Nieuwe achtbanen in Europa: Het grote overzicht

Elk jaar opnieuw kijken pretparkfans naar de opening van de vele nieuwigheden die zullen geopend worden in de pretparken. In een aparte sectie op onze site kan je al deze nieuwigheden ontdekken, maar in dit artikel gaan we op zoek naar de achtbanen die geopend zullen worden.

 

Alle credithunters zijn vooral benieuwd welke nieuwe achtbanen ze dit jaar weer zullen kunnen scoren in eigen land of in de rest van Europa. Daarom maakten we een opsomming van alle nieuwe achtbanen en Alpine Coasters die geopend zullen worden in 2018.Hiervoor gebruikten we de informatie die momenteel voor handen is, maar soms gebeurt het dat een achtbaan later opent door omstandigheden. We deelden de opsomming in per land en maakten een onderscheid tussen achtbanen en andere soorten credits.

 

België

 

Achtbanen:

Walibi Belgium: Dit park is bezig met een grote vernieuwingsronde. Voor 2018 wordt een nieuwe achtbaan gebouwd op de voormalige locatie van de kinderachtbaan Coccinelle. De nieuwe achtbaan wordt er eentje van de Duitse bouwer Gerstlauer. De naam van deze achtbaan is voorlopig nog niet bekend, maar wel het type, dit wordt een Bobsled Coaster. De hoogte wordt 21 meter en de lengte 490 meter.

Verder zal de achtbaan Coccinelle heropenen op een nieuwe locatie, naast de houten achtbaan Weerwolf met een volledig nieuw thema en mogelijke nieuwe naam.

 

Meer informatie en bouwupdates vindt u hier

 

Nederland

 

Achtbanen:

Toverland: Toverland wordt in 2018 met de helft van de oppervlakte vergroot. Het attractiepark breidt dan uit met een nieuw entreegebied en een nieuw themagebied. In het themagebied komt een Wing Coaster die de naam Fēnix heeft gekregen. Bij een Wing Coaster hangen de karretjes naast de rails, waardoor er een unieke vliegervaring gecreëerd wordt.

De leverancier van deze achtbaan is het toonaangevende Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard. Fēnix is maar liefst 40 meter hoog, 813 meter lang en behaalt een topsnelheid van 95 km/u. Tijdens de rit gaan de passagiers drie keer over de kop.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Dippiedoe Familiepark: Het Nederlandse pretpark DippieDoe Familiepark zal dit jaar een hele metamorfose ondergaan. Het park krijgt er maar liefst 7 nieuwe attracties bij, waaronder ook een achtbaan. Het is momenteel nog niet bekend om wat voor achtbaan het gaat.

 

Meer informatie over de transformatie vindt u hier.

 

Attractiepark Rotterdam: Attractiepark Rotterdam is een nieuw project van de Nederlandse ondernemer Hennie Van Der Most. Het nieuwe pretpark moet in 2018 openen in Rotterdam Zuid, waar vroeger een fabriek gelegen was. In het pretpark komt een spectaculaire gelanceerde achtbaan die zowel voorwaarts als achterwaarts zal gaan. De achtbaan is een Shuttle Loop uit het Japanse pretpark Toshimaen die oorspronkelijk opende in 1980 en in 2008 verwijderd werd uit het park.

Deze achtbaan wordt door een vliegwiellancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht. Na de lancering komt de achtbaantrein in een 25 meter hoge looping terecht, hierna komt die tot stilstand op een 42 meter hoge spike. De trein gaat dan weer achterwaarts terug door de looping en komt 263 meter later op een ander spike terecht, vergelijkbaar met Psyké Underground in Walibi België. De korte maar intense achtbaan werd ontwikkeld door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Wildlands Adventure Zoo Emmen: Het Nederlandse dierenpark Wildlands Adventure Zoo Emmen gaat dit jaar uitpakken met een grote nieuwe attractie. Het park plant een duellerende familie achtbaan, uniek in haar soort. Family Duel Racer zal gebouwd worden door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma. De attractie zal ongeveer 20 meter hoog worden en tijdens de rit zullen de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts het parcours afleggen. Credithunters zullen hier dus 2 keer kunnen scoren omdat er dus twee achtbanen naast elkaar gebouwd worden die met elkaar zullen racen.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

