Dit was 2019 in pretparkwereld

Tijdens de feestdagen wordt er vaak nostalgisch teruggeblikt op het afgelopen jaar. Ook wij, de Themeparkfreaks, blikken terug op het pretparkseizoen van 2019. In dit overzicht willen we een bloemlezing geven van al het memorabele nieuws uit de ons omringende parken. Grijp alvast een glaasje glühwein, of een flinke tas luxechocomelk als je dat verkiest en herbeleef met ons de belangrijkste hoogtepunten uit 2019.

 

België


Bobbejaanland – Land Of Legends

De kop is eraf! Aan Bobbejaanland de eer om helemaal bovenaan op deze lijst te mogen pronken met haar nieuwste realisatie. Het zelfverklaarde plezantste land sloeg erin om vriend en vijand te verrassen met haar nieuwe themagebied Land Of Legends, inclusief de gloednieuwe achtbaan Fury. Deze triple launch coaster opende op 22 juni 2019 voor het grote publiek en maakte meteen furore bij de achtbaanliefhebbers.

 

Deze Infinity Coaster van de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides laat de passagiers zelf beslissen of ze de rit voor- of achterwaarts zullen afleggen. Dat maakt van Fury een wereldprimeur. Dankzij een topsnelheid van 106,6 km/u is Fury zelfs de snelste achtbaan van de Benelux.

 

 

Bellewaerde – Bellewaerde Aquapark

Op 1 juli 2019 opende het West-Vlaamse attractiepark Bellewaerde een nieuw waterpark. Doormiddel van een lazy river kunnen waterratten er het hele park ontdekken. Zo gaan ze zelfs door een grot, langs een klimmuur, een aquarium en enkele watereffecten.

 

In de Aquaventure kunnen tot vier personen plaatsnemen in een band, waarna ze afdalen op een glijbaan van maar liefst 2,70 meter breed. De lengte van deze baan bedraagt 117 meter. Er is ook een racerglijbaan aanwezig, namelijk Splash Clash. Deze bestaat uit twee glijbanen die een spiegelbeeld zijn van elkaar. Voor de constructie van Bellewaerde Aquapark werd een investeringsportefeuille van maar liefst 17 miljoen euro voorzien.

 

Walibi Belgium – Karma World en Fun World

In 2019 zat ook Walibi Belgium niet stil. Het park opende dit jaar het nieuwe themagebied Karma World, een thema met een Bollywood sfeertje. Zo werd de boomerang achtbaan Cobra geherthematiseerd en kwam er een nieuw belevingsrestaurant met een groot terras.

De belangrijkste nieuwigheid in dit themagebied is ongetwijfeld de interactieve darkride Popcorn Revenge. Deze is gelegen in een gebouw van het park dat al bijna twintig jaar amper gebruikt werd. Tot 2001 was het de darkride Het Paleis van Ali Baba die er de bezoekers meenam op een Perzisch avontuur doormiddel van een boottocht. Daarna was dit indoor gebied enkel toegankelijk voor bezoekers tijdens Halloween en werd het gebruikt als spookhuis. Dankzij de komst van Popcorn Revenge kreeg het gebouw een nieuwe en permanente bestemming.

In Popcorn Revenge wanen bezoekers zich in een Indische bioscoop waar ondeugende popcorn de goede gang van zaken komt verstoren. Het is aan de bezoekers om deze deugnieten te bestrijden door erop te schieten met een pistool. Tijdens de rit komen ze terecht in verschillende bioscoopzalen waar er telkens een knipoog is naar een iconische film. Denk maar aan films als King Corn, Corn of the Rings, La Marche du Pop’corn, Corn Busters en The Corn Father.

 

Niet één, maar twee nagelnieuwe attracties werden tijdens het afgelopen jaar geopend in Walibi Belgium. Fun Pilot is de naam van de tweede nieuwe attractie. Het gaat over een kinderachtbaan die de ideale opstap zou moeten bieden voor de jongste bezoekers, om zo warm te lopen voor de grotere achtbanen. Fun Pilot is 9,5 meter hoog en behaalt een topsnelheid van 40 km/u. De jonge achtbaan maakt deel uit van het de vernieuwde zone Fun World.

 

Pairi Daiza – Pandatweeling + hotel

Op 8 augustus schonk in Pairi Daiza de vrouwelijke reuzenpanda Hao Hao het leven aan een tweeling. Zo’n 73.000 mensen brachten hun stem uit voor de keuze van hun namen. Daarbij was er een duidelijke voorkeur voor de namen Bao Di (“kleine broer van Tian Bao”) en Bao Mei (“kleine zus van Tian Bao”).
Op 14 december maakten de welpen hun publieksdebuut. Pairi Daiza is daarmee de enige plek in Europa geworden waar je niet minder dan vijf reuzenpanda’s kan bewonderen.

