Nieuwe achtbanen in Europa 2018

Elk jaar opnieuw kijken pretparkfans naar de opening van de vele nieuwigheden die zullen geopend worden in de pretparken. In een aparte sectie op onze site kan je al deze nieuwigheden ontdekken, maar in dit artikel gaan we op zoek naar de achtbanen die geopend zullen worden.

 

Alle credithunters zijn vooral benieuwd welke nieuwe achtbanen ze dit jaar weer zullen kunnen scoren in eigen land of in de rest van Europa. Daarom maakten we een opsomming van alle nieuwe achtbanen en Alpine Coasters die geopend zullen worden in 2018. Hiervoor gebruikten we de informatie die momenteel voor handen is, maar soms gebeurt het dat een achtbaan later opent door omstandigheden. We deelden de opsomming in per land en maakten een onderscheid tussen achtbanen en andere soorten credits.

 

België

 

Achtbanen:

Walibi Belgium: Dit park is bezig met een grote vernieuwingsronde. Voor 2018 wordt een nieuwe achtbaan gebouwd op de voormalige locatie van de kinderachtbaan Coccinelle. De nieuwe achtbaan wordt er eentje van de Duitse bouwer Gerstlauer. De naam van deze achtbaan is Tiki-Waka, dit wordt een Bobsled Coaster. De hoogte wordt 21 meter en de lengte 564 meter.

Meer informatie en bouwupdates vindt u hier

 

Nederland

 

Achtbanen:

Toverland: Toverland wordt in 2018 met de helft van de oppervlakte vergroot. Het attractiepark breidt dan uit met een nieuw entreegebied en een nieuw themagebied. In het themagebied komt een Wing Coaster die de naam Fēnix heeft gekregen. Bij een Wing Coaster hangen de karretjes naast de rails, waardoor er een unieke vliegervaring gecreëerd wordt.

De leverancier van deze achtbaan is het toonaangevende Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard. Fēnix is maar liefst 40 meter hoog, 813 meter lang en behaalt een topsnelheid van 95 km/u. Tijdens de rit gaan de passagiers drie keer over de kop.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Dippiedoe Familiepark: Het Nederlandse pretpark DippieDoe Familiepark zal dit jaar een hele metamorfose ondergaan. Het park krijgt er maar liefst 7 nieuwe attracties bij, waaronder ook een achtbaan. Het is momenteel nog niet bekend om wat voor achtbaan het gaat.

 

Meer informatie over de transformatie vindt u hier.

 

Julianatoren: Julianatoren wil dit jaar een Spinningcoaster openen van de Italiaanse bouwer SBF Visa Group. De Compact Spinning Coaster wordt van het model “2 Loop (MX608)”, wat wil zeggen dat de lay-out van de achtbaan een 8-figuur zal zijn. Dit achtbaanmodel heeft een hoogte van 4,3 meter en het parcours van 57,9 meter lang wordt meermaals afgelegd. Bezoekers nemen plaats in draaiende karretjes.

 

Attractiepark Rotterdam: Attractiepark Rotterdam is een nieuw project van de Nederlandse ondernemer Hennie Van Der Most. Het nieuwe pretpark moet in 2018 openen in Rotterdam Zuid, waar vroeger een fabriek gelegen was. In het pretpark komt een spectaculaire gelanceerde achtbaan die zowel voorwaarts als achterwaarts zal gaan. De achtbaan is een Shuttle Loop uit het Japanse pretpark Toshimaen die oorspronkelijk opende in 1980 en in 2008 verwijderd werd uit het park.

Deze achtbaan wordt door een vliegwiellancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht. Na de lancering komt de achtbaantrein in een 25 meter hoge looping terecht, hierna komt die tot stilstand op een 42 meter hoge spike. De trein gaat dan weer achterwaarts terug door de looping en komt 263 meter later op een ander spike terecht, vergelijkbaar met Psyké Underground in Walibi België. De korte maar intense achtbaan werd ontwikkeld door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Wildlands Adventure Zoo Emmen: Het Nederlandse dierenpark Wildlands Adventure Zoo Emmen gaat dit jaar uitpakken met een grote nieuwe attractie. Het park plant een duellerende familie achtbaan, uniek in haar soort. Family Duel Racer zal gebouwd worden door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma. De attractie zal ongeveer 20 meter hoog worden en tijdens de rit zullen de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts het parcours afleggen. Credithunters zullen hier dus 2 keer kunnen scoren omdat er dus twee achtbanen naast elkaar gebouwd worden die met elkaar zullen racen.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