 

Duitsland

 

Achtbanen:

Ferienzentrum Schloss Dankern: Dit park opent dit jaar haar langverwachte eerste achtbaan. De opening stond normaal gepland voor 2017 maar werd uitgesteld. Eine Reise durch das Mittelalter wordt de 4de achtbaan gebouwd door het Zwitserse bedrijf ABC Rides. De achtbaan krijgt een snelheid van 50 km/u en wordt 14 meter hoog.

 

Meer informatie over de achtbaan kan je hier terugvinden.

 

Freizeit-Land Geiselwind: Het Duitse pretpark Freizeit-Land Geiselwind zal in 2018 een looping coaster openen. De kermisachtbaan Cobra zal volgend jaar terugkeren naar het Beierse pretpark. Cobra stond eerder, in 2015, al een seizoen lang opgesteld in het park.

Cobra is een Wild Wind achtbaan van de Italiaanse fabrikant Interpark. De achtbaan is 10,1 meter hoog en tijdens de rit gaan de bezoekers 1 keer overkop via een Sidewinder. De rollercoaster is 200 meter lang en een ritje op de achtbaan duurt 1 minuut. 

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Holiday Indoor: Het Duitse Holiday Park is bezig met de bouw van een indoor park, dat de naam Holiday Indoor zal krijgen. In dit indoor park zullen meerdere attracties gebouwd worden, waaronder een achtbaan.

De naam van de achtbaan is voorlopig nog niet bekend, maar ze wordt gebouwd door Zierer. Het wordt een baantje van het type Force Two dat een lengte krijgt van 222 meter en een hoogte van 9 meter. De snelheid zal 39 km/h zijn.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Karls Erlebnis Dorf: Het Duitse park Karls Erlebnis Dorf, gelegen in Elstal te Duitsland zal haar eerste achtbaan openen. De achtbaan zal je meenemen in een fabriek waar chips gemaakt worden.

De nieuwe achtbaan zal gebouwd worden door de Zwitserse bouwer ABC Rides. De achtbaan zal de naam K2 dragen. Dit wordt een zogenaamde Tube Coaster.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Rodelmekka Pottenstein: De nieuwe achtbaan zal de naam Hexebesen krijgen, wat zoveel betekent als ‘heksenbezem’ en wordt een achtbaan met karretjes die onderaan de track hangen. Dit type achtbaan wordt door Wiegand de Wie-Hex genoemd.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Schwaben Park: Het Duitse park Schwaben Park opent in het aankomende seizoen een unieke achtbaan met Wilde Hilde. De achtbaan bevat gondels die aan de zijkant van de track bevestigd zitten.

Deze unieke achtbaan werd ontwikkeld door het jonge Zwitserse bedrijf Ride Engineers Switzerland. Het wordt de eerste in haar soort en zal een hoogte krijgen van 25 meter. De bezoekers zullen per twee rug aan rug zitten, wat een totaal van vier passagiers per bakje maakt. Men zal de achtbaan kunnen betreden vanaf vier jaar. De rit zal anderhalve minuut duren en verlopen over een parcours van 100 meter.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Zoo Safaripark Stukenbrock: Dit Duitse park opent tijdelijk een klassieke achtbaan met Alpen Coaster. Deze achtbaan was eerder gepland voor 2017 maar de opbouw liep zoveel vertraging op dat de opening in conflict zou komen met de geplande kermissen waar de rollercoaster nog naar toe moest. Daarom werd besloten de komst uit te stellen naar 2018.

