit jaar konden we nog maar voor drie maanden verdienen, terwijl we kosten hebben voor 12 maanden.”

Op enige steun van de verzekering hoeven de parken ook niet te rekenen. “We staan ​​op de rand van de ondergang. We moeten geld lenen om deze crisis het hoofd te bieden “, vertelt Widell.

Voor Liseberg is dit een verlies van 99 procent van de omzet van dit jaar. In vergelijking met vorig jaar, bijna 819 miljoen Zweedse kroon. Voor de groep Parks and Resorts, die Gröna Lund, Skara Sommarland, Furuvik en Kolmården bezit, is dit een verlies van 83 procent van de omzet. Voor hen een verlies van iets meer dan 853 miljoen Zweedse kroon.

“We hebben onze kosten verlaagd, ontwikkelingsprojecten stopgezet, overeenkomsten met lokale aannemers beëindigt en al het seizoenspersoneel en een derde van onze vaste medewerkers ontslagen”, zegt Christer Fogelmarck, CEO van Parks and Resorts.

Het is nu afwachten hoe dit verder zal verlopen.

 

Bron: di.se

Foto: Liseberg