 

Duitsland

 

Achtbanen:

Ferienzentrum Schloss Dankern: Dit park opent dit jaar haar langverwachte eerste achtbaan. De opening stond normaal gepland voor 2017 maar werd uitgesteld. Eine Reise durch das Mittelalter wordt de 4de achtbaan gebouwd door het Zwitserse bedrijf ABC Rides. De achtbaan krijgt een snelheid van 50 km/u en wordt 14 meter hoog.

 

Meer informatie over de achtbaan kan je hier terugvinden.

 

Freizeit-Land Geiselwind: Het Duitse pretpark Freizeit-Land Geiselwind zal in 2018 een looping coaster openen. De kermisachtbaan Cobra zal terugkeren naar het Beierse pretpark. Cobra stond eerder, in 2015, al een seizoen lang opgesteld in het park.

Cobra is een Wild Wind achtbaan van de Italiaanse fabrikant Interpark. De achtbaan is 10,1 meter hoog en tijdens de rit gaan de bezoekers 1 keer overkop via een Sidewinder. De rollercoaster is 200 meter lang en een ritje op de achtbaan duurt 1 minuut. 

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Holiday Indoor: Het Duitse Holiday Park is bezig met de bouw van een indoor park, dat de naam Holiday Indoor zal krijgen. In dit indoor park zullen meerdere attracties gebouwd worden, waaronder een achtbaan.

De naam van de achtbaan is voorlopig nog niet bekend, maar ze wordt gebouwd door Zierer. Het wordt een baantje van het type Force Two dat een lengte krijgt van 222 meter en een hoogte van 9 meter. De snelheid zal 39 km/h zijn.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Karls Erlebnis Dorf: Het Duitse park Karls Erlebnis Dorf, gelegen in Elstal te Duitsland zal haar eerste achtbaan openen. De achtbaan zal je meenemen in een fabriek waar chips gemaakt worden.

De nieuwe achtbaan zal gebouwd worden door de Zwitserse bouwer ABC Rides. De achtbaan zal de naam K2 dragen. Dit wordt een zogenaamde Tube Coaster.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Rodelmekka Pottenstein: De nieuwe achtbaan zal de naam Hexebesen krijgen, wat zoveel betekent als ‘bezemsteel’ en wordt een achtbaan met karretjes die onderaan de track hangen. Dit type achtbaan wordt door Wiegand de Wie-Hex genoemd.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Schwaben Park: Het Duitse park Schwaben Park opent in het aankomende seizoen een unieke achtbaan met Wilde Hilde. De achtbaan bevat gondels die aan de zijkant van de track bevestigd zitten.

Deze unieke achtbaan werd ontwikkeld door het jonge Zwitserse bedrijf Ride Engineers Switzerland. Het wordt de eerste in haar soort en zal een hoogte krijgen van 25 meter. De bezoekers zullen per twee rug aan rug zitten, wat een totaal van vier passagiers per bakje maakt. Men zal de achtbaan kunnen betreden vanaf vier jaar. De rit zal anderhalve minuut duren en verlopen over een parcours van 100 meter.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Zoo Safaripark Stukenbrock: Dit Duitse park opent tijdelijk een klassieke achtbaan met Alpen Coaster. Deze achtbaan was eerder gepland voor 2017 maar de opbouw liep zoveel vertraging op dat de opening in conflict zou komen met de geplande kermissen waar de rollercoaster nog naar toe moest. Daarom werd besloten de komst uit te stellen naar 2018.

Alpen-Coaster is een Wildcat/ 54m van de Duitse attractiebouwer Schwarzkopf. De attractie werd in 1989 geopend onder de naam Himalayabahn in het Duitse pretpark Schwaben Park. De rollercoaster heeft een hoogte van 13,5 meter en een lengte van 460 meter. Per uur kunnen er 900 mensen genieten van een ritje. Tot eind 2015 stond deze achtbaan in Duitse pretpark Schwaben Park. Daarna werd deze verkocht aan de nieuwe eigenaars die nu met de rollercoaster rondreizen op de Duitse kermissen.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Schwarzwaldpark Löffingen: In het Duitse park Schwarzwaldpark Löffingen zal een achtbaan geopend worden. Het zou hier gaan om een Compact Spinning Coaster van de SBF Visa Group.  Deze achtbaan maakt onderdeel uit van heel wat renovaties en vernieuwingen die door de nieuwe eigenaars uitgevoerd worden. Hierbij zullen heel wat oude attracties het park verlaten en vervangen worden.