Alpen-Coaster is een Wildcat/ 54m van de Duitse attractiebouwer Schwarzkopf. De attractie werd in 1989 geopend onder de naam Himalayabahn in het Duitse pretpark Schwaben Park. De rollercoaster heeft een hoogte van 13,5 meter en een lengte van 460 meter. Per uur kunnen er 900 mensen genieten van een ritje. Tot eind 2015 stond deze achtbaan in Duitse pretpark Schwaben Park. Daarna werd deze verkocht aan de nieuwe eigenaars die nu met de rollercoaster rondreizen op de Duitse kermissen.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Alpine Coasters

AltmühlBOB: Het rodel- en amusementsplek AltmühlBOB breidt het aanbod in 2018 uit met een extra Alpinecoaster. Deze zal de naam Speedbob krijgen en gebouwd worden door Wiegand. Deze wordt van het type Sport Coaster, wat wil zeggen dat je zelf de snelheid niet kan bepalen.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Skiliftkarussell Winterberg: Voor 2018 plant Skiliftkarussell Winterberg maar liefst 2 extra rodelbanen. Eentje zal van het type “Alpine Coaster” worden terwijl de andere van het type “Braso” zal zijn. Bij de Alpine Coaster rijden de karretjes op een track waardoor deze bij een hoge snelheid niet uit de bochten kunnen vliegen.

De nieuwe Alpine Coaster zal gebouwd worden door de Duitse fabrikant Wiegand, de grootste bouwer van rodelbanen ter wereld.

De rodelbaan van het type Braso zal gebouwd worden door de Oostenrijkse fabrikant Brandauer. Hier rijden de karretjes op een monorail track naar beneden.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Sommerrodelbahn Ruhpolding: Hier opent dit jaar een Alpine Coaster die de naam Chiemgau Coaster zal dragen. De baan zal een lengte krijgen van 1200 meter en een hoogteverschil van 78 meter kennen. Deze Alpine Coaster wordt gebouwd door Wiegand.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Frankrijk

 

Achtbanen:

Babyland Amiland: Het Franse park Babyland Amiland opent dit jaar een nieuwe achtbaan. Alhoewel nieuw misschien niet de juiste term is. Deze achtbaan reisde voorheen over de Franse kermis met de exploitant Lapére. De naam die het park de achtbaan zal geven is momenteel niet bekend, maar wij kennen ze als Jet.

Jet is een achtbaan gebouwd door Schwarzkopf van het model Jet Star. Jet heeft een lengte van 538 meter en een hoogte van 13,5 meter, de maximumsnelheid ligt op 50 km/h.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Jardin d’Acclimatation: Dit Franse park investeert de komende jaren heel wat miljoenen in vernieuwingen en nieuwe attracties. Een van de nieuwe attracties is de achtbaan Les turbines d’avion. Voor de bouw werd beroep gedaan op de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer. Deze familieachtbaan krijgt de naam “Les turbines d’avion” en komt in het teken te staan van vliegen. De karretjes van de achtbaan zullen dan ook in de vorm van vliegtuigjes gebouwd worden. Les turbines d’avion wordt 11,9 meter hoog en 400 meter lang. Het type is een Bobsled Coaster en deze zal een custom lay-out krijgen.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Le Pal: Le Pal opent dit jaar een Quad Coaster van Intamin Amusement Rides. Deze achtbaan zal de naam Yukon Quad krijgen. De nieuwe achtbaan zal een lengte krijgen van 1.000 meter en zal een topsnelheid bereiken van 85 km/u. Tijdens de rit wordt het treintje tweemaal gelanceerd door middel van een banden lancering.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Parc de la Vallée: Dit Franse park opent een klassieke achtbaan, die de naam Circuit Bobsleigh zal krijgen. De achtbaan werd gebouwd door de legendarische bouwer Schwarzkopf en kwam in 1995 naar Nigloland. De achtbaan had er toen al een behoorlijke geschiedenis op zitten. Bobsleigh werd gebouwd in 1973 en reisde eerst over de kermissen onder een Zwitserse exploitant en later onder een Nederlandse exploitant. Van 1981 tot 1983 streek ze neer in het Engelse park Drayton Manor, waarna ze opnieuw het kermiscircuit op ging. Circuit Bobsleigh is een achtbaan van het type City Jet.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Parc Saint Paul: Dit park opent met Wood Express een houten achtbaan van de Amerikaanse bouwer Gravity Group. Wood Express wordt 15 meter hoog en zal een first drop bevatten van 14,6 meter. Tijdens deze first drop van 57° graden zal er een snelheid behaald worden van 61 km/u. Het parcours wordt 479 meter lang en het ritje zal 115 seconden duren.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Parc Spirou: In Beaulieu-Lake in Monteux, op 22 kilometer van Avignon in Frankrijk, wordt er een nieuw pretpark gebouwd. Parc Spirou zal in het teken komen te staan van de Belgische stripheld Robbedoes. Het pretpark krijgt drie achtbanen en moet dit jaar de deuren openen.

