Nieuwe achtbanen 2022

België 

 

Beverland Maaseik

Het nieuwe kinderpretpark Beverland zal binnenkort geopend worden in Maaseik. Een echte achtbaan is het misschien niet, maar voor de credithunters is het leuk te weten dat dit park een Butterfly-attractie zal aanbieden.

 

Nederland

 

De Waarbeek – Rupsje Mae

De Waarbeek neemt de achtbaan Krummel over van het gesloten Pretpark De Valkenier. De achtbaan is een Big Apple-model afkomstig van de Turkse fabrikant Güven, waar ze na fabricage terechtkwam in een Turks park. In 2019 kwam de achtbaan terecht in Pretpark De Valkenier als Krummel. In Attractiepark De Waarbeek krijgt ze de naam Rupsje Mae.

 

Julianatoren – Texas Twister

Texas Twister wordt een achtbaan van het type Spinning Coaster. Deze wordt gebouwd door SBF Visa.

 

Denemarken

 

Djurs Sommerland – T-Rex Coaster

Djurs Sommerland zal in 2022 het nieuwe themagebied Dinosaurusland openen. In het gebied vinden we in 2022 onder andere de achtbaan T-Rex Family Coaster. De T-Rex Family Coaster is een Powered Coaster, gebouwd door Mack Rides, met een lengte van 400 meter.

 

Fårup Sommerland – Fønix

Het Deense pretpark Fårup Sommerland pakt dit jaar uit met een nieuwe spectaculaire achtbaan. Voor de bouw hiervan deed men beroep op de Nederlandse fabrikant Vekoma, die hier haar eerste exemplaar van het Wildcat-model bouwt.

De achtbaan heeft een topsnelheid van 95 km/u en is 40 meter hoog. Hiermee zal Fønix in één klap zowel de snelste als de hoogste achtbaan van Denemarken worden. Tijdens de rit van 905 meter gaan de bezoekers door drie inversies, deze zijn een Tophat Inside, Corckscrew en Heartline Roll. Verder beleef je 14 airtimemomenten.

 

Duitsland

 

Erlebnispark Schloss Thurn –  onbekend 

Erlebnispark Schloss Thurn opent dit jaar een tweede Butterfly-attractie. Natuurlijk is dit geen echte achtbaan, maar voor velen wel een nieuwe credit op hun lijstje.

 

Freizeit-Land Geiselwind – Taka Waka

Momenteel weten we over deze achtbaan enkel dat ze van familiale aard zal zijn.

 

Freizeitpark Lochmühle – Adlerflug I + II

Het Duitse pretpark Freizeitpark Lochmühle heeft dit jaar haar twee oude Butterfly attracties vervangen door twee nieuwe exemplaren. Deze kregen de naam Adlerflug.

 

Karls Erlebnis-Dorf Oberhausen- Erdbeer-Raupenbahn

Dit nieuwe pretpark zal een achtbaan krijgen van het type Big Apple. Erdbeer-Raupenbahn wordt geleverd door de SBF Visa Group en ze wordt 3,8 meter hoog. De lengte van de baan wordt 138 meter, een rondje zal 55 seconden duren.

 

Rasti-Land

Het Duitse pretpark Rasti-Land zal dit jaar de nieuwe achtbaan Strohnado openen. Deze baan zal een combinatie vormen van een Spinning Coaster en een Hamsterwheel. Het gaat om een baan van het type MX 620 Mixed Coaster, gebouwd door SBF Visa.

 

Serengeti Park  – Gozimba

Serengeti Park opent met Gozimba een unieke achtbaan van het Zwitserse bedrijf Ride Engineers Switserland. Bij deze baan neem je plaats in een bakje met vleugels, waarmee je je stoeltje koprollen kan laten maken. Gozimba wordt 400 meter lang, 25 meter hoog en behaalt een snelheid van 40 km/u.

 

Skyline Park – 2 nieuwe achtbanen

De eerste wordt een familiale achtbaan, vergelijkbaar met de rollercoaster Kids Spin, maar dan zonder draaiende bakjes en langer in lengte. Over de tweede nieuwe achtbaan is er nog minder bekend, maar ze zou naar verluidt best groot worden.

