Vooruitblik 2021 in pretparkwereld

Meer dan ooit tevoren geloven mensen dat een nieuw jaar ook een beter jaar zal worden. De komst van diverse vaccins tegen het coronavirus geeft de mensen weer perspectief en hoop. Als pretparkfans blikken we dan ook graag al eens vooruit op wat we in Europa mogen verwachten in 2021, na de ravage die 2020 heeft aangericht. Het ziet er alvast nog niet zo slecht uit. Zeker niet voor de Belgen, want ze mogen zich opmaken voor twee achtbanen van (wereld)formaat.

 

In 2020 werden meerdere pretparkprojecten in het vriesvak gestopt. 2021 wordt dan weer het jaar om enkele van die projecten weer uit de vriezer te halen, om zo plaats te maken voor de coronavaccins. Tijdens het schrijven van dit artikel werden de eerste vaccins in de ULT-vriezer (die tot -80 graden Celsius kan gaan) van het UZ Leuven gestopt. Wanneer jij dit artikel aan het lezen bent zullen er zelfs al meerdere Europeanen gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Zoiets betekent alleen maar dat de situatie aan het verbeteren is. Of laat het ons toch op z’n minst hopen!

Droom tijdens deze nieuwjaarperiode gerust met ons al mee van nieuwe sensaties die we mogen verwachten. In onderstaand overzicht wensen we per land vooruit te blikken op alle benoemingswaardige en nieuwe Europese attracties die aangekondigd werden voor 2021.

 

België

Walibi Belgium – Kondaa

Wie voortaan Walibi Belgium zegt, zal het ook hebben over Kondaa! Walibi Belgium zal in 2021 de hoogste en snelste achtbaan van de Benelux openen. Dit gevaarte is 50 meter hoog en kent een topsnelheid van 113 km/u. Het is de fabrikant Intamin die instaat voor de bouw van deze eerste Belgische Mega Coaster. Deze nieuwe sensatie zal overigens in een geheel nieuw themagebied komen te liggen.

De bouw van Kondaa kan je bij ons op de voet volgen.

 

Plopsaland De Panne – Time Traveler (werktitel)

Ook in het West-Vlaamse themapark Plopsaland De Panne zit men niet stil. Daar zal in 2021 de eerste Europese Extreme Spinning Coaster van Mack Rides geopend worden. Deze variant van de spinning coasters kent meer intensere elementen dan een klassieke spinning coaster, waaronder inversies en lanceringen. Een naam voor deze attractie werd nog niet bekendgemaakt door het park.

Plopsaland De Panne is sinds 2020 ook uitgerust met een gloednieuw hotel, maar corona wist een stokje te steken voor de opening hiervan. Het hotel zal vermoedelijk ergens in 2021 ingehuldigd worden.

 

Plopsa Station Antwerp – vernieuwd indoor pretpark

Reeds in 2019 werd het voormalige indoorpark Comic Station Antwerp overgenomen door de Plopsa Group. Volgens de uitbaters van Comic Station Antwerp beschikte het park over de grootste indoor glijbaan ter wereld. Deze glijbaan maakte deel uit van een duo glijbaan, maar beide glijbanen werden inmiddels verkocht, want ze moesten wijken voor nieuwe attracties die Plopsa op het oog heeft. Plopsa investeert alvast zo’n slordige 5 miljoen euro in nieuwe attracties en thematisering. De heropening van het park staat gepland voor eind 2021.

 

Nederland

Nederland zal in 2021 een heel pover jaar beleven als het neerkomt op nieuwe attracties. Ze moeten het stellen met enkele nieuwe treinen op reeds bestaande achtbanen en een grote nieuwe speeltuin. Meer info over deze situatie kan je hier terugvinden.

 

Efteling – Speeltuin Nest

Op 30 november 2020 maakte de koggenmolen Polka Marina haar laatste rondje. Na 36 jaar dienst in het park moest er vastgesteld worden dat deze attractie aan het eind van haar levensduur zit. De attractie zal vervangen worden door een nieuwe speeltuin.