 

De drie achtbanen worden gebouwd door Zierer:

Nid du Marsupilami: De spectaculairste wordt ongetwijfeld de “Nid du Marsupilami”-achtbaan, welke een Tower Speed Coaster zal worden. De achtbaan zal een verticale lift hill krijgen van 29,9 meter hoog, waarna een drop volgt loodrecht naar beneden met een snelheid van 88,5 km/u. Tijdens de rit van 602 meter zullen de bezoekers 4 keer overkop gaan. Daarnaast krijgt Nid du Marsupilami ook een helix van 540 graden. De rollercoaster komt in het teken te staan van het fictieve dier Marsupilami uit de strips van André Franquin.

 

Mine d’or des Daltons: Mine d’or des Daltons wordt een Force Two-achtbaan die in het teken zal staan van de goudmijn van de Daltons uit de Belgische stripreeks Lucky Luke. De achtbaan zal een hoogte krijgen van 9 meter en zal tijdens het parcours van 222 meter een snelheid behalen van 39 km/u.

 

Racing Gallery: De derde achtbaan wordt: Racing Gallery. De achtbaan wordt van het type ESC-535, wat wil zeggen dat het een familiecoaster wordt. Racing Gallery zal een snelheid krijgen rond de 65 km/u en wordt ongeveer 25 meter hoog.

 

Meer informatie over dit park en attracties vindt u hier.

 

Italië

 

Achtbanen:

Luneur Park: Het Italiaanse Luneur Park opent dit jaar een nieuwe achtbaan met Spinner. Deze achtbaan wordt gebouwd door het Italiaanse bedrijf Eos Rides.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

 

Verenigd koninkrijk

 

Achtbanen:

Alton Towers: Wicker Man wordt de naam van de nieuwe houten achtbaan in het Engelse pretpark Alton Towers. Tijdens de lente van 2018 zal de attractie openen voor het publiek. De rollercoaster zal voor het eerst in de geschiedenis vuur en hout samenbrengen om een spectaculaire belevenis te creëren. Centraal staat een 17,55 meter hoge Wicker Man die het uitzicht zal domineren. Het Amerikaanse bedrijf Great Coaster International stond in voor de bouw van de 618,1 meter lange achtbaan.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Blackpool Pleasure Beach: Icon wordt de eerste multi-launch coaster van Groot-Brittannië. De bouwer van de baan is het Duitse bedrijf Mack Rides. De achtbaan zal tweemaal gelanceerd worden tot een snelheid van 80 km/u. Het 1140 meter lange parcours zal 15 keer attracties kruisen, waaronder 5 andere achtbanen in het pretpark. Icon wordt 27 meter hoog en zal 2 inversies bevatten. De rollercoaster zal in staat zijn om met 4 treinen tegelijk te rijden. Tijdens het ritje, dat maar liefst 2 minuten en 41 seconden zal duren, zullen de bezoekers krachten tot 4,3 G ervaren.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

South Pier: Het Engelse kustparkje South Pier, gelegen in Blackpool opent dit jaar een wilde muis achtbaan. Het wordt een Spinning Wild Mouse van de Franse fabrikant Reverchon. De achtbaan zal dus draaiende karretjes krijgen.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Fantasy Island: Fantasy Island opent dit jaar de Indoor Spinning Coaster Ice Mountain. Deze kermisachtbaan is eigendom van de Mellors Group, die ook het park bezit.