 

Churpfalzpark: Churpfalzpark investeert dit jaar in een nieuwe Spinning Coaster die de naam Egypt Coaster zal dragen. De nieuwe achtbaan zal gebouwd worden door de Italiaanse fabrikant SBF-Visa Group.  Op de baan zal een treintje rijden dat plaats biedt aan zestien personen. De karretjes van de achtbaan zullen tevens rond hun as kunnen draaien. SBF Visa noemt dit type de Compact Spinning Coaster, Twin Loop.

 

Trampolino Familien- und Freizeitpark:  Trampolino Familien- und Freizeitpark heeft een vierde achtbaan geopend. Het is meteen ook de grootste achtbaan van het park. De nieuwe achtbaan van het park heeft een Zyklon / Galaxy lay-out en opende op 5 mei 2018 in het park. De rollercoaster heeft de naam Trampolino-Coaster gekregen dat perfect past bij de naam van het park. 

 

Flippolino

Het Duitse indoorpark Flippolino opende met Achterbahn dit jaar haar eerste achtbaan. Het gaat om een creatie van het Italiaanse bedrijf SBF Visa Group. De achtbaan is van het type F1 Vortex Coaster.

 

Alpine Coasters

AltmühlBOB: Het rodel- en amusementsplek AltmühlBOB breidt het aanbod in 2018 uit met een extra Alpinecoaster. Deze zal de naam Speedbob krijgen en gebouwd worden door Wiegand. Deze wordt van het type Sport Coaster, wat wil zeggen dat je zelf de snelheid niet kan bepalen.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Skiliftkarussell Winterberg: Voor 2018 plant Skiliftkarussell Winterberg maar liefst 2 extra rodelbanen. Eentje zal van het type “Alpine Coaster” worden terwijl de andere van het type “Braso” zal zijn. Bij de Alpine Coaster rijden de karretjes op een track waardoor deze bij een hoge snelheid niet uit de bochten kunnen vliegen.

De nieuwe Alpine Coaster zal gebouwd worden door de Duitse fabrikant Wiegand, de grootste bouwer van rodelbanen ter wereld.

De rodelbaan van het type Braso zal gebouwd worden door de Oostenrijkse fabrikant Brandauer. Hier rijden de karretjes op een monorail track naar beneden.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Sommerrodelbahn Ruhpolding: Hier opent dit jaar een Alpine Coaster die de naam Chiemgau Coaster zal dragen. De baan zal een lengte krijgen van 1200 meter en een hoogteverschil van 78 meter kennen. Deze Alpine Coaster wordt gebouwd door Wiegand.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Ski- und Rodelarena Wasserkuppe: Dit Duitse rodelpark sluit dit jaar de oude Alpine Coaster Rhönbob om meteen een nieuwe te plaatsen. De nieuwe wordt vermoedelijk van het type Sport Coaster, gebouwd door Wiegand. Voorlopig blijven de statistieken nog geheim, maar men liet weten dat ze langer en sneller zal zijn dan de oude.

 

Frankrijk

 

Achtbanen:

Babyland Amiland: Het Franse park Babyland Amiland opent dit jaar een nieuwe achtbaan. Alhoewel nieuw misschien niet de juiste term is. Deze achtbaan reisde voorheen over de Franse kermis met de exploitant Lapére. De naam die het park de achtbaan zal geven is momenteel niet bekend, maar wij kennen ze als Jet.