In 2021 kunnen kinderen zich namelijk klaarstomen voor de grote omliggende attracties in Ruigrijk. In de zomer zal ‘Nest!’ er openen. Het gaat over een speelbos waarin kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen en waarin elementen van de verschillende achtbanen terug te vinden zijn.


Avonturenpark Hellendoorn – Balagos – Flying Flame

Naast een nieuw en fris oranje likje verf zal de achtbaan Tornado ook voorzien worden van een nieuwe naam en een nieuwe trein. Tornado zal vanaf volgend seizoen door het leven gaan als Balagos – Flying Flame. Bij deze make-over zal de achtbaan ook nog voorzien worden van een nieuwe trein met heupbeugels, in plaats van de klassieke schouderbeugels. Inzittenden zullen zo een groter vrijheidsgevoel hebben tijdens een ritje.


Walibi Holland – Condor (nieuwe treinen)

Condor is een achtbaan uit 1994 die in Walibi Holland gebouwd werd door de Nederlandse constructeur Vekoma. Deze achtbaan staat bekend om haar ruwheid. Tijdens de rit krijgen inzittenden heel wat rake klappen te verduren. Daarom heeft Walibi Holland nu besloten om nieuwe en comfortabelere treinen te voorzien op de 31 meter hoge achtbaan.

 

Duitsland

Movie Park Germany – Multi Dimension Coaster

Movie Park Germany zal in 2021 uitpakken met een nieuwe indoorachtbaan die volledig in het teken staat van de filmwereld. Inzittenden zullen getrakteerd worden op een combinatie tussen een klassieke darkride en een achtbaanritje. De eerste decorstukken werden inmiddels al geplaatst. De voorziene opening is voor 2021 bij de start van het nieuwe pretparkseizoen. Een naam voor de attractie werd nog niet bekendgemaakt. Het volledige project kan je hier volgen.

 

Holiday Park – Disk’O Coaster

Holiday Park zal de huidige Wickie de Viking-zone flink uitbreiden. Het gebied wordt namelijk uitgerust met een nieuw plein, een Splash Battle van Mack Rides en een Disk’O Coaster van Zamperla. De uitbreiding van de Wickie-zone zou in het voorjaar van 2021 moeten openen.

 

Karls Erlebnis-Dorf – diverse investeringen in diverse parken

Zowel in Karls Erlebnis-Dorf Rövershagen als in Karls Erlebnis-Dorf Elstal zullen er in 2021 nieuwe attracties geopend worden. In Rövershagen zal er een Sky Fly komen te staan en Elstal mag zich, net als Holiday Park, ook opmaken voor de komst van een grote Disk’O Coaster van Zamperla.

 

Frankrijk

Parc du Bocasse – Suspended Family Coaster

Parc du Bocasse blijft verder timmeren aan de toekomst. In 2021 zal er een gloednieuwe Suspended Family Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma geopend worden. In een sneltempo werd de baan helemaal vervolledigd. Op basis van een maquette die onlangs onthuld werd kunnen we ook stellen dat de attractie de nodige aandacht op vlak van thematisering zal krijgen. Een naam werd nog niet bekendgemaakt.

 

Nigloland – Krampus Expedition

Bezoekers van het Franse Nigloland kunnen in 2021 de borst nat maken voor Krampus Expedition. Deze Mack Water Coaster neemt je mee op een expeditie in de Alpen, op zoek naar de demon Krampus. Het hele project kan je hier volgen.


Vulcania – Namazu

Het themapark Vulcania werd bedacht door een vulkanoloog. Het is dan ook geen wonder dat het hele park in het teken staat van vulkanen en andere natuurverschijnselen. In 2021 zal het park haar eerste achtbaan openen. Het gaat over een Family Launch Coaster van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die een Vertical Drop Track-element zal bevatten. De bouwwerken zijn momenteel volop aan de gang en er staat zelfs al erg veel overeind.