 

Tier- und Freizeitpark Thüle – CoasterKart

Tier- und Freizeitpark Thüle opent met CoasterKart een ‘achtbaanachtige’ attractie van het gelijknamige model CoasterKart, gebouwd door Wiegand. Deze zal een lengte hebben van 540 meter.

 

Frankrijk

 

Le Fleury – Rhaegal

Het Franse pretpark vervangt haar oude achtbaan Imoogi door de nieuwe achtbaan Rhaegal. Mogelijk is deze afkomstig van het gesloten pretpark Landmark Forest Adventure Park.

 

Parc Babyland – Roller Caster

Na een verblijf van een jaar in het Franse kajakoord Nestor Le Castor sloot de achtbaan Roller Caster. Het was onduidelijk waar de baan naartoe zou gaan, maar onlangs kondigde het Zuid-Franse kinderparkje Parc Babyland Grau-du-Roi aan deze achtbaan een nieuwe thuis gegeven te hebben. Het gaat om een achtbaan van het type Big Apple.

 

Italië

 

Osteria Ai Pioppi- Gioco Delle Onde

Gioco Delle Onde wordt een zelfgebouwde Shuttle Coaster.

 

Noord Macedonië

 

Luna Park

Dit park opent een eerste achtbaan, maar details ontbreken momenteel.

 

Noorwegen

 

 Hunderfossen Familiepark – Fyr & Flamme 

Fyr & Flamme wordt de tweede achtbaan van dit Noorse pretpark. Het wordt een baan van het type Bob Coaster, dat gebouwd wordt door Gerstlauer. De baan wordt 5,5 meter hoog en 110 meter lang.

 

Tusenfryd – HuriHuri 

De achtbaan met de naam HuriHuri wordt een achtbaan met ronddraaiende gondels van de Italiaanse fabrikant Zamperla. De naam betekent “ronddraaien” in het Maori, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland.

 

Oostenrijk

 

Steirarodl Modriach

Steirarodl Modriach zal dit jaar een Sports Coaster openen, gebouwd door Wiegand.

 

St. Martin am Tennengebirge – Rollbob-Bahn

St. Martin am Tennengebirge opent met Rollbob-Bahn een zogenaamde Mountain Coaster van Mountain Innovations GmbH.  Deze baan krijgt een lengte van 886 meter en overbrugt een hoogteverschil van 85 meter. De snelheid zal 40 km/u bedragen.

 

Wiener Prater – Olympia Looping

Het Oostenrijkse Wiener Prater krijgt opnieuw tijdelijk bezoek van kermisachtbaan Olympia Looping. Olympia Looping werd ontworpen door Schwarzkopf en gebouwd door BHS. De achtbaan heeft indrukwekkende statistieken met een hoogte van 32,5 meter en een lengte van maar liefst 1.250 meter. Tijdens de rit wordt er een snelheid van 80 km/u bereikt en zijn er krachten tot 5,2 G te voelen. Maar het indrukwekkendste en meest iconische aan de rollercoaster zijn de 5 loopings in het parcours die samen de Olympische ringen vormen.

 

Polen

Energylandia – Choco Chip Creek

Choco Chip Creek is een zogenaamde MineTrain Coaster, gebouwd door Vekoma. De baan is 1.200 meter lang, 16,5 meter hoog en bereikt tijdens de rit een snelheid van 55 km/u. Het parcours bevat drie liftheuvels en een ritje zal drie en een halve minuut duren. 

 

Energylandia – Honey Harbour

Honey Harbour is een Junior Coaster die gebouwd wordt door Vekoma. Deze achtbaan zal een snelheid van 46 km/u behalen en wordt 11,7 meter hoog. Het parcours wordt 254 meter lang en een ritje zal net geen minuut duren.

