Uitgetest: Mystic – Walibi Rhône-Alpes

Op 30 mei 2019 opende in het Franse Walibi Rhône-Alpes de nieuwe stalen achtbaan Mystic. Deze achtbaan is van het model Infinity Coaster van de constructeur Gerstlauer Amusement Rides. Daarmee voegt het park een zesde opererende achtbaan toe aan haar palmares. Hoe we de nieuwe attractie ervoeren lees je in deze uitgetest!

 

Walibi Rhône-Alpes mag dit jaar veertig kaarsjes uitblazen. Voor deze gelegenheid pakt het park dit jaar uit met een nieuwe sensationele achtbaan. Deze nieuwigheid heet Mystic en staat helemaal in het teken van voodoo. De grondoppervlakte die in de schaduw kwam te liggen van dit stalen kunstwerk werd dan ook maar meteen omgetoverd tot een themazone die in lijn ligt met het voodoo-thema. Deze zone slokt de attracties de theekopjes Les P’Tits Chaudrons en de space shot Le Totem op.

Het stationsgebouw van Mystic werd zowel langs de buiten- als de binnenkant helemaal versierd. De paarse kleur primeert overal waar je kijkt. Ook de doodshoofden die overal te bespeuren zijn zien er best cartoonesk uit, en dus nooit echt griezelig. Naast doodshoofden en andere morbide rekwisieten zijn er ook opvallend veel voodoo-poppen aanwezig in het decor.

De rit

Wanneer de achtbaantrein naar buiten rijdt is er een kwaadaardige lach die doorheen het stationsgebouw weergalmt. Daarna worden we op de verticale lift hill geduwd. De positie die we hier aannemen lijkt wat onnatuurlijk, maar ook niet oncomfortabel dankzij de comfortabele zitjes met aansluitende heupbeugels. De lift hill brengt ons naar een hoogte van 31 meter, waarna we aan ons lot worden overgelaten. We storten naar beneden en bereiken een snelheid van 85 km/u.

Vervolgens razen we alweer de hoogte in om het eerste air-time momentje te beleven. Hierna volgen de actiemomenten elkaar razendsnel op. We scheuren doorheen een eerste inversie, gevolgd door een tweede, maar dan in de andere richting. In vaktermen spreken we hier over een Zero-G Roll en een Dive Loop.

Hierna komt het meest verrassende element van deze achtbaan. Mystic is een shuttle coaster, dus haar circuit is niet helemaal gesloten. De trein maakt een kwinkslag en we rijden met onze voeten in de lucht een helling op. De baan hogerop lijkt afgebroken te zijn. Dankzij de zwaartekracht komen we ondersteboven tot stilstand, alvorens de trein aan het doodlopende eind van de track kan komen. Hier worden we flink in de heupbeugels gedrukt, wat toch een sensationeel gevoel oplevert.

What goes up, must come down’. We rijden achterwaarts naar beneden, terug richting de Dive Loop. Dit element rijden we deels op, waarna we weer voorwaarts op een Switch Track rijden. Dit element draait een stukje baandeel, met de stilstaande trein erop, om ons zo vervolgens weer veilig in het station te loodsen.

Conclusie
Met Mystic heeft Walibi Rhônes-Alpes een meesterwerkje met sfeervolle thematisering in huis gehaald. Ook hier slaagt Gerstlauer er weer in om een attractie met verrassende elementen neer te zetten. Vooral het element waar de trein ondersteboven tot stilstand komt levert een bijzonder moment op tijdens deze hele belevenis.

De Infinity Coaster: een bloemlezing
Een Infinity Coaster is zowat het grootste en meest prestigieuze achtbaanmodel in de catalogus van Gerstlauer Amusement Rides. Sinds 2013 werden er al tien Infinity Coasters wereldwijd opgeleverd. Zeven van deze tien achtbanen vinden we zelfs terug in ons eigen Europa. De eerste Infinity Coaster die geopend werd is Smiler uit het Britse Alton Towers. Deze record brekende achtbaan werd geopend op 31 mei 2013 en is tot op heden nog steeds de wereldrecordhouder van meeste inversies op een achtbaan (dat zijn er veertien om precies te zijn). Een paar maanden later opende Karacho in het Duitse Erlebnispark Tripsdrill en was daarmee de eerste Infinity Coaster met een lancering. In 2015 openden Junker in Powerland (Finland) en Schwur des Kärnan in Hansa Park (Duitsland). Opnieuw twee achtbanen van formaat!

Pas in 2017 mochten we de eerste Infinity Coaster in de Benelux verwelkomen, want toen opende Gold Rush in het Nederlandse Attractiepark Slagharen. Gold Rush is één van de kleinste Infinity Coasters, maar deze geeft nog steeds een zeer amusante en pittige rit weg. In 2019 wist Gerstlauer opnieuw twee modellen van de hand te doen in Europa, namelijk Mystic en Fury. Deze laatste opende op 24 juni in het Belgische Bobbejaanland. Fury verraste vriend en vijand, want in deze achtbaan kunnen passagiers zelf bepalen of ze de rit voor- of achterwaarts beleven.