 

Sinds 22 juni kunnen bezoekers ook blijven logeren in Pairi Daiza Resort. Gasten kunnen hier kiezen voor zicht op beren, damherten, wolven of zeeleeuwen. Het resort is gelegen in de nieuwe wereld The Last Frontier en biedt plaats voor ongeveer 250 personen. Prijzen beginnen vanaf 359 euro voor 2 personen in het hotel, tot 773 euro voor 2 personen en 2 kinderen in de Full Moon Lodges. In die prijs zit ook het ontbijt, het avondmaal en één uur vroeger toegang tot het park.


Zoo Planckendael – Opening grootste bonoboverblijf ter wereld

Afgelopen zomer verkregen de bonobo’s in de Mechelse dierentuin Planckendael een nieuw verblijf. Het nieuwe verblijf is maar liefst vijf keer groter dan voorheen.Plopsaland De Panne – K3 Roller Skater

De achtbaan Rollerskater werd omgedoopt tot de K3 Roller Skater. Daar hoorde natuurlijk een feestelijke opening bij in aanwezigheid van Hanne, Marthe en Klaasje.

 

Olmense Zoo wordt Pakawi Park

In 2019 wisselde de Olmense Zoo van eigenaar en ook van naam. De dierentuin uit Olmen, een deelgemeente van Balen, gaat voortaan door het leven gaan als Pakawi Park.


Comics Station Antwerp

De Plopsa Group maakte op 23 december 2019 bekend dat ze het indoorpretpark Comics Station zal overnemen. Lees hier meer.

 

Nederland


Walibi Holland – Untamed

Ook in het meest noordelijk gelegen Walibi park, Walibi Holland, werd er in 2019 flink uitgepakt met een nieuwe attractie. In 2018 nam het park afscheid van de houten achtbaan Robin Hood en deze werd vervolgens omgevormd door Rocky Mountain Construction tot een hybride achtbaan met inversies.

Untamed is sneller, hoger, langer en steiler dan de oude Robin Hood. De hybride achtbaan heeft een snelheid van 92 km/u en een hoogte van 36,5 meter. Tijdens het parcours van 1085 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop. Dit laatste cijfer is zelfs een wereldrecord op een hybride achtbaan.

 

 

De Efteling – Afscheid Pandadroom en befaamde BOB

Tijdens het voorjaar van 2019 maakte de Efteling bekend dat er afscheid zal genomen worden van PandaDroom. Het 4D-theater gaat sinds begin december door het leven als Fabula.

Ook de befaamde Bobsleebaan maakte in 2019 haar allerlaatste ritje. Deze attractie zal vervangen worden door de achtbanen Max & Moritz.

In 2019 opende de Efteling ook haar 30e sprookje met De Zes Zwanen. De Zes Zwanen is het eerste sprookje in het Sprookjesbos dat op twee manieren te beleven is, namelijk varend of starend.

© Nathan Gevaert

Speelpark Oud Valkeveen – Drakenachtbaan

Eind 2017 werd het lot van Speelpark Oud Valkeveen plots erg onbekend. Het park stopte met de verkoop van toegangskaartjes nadat de gemeente Gooise Meren besloten had om een bijkomende heffing te vragen op hun inkomsten. Een zogenaamde vermakelijkhedenretributie.

Het familiepretpark bleef echter niet bij de pakken zitten en tekende maximaal verzet aan. De bijkomende retributie werd uiteindelijk weggestemd tijdens een raadsvergadering van de gemeente Naarden en in 2018 heropende het park opnieuw voor het publiek.

In 2019 pakte het park uit met twee nieuwe attracties: De Ponytrekking en de Drakenachtbaan. In 2020 zou het park opnieuw uitpakken met een nieuwe achtbaan.

 

De Valkenier – Krummel

Ook De Valkenier pakte dit jaar uit met de achtbaan Krummel, een Big Apple die overgenomen werd van het Turkse park Güven Lunapark. Daar draaide de attractie haar rondjes als Crocodile. De trein had daar wel degelijk de vorm van een krokodil. Voor de komst naar het Nederlandse park werd deze vervangen door de klassieke rups.

 


Duitsland


Europa-Park – Snorri Touren + Rulantica 

Op 23 november opende Europa-Park haar nieuwste attractie Snorri Touren, een darkride met nieuwe technologie. Aan de hand van deze attractie wil het attractiepark haar bezoekers warm maken voor het nieuwe waterpark Rulantica.

 

Na een bouwtijd van maar liefst 26 maanden (of net iets meer dan twee jaar) opende Rulantica haar deuren (of zijn het sluizen?) voor het grote publiek. In dit tweede park van Europa-Park draait alles om waterplezier.