Jet is een achtbaan gebouwd door Schwarzkopf van het model Jet Star. Jet heeft een lengte van 538 meter en een hoogte van 13,5 meter, de maximumsnelheid ligt op 50 km/h.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Jardin d’Acclimatation: Dit Franse park investeert de komende jaren heel wat miljoenen in vernieuwingen en nieuwe attracties. Een van de nieuwe attracties is de achtbaan Les turbines d’avion. Voor de bouw werd beroep gedaan op de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer. Deze familieachtbaan krijgt de naam “Les turbines d’avion” en komt in het teken te staan van vliegen. De karretjes van de achtbaan zullen dan ook in de vorm van vliegtuigjes gebouwd worden. Les turbines d’avion wordt 11,9 meter hoog en 400 meter lang. Het type is een Bobsled Coaster en deze zal een custom lay-out krijgen.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Le Pal: Le Pal opent dit jaar een Quad Coaster van Intamin Amusement Rides. Deze achtbaan zal de naam Yukon Quad krijgen. De nieuwe achtbaan zal een lengte krijgen van 1.000 meter en zal een topsnelheid bereiken van 85 km/u. Tijdens de rit wordt het treintje tweemaal gelanceerd door middel van een banden lancering.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Parc de la Vallée: Dit Franse park opent een klassieke achtbaan, die de naam Circuit Bobsleigh zal krijgen. De achtbaan werd gebouwd door de legendarische bouwer Schwarzkopf en kwam in 1995 naar Nigloland. De achtbaan had er toen al een behoorlijke geschiedenis op zitten. Bobsleigh werd gebouwd in 1973 en reisde eerst over de kermissen onder een Zwitserse exploitant en later onder een Nederlandse exploitant. Van 1981 tot 1983 streek ze neer in het Engelse park Drayton Manor, waarna ze opnieuw het kermiscircuit op ging. Circuit Bobsleigh is een achtbaan van het type City Jet.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Parc Saint Paul: Dit park opent met Wood Express een houten achtbaan van de Amerikaanse bouwer Gravity Group. Wood Express wordt 15 meter hoog en zal een first drop bevatten van 14,6 meter. Tijdens deze first drop van 57° graden zal er een snelheid behaald worden van 61 km/u. Het parcours wordt 479 meter lang en het ritje zal 115 seconden duren.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Cita-Parc: Het nieuwe pretpark Cita-Parc, gelegen in de Franse stad Rijsel (Lille), zal dit jaar een nieuwe achtbaan openen. Het pretpark ligt op 30 kilometer van de West-Vlaamse stad Kortrijk en neemt de plaats in van het voormalige Parc Les Poussins. Het type en naam van de achtbaan is momenteel nog niet bekend, maar mogelijk wordt het een soort Big Apple.

 

Meer info vindt u hier. 

 

Babyland-Amiland – Bûche Dansante: Deze achtbaan wordt één met draaiende karretjes van de Italiaanse fabrikant SBF Visa Group.  Het model wordt een Compact Spinning Coaster. Over de afmetingen is momenteel nog niets bekend.

 

Parc Ange Michel- Tourbillon: Tourbillon wordt de derde achtbaan van het Franse pretpark. Het wordt een Spinning Coaster van de Italiaanse fabrikant Gosetto. Het parcours zal verlopen in een 8-vorm, terwijl de bezoekers ronddraaien in de bakjes.

 

OK Corral: Het Franse pretpark OK Corral is momenteel een nieuwe achtbaan aan het bouwen. Hoewel het park nog niets officieel bekendmaakte, konden enkele aandachtige bezoekers foto’s maken van de opbouw. Volgens RCDB gaat het om een Zierer-achtbaan van het type ESC. Dit zijn grote familieachtbanen.

 

Antibes Land: Het Franse pretpark Antibes Land opent dit jaar een compact Spinning Coaster van de Italiaanse bouwer SBF Visa Group. Dit type achtbaan heeft twee lussen en karretjes die rond hun as draaien. De achtbaan reisde voordien over de Italiaanse kermissen en zal de plek innemen van de darkride Peter Pan, die in December uitbrandde.

 

L’Île aux Géants Het Franse pretpark L’Île aux Géants, vrij vertaalt: Eiland van de reuzen, gaat een nieuwe achtbaan openen dit jaar. Het gaat om een grote achtbaan die geschikt is voor het hele gezin. De nieuwe achtbaan wordt de Avengers Roller Coaster die voorheen rondreisde op de Franse kermissen onder de naam Avengers. Het betreft achtbaan van het type Zycklon / Galaxy, een gekend model voor de kermissen.

