Fabrikanten » Bouwer in de kijker: Vekoma

Vekoma (een afkorting voor Veld Koning Machinefabriek), gevestigd in het Limburgse Vlodrop, is een fabrikant van pretparkattracties. De attractiebouwer bouwt onder andere: achtbanen, madhouses, panoramasimulatoren en paratowers.

default_zps340a1611

 

 

Hendrik op het Veld begon in 1926 in Vlodrop een bedrijf voor het produceren van landbouwwerktuigen. In de jaren vijftig ging het bedrijf over op het fabriceren van staalconstructies voor de Limburgse mijnindustrie. In de jaren zestig maakte Vekoma de overstap van steenkool naar petrochemie (aardgas en -olie). Voor de petrochemie waren grote lange buizen nodig. Tenslotte is het bedrijf zich aan het eind van de jaren zeventig meer en meer gaan toeleggen op het vervaardigen van achtbanen en andere zogenaamde thrillrides voor pretparken. In deze branche werd Vekoma uiteindelijk ‘s werelds grootste producent.

In augustus 2001 ging Vekoma, mede door toedoen van onvoldoende nieuwe opdrachten, failliet. Begin 2001 waren al 100 van de 350 werknemers ontslagen. Het bedrijf had veel last van concurrentie en was gedwongen om, tegen hoge kosten, veel nieuwe attracties te ontwikkelen.

In september 2001 kocht Huisman-Itrec de activiteiten, waarna het bedrijf een doorstart kon maken onder de naam Vekoma Rides. 80% van de aandelen waren in handen van Huisman-Itrec. De andere 20% waren gedurende een tijd in het bezit van oud-directeur Roger Houben.

Een aantal ex-personeelsleden heeft de bij Vekoma opgedane expertise voortgezet in het bedrijf Kumbak Coasters (een variant op het Engelse ‘comeback’).

De eerst geopende achtbaan in een park van het bedrijf stond in Walibi Belgium en kreeg de naam Tornado. In datzelfde jaar openden in het Duitse Holiday Park Superwirbel en Super Spirale in het toenmalige Traumlandpark, deze laatste draaide voordat ze naar het park kwam eerst op een Duitse kermis, wat dit mogelijk de oudste Vekoma baan maakt. Traumlandpark werd later Movie Park Germany.

 

 

Enkele types die Vekoma bouwt:

 

Familiale achtbanen:

 

Family coaster: een kleinere achtbaan geschikt voor een ervaring voor kinderen, maar leuk voor iedereen.

 

Family Boomerang Coaster: een kleinere versie van de boomerang achtbaan, zonder inversies, geschikt voor het hele gezin.

 

Family Suspended Coaster: een familiale achtbaan waarbij de treintjes onderaan de track hangen.

 

Motorbike Launch Coaster:  een familiale achtbaan waarbij je op een motor zit en gelanceerd word.

 

Splash Party: een achtbaan waarbij het mogelijk is met waterpistolen op de mensen te schieten. Bij dit type hangen de karretjes onderaan de track.

 

Minetraincoaster: een familiale achtbaan, die getypeerd word door de houten balken in de track.

 

Thrill en megacoasters:

Dueling Coaster: bij dit type combineert men twee achtbanen die tegen elkaar racen, de ene een hangende achtbaan, de andere een zittende achtbaan. 

 

Big Air Coaster: Bij de big Air coaster wordt gebruikt gemaakt van een U-vormige lay out. Je gaat telkens van de ene naar de andere punt, waar de karretjes traag rond draaien. (niet langer in gamma)

 

Boomerang Coaster: een achtbaan die op een kleine plaats veel thrill kan bieden. Allereerst wordt het treintje omhoog getakeld, om vervolgens naar beneden te razen doorheen een zogenaamde cobrarol en een looping, om hierna opnieuw omhoog getakeld te worden en het parcours achterwaarts opnieuw af te leggen.

 

Inverted Boomerang Coaster: een achtbaan van hetzelfde principe als de Boomerang coaster, maar waarbij de treintjes onder de track hangen.

 

Giant Inverted Boomerang: bij deze achtbaan worden de treintjes loodrecht omhoog getakeld, waardoor je een vrije val effect krijgt na het loslaten.

 

Suspended Looping Coaster: bij deze achtbaan hangen de treintjes onderaan de track, en maak je 4 inversies.

 

Flying Dutchmen: een achtbaan waarbij je het gevoel van vliegen kan ervaren, doordat je horizontaal hangt. (niet langer in gamma)

 

Stingray: een vergelijkbare achtbaan met de Flying Dutchmen, maar dan compacter. (niet langer in gamma)

 

LSM Launch Coaster: een achtbaan waarbij je gelanceerd word tegen ongeveer 90 kilometer per uur, en door meerdere inversies gaat.

 

Mega Looping Coaster: Bij deze zittende achtbaan draait alles om de inversies, maar liefst zes!

  • Cork screw
  • heart line roll Looping
  • roll-over
  • Side Winder
  • horse shoe element Spiral

 

 

Wooden Coaster: een type dat voorlopig niet meer gebouwd word door het bedrijf, hiervan zijn er drie exemplaren gebouwd geweest, waaronder Weerwolf in Walibi Belgium.

 

Behalve achtbanen bouwt Vekoma ook enkele attractietypes.

Madhouse: Bij deze attractie treed men binnen in een soort zaal met banken aan beide zijden. Eens de rit begint gaat het huis rond draaien en schommelen de banken heen en weer, waardoor de illusie opgewekt wordt dat je ondersteboven gaat.

 

Sky Shuttle: Een panoramische attracties waarbij een rond draaiend huis omhoog getild wordt tot op een hoogte tot 50 meter.

Vekoma regelt ook de verkoop van Rocky Mountain Construction in Europa.

 

 

Bronnen: Wikipedia, Vekoma, RCDB

Foto’s:  Bob Van Dyck