30e sprookje De zes Zwanen geopend in de Efteling

Deze ochtend beleefden de allereerste Efteling-bezoekers het 30e sprookje in het Sprookjesbos. Tussen Sneeuwwitje en Assepoester zijn De zes Zwanen neergestreken. De scène naar het Grimm-sprookje over het dappere zusje Elisa die haar broers moet redden van een betovering, deed de eerste bezoekers verwonderen. “Sprookjes vormen sinds 1952 de oorsprong van de Efteling. Daarom blijven we het Sprookjesbos verrijken met nieuwe verhalen. Dit relatief onbekende sprookje is een klassieker, een prachtige én interactieve toevoeging, die onze rol als hoeder van het sprookje onderstreept”, vertelt Fons Jurgens, Algemeen directeur de Efteling. De zes Zwanen, in het kloppende hart van het attractiepark is op twee unieke manieren te beleven: op de rug van een zwaan of binnenin het slot vanaf de kant.

 

Twinkelende asters

Bezoekers worden echt verwonderd wanneer zij het slot binnen gaan en Elisa ontmoeten. Haar zes broers zijn veranderd in zwanen door hun jaloerse stiefmoeder. Om de betovering te verbreken, mag zij zes jaar niet spreken of lachen en moet zij zes hemden breien van bosasters. Binnenin het slot wordt Elisa omringd door 606 twinkelende asters – 101 asters per broer – die extra oplichten wanneer de zwanen voorbij komen. Buiten rondom het verborgen slot staan nog eens duizenden asters, die een belangrijke rol spelen in het sprookje.

 

Varen of staren

De zes Zwanen is het eerste sprookje in het Sprookjesbos dat op twee manieren te beleven is, varend of starend. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de rug van een bijna 3 meter lange zwaan of het slot binnenwandelen en Elisa vanaf de kant bekijken. Dit geeft een extra dimensie en zorgt voor een unieke beleving voor jong en oud.

 

Het 30e sprookje in het Sprookjesbos

Ter ere van het 30e sprookje in het Sprookjesbos is er een nieuw sprookjesboek verschenen En ze leven nog lang en gelukkig, waarin het volledige sprookje van De zes Zwanen te lezen is. Daarnaast is de wisseltentoonstelling in het Efteling Museum volledig in het thema van de 30 sprookjes in het Sprookjesbos. Het sprookjesboek is vanaf vandaag verkrijgbaar in de winkels in de Efteling.