 

Jacquou Parc: Het Franse pretpark Jacquou Parc heeft dit jaar een nieuwe achtbaan gekregen. Het gaat om een Spinning Coaster van de Italiaanse fabrikant Fabbri. De achtbaan kreeg de naam Crazy Coaster en is een zogenaamde Power Mouse dit betekent dat de achtbaan een Wilde Muis achtbaan is met draaiende karretjes. De rollercoaster heeft een hoogte van 15 meter. De lifthill is in twee stukken gedeeld. Tijdens de rit worden er maximale krachten behaald van 2,5 G.

 

Breizh Land Parc

In Breizh Land Parc opende dit jaar de achtbaan Roller Coaster. Het parkje opende zelf ook pas dit jaar de deuren voor het eerst. De achtbaan is van het type Big Apple, maar een bouwer is voorlopig nog  niet bekend.

 

Loos Parc

Het nieuwe Franse pretparkje Loos Parc opende dit jaar haar deuren en in het attractieaanbod zit ook een achtbaan. Family Ride, zoals de achtbaan heet is een Dragon Coaster, welke tijdens de rit aangedreven wordt. Deze achtbaan werd geleverd door het Turkse bedrijf DAL Amusement Rides.

 

Parc Spirou: In Beaulieu-Lake in Monteux, op 22 kilometer van Avignon in Frankrijk, wordt er een nieuw pretpark gebouwd. Parc Spirou zal in het teken komen te staan van de Belgische stripheld Robbedoes. Het pretpark krijgt vier achtbanen en moet dit jaar de deuren openen.

 

De vier achtbanen worden gebouwd door Zierer:

 

Wanted By Lucky Luke: wordt een Force Two-achtbaan die in het teken zal staan van de goudmijn van de Daltons uit de Belgische stripreeks Lucky Luke. De achtbaan zal een hoogte krijgen van 9 meter en zal tijdens het parcours van 222 meter een snelheid behalen van 39 km/u.

 

Spirou Racing: De tweede achtbaan wordt: Spirou Racing. De achtbaan wordt van het type ESC-535, wat wil zeggen dat het een familiecoaster wordt. Racing Gallery zal een snelheid krijgen rond de 65 km/u en wordt ongeveer 25 meter hoog.

 

En avant Seccotine: Dit wordt opnieuw een achtbaan van Zierer. En avant Seccotine wordt een Force Zero model, de kleinste in het aanbod van deze bouwer, vooral bedoeld voor de jongste bezoekers.

 

Meer informatie over dit park en attracties vindt u hier.

 

Les Carroz, gelegen in het Franse Auvergne-Rhône-Alpes zal dit jaar een Alpine Coaster openen van de Duitse bouwer Wiegand. De rit begint met een lift van 350 meter lang en wordt gevolgd door een afdaling van 850 meter. De naam Speed Dragoz: La Luge Des Carroz worden.

 

 

Italië

 

Achtbanen:

Luneur Park: Het Italiaanse Luneur Park opent dit jaar een nieuwe achtbaan met Spinner. Deze achtbaan wordt gebouwd door het Italiaanse bedrijf Eos Rides.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Leolandia

Het Italiaanse park Leolandia opende dit jaar een nieuw themagebied met daarin de achtbaan Vroom. Deze achtbaan is 350 meter lang en 7 meter hoog, ze werd gebouwd door het Italiaanse bedrijf Preston & Barbieri.

 

Verenigd koninkrijk

 

Achtbanen:

Alton Towers: Wicker Man wordt de naam van de nieuwe houten achtbaan in het Engelse pretpark Alton Towers. Tijdens de lente van 2018 zal de attractie openen voor het publiek. De rollercoaster zal voor het eerst in de geschiedenis vuur en hout samenbrengen om een spectaculaire belevenis te creëren. Centraal staat een 17,55 meter hoge Wicker Man die het uitzicht zal domineren. Het Amerikaanse bedrijf Great Coaster International stond in voor de bouw van de 618,1 meter lange achtbaan.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Blackpool Pleasure Beach: Icon wordt de eerste multi-launch coaster van Groot-Brittannië. De bouwer van de baan is het Duitse bedrijf Mack Rides. De achtbaan zal tweemaal gelanceerd worden tot een snelheid van 80 km/u. Het 1140 meter lange parcours zal 15 keer attracties kruisen, waaronder 5 andere achtbanen in het pretpark. Icon wordt 27 meter hoog en zal 2 inversies bevatten. De rollercoaster zal in staat zijn om met 4 treinen tegelijk te rijden. Tijdens het ritje, dat maar liefst 2 minuten en 41 seconden zal duren, zullen de bezoekers krachten tot 4,3 G ervaren.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

