Duitse pretparken blijven hoopvol voor heropening

Gisteren ontstond er heel wat tumult nadat Angela Merkel de nieuwe Duitse voorzorgsmaatregelen ten gevolge van het coronavirus bekendmaakte. Een van de meest verwarrende maatregelen bleek het verbieden van massa evenementen tot 31 augustus, wat meteen voor onrust zorgde onder de pretparkfans die hun zomer verloren zagen gaan. Maar de parken laten ondertussen zelf weten dat zij niet tot de categorie van massa evenementen behoren.

 

In tegenstelling tot wat vele pretparkfans dachten, is er voorlopig nog geen officieel verbod om de pretparken te openen tot 31 augustus. Deze twijfel ontstond door de verstrengde en vooral verlengde maatregelen in de corona crisis. De Duitse overheid heeft namelijk massa evenementen verboden tot aan het einde van augustus, maar de pretparken vallen niet onder deze categorie. Hieronder vallen wel de grote concerten, festivals, kermissen en volksfeesten.

In Duitsland blijkt het ook zo te zijn dat de deelstaten zelf een vinger in de pap hebben, want die kunnen zelf andere maatregelen afkondigen, die niet meteen volledig die van de overheid volgen. Zo kan er bekeken worden of kleine evenementen of kermissen toch op een aangepaste manier kunnen doorgaan, maar dat blijft nog even koffiedik kijken.

 

Enkele van de parken reageren

 

Europa-Park

We hebben kennis genomen van de op 15 april door de Bondsregering aangekondigde versoepelingen van de corona-maatregelen in Duitsland en zijn optimistisch om in de nabije toekomst, in overeenstemming met de richtlijnen van de overheid, onze activiteiten weer te kunnen oppakken.

 

Heide Park

De federale regering heeft op 15 april aangekondigd dat grote gebeurtenissen als gevolg van infectiedynamiek tot 31 augustus 2020 zullen worden verboden. Voetbalwedstrijden, grotere concerten en volksfeesten werden expliciet genoemd, maar geen pretparken.

We zien onszelf niet als een groot evenement en willen duidelijk stellen dat dit hopelijk snel een heropening van het Heide Park Resort kan betekenen. Zodra een specifieke beslissing genomen is, zullen we dit communiceren.

 

Freizeitpark Plohn

Het besluit van de federale regering van gisteren om grote evenementen tot 31/8/2020 te verbieden in het kader van de Corona beschermingsmaatregelen is NIET per se van toepassing op de themaparken. We moeten wachten op 4 mei 2020 als datum voor verdere besluiten.

 

Afwachten tot 4 mei 2020

Zoals uit deze verklaringen blijkt en duidelijk wordt is het feit dat het samenkomstverbod verlengd werd tot 4 mei aanstaande, om het tegen die tijd opnieuw te bekijken. Dit betekent dus dat de parken tot die tijd nog wel gesloten moeten blijven.

 

Bronnen: Heide Park, Europa-Park, Freizeitpark Plohn