 

Mer De Sable – Silver Mountain

Het Franse pretpark Mer de Sable zou in 2020 een nieuwe familieachtbaan openen met de naam Silver Mountain, maar door de coronacrisis heeft het park echter beslist de opening een jaartje uit te stellen. Silver Mountain wordt een achtbaan van Vekoma. Deze zal een familiaal karakter krijgen. De baan zal 15 meter hoog worden en 350 meter lang. Deze achtbaan is afkomstig uit het voormalige Zuid-Afrikaanse pretpark Ratanga Junction waar het haar rondjes draaide tot 2018 als Bushwhacker.

 

Verenigd Koninkrijk

Flamingo Land – Intamin 10-Looper

Het leek er even op dat Flamingo Land in 2020 zou uitpakken met een achtbaan die maar liefst tien inversies kent, maar daar dacht de coronacrisis net iets anders over. Ondanks de vele proefritjes van deze attractie werd de attractie niet geopend in 2020. De achtbaan zelf heeft al een kleine wereldreis gemaakt, maar nu lijkt deze baan dan toch haar thuis gevonden te hebben.


Paultons Park – Tornado Springs en Storm Chaser

Het Engelse pretpark Paultons Park zal in 2021 een nieuw themagebied openen. In dit gebied, dat overigens Tornado Springs heet, komen acht nieuwe attracties te staan. De grote blikvanger is de spinning coaster Storm Chaser. De opening werd, mede dankzij de coronacrisis, uitgesteld naar 2021.

Volg hier de bouwupdates.


Alton Towers – Gangsta Granny: The Ride

In 2021 zal Alton Towers alweer een zeer eigenwijze attractie openen. Deze keer gaat het eerder over een zeer familiale attractie die eerder bedoeld is voor kinderen. De attractie verwijst naar het gelijknamige verhaal van de Britse schrijver David Walliams, waarin Ben en zijn grootmoeder de hoofdrollen spelen. Op een dag ontdekt Ben dat zijn oma een internationale dievegge is en samen gaan ze op avontuur om de Crown Jewels te stelen. De opening van deze attractie werd eveneens van 2020 uitgesteld naar 2021 dankzij de coronapandemie.


Legoland Windsor – Lego Mythica: World of Mythical Creatures

Bezoekers van het Britse Lego-resort zullen binnenkort het gebied Lego Mythica: World of Mythical Creatures kunnen betreden. Het parallelle universum van LEGO MYTHICA, gemaakt voor kinderen en door kinderen, markeert de grootste investering van het resort sinds de poorten 25 jaar geleden voor het eerst openden en het zal de verbeelding en creativiteit van kinderen de vrije loop laten wanneer mythische LEGO-wezens voor hun ogen tot leven komen.

Lego Mythica: World of Mythical Creatures is momenteel in aanbouw in het resort en zal naar verwachting in het voorjaar van 2021 worden geopend. Het nieuwe land zal terug te vinden zijn tussen Heartlake City en de LEGO-themahotels van het resort.


Chessington World of Adventures – Croc Drop

Een 25 meter hoge vrijevaltoren zal in 2021 uittorenen boven het Britse pret- en dierenpark. De attractie zal volledig in het teken komen te staan van de krokodil. De nieuwe attractie zal terug te vinden zijn in het Egyptische themagedeelte van het park. Op de locatie waar de toren staat konden we vroeger de Topspin Ramses Revenge vinden.


Thorpe Park – Black Mirror Labyrinth

Opnieuw een projectje dat in 2020 uitgesteld moest worden naar 2021 dankzij de coronacrisis. Volgens het park gaat het hier over de allereerste Live Action Black Mirror-ervaring ter wereld. De attractie is gebaseerd op de gelijknamige Netflix-serie. De attractie zal gebruik maken moderne technieken, om zo een ware Black Mirror-ervaring te creëren.