 

Meer informatie vindt u hier. 

 

Denemarken

 

Achtbanen:

Djurs Sommerland: De nieuwe achtbaan voor 2018 wordt er eentje van de Duitse fabrikant Zierer. Het model wordt een Force-Zero. Het park maakte bekend dat deze de naam Jungle Rally zal krijgen. Het thema van de achtbaan wordt dus een ritje door de jungle, wie in het treintje stapt, zal plaatsnemen in een klassieke Mini Cooper.

De achtbaan zal geschikt zijn voor de volledige familie. De rollercoaster krijgt een lengte van 70 meter en wordt 4 meter hoog. Tijdens het parcours zal er een snelheid van 24 km/u behaald worden. Bezoekers zullen meerdere ritjes aangeboden krijgen.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Legoland Billund: De nieuwe achtbaan van Legoland Billund zal geleverd worden door de Duitse bouwer Zierer en vervangt de achtbaan Timber Ride, die in 2013 het park verliet. De naam van de achtbaan wordt Flyvende Ørn dat in het Nederlands ‘Vliegende adelaar’ betekend. Rond de achtbaan zal een rotsachtig landschap gecreëerd worden, een beetje zoals de Rocky Mountains in Amerika. Tijdens de rit zal je 11 meter hoog gaan, waar je de Adelaarsklif kan zien. Hier waakt een adelaar over haar kinderen. Daarna ga je doorheen snelle bochten en langs heel wat LEGO-dieren. De achtbaan zal een lengte van 281 meter krijgen, een hoogte van 11 meter en een snelheid van 46 km/h.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Oostenrijk

 

Achtbanen:

Wiener Prater: Olympia Looping, de grootste mobiele achtbaan ter wereld, zal in 2018 opnieuw naar het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater komen. De achtbaan zal er ruim 5 maanden verblijven, tot het einde van augustus, om daarna opnieuw opgebouwd te worden op het grote bierfeest Oktoberfest in Duitsland.

Olympia Looping werd gebouwd in 1989 door de legendarische Duitse Anton Schwarzkopf, achtbaanbouwer Zierer en staalproducent BHS. De gigantische mobiele achtbaan behaalt een snelheid van 80 km/u en is 35 meter hoog. Tijdens de rit van maar liefst 1,25 kilometer lang gaan passagiers doorheen 5 loopings. Olympia Looping kan met 5 treinen tegelijk opereren. Iedere trein is uitgerust met 28 passagiersstoelen. Hierdoor kan er een waanzinnige capaciteit van 3.000 personen per uur bereikt worden.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Alpine Coasters:

Diesel: Dit park opent dit jaar een Alpine Coaster, gebouwd door Wiegand. De baan krijgt de naam Steirarodl. Hoe lang de alpine coaster wordt is nog niet bekend gemaakt.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Polen

 

Achtbanen:

Energylandia: Het jonge Poolse park Energylandia opent dit jaar twee nieuwe achtbanen. Beide banen werden geleverd door Intamin Amusement Rides.

 

Hyperion: Hyperion zal gebouwd worden door het Zwitserse bedrijf Intamin Amusement Rides en is speciaal op maat gemaakt voor Energylandia. De rollercoaster zal maar liefst 77 meter hoog worden en zal een drop krijgen van 80 meter. De first drop zal een hellingsgraad van 84 graden kennen en eindigt in een tunnel die 3 meter onder de grond ligt. Terwijl de trein door deze tunnel raast, zal er een snelheid bereikt worden van 142 km/u. De Mega Coaster zal een lengte krijgen van 1.450 meter.