South Pier: Het Engelse kustparkje South Pier, gelegen in Blackpool opent dit jaar een wilde muis achtbaan. Het wordt een Spinning Wild Mouse van de Franse fabrikant Reverchon. De achtbaan zal dus draaiende karretjes krijgen.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Fantasy Island: Fantasy Island opent dit jaar de Indoor Spinning Coaster Ice Mountain. Deze kermisachtbaan is eigendom van de Mellors Group, die ook het park bezit.

 

Meer informatie vindt u hier. 

 

Twinlakes Park: Twinlakes Park kondigde vorig jaar aan tien nieuwe attracties te gaan openen. Het leeuwendeel van de attracties werd daadwerkelijk al geopend, maar het bleef wachten op de nieuwe achtbaan Rum Runner. Na uitstel volgde alvast geen afstel, want onlangs mochten de bezoekers toch plaatsnemen in Rum Runner.

Rum Runner is een Spinning Coaster van de Italiaanse fabrikant SBF Visa Group. De achtbaantrack loopt in een 8-vorm en de karretjes maken verschillende rondjes. Tijdens de rit kunnen de bakjes ook om hun as draaien.

 

Dymchurch Amusement Park: Dit kleine Engelse park opende dit jaar haar allereerste achtbaan, een family coaster. De achtbaan is gericht op de doelgroep van het park die bestaat uit gezinnen met kinderen. Door de ligging aan de zee richt het park zich ook op toeristen. De nieuwe achtbaan werd een big apple coaster, een bouwer is momenteel nog niet bekend.

 

Ocean Beach Pleasure Park: In maart werd in dit park een nieuwe achtbaan geopend, Speedy Coaster. Deze achtbaan is niet volledig nieuw, maar werd tweedehands aangekocht. Voorheen stond de achtbaan ook al in Clarence Pier en Leisure Ranch. Speedy Coaster werd gebouwd door de Italiaanse fabrikant DPV Rides.

 

Dreamland: Het Engelse pretpark Dreamland krijgt dit jaar een nieuwe, vaste achtbaan. Afgelopen jaren werd telkens een kermisachtbaan gehuurd, maar nu werd een nieuwe achtbaan aangekocht. De achtbaan is een Spinning Wild Mouse, gebouwd door de Italiaanse fabrikant Zamperla. De naam van de achtbaan is Pinball X.

 

Funland at the Tropicana: Het Engelse pretpark Funland at the Tropicana krijgt dit jaar een nieuwe achtbaan. Het gaat om een grote achtbaan voor het hele gezin. De achtbaan heeft de naam Wild Mouse maar is geen wilde muis achtbaan zoals de naam het doet vermoeden.  De  familie achtbaan heeft een Zyklon / Galaxy lay-out. 

 

Ocean Beach Pleasure Park:  Het Engelse park Ocean Beach Pleasure Park opende een nieuwe achtbaan, een attractie die voorheen over de Nederlandse kermissen reisde.

De spinning Wild Mouse achtbaan genaamd Crash Test, die onlangs nog op de Nederlandse kermissen rondreisde en in handen was van Martin Hendriks, hield het na zes jaar in de lage landen voor bekeken. Deze rollercoaster wou eens iets anders zien dan tulpen, klompen en windmolens, dus trok ze er eind vorig jaar op uit naar China.

Op 21 december, na een lange reis met de boot, kwam de rollercoaster aan op het AIA Great European Carnival in Hong Kong. Crash Test verbleef er tot 25 februari en zette daarna haar reis verder. Het Aziatische leven bleek niets voor haar te zijn en daarom keerde ze terug naar Europa. Crash Test heeft na een uitgebreid kermisleven nu een vaste thuis gevonden in England.

 

Clarence Pier: Dit Engelse park krijgt er een kinderachtbaan bij met Happy Caterpiller. De achtbaan is een zogenaamd Big Apple achtbaan die voorheen al terug te vinden was in Dreamland en South Pier.

