Bouwer in de kijker: Brandauer

Het bedrijf Brandauer is gelegen in Oostenrijk en is gespecialiseerd in het produceren van stalen constructies. Dit bedrijf kennen wij voornamelijk van de vele Mountain Coasters, die het bedrijf geproduceerd heeft.

 

Het bedrijf Brandauer is in 1980 opgericht door Ing. Josef Brandauer en een van de toonaangevende metaalbouwbedrijven in de provincie Salzburg te Oostenrijk. Het bedrijf bouwt onder andere stalen constructies voor glazen gevels en stalen tunnels.

Een andere grote bezigheid voor het bedrijf is de bouw van Mountain Coasters ook wel de Sommerrodelbahn genoemd.

De Sommerrodelbahn van het bedrijf Brandauer bestaat uit een aluminium ronde buis met gidsprofiel. De rail wordt ondersteund door een gegalvaniseerde stalen structuur en in de grond geankerd door middel van metalen ankers, waardoor geen betonnen fundering nodig is.

 

De eerste Sommerrodelbahn is in 1996 in Abtenau-Oostenrijk gebouwd. Deze kreeg de simpele naam Sommerrodelbahn en heeft een lengte van 1.980 meter. Ondertussen zijn er al meer dan 40 banen van deze bouwer te vinden.

 

 

Net als bij een Alpine Coaster, die gebouwd wordt door Wiegand, regel je zelf de snelheid van het bakje. Hiervoor is er een hendel voorzien. Wanneer je de hendel naar voor duwt lost de rem en ga je sneller, trek je de hendel achteruit zal je afremmen. Elk bakje is ook voorzien van een centrifugaal rem. Deze rem regelt de topsnelheid van het karretje die 40 km/h bedraagt.

 

Het circuit van de Sommerrodelbahn kan gesloten of open zijn. Om de karretjes naar het beginpunt te transporteren wordt gebruik gemaakt van twee systemen. Bij de gesloten circuit versie gebeurt dit doormiddel van een sleepkabel. Bij de open circuit versie worden de bakjes aan het einde van de rit van de rail gehaald en in een kabelbaan geplaatst, die deze weer naar het beginpunt brengt.

 

Bron en foto’s: Brandauer