 


Heide-Park – Colossos: Kampf der Giganten

Voor vele achtbaanfanaten was het lang en bang afwachten voor wat er ging gebeuren met de houten achtbaan Colossos. Sinds de zomer van 2016 stond de gigantische achtbaan stil en de toekomst van de attractie was nog onduidelijk. Kwatongen beweerden zelfs dat Colossos gesloopt moest worden wegens te slechte staat van de rails. Eind 2018 bracht Heide-Park ons dan toch goed nieuws. In 2019 zou Colossos een make-over krijgen en niet de minste.

Er werd beslist om de oude baandelen om te ruilen voor nieuwe exemplaren. Naast deze broodnodige investering kreeg de attractie ook nog een extra budget voor thematisering. De achtbaan heet zelfs niet langer Colossos maar ze gaat nu door het leven als Colossos – Kampf der Giganten.

De achtbaan oogt vandaag spectaculairder dan ooit tevoren. Er werd namelijk een reusachtig houten monster gebouwd die de track lijkt te vernietigen. Dit indrukwekkende gevaarte kent zelfs enkele vuureffecten die getriggerd worden wanneer er een treintje langsrijdt.

 

We kunnen stellen dat Heide-Park leentjebuur speelde bij het Britse zusterpark Alton Towers, een park dat overigens ook in handen is van Merlin Entertainments. Daar opende in 2018 de houten achtbaan Wicker Man en ook daar steelt een houten monster, in combinatie met enkele vuureffecten, de show.


Hansa-Park – Highlander

Highlander was in 2019 de grootste publiekstrekker voor Hansa-Park. Deze vrijevaltoren is maar liefst 120 meter hoog en is daarmee de hoogste gyro drop toren ter wereld. De attractie ligt in het Schotse gebied van Hansa-Park. Ook het gebied is nieuw voor 2019 en naast Highlander neemt ook de Schwarzkopf coaster Nessie haar plekje hier in. Highlander is gebouwd in het midden van de grote Helix van Nessie, wat vaak zorgt voor een leuke interactie tussen de twee attracties.

© Nathan Gevaert


Freizeitpark Plohn – Dynamite

In mei 2019 werd de spectaculaire achtbaan Dynamite officieel geopend in Freizeitpark Plohn. De baan is van het type Big Dipper, dat we al kennen van Lost Gravity uit Walibi Holland. Onze uitgetest lees je hier.

© Matthieu Sayoen


Schwaben Park – Wilde Hilde

2018 was het voorziene openingsjaar van deze achtbaan, maar wegens onvoorziene omstandigheden werd de opening uitgesteld naar 2019. De bouw van deze nieuwe attractie verliep goed, maar tijdens de eerste testritjes werden er problemen vastgesteld. Bij het afremmen van de gondels ontstonden er te grote belastingen op de lichamen van passagiers. Aangezien Schwaben Park vooral inzet op families met jonge kinderen kon het park het niet maken om de achtbaan op die manier te openen.

In 2019 kon de achtbaan bij seizoenstart meteen bereden worden door het grote publiek. Hoe een ritje op Wilde Hilde verloopt lees je in onze uitgetest.

 

Tatzmania – Gold Rusher

Het Duitse park Schwarzwaldpark Löffingen werd op 3 augustus 2018 omgedoopt tot Tatzmania Löffingen. Na het neerpoten van meerdere nieuwe attracties en het opknappen van de dierenverblijven opende in 2019 ook de nieuwe achtbaan Gold Rusher, een Bobsled Coaster van Gerstlauer. Het park haalde dit jaar het internationale nieuws. Niet omwille van Gold Rusher, maar wel door een andere nieuwe attractie. De vorm van de Eagle Fly, een attractie met vier armen waaraan elk vier arendskoppen ronddraaien, vertoonde scherpe gelijkenissen met het hakenkruis. Het park liet ondertussen de attractie aanpassen, waardoor de gelijkenissen tot het verleden behoren.

 

Frankrijk


Walibi Rhône-Alpes – Mystic

Niet alleen Bobbejaanland opende dit jaar een Europese Infinity Coaster met Fury. Ook Walibi Rhône-Alpes opende een voortreffelijke achtbaan van dit type. Hoe een ritje op Mystic verloopt lees je in onze uitgetest.

 

Parc Du Petit Prince – Pierre de Tonnere

Sinds 20 juli 2019 herbergt Parc Du Petit Prince een nieuwe achtbaan, namelijk Pierre de Tonnerre. Het gaat over een Junior Spinning Coaster van de constructeur Reverchon. De achtbaan staat volledig in het teken van de asteroïde die op 7 november 1492 op de huidige locatie van het park neerstortte. De mensen in de 15e eeuw noemden het een donderrots vanwege de hoeveelheid lawaai en bliksem waarmee het gepaard ging tijdens het neerstorten. Dit voorval staat bekend als het eerste gedocumenteerde geval van een buitenaards object dat op aarde neerstortte en ook gedocumenteerd werd. De asteroïde wordt nu bewaard in het stadhuis van de stad Ensisheim, dicht bij het park.