 

 

Ierland

 

Tayto Park: De achtbaan die Tayto park dit jaar opent, wordt een Spinning Coaster, wat betekend dat de bakjes rond hun as draaien tijdens de rit. Over de bouwer of afmetingen van deze achtbaan is momenteel nog niets bekend. Ook de naam zal later bekendgemaakt worden.

 

Denemarken

 

Achtbanen:

Djurs Sommerland: De nieuwe achtbaan voor 2018 wordt er eentje van de Duitse fabrikant Zierer. Het model wordt een Force-Zero. Het park maakte bekend dat deze de naam Jungle Rally zal krijgen. Het thema van de achtbaan wordt dus een ritje door de jungle, wie in het treintje stapt, zal plaatsnemen in een klassieke Mini Cooper.

De achtbaan zal geschikt zijn voor de volledige familie. De rollercoaster krijgt een lengte van 70 meter en wordt 4 meter hoog. Tijdens het parcours zal er een snelheid van 24 km/u behaald worden. Bezoekers zullen meerdere ritjes aangeboden krijgen.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Legoland Billund: De nieuwe achtbaan van Legoland Billund zal geleverd worden door de Duitse bouwer Zierer en vervangt de achtbaan Timber Ride, die in 2013 het park verliet. De naam van de achtbaan wordt Flyvende Ørn dat in het Nederlands ‘Vliegende adelaar’ betekend. Rond de achtbaan zal een rotsachtig landschap gecreëerd worden, een beetje zoals de Rocky Mountains in Amerika. Tijdens de rit zal je 11 meter hoog gaan, waar je de Adelaarsklif kan zien. Hier waakt een adelaar over haar kinderen. Daarna ga je doorheen snelle bochten en langs heel wat LEGO-dieren. De achtbaan zal een lengte van 281 meter krijgen, een hoogte van 11 meter en een snelheid van 46 km/h.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Oostenrijk

 

Achtbanen:

Wiener Prater: Olympia Looping, de grootste mobiele achtbaan ter wereld, zal in 2018 opnieuw naar het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater komen. De achtbaan zal er ruim 5 maanden verblijven, tot het einde van augustus, om daarna opnieuw opgebouwd te worden op het grote bierfeest Oktoberfest in Duitsland.

Olympia Looping werd gebouwd in 1989 door de legendarische Duitse Anton Schwarzkopf, achtbaanbouwer Zierer en staalproducent BHS. De gigantische mobiele achtbaan behaalt een snelheid van 80 km/u en is 35 meter hoog. Tijdens de rit van maar liefst 1,25 kilometer lang gaan passagiers doorheen 5 loopings. Olympia Looping kan met 5 treinen tegelijk opereren. Iedere trein is uitgerust met 28 passagiersstoelen. Hierdoor kan er een waanzinnige capaciteit van 3.000 personen per uur bereikt worden.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Alpine Coasters:

Diesel: Dit park opent dit jaar een Alpine Coaster, gebouwd door Wiegand. De baan krijgt de naam Steirarodl. Hoe lang de alpine coaster wordt is nog niet bekend gemaakt.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Polen

 

Achtbanen:

Energylandia: Het jonge Poolse park Energylandia opent dit jaar twee nieuwe achtbanen. Beide banen werden geleverd door Intamin Amusement Rides.

 

Hyperion: Hyperion zal gebouwd worden door het Zwitserse bedrijf Intamin Amusement Rides en is speciaal op maat gemaakt voor Energylandia. De rollercoaster zal maar liefst 77 meter hoog worden en zal een drop krijgen van 80 meter. De first drop zal een hellingsgraad van 84 graden kennen en eindigt in een tunnel die 3 meter onder de grond ligt. Terwijl de trein door deze tunnel raast, zal er een snelheid bereikt worden van 142 km/u. De Mega Coaster zal een lengte krijgen van 1.450 meter.

 

Speed Water Coaster: Speed Water Coaster is een Intamin Water Coaster en tevens de snelste en hoogste ter wereld. De waterachtbaan zal starten met een boottochtje door het water tot de boot aan een lift komt van 50 meter hoog. Vervolgens wordt de boot opgetakeld tot een adembenemende hoogte en volgt er de first drop aan een snelheid van 110 km/u met een splash op het einde. Hierna is er een achtbaangedeelte met verschillende bochten om tot slot met een grote splash in het water te eindigen. 