 

Denemarken

Legoland Billund – The Lego Movie World

Dankzij de coronacrisis werd de opening van een nieuwe themazone die initieel voorzien werd in 2020 uitgesteld naar 2021. De nieuwe themazone staat in het teken van The Lego Movie en zal een oppervlakte van 5.000 m² in beslag nemen. In deze zone zullen meerdere nieuwe attracties terug te vinden zijn. De Belangrijkste attractie wordt een flying theatre.


Zweden

Gröna Lund – Monster

Met Monster in Gröna Lund komt er weer eens een B&M Inverted Coaster naar Europa. De nieuwe achtbaan wordt 34 meter hoog en 700 meter lang. De achtbaan gaat doorheen een volledig nieuw gebied, geïnspireerd door het Meatpacking District van New York City. Een ritje op de achtbaan zal zo’n twee minuten duren.


Polen

Energylandia – Aqualantis

Als Energylandia nog niet verschenen was op je pretparkradar, dan doet het dat ongetwijfeld wél in 2021. Het Poolse pretpark zal in 2021 groots uitpakken met een nieuw themagebied, drie nieuwe achtbanen en een Disk’O Coaster. De absolute nieuwe blikvanger wordt Abyssus, een achtbaan van de nieuwe generatie van de Nederlandse attractiebouwer Vekoma. Deze constructeur zal overigens ook de andere twee nieuwe achtbanen opleveren met een Family Boomerang Coaster en een Mine Train.

De bouwupdates kan je hier volgen.


Mandoria – nieuw pretpark

Tijdens de zomer van 2020 moest een nieuw Pools pretpark de deuren openen, maar opnieuw… ja, je raadt het al… corona. Het park zal vermoedelijk openen in 2021, al werd een nieuwe openingsdatum nog niet bevestigd. In Mandoria zullen bezoekers zich een echte ontdekkingsreiziger wanen. Daarnaast zullen ze ook diverse personages kunnen ontdekken die interessante verhalen zullen vertellen die zich afspelen in 1520, tijdens de Europese Renaissance. Mandoria zal diverse attracties herbergen, waaronder een achtbaan. Daarnaast lijkt het park ook veel belang te hechten aan afwerking en thematisering.

 

Tsjechië

Majaland Praha – nieuw indoor pretpark

Ook de Tsjechen mogen een nieuw indoor pretpark van de Plopsa Group verwelkomen in 2021. Op een boogscheut van de hoofdstad Praag zal het nieuwe park Majaland Praha uit de grond verrijzen. Het wordt bovendien het eerste echte themapark van het land. De voorziene opening is in het najaar 2021.

 

Conclusie

Het gebeurt niet vaak dat we het kunnen zeggen, misschien is het zelfs de eerste keer, maar de Belgen worden volgens ons het meest verwend in 2021. Ze mogen in 2021 hun bipsen nestelen in twee nieuwe achtbanen met wereldklasse. De Polen worden dan weer, zoals bijna ieder jaar, in de watten gelegd door Energylandia. Ook Engeland mag enkele nieuwigheden verwachten, maar het blijft nog steeds vrij bescheiden. De bijzonderste nieuwigheden zijn projecten die keer op keer uitgesteld werden. Ook Nederland gaat zoals aangekondigd een pover jaar tegemoet op vlak van nieuwe attracties.

Eenmaal deze coronacrisis een beetje achter de rug geraakt, dan zal de recessie ons nog even achtervolgen en dat merken we nu al op basis van bovenstaande lijst. Er werden zelfs helemaal geen compleet nieuwe projecten aangekondigd tijdens de coronacrisis. De meeste projecten werden reeds op voorhand al bevestigd of ze komen er in 2021, omdat ze simpelweg uitgesteld werden in 2020.

Voorlopig zal dat ons nog even worst wezen. Zolang we in 2021 maar grotendeels komaf kunnen maken met het coronavirus en onbezorgd kunnen genieten van de nieuwe Belgische achtbanen. Dat zou al een grote stap vooruit zijn.

Gelukkig nieuwjaar iedereen! Houd het nog héél even vol. Betere tijden komen eraan!