Zadra in Energylandia opent al op 22 augustus!

De opleveringsdatum was voorzien voor 6 april 2020, maar Zadra in het Poolse pretpark Energylandia zal al openen op 15 augustus 2019. Dit is maar liefst 8 maanden vroeger dan gepland. Op 20 juli 2019 werden ook al twee andere achtbanen in het park geopend in het gloednieuwe themagebied Dragon Zone, waar ook Zadra is gelegen.

 

In het Poolse pretpark Energylandia is op 24 juli 2019 het laatste trackdeel geplaats van de gloednieuwe achtbaan Zadra. Zadra is een hybride achtbaan van de Amerikaanse topconstructeur Rocky Mountain Construction (RMC). Het is de grootste hybride achtbaan van Europa en de tweede die door het bedrijf wordt geopend in Europa na Untamed in Walibi Holland, die op 1 juli 2019 opende. Bij een hybride worden de houten supports met stalen track gecombineerd. Dit geeft een indrukwekkende uitstraling aan de achtbaan.

Tegen alle verwachtingen in werd het nieuwe themagebied Dragon Zone op 20 juli 2019 al geopend. Iedereen ging er van uit dat het nieuwe themagebied pas volgend jaar zou openen dus was het een complete verassing toen het gebied en de attracties plotseling geopend werden.

 

Bij de opening van Dragon Zone werden heel wat attracties geopend, waaronder ook twee andere achtbanen. Zadra volgt op 22 augustus 2019, dit is maar liefst 8 maanden vroeger dan origineel gepland! De snelle opening van de achtbaan is opmerkelijk, want eerder dit jaar storte een groot deel van de houten constructie tijdens de opbouwwerken in door de extreme rukwinden die toen over Zator waaiden.

 

Zadra is maar liefst 61 meter hoog en zal een duizelingwekkende snelheid van 115 km/u behalen. De totale lengte van 1.300 meter zal zorgen voor een ritje van bijna 2 minuten. Zadra heeft 3 inversies en er zullen krachten tot 4G te voelen zijn. Per uur zullen 1.400 mensen een ritje kunnen maken.

De naam Zadra is eenvoudig te verklaren. Het betekent namelijk splinter in het Pools, verwijzend naar de houten draagconstructie van de achtbaan. De track waarop de trein rijdt is gemaakt van het I-Box tracktype. I-Box track is een stalen track die RMC gebruikt op hun hybride achtbanen. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat RMC een hybride achtbaan volledig van de grond heeft opgebouwd. Bij de vorige projecten werden altijd oude houten achtbanen omgevormd tot nieuwe, moderne hybride achtbanen.

 

Door de opening van Dragon Zone werd het totaal aantal achtbanen in het park van 12 naar 14 verhoogd. Met de opening van Zadra komt dit totaal op 15. Volgend jaar opent er ook nog een gelanceerde achtbaan van Vekoma met meerdere launches en inversies. Met alle openingen van de nieuwe achtbanen heeft Energylandia het absolute Europees record te pakken voor meeste achtbanen in een pretpark. Tot voor kort hadden het Duitse pretpark Europa-Park en het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater het record samen in handen met elk 13 achtbanen.

 

Het volledige project kan je hier op de voet volgen.

 

 

Bron: Energylandia 

Foto’s: JKM – CoasterForce