Coronavirus zet investeringen Walibi en Bellewaerde op de helling

De Franse pretparkengroep Compagnie des Alpes heeft bekendgemaakt grote besparingen te zullen doorvoeren ten gevolgen van het coronavirus. De besparingen zullen van toepassing zijn op alle parken van de groep, die zich in België, Nederland, Frankrijk en Oostenrijk bevinden.

 

De Franse pretparkgroep Compagnie des Alpes (CdA), die onder andere eigenaar is van Walibi Belgium en Bellewaerde in België, Walibi Holland in Nederland, Family Park in Oostenrijk en Walibi Rhone-Alpes, Parc Astérix, Futuroscope, France Miniature en Jardin d’Acclimatation in Frankrijk, gaat omwille van de coronacrisis grondig bezuinigen.

 

Miljoenenverlies door coronavirus:

Het droevige nieuws komt er doordat Compagnie des Alpes al haar parken voorlopig gesloten moet houden. Zo zullen de parken tijdens de drukke paasvakantie niet kunnen openen en ook door de rest van april kan een streep getrokken worden. Ondanks dat er nog geen definitieve beslissing is gevallen over mei en juni, ziet het er ook niet naar uit dat de pretparken tegen dan al geopend zullen kunnen worden.

Vorig jaar draaide de pretparken van CdA nog 120 miljoen euro omzet tussen half maart en eind juni. Ook de verschillende skiresorts in Frankrijk, die uitgebaat worden door CdA, moesten omwille van het coronavirus al twee maanden eerder sluiten, waardoor ook daar zo’n 20% omzet misgelopen werd. Dit zou naar schatting een verlies betekenen van 85 tot 90 miljoen euro.

Al deze verliezen in opbrengsten, gecombineerd met vaste kosten en afbetalingen, zorgen ervoor dat Compagnie des Alpes zich genoodzaakt voelt om grote besparingen door de voeren. Het bedrijf wil op deze manier kunnen garanderen dat het al haar toekomstige rekeningen zal kunnen blijven betalen.

Om dit te verwezenlijken wordt de geldkraan maximaal toegedraaid. Zo wordt er gesneden in de kosten voor de lonen, energie, inkoop en onderhoud. Ook geplande investeringen worden herbekeken en waar mogelijk geschrapt of uitgesteld.

 

Grote investeringen de afgelopen jaren:

De afgelopen jaren werd er door Compagnie des Alpes veel geïnvesteerd in al haar parken. Zo opende Walibi Belgium in 2016 de waterachtbaan Pulsar, in 2018 opende de familieachtbaan Tiki Waka en de Tiki Trail in het nieuwe themagebied Exotic World en in 2019 opende twee nieuwe themagebieden, Karma World en Fun World, die de nieuwe attracties Popcorn Revenge en Fun Pilot als blikvangers hebben.

In Bellewaerde werd in 2017 geïnvesteerd in Dawson Duel, in 2019 opende Bellewaerde Aquapark en dit jaar opent de nieuwe familieachtbaan Wakala. Walibi Holland mocht in 2016 de achtbaan Lost Gravity openen, in 2017 opende de virtual reality-beleving Neurogen en vorig jaar opende nog de gloednieuwe hybrid coaster Untamed.

Parc Astérix pakte in 2016 uit met de Disk’O Coaster Discobélix en in 2017 met de familieachtbaan Pégase Express. Daarnaast werden ook nog verschillende grote renovaties gedaan bij achtbanen Vol d’Icare in 2017 en Tonnere De Zeus in 2018. Futuroscope zal dit jaar dan weer een grote nieuwe familieachtbaan openen: Objectif Mars.

Walibi Rhône-Alpes pakte in 2016 dan weer uit met de houten achtbaan Timber en in 2019 werd de Infinity Coaster Mystic geopend. De gedeeltelijke overname van Jardin d’Acclimatation ging dan weer gepaard met grondige investeringen. Zo werd bijna het volledige park aangepakt, waardoor het haast onherkenbaar werd in vergelijking met de jaren voordien. Zo werd er geïnvesteerd in verschillende nieuwe attracties, waaronder de achtbaan Speed Rockets. Ook bestaande attracties kregen een nieuw thema.

 

Nieuwe investeringen op de helling:

Ook voor de toekomst stonden er nog verschillende investeringen in alle parken op het programma. Voor sommige parken waren deze al (gedeeltelijk) bekendgemaakt, bij andere parken nog niet. Zo zal Parc Astérix in 2022 een grote nieuwe multi-launch coaster krijgen en wordt er ook gewerkt aan een hotel.

Walibi Belgium zal in 2021 uitpakken met de grootste megacoaster van de Benelux, die alle snelheid-, hoogte- en lengterecords zal doen sneuvelen. Ook voor het waterpark Aqualibi stonden er in 2022 uitbreidingen op de planning. Verder zou het park nog een gloednieuwe ingang krijgen en moeten er verschillende nieuwe themagebieden bijkomen.

Het is niet duidelijk welke van deze investeringsplannen nu nog zullen doorgaan en of deze eventueel uitgesteld zullen worden. Mogelijks heeft het ook gevolgen voor de toekomstige investeringen die nog bekendgemaakt moesten worden.

Blijf het coronanieuws over de parken op de voet volgen in onze live blog.

 

Bron: Looopings