 

Majaland Warschau

Het nieuwe indoor pretpark Majaland Warschau zal één achtbaan krijgen. De naam is voorlopig nog niet bekend, maar het wordt een baan gebouwd door Zierer van het type Force Two. Deze baan wordt 9 meter hoog, 222 meter lang en behaalt een snelheid van 38,9 km/u.

 

Mandoria

Het Poolse pretpark deelde onlangs een foto met daarop nieuwe achtbaantrack. Voorlopig werd nog niet veel informatie gedeeld over de details, maar het lijkt een Powered Coaster te worden.

 

Zatorland

In Zatorland wordt dit jaar een nieuwe achtbaan geopend. Dit bescheiden Poolse pretpark zal hiermee twee achtbanen in haar aanbod hebben. De nieuwe achtbaan zal een Big Apple Coaster van Pinfari worden. De naam van de baan wordt RobalCoaster.

 

Slowakije

 

Zábavný Park Fantázia Liptov

Dit nieuwe indoorpretpark zal een achtbaan krijgen. Voorlopig is het onbekend wat voor soort dit wordt.

 

Tsjechië

 

Horský Areál Kraličák

Dit park zal een Wiegand Alpine Coaster openen. Deze krijgt een lengte van 675 meter.

 

Verenigd Koninkrijk

 

Barry Island Promenade Fun Park

Barry Island Pleasure Park, niet te verwarren met het vlakbij gelegen Barry Island Pleasure Park, opende haar allereerste achtbaan. De nieuwe achtbaan kreeg de simpele naam Family Coaster en is van het type Big Apple.

 

Flamingo Land – Inversion

Inversion is een 10-Looper achtbaan die gebouwd werd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Deze rollercoaster heeft een hoogte van 33 meter en zal een snelheid behalen van 85 km/u. In totaal is de achtbaan 875 meter lang en er zitten dus 10 inversies in de baan.

 

Gulliver’s Warrington

Veel is er momenteel niet geweten over de achtbaan die dit jaar zal openen in het park. Het enige wat we weten is dat ze draaiende gondels zal hebben.

 

Knightly’s Funfair – Goldmine Express 

Goldmine Express, een kermisachtbaan die in handen was van exploitanten Hendriks en Hinzen, kwam een tijdje geleden te koop te staan. Na een verblijf van twee jaar in het Nederlandse pretpark De Waarbeek verhuisde ze nu naar het Engelse pretpark Knightly’s Funfair.

Goldmine Express werd gebouwd door CAM Baby Kart en stond van 2003 tot 2008 nog in Fårup Sommerland.

 

Paultons Park – Farmyard Flyer

Farmyard Flyer zal de zevende achtbaan worden van Paultons Park. Deze nieuwigheid werd gebouwd door de Duitse fabrikant Zierer.

 

Tayto Park – Dino Dash

Dino Dash wordt de derde achtbaan van het jonge pretpark Tayto Park. Het gaat om een Junior Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma die 254 meter lang is. De achtbaan is 11,7 meter hoog en behaalt een snelheid van 46 km/u.

 

 Tir Prince Fun Park

Spinning Coaster – naam onbekend

Tir Prince Fun Park, gelegen in Wales, zal dit jaar een Spinning Coaster aanbieden. Deze achtbaan is in handen van kermisreiziger Emmerson Edwards. De achtbaan werd door deze man overgekocht van Lightwater Valley waar ze voorheen als Twister door het leven ging.

 

Tir Prince Fun Park – Caterpillar Coaster 

Het Engelse pretpark Tir Prince Funland opende dit jaar de nieuwe achtbaan Caterpillar Coaster. Het gaat om een nieuwe Big Apple achtbaan.

 

Tir Prince Fun Park – Runaway Train 

Het Engelse pretpark Tir Prince Funland opende dit jaar de nieuwe achtbaan Runaway Train, een kindvriendelijke baan, waarvan de bouwer momenteel nog niet bekend is.

 

Zweden

 

Tosselilla Sommarland

Het Zweedse pretpark Tosselilla Sommarland opent met Forza haar derde achtbaan. Het gaat om een achtbaan gebouwd door het Duitse bedrijf Zierer.