Meer informatie over Hyperion vindt u hier.

Meer informatie over Speed Water Coaster vindt u hier.

 

Majaland Kownaty: Majaland Kownaty is een nieuw pretpark dat toebehoort aan de Plopsa Group. Het park opent een indoor en outdoor gedeelte met 23 attracties, waaronder een achtbaan.

De achtbaan krijgt de naam Wickie Coaster en werd gebouwd door Zierer. Het type is een Force Two met een lengte van 222 meter en een hoogte van 9 meter. De snelheid bedraagt 38 km/h.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Zweden

 

Achtbanen:

Liseberg: Liseberg opent dit jaar een knaller met Valkyria, de grootste B&M Dive Coaster van Europa. Valkyria wordt ongeveer 700 meter lang en zal een maximale snelheid van 105 km/u behalen. Het enorme gevaarte zal 47 meter hoog worden. Verder krijgt de achtbaan ook 3 inversies, een Immelmann, een Zero-G Roll en een afsluitende inversie. Hiermee zal de achtbaan zowel de hoogste en langste Dive Coaster van Europa worden en ook nog eens de meeste inversies op een Dive Coaster in Europa.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Daftöland: Daftöland opent dit jaar met Skutan haar allereerste achtbaan. Skutan zal vooral gericht zijn op gezinnen met jongere kinderen, die al een ritje kunnen maken vanaf 90 centimeter. De achtbaan moet een boottochtje voorstellen over de golven van een onstuimige zee.

Over een bouwer van de baan is nog niet veel bekend, maar de achtbaan wordt 26 meter lang, 13,5 meter breed en zeven meter hoog.

 

Spanje

 

Achtbanen

Ferrari Land: Het Spaanse Ferrari Land, onderdeel van het pretparkresort PortAventura World opent dit jaar een gloednieuwe kinderzone met een vijftal attracties. Onder deze attracties zit een achtbaan, waarvan momenteel de bouwer nog onbekend is. De naam is voorlopig Red Force Junior, of deze definitief is, werd nog niet bevestigd.

 

Meer informatie vindt u hier. 

 

Zwitserland

 

Bosco Gurin: Bosco Gurin word een nieuwe rodelbaan, welke gebouwd wordt door het Franse bedrijf Techfun. Dit bedrijf is een eerder onbekende speler op de markt. Dit is nog maar de vierde Mountain Coaster die het bouwt. Over de statistieken is momenteel weinig bekend.

 

 

Heropeningen

Efteling: Bij de Efteling ondergaat de achtbaan Python een grote renovatie. Deze achtbaan zal heropenen als een bijna nieuw exemplaar. De track wordt voor het grootste deel vervangen door nieuwe track, net als de remmen en de hekjes in het station. Verder wordt ook het besturingssysteem aangepast. Het enige dat origineel blijft zijn de lifthill en eerste bocht.

 

Europa-Park: Ook bij Europa-Park wordt een achtbaan bijna volledig vernieuwd. De indoor-achtbaan Eurosat ondergaat er een grote renovatie waarbij de volledige track vervangen wordt door nieuwe. De renovatie houdt ook in dat ze een volledig nieuw thema en nieuwe treintjes krijgt. Verder wordt er bij deze achtbaan een tweede instapstation gebouwd, waar mensen een ritje kunnen maken met Virtual Reality brillen. De achtbaan komt in het teken te staan van de Cancan dans waar de Moulin Rouge bekend om staat. De nieuwe naam wordt dan ook Eurosat CanCan Coaster.

 

Nieuw thema

Thorpe Park: The Walking Death The Ride. De achtbaan X wordt dit jaar omgebouwd tot The Walking Death: The Ride. Het gebouw van de achtbaan zal omgebouwd worden tot een soort bunker met een uitkijktoren, die fungeert als wachtrij. Het lijkt er ook op dat de treintjes van de achtbaan een totaal andere look krijgen met verlichting. X werd geopend in 1996 als indoor achtbaan, gebouwd door Vekoma. De achtbaan is 13 meter hoog, 400 meter lang en bereikt een topsnelheid van 45 km/u. 

 

Meer informatie vindt u hier

 

 

Bron: RCDB