Bouwer in de kijker: ABC Rides

ABC Rides is een bedrijf dat gevestigd is in Zwitserland. Het bedrijf werd opgericht in 1997 door Willy Walser. ABC Rides bouwt heel wat soorten waterattracties en familiale attracties.

 

Wat bouwt het bedrijf?

 

Waterattracties: Bootritjes

Towboat Ride: Bij dit attractietype worden bootjes door middel van een kabel die onder water loopt voorgetrokken doorheen een parcours.

 

Round Boat Ride: Bij dit attractietype worden bootjes doorheen een parcours gestuwd door waterdruk. Onderweg kan men elkaar natspuiten.

 

Interactive Boat Ride: Deze is vrij vergelijkbaar met de Round Boat Ride, enkel kan men hier uit meerdere types bootjes kiezen. Spritztour  in Tripsdrill is hier een voorbeeld van.

© Bob Van Dyck

 

Raft Race: Bij dit type dienen de inzittenden zelf hun bootje voort te bewegen doorheen het parcours. Men raced met meerdere bootjes naast elkaar. Voortbewegen kan op verschillende manieren, er kan geopteerd worden voor een touw waar men zich aan voort trekt, pedalen of andere.

 

Interactive Water Carrousel: Bij dit type attractie stap je in een carrousel, de bakjes draaien rond. Tijdens de rit kan je op deze manier afwisselend spuiten naar de andere inzittenden of doelen en omstaanders.

 

Waterattracties: Rapids

 

De Rapids worden onderverdeeld in drie categorieën:

Rapids Ride: een klassieke rapid River, je vaart doorheen stroomversnellingen en golfbaden.

© Bob Van Dyck

 

River Splash:  Bij dit type word je omhoog getakeld door een band of lift. Na de optakeling volgt een snelle rit doorheen een bochtig parcours waarna je met een splash in de vaargeul komt.

 

Rapid River Splash: dit is een combinatie van voorgaande type.

© Bob Van Dyck

 

Flumes en Big Splash

 

Flumes: dit type noemen we in de volksmond meestal de boomstammetjes.

Big Splash: Bij dit type neemt men plaats in een grote boot. Na de optakeling komt men via de afdaling met een grote splash in het water terecht. Voorbeeld op de foto’s is Zum Rittersturz in Klotten.

© Bob Van Dyck

 

Baby Flume, Kiddie Flume en Mini Flume: dit zijn boomstamattracties maar dan voor kinderen.

 

Tower Rides:

 

Maypole: Een rustige attractie waarbij je omhoog gehesen wordt en ronddraait, een beetje zoals een zweefmolen maar dan rond een centrale paal.

© Bob Van Dyck

 

Roman Tower: Een vergelijkbare attractie als de Maypole maar met een ander thema.

 

Free Fall Tower en Tilt Tower: een vrije val attractie die zowel indoor als outdoor kan gebouwd worden. Bij de Tilt Tower beweegt de paal heen en weer.

© Bob Van Dyck

 

Track Rides:

 

Dynamice Swing Glider:  Deze attractie werkt een beetje als een powerd coaster, men kan tijdens de rit zelf de snelheid enigszins bepalen met een hendel waardoor de zwaaibewegingen heviger of rustiger worden. Een voorbeeld hiervan vinden we in Potts Park met Turbo-Drachen.

© Bob Van Dyck

 

Tube Coaster: een familiale achtbaan, voor het ganse gezin toegankelijk. Van deze werden er nog maar twee gebouwd waaronder de Familie-achtbaan in Billybird te Nederland.

© Bob Van Dyck

 

Tractor Ride: Een klassieke rondrit met een tractor, aangedreven door een elektrisch spoor.

© Bob Van Dyck

 

Thrillrides

 

Cliff Jumper: Een achtbaantrack in een u-vorm waarbij het karretje gelanceerd wordt op beide uiteinden. Je komt in vrije val weer naar beneden om naar het andere uiteinde gelanceerd te worden.

Tourbillon: Het ritverloop begint als een klassieke top spin, maar al snel draai je in alle richtingen en ervaar je wat astronauten ervaren tijdens hun training.

 

 

Bronnen: ABC Rides, RCDB

Foto’s: ABC Rides, Themeparkfreaks