Belgische grenzen ten vroegste open op 8 juni

Vrijdagavond 24 april om 21u58 ging in België de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad van start die duurde tot maar liefst 22u56. In dit uur werd een uitgebreid en gedetailleerd exitplan uit de doeken gedaan, dat in verschillende fases zal verlopen. Daarin wordt 8 juni een cruciale datum voor alles wat met vrije tijd te maken heeft. Op ten vroegste deze datum zullen ook de landgrenzen opnieuw geopend worden.

 

De heropstart van het dagelijkse leven zal in België, net zoals in de andere landen, in fases verlopen. Momenteel bevinden we ons in fase 0. Op 4 mei gaat fase 1 in, waarbij onder andere industrie en B2B-bedrijven mogen heropstarten. Bij de gezondheidszorg volgt een geleidelijke uitbreiding van de dienstverlening.

De volgende fase breekt aan op 11 mei, waarbij alle winkels geopend zullen worden, ongeacht de grootte of de sector. Op 18 mei moeten de lagere scholen en middelbare scholen gedeeltelijk weer openen, waarbij er maximaal 10 personen tegelijk in de klas aanwezig mogen zijn. Kinderen vanaf 12 jaar zullen mondmaskers moeten dragen, net als volwassenen.

 

Heropening van grenzen:

Het echt belangrijke moment komt in fase 3. Deze zal van start gaan op 8 juni. Op ten vroegste die dag mogen de restaurants en cafés heropend worden. Nog belangrijker voor ons is dat ten vroegste dan ook de pretparken en dierenparken zullen mogen heropenen. Het is ook logisch dat kermissen niet voor die datum van start zullen mogen gaan.

Nog een belangrijk gegeven is dat reizen naar het buitenland vanaf deze datum mogelijk weer zal mogen. Dat zal Belgen in staat stellen om mogelijk terug pretparken in het buitenland te bezoeken, al blijft het helemaal niet zeker dat dit al vanaf 8 juni zal mogen. Ook voor Nederlanders is dit een belangrijke datum, want vanaf dan zullen zij misschien terug naar België mogen komen voor een bezoek aan het land of om een doorreis naar bijvoorbeeld Frankrijk te maken.

 

Alle updates over het coronavirus kan u hier op de voet volgen.