Noodlot slaat toe in Energylandia: Achtbaan Zadra tegen de vlakte

In het Poolse pretpark Energylandia heeft het noodweer van de afgelopen dagen zwaar toegeslagen. De Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction was net volop bezig met de bouw van een hybride achtbaan toen zware winden de kop op staken. De metershoge houten steunbalken konden de hevige krachten niet meer aan en stortten neer op de grond. Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade juist is.

 

Rocky Mountain Construction (RMC) was volop in de weer met de bouw van een spectaculaire achtbaan in Energylandia, die de naam Zadra krijgt. Het gaat om een hybride achtbaan met houten supports en een stalen track. De werken waren al goed gevorderd toen het noodlot toesloeg. De felle rukwinden van de afgelopen dagen sleurden de hele houten constructie tegen de grond. Hoe groot de schade is, is op dit moment nog niet duidelijk. Wel lijkt de openingsdatum van 6 april 2020 voorlopig niet in gedrang te komen.

Wanneer de heropbouw van de achtbaan opnieuw kan beginnen is evenmin duidelijk, net zoals wie zal opdraaien voor de schade die is opgelopen. De bouwwerken aan de achtbaan gingen net in volle vaart vooruit en de afgelopen weken was er al een heleboel hout rechtgezet. Hieronder kan je foto’s zien van hoe de bouwwerken de dag ervoor uitzagen.

In eerste instantie ging men ervan uit dat de achtbaan maar liefst 60 meter hoog zal worden, maar mogelijk wordt de achtbaan nog hoger om zo de hoogste hybride achtbaan ter wereld te worden. Een duizelingwekkende snelheid van 115 km/u en een lengte van 1.300 meter zijn voorzien. Zadra zal drie keer overkop gaan en tijdens de rit zullen er krachten tot 4G te voelen zijn. Per uur zullen 1.400 mensen een ritje kunnen maken.

De naam Zadra is eenvoudig te verklaren. Het betekent namelijk splinter in het Pools, verwijzend naar de houten draagconstructie van de achtbaan. In september gingen de eerste bouwwerkzaamheden van start op een nieuw stuk grond ten westen van het park. Op 18 december 2019 werd de eerste houten draagconstructies overeind gezet, waardoor een nieuwe belangrijke mijlpaal bereikt werd. Ondertussen zijn al heel wat houten balken geplaatst en begint de achtbaan goed vorm te krijgen.

Zadra zal houten supports krijgen met stalen draagbalken. De track waarop de trein rijdt zal gemaakt worden van het I-Box tracktype. I-Box track is een stalen track die RMC gebruikt op hun hybride achtbanen. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat RMC een hybride achtbaan volledig van de grond opbouwt. Bij de vorige projecten werden altijd oude houten achtbanen omgevormd tot nieuwe, moderne hybride achtbanen.

 

 

Het volledige project kan je hier op de voet volgen.

 

Foto’s: Skyscraper City & Pawel Patyk, Fomo Coaster, Coaster Force