Hoopgevend coronanieuws: Eerste parken in China openen opnieuw

Tussen al het slechte nieuws van de afgelopen weken, kunnen we nu ook eindelijk positief nieuws brengen in verband met het coronavirus. In China lijkt het ergste voorbij en het openbare leven wordt stilaan opnieuw opgestart. Ook verschillende pretparken hebben deze week de deuren opnieuw geopend.

 

COVID-19 verovert de wereld:

Op 31 december 2019 werd het coronavirus voor het eerst vastgesteld in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Sindsdien heeft het virus, dat uiterst besmettelijk is, zich aan een recordtempo verspreid over de hele wereld. Half januari sloeg het virus al ongenadig hard toe in China en ook in februari bleven de besmettingen in een recordtempo toenemen, terwijl het hier bij ons nog een ver van ons bed-show was.

Het was pas in de tweede week van maart dat in heel Europa het begon om te slaan en COVID-19 zich als een lopend vuurtje verspreide. Landen sloten massaal hun grenzen of gingen in lockdown. Maatregelen die even daarvoor nog ondenkbaar waren bij ons, waren even later een feit. Door dat het virus zich later is beginnen verspreiden bij ons, kunnen we eigenlijk perfect zien wat ons te wachten staat door te kijken naar wat er in China en later ook in Italië allemaal gebeurd is. Momenteel lopen onze besmettingscurves op een gelijke manier als die van hen, toen zij in dezelfde besmettingsfase zaten als wij nu.

 

Eerste parken in China heropenen:

In China begon het virus twee maanden geleden echt hard toe te slaan en zich als een lopend vuurtje te verspreiden. Als gevolg daarvan werd het openbaar leven compleet stilgelegd en sloten ook de parken massaal de deuren. Nu het virus hier lelijk tekeergaat, is het ergste in China al voorbij. De afgelopen dagen kwamen er nauwelijks nog nieuwe besmettingen bij, waardoor heel wat tijdelijke ziekenhuizen al gesloten werden en heel wat ziekenpersoneel rust kreeg.

Het openbaar leven wordt stilaan opnieuw opgestart en zo ook de pretparken. De pretparken openen opnieuw de deuren, hetzij soms gedeeltelijk en vooral met erg veel voorzorgsmaatregelen. Onder andere Shanghai Haichang Ocean Park, verschillende Happy Valley-parken, zoals die van Shenzhen en Shanghai, en verschillende Fantawild-parken zijn sinds deze week terug operationeel.

 

Wanneer is de heropening bij ons in zicht?

Dit laat zien dat er ook een lichtpunt is aan het einde van de donkere periode waar we nu doorgaan. Als we in Europa ongeveer dezelfde curve blijven volgen als in China het geval is, dan kunnen we hieruit opmaken dat normaal gezien rond begin mei de pretparken bij ons terug geopend gaan worden. Dit is ook wat de wetenschappers voorspellen. Heel wat pretparken hebben nu al hun openingsdatum aangepast naar midden of eind april. De kans dat dit nog verder verschuift naar mei is dus groot.

Om te zorgen dat het virus snel onder controle komt, blijft het dus noodzakelijk dat iedereen zoveel mogelijk binnenblijft, enkel zijn of haar huis verlaat als het echt niet anders kan, en ervoor zorgt dat je bij niemand anders in de buurt komt indien je toch naar buiten gaat. Alleen op deze manier kan de pandemie een halt toegeroepen worden. Daarom roepen ook wij op om massaal binnen te blijven, zodat we onze geliefde hobby snel terug kunnen beleven.