Pretpark Drouwenerzand gaat binnenkort weer open

Drouwenerzand Attractiepark gaat binnenkort weer open voor publiek, want de instructie ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ is onlangs aangepast naar ‘vermijd drukte’. Sinds het uitbreken van de ‘corona crisis’ in ons land was het park gesloten. Er is hard gewerkt aan een eigen ‘covid-19 protocol’. “Hierbij staan begrippen als veiligheid en gezondheid van onze gasten en medewerkers centraal”, zegt algemeen directeur van het park Bert van der Linde. Hij verwacht, ondanks de beperkende maatregelen, dat de gasten evenveel plezier zullen beleven als eerder. Van groot belang is dat de gasten moeten reserveren, dus online hun kaartjes kopen. De kassa is er even niet. “Op die manier weten we hoeveel mensen willen komen en wij toe kunnen laten”.

 

Van der Linde durft met een gerust hart te stellen dat zijn park ‘corona-proof’ is geworden. Basis voor deze omslag in ‘denken en doen’ is ‘de 1,5 meter’. “Afstand tussen de terrassen, tussen de wachtenden in de rij voor een attractie, bij de beschikbare toiletten etc..”. A.s. zaterdag 16 mei zal een ‘testdag’ zijn voor medewerkers en hun gezinsleden. Vervolgens zal het attractiepark gefaseerd de poort openen; het Hemelvaartweekend is het attractiepark op donderdag en vrijdag alleen geopend voor gasten van het bijbehorende vakantiepark. Gasten die een vakantiehuis, lodge, campingplaats, boomhut of hotelkamer hebben gereserveerd mogen deze dagen exclusief naar het attractiepark. Gasten die reeds gereserveerd hebben ontvangen hier één dezer dagen bericht over. Zaterdag en zondag zullen naast de vakantiepark gasten ook online tickets aangeboden worden.

 

Van der Linde zal de openingstijden aanpassen, bepaalde dagen zal het park verdeeld zijn in twee shifts. “Denk hierbij aan een shift van 10.00 – 14.00 uur en 15.00 – 19.00 uur bijvoorbeeld. In het uur dat het park gesloten is kunnen we extra hygiëne maatregelen treffen en kunnen de medewerkers rustig hun pauze nemen”. De exacte dagindeling zal nog verder uitgewerkt worden en kan tussentijds (na opgedane ervaringen) gewijzigd worden. “Daarom zullen onze online ticket niet gelijk voor het hele seizoen beschikbaar zijn, we willen kunnen bijsturen als dat nodig is. Veiligheid voor alles. We zullen maximaal één derde van het aantal gasten van wat ‘voorheen een drukke dag’ was, toelaten.”

 

Binnen de parkformule (‘all-in’) verandert er bijna niets. “Voornaamste aanpassing is dat je niet meer zelf je eten en drinken kunt opscheppen. Dat gaan we nu doen middels bestellijsten. Gasten ontvangen bij binnenkomst een bestelformulier waarop ze hun snackkeuze moeten aangeven, dit formulier geven ze dan af bij de keuken op het moment dat ze willen gaan eten. Om het voor iedereen plezierig te houden en te voorkomen dat er lange wachtrijen ontstaan, mag per gezin 1 persoon de snacks ophalen.”

 

Wie online tickets koopt moet, voordat er wordt betaald, aangeven dat hij of zij geen griepverschijnselen heeft. En ze moeten eerst onze corona voorschriften gelezen hebben. “Hebben ze dat niet, dan kan er niet betaald worden, een extra check”

 

Met uitzondering van de pony’s zijn alle attracties voor de gasten toegankelijk. “Uiteraard zijn er andere voorschriften dan voorheen en moeten we rekening houden met de juiste verdeling per attractie, maar dat is geen probleem. Er zullen wel andere wachtrijen staan, maar er zijn ook minder mensen in het park. De medewerkers zijn extra getraind op het controleren van het naleven van voorschriften door gasten. Niet belerend, maar samen voor veiligheid en gezondheid gaan. Weer plezier beleven”, aldus Van der Linde.