BREAKING: Heropeningsdatum Belgische pretparken, waterparken en kermissen bekendgemaakt

Vandaag ging op 16u00 de langverwachte persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad van start. Er kwam eindelijk duidelijkheid over wanneer pretparken, waterparken en kermissen weer openen mogen. Ook werd bekendgemaakt dat de grenzen binnenkort weer opengaan.

 

Heropening pretparken:

Al wekenlang hoopten de Belgische pretparken de deuren te mogen openen op maandag 8 juni, de vroegste datum die de Nationale Veiligheidsraad had genoemd bij het bekendmaken van haar exitstrategie eind april. Die zal de Belgen uit de coronacrisis moeten leiden.

De hoop op een snelle heropening werd versterkt toen werd aangekondigd dat dierenparken op 18 mei, twee weken vroeger dan oorspronkelijk gepland, opnieuw de deuren mochten openen. Sinds gisteren circuleerde er echter geruchten dat de opening voor de pretparken pas op 1 augustus zou kunnen komen, bijna twee maanden later dan de Belgische pretparken gehoopt hadden. Deze geruchten leidden toch grote paniek binnen de sector.

Vandaag is op de persconferentie bekendgemaakt dat de pretparken niet tot 1 augustus zullen moeten wachten. Ze zullen op woensdag 1 juli de deuren mogen openen, de officiële eerste dag van de zomervakantie. Ook waterparken mogen dan weer openen. Deze datum is echter wel een kleine maand later dan de parken gehoopt hadden en veel later dan de pretparken in de buurlanden mochten openen.

 

Heropening kermissen:

Maar ook voor de Belgische kermissen is er goed nieuws uit de bus gekomen. De exploitanten zullen niet tot 31 augustus moeten wachten om opnieuw hun attracties op te stellen. Dit zal reeds mogen vanaf zaterdag 1 augustus. Hiermee verliezen ze een erg belangrijke deel van het kermisseizoen, maar de meeste exploitanten hadden voor erger gevreesd. De financiële klap voor de al zwaar getroffen sector zal hoe dan ook erg groot zijn.

 

Heropening Belgische grenzen:

Dat in België de pretparken pas mogen openen op 1 juli, wilt niet zeggen dat de Belgische pretparkfans zolang zullen moeten wachten om terug naar een pretpark te kunnen gaan. De Belgische grenzen worden namelijk op maandag 15 juni eindelijk weer geopend!

Dit wil zeggen dat Belgen en Nederlanders vanaf dan opnieuw vrij kunnen reizen naar België, Nederland en Frankrijk. Voor Belgen wordt het vanaf dan ook mogelijk om te reizen naar Duitsland, voor Nederlanders kon dit sowieso al. Ook naar Italië en Zweden zal al sowieso gereisd kunnen worden, aangezien Italië vandaag opnieuw haar grenzen voor Europese toeristen geopend heeft en Zweden de poorten reeds geopend had.

Wat andere landen zullen beslissen blijft nog even afwachten, maar alles wijst erop dat de Europese binnengrenzen geopend zullen worden op 15 juni.