Olympia Looping komt opnieuw naar Wiener Prater en Oktoberfest

Olympia Looping, de grootste mobiele achtbaan ter wereld, zal in 2018 opnieuw naar het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater komen. Naast deze prestigieuze achtbaan zal allicht ook de City Skyliner, een mobiele uitkijktoren van 81 meter hoog, afzakken naar Wiener Prater.

 

Rudolf Brath, de eigenaar van Olympia Looping, trekt dit jaar opnieuw met zijn mobiele achtbaan naar het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. De achtbaan zal daar ruim 5 maanden verblijven, tot het einde van augustus, om daarna opnieuw opgebouwd te worden op het grote bierfeest Oktoberfest in Duitsland. Het grootste pretpark van Oostenrijk zal door de komst van Olympia Looping opnieuw tijdelijk 13 achtbanen in de aanbieding hebben voor haar bezoekers.

Naast de grootste mobiele achtbaan ter wereld zal waarschijnlijk ook de mobiele uitkijktoren ‘City Skyliner’ een seizoen in het park verblijven. De uitkijktoren is 81 meter hoog en is in handen van de Duitse exploitanten Bruch en Schneider.

 

Olympia Looping werd gebouwd in 1989 door de legendarische Duitse Anton Schwarzkopf, achtbaanbouwer Zierer en staalproducent BHS. De gigantische mobiele achtbaan behaalt een snelheid van 80 km/u en is 35 meter hoog. Tijdens de rit van maar liefst 1,25 kilometer lang gaan passagiers doorheen 5 loopings. Olympia Looping kan met 5 treinen tegelijk opereren. Iedere trein is uitgerust met 28 passagiersstoelen. Hierdoor kan er een waanzinnige capaciteit van 3.000 personen per uur bereikt worden.

Tijdens een ritje worden bijzonder hoge G-krachten bereikt (max. 5,2 G). Alles tezamen weegt Olympia Looping 900 ton. Er is bovendien geen enkele achtbaan in de wereld die 5 traditionele loopings bevat. De 5 loopings, die ieder een andere kleur hebben, stellen de Olympische vlag voor. Dit verklaart dan ook meteen de naam van de achtbaan.

De kermisfamilie die de achtbaan uitbaat heeft een eigen vloot van kranen en Mercedes Benz trucks om het gevaarte te kunnen vervoeren. Er zijn ongeveer 50 transporten nodig, inclusief 3 woonwagens en 2 personeelscontainers. Olympia Looping wordt opgebouwd door 10 mensen. Het opbouwproces neemt haast een hele week in beslag.

 

Na het zomerseizoen zal Olympia Looping traditioneel het Oktoberfest in München bijwonen. Het grootste bierfeest ter wereld is een vaste stek geworden voor de allergrootste mobiele achtbaan die ooit werd gebouwd. Ook in 2016 kende Olympia Looping dezelfde combinatie van verblijfplaatsen. Toen reisde de achtbaan na het bezoek aan Wiener Prater en Oktoberfest ook nog door naar Winter Wonderland in het Londense Hyde Park. Het is nog niet bekend of Olympia Looping ook in 2018 naar Winter Wonderland zal komen, maar die kans lijkt alvast groot te zijn. In 2017 viel de rollercoaster ook daar te bewonderen.

Er gingen gedurende een lange tijd geruchten dat Olympia Looping verkocht zou worden aan een pretpark in Azië. Volgens het gerucht zou de exploitant het te duur gevonden hebben om nog langer rond te reizen met deze wereldtopper. Vandaag lijkt hij het alvast over een hele andere boeg te gooien. Het ziet ernaar uit dat Olympia Looping enkel nog opgebouwd zal worden op hele grote kermissen. Op zulke plaatsen kan de achtbaan langer opgesteld staan, waardoor er veel kosten gereduceerd kunnen worden.

 

Bron: kirmes-total

Foto: Jonathan Sansens (Themeparkfreaks.eu)