Bouwer in de kijker: Wiegand

Wiegand is een Duits familiebedrijf dat bekend is vanwege de rodelbanen die men bouwt. In hun catalogus vinden we ook de alpine coasters en andere aanverwanten. Behalve deze rodelbanen bouwt Wiegand ook heel wat glijbanen voor droog of nat gebruik.

 

Geschiedenis

Het bedrijf Wiegand werd in 1963 opgericht door Josef Wiegand, die het motto “ski en rodel met veel plezier” hoog in het vaandel droeg. Hij begon met het bouwen van de eerste skiliften. Dit gebeurde vaak met lokale bouwvakkers, wat niet altijd gemakkelijk was.

De man kende heel wat tegenslagen in de beginjaren, winters zonder sneeuw zorgden voor dramatische dalingen in de verkoop. Maar dat was waar Josef net zijn wijsheid zou tonen, hij kwam met het innovatieve idee om de lift ook in de zomer te gebruiken. Zo werd de rodelbaan geboren.

De eerste rodelbaan werd gebouwd in de Rhön bergen in 1975. Het was een zeer primitieve baan, waarbij bezoekers zelf hun slee naar boven moesten dragen. In 1977 bouwde men voor het eerst een rodelbaan in Zwitserland, waarna de verkoop van zomer rodelbanen echt van start ging.

Door de patentaanvraag voor de zomer rodelbaan, toonde Josef zeer vooruitstrevend te zijn en vormde zo een solide basis voor zijn succes.

Momenteel – in 2017 – zijn er 245 rodelbanen gebouwd over de hele wereld.

Samen met zijn zoon Hendrick leidde Josef Wiegand het bedrijf tot 2014. Hij stierf na een korte ziekte op 80-jarige leeftijd.

 

Attractietypes

Wiegand bouwt meerdere attractietypes. Van rodelbanen, alpine coasters tot glijbanen.

 

Alpine Coaster

De Alpine Coaster maakt gebruik van rails waarop sleetjes gemonteerd zijn. De sleetjes worden omhoog getrokken via een speciale lift, eveneens ontwikkeld door Wiegand. De Alpine Coaster vertrekt altijd op een helling en maakt gebruik van de zwaartekracht om omlaag te gaan. Op de sleetjes zitten in bijna alle gevallen hendels gemonteerd waarmee de passagier zelf kan afremmen.

Een voorbeeld: Trapper Slider in Fort Fun.

 

Rodelbaan of Summer Tobogan

De rodelbaan is een soort van lange glijbaan, waarin sleetjes rijden op wieltjes. De passagier kan zelf de remmen regelen door middel van een hendel. Deze banen worden meestal uit staal vervaardigd. De sleetjes worden omhoog getrokken via een speciale lift, eveneens ontwikkeld door Wiegand.

Een voorbeeld: Bob Slee – Plopsa Coo

 

Wie-Flyer

Bij de Wie-Flyer hangen de gondels onderaan de track. Bij dit type is geen helling nodig, aangezien de gondels elektrisch aangedreven worden. De gondels bieden plaats aan twee passagiers, die zelf de snelheid bepalen, tot maximum 40 km/u. Door de vele bochten in het parcours schommelen de gondels heen en weer.

Er zijn twee types gondels, de vliegtuigjes en de open stoeltjes, die telkens plaats bieden aan twee personen.

Een voorbeeld: Wie Flyer – Inselberg

 

Mystical Hex

Bij de Mystical Hex hangen de gondels onderaan de track. De gondels worden via een lift hill omhoog getrokken en gaan doorheen een bochtig parcours naar beneden, tijdens de rit schommelen de gondels vrij heen en weer. Onderweg zitten elektrische versnellers verwerkt, zodat de gondels weer snelheid maken.

Een voorbeeld: Hexenbesen – Wasserkuppe

 

Wie-Li®

De Wie-Li is een transportsysteem dat personen met ski’s of snowboards naar de piste kan brengen. Dit systeem kan ook gebruikt worden voor andere doeleinden, waarbij persoonsvervoer nodig is.

 

Bobkart

De Bobkart is een aangedreven soort rodelbaan. De karretjes zijn voorzien van een motor die aangedreven wordt door elektriciteit. De passagier kan door behulp van hendels zelf de snelheid bepalen van het karretje, dat maximum 40 km/u haalt.

Een voorbeeld: Bobkarth – Schwaben Park

 

Glijbanen

Behalve de rodelbanen en aanverwanten bouwt Wiegand ook heel wat soorten glijbanen voor waterparken en ook gewone glijbanen. Deze worden gebouwd door het zusterbedrijf Wiegand – Maelzer.  Dit bedrijf wordt geleid door Hendrik Wiegand en Rainer Maelzer.

 

 

Bronnen: Wiegand, Wikipedia

Foto’s:  Themeparkfreaks