Parc Saint-Paul – Dino Disk’o

Parc Saint-Paul opende in het begin van de zomer een Disk’O Coaster van de Italiaanse bouwer Zamperla. De attractie werd gebouwd tegenover de boomstamattractie Le Dino Splash die ook al een dinothema heeft. De botsauto’s die voorheen op de locatie stonden verhuisden naar het oosten van het park, niet ver van het schommelschip L’Arche de Noé.

 


Parc Spirou – 2 nieuwe achtbanen

De eerste van de twee nieuwe achtbanen is er ééntje die zich richt op de kleinere bezoekers. Kinderen vanaf 90 centimeter groot kunnen een ritje maken op de Junior Spinning Coaster. De rollercoaster staat in het teken van Boule en Bill (Bollie en Billie) en werd gebouwd door de Italiaanse fabrikant Preston & Barbieri.

De tweede nieuwigheid was Nid du Marsupilami, een zogenaamde Rollerball Coaster van de jonge attractiebouwer Ride Engineers Switzerland. Deze achtbaan heeft schommelende bakjes en kent een hoogte van 30 meter. Dit type zagen we ook verschijnen in Schwaben Park.

Denemarken

 

Tivoli Gardens – 2 nieuwe achtbanen

De achtbaan Karavanen werd vervangen door een nieuwer model. De nieuwe kinderachtbaan heet eveneens Karavanen, wat caravan betekent in het Nederlands. Het gaat opnieuw over een achtbaan van de Duitse fabrikant Zierer, maar deze keer gaat het om een Force Zero.

Mælkevejen is de nieuwe achtbaan die de oude Odinexpressen vervangt. Odinexpressen was een Powered Coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides die in 1985 opende. De nieuwe Mælkevejen is opnieuw een Powered Coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides.


Djurs Sommerland – Tigeren

Met de opening van de frisbee-attractie Tigeren kwam er alweer een nieuwe attractie bij in het Aziatische themagebied van Djurs Sommerland. Hoe intens een ritje is op deze thrill ride lees je in onze uitgetest.

 

Italië

Mirabilandia – Desmo Race

Het Italiaanse themapark Mirabilandia kreeg een volledig nieuw themagebied. Het gebied staat volledig in het teken van Ducati, een legendarische Italiaanse bouwer van moto’s. In Ducati World vinden we ook Desmo Race terug, een duellerende Spike Coaster van Maurer Rides.

 


Finland


Linnanmäki – Taiga

Eind 2018 publiceerde het Finse park Linnanmäki een soort van teaser trailer van haar nieuwste attractie Taiga. Al snel werd duidelijk dat Taiga het Finse antwoord is op Taron uit het Duitse Phantasialand.

 

Polen


Energylandia – Zadra

Om de haverklap opent Energylandia al eens een nieuwe achtbaan. In 2019 was dat niet anders. De belangrijkste nieuwe achtbaan was alvast Zadra, een hybride achtbaan door Rocky Mountain Construction.

De constructie van deze baan is niet volledig volgens plan verlopen. Op 10 maart 2019 was er een zware storm, waardoor een deel van de reeds opgebouwde stukken tegen de vlakte ging. Dit incident leek Energylandia echter niet te ontmoedigen, integendeel zelfs. De voorziene opleveringsdatum van Zadra was 6 april 2020 en op 22 augustus 2019 werd de baan al geopend voor het grote publiek. Op 20 juli 2019 werden ook al twee andere achtbanen geopend in de Dragon Zone, het themagebied waar ook Zadra gelegen is.

 


Majaland Kownaty – Wilkołak

Afgelopen zomer opende de houten achtbaan Wilkołak (Pools voor weerwolf) in het Poolse Plopsa park Majaland Kownaty. De attractie werd gebouwd door Great Coasters International en is een spiegelbeeld van onze eigen Heidi The Ride in Plopsaland De Panne.

 

Het Poolse Plopsa park is een schot in de roos. Zo won het park zelfs een prestigieuze prijs binnen de Poolse toeristische sector. Gezien het enorme succes van Majaland Kownaty kondigden Momentum Capital en Plopsa onlangs ook de bouw van een tweede pretpark in Polen aan: Majaland Warschau.

 

Zo, dat was 2019! We hopen dat je genoten hebt van deze nostalgische trip doorheen de belangrijkste nieuwsfeiten. Kan je toch niet genoeg krijgen van het afgelopen jaar, bekijk dan zeker en vast ook eens onze sfeerverslagen, foto’s en kermisberichten.