 

Speed Water Coaster: Speed Water Coaster is een Intamin Water Coaster en tevens de snelste en hoogste ter wereld. De waterachtbaan zal starten met een boottochtje door het water tot de boot aan een lift komt van 50 meter hoog. Vervolgens wordt de boot opgetakeld tot een adembenemende hoogte en volgt er de first drop aan een snelheid van 110 km/u met een splash op het einde. Hierna is er een achtbaangedeelte met verschillende bochten om tot slot met een grote splash in het water te eindigen. 

 

Meer informatie over Hyperion vindt u hier.

Meer informatie over Speed Water Coaster vindt u hier.

 

Majaland Kownaty: Majaland Kownaty is een nieuw pretpark dat toebehoort aan de Plopsa Group. Het park opent een indoor en outdoor gedeelte met 23 attracties, waaronder een achtbaan.

De achtbaan krijgt de naam Wickie Coaster en werd gebouwd door Zierer. Het type is een Force Two met een lengte van 222 meter en een hoogte van 9 meter. De snelheid bedraagt 38 km/h.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Zweden

 

Achtbanen:

Liseberg: Liseberg opent dit jaar een knaller met Valkyria, de grootste B&M Dive Coaster van Europa. Valkyria wordt ongeveer 700 meter lang en zal een maximale snelheid van 105 km/u behalen. Het enorme gevaarte zal 47 meter hoog worden. Verder krijgt de achtbaan ook 3 inversies, een Immelmann, een Zero-G Roll en een afsluitende inversie. Hiermee zal de achtbaan zowel de hoogste en langste Dive Coaster van Europa worden en ook nog eens de meeste inversies op een Dive Coaster in Europa.

 

Meer informatie vindt u hier.

 

Spanje

 

Achtbanen

Ferrari Land: Het Spaanse Ferrari Land, onderdeel van het pretparkresort PortAventura World opent dit jaar een gloednieuwe kinderzone met een vijftal attracties. Onder deze attracties zit een achtbaan, waarvan momenteel de bouwer nog onbekend is. De naam is voorlopig Red Force Junior, of deze definitief is, werd nog niet bevestigd.

 

Meer informatie vindt u hier. 

 

Heropeningen

 

Efteling: Bij de Efteling ondergaat de achtbaan Python een grote renovatie. Deze achtbaan zal heropenen als een bijna nieuw exemplaar. De track wordt voor het grootste deel vervangen door nieuwe track, net als de remmen en de hekjes in het station. Verder wordt ook het besturingssysteem aangepast. Het enige dat origineel blijft zijn de lifthill en eerste bocht.

 

Walibi Belgium: Bij Walibi Belgium sloot vorig jaar de kinderachtbaan Coccinelle tijdelijk. Deze wordt door de komst van een nieuwe achtbaan naar een andere locatie in het park verplaatst. Normaal moeten we opnieuw ritjes kunnen maken in deze achtbaan ( in haar al dan niet nieuwe thema) naast de houten achtbaan Weerwolf. De achtbaan zou een soort circus thema krijgen. Daarnaast wordt ook de lifthill overdekt.

 

Europa-Park: Ook bij Europa-Park wordt een achtbaan bijna volledig vernieuwd. De indoor-achtbaan Eurosat ondergaat er een grote renovatie waarbij de volledige track vervangen wordt door nieuwe. De renovatie houdt ook in dat ze een volledig nieuw thema en nieuwe treintjes krijgt. Verder wordt er bij deze achtbaan een tweede instapstation gebouwd, waar mensen een ritje kunnen maken met Virtual Reality brillen. De achtbaan komt in het teken te staan van de Cancan dans waar de Moulin Rouge bekend om staat. De nieuwe naam wordt dan ook Eurosat CanCan Coaster.

 

 

Bron: RCDB