Bouwer in de kijker: Gosetto

Gosetto is een Italiaanse bouwer van voornamelijk kermisattracties. Het bedrijf is gelegen in Treviso. Dit bedrijf werd in 1977 opgericht en groeide stelselmatig uit tot een gekende bouwer van onder andere funhouses, familie attracties en zelfs kleine achtbanen.

 

Het bedrijf Gosetto is een familiebedrijf, opgericht door de broers Gosetto. Ondertussen is het bedrijf in handen van de kinderen van de oprichters en wordt het beschouwd als één van de belangrijkste kermisattractiebouwers. Het bedrijf is gelegen ten Noorden van de rivier Piave, in het hartje van de provincie Treviso.

Na 20 jaar gewerkt te hebben als uitbater van attracties zijn de Gosetto broers als bouwers nu bekend omwille van hun botsauto’s, draaimolens, en zoveel meer.

 

De attracties

De attracties die Gosetto bouwt, zijn veelal bedoeld voor de kermis. Dit betekend dat ze gemakkelijk op te stellen zijn en af te breken. Echter bestaan van vele attracties ook een versie voor in een park op een vaste plek te bouwen.

 

Funhouse: Een funhouse is een attractie voor de hele familie. Men moet doorheen de attractie wandelen, die vol hindernissen zit en uitgewerkte scenes die aansluiten bij het thema. Meestal wordt er ook gebruik gemaakt van speciale effecten als geluid, licht en animatronics.

 

Dark Ride: Bij de darkride stap je in een karretje en rijdt je door meerdere scenes. Het thema kan zeer familiaal zijn, maar ook pure horror, wanneer men kiest voor een spookhuis. Gosetto bouwt haar eigen karretjes die je door de attractie rijden, er is een brede keuze, zowel suspended als sit down.

 

 

 

 

Family Rides

Party Dance: Dit is een attractietype ontwikkeld door het bedrijf zelf. Bij de Party Dance neem je plaats op een van de dubbele stoeltjes, bevestigd aan een arm. De basis van de attractie draait rond, maar ook de arm waaraan de stoeltjes bevestigd zijn. Tijdens de rit ga je dus in meerdere richtingen in het rond, maar ook op en neer.

 

 

Super Skate: De Super Skate attractie werd gebaseerd op een wedstrijd acrobatisch skateboarden. De attractie bestaat uit een ovalen track, waarover twee karretjes rijden. Tijdens het rijden, draaien deze karretjes zond.

 

Bumper Car: De Bumper Cars, of botsauto’s zijn niet weg te denken van de kermis. Ook Gosetto bouwt haar eigen versie hiervan. De auto’s zijn er in allerlei vormen, maten en kleuren.

 

Go-Kart Track: Gosetto bouwt ook Go-Kart attracties. Het parcours kan verschillen van een simpele ovalen lay-out tot eentje met een verdieping. De karts zelf kunnen zowel elektrisch als met benzine aangedreven zijn.

 

Musik Express: De Musik Express kennen we allemaal als de snelle rups. De karretjes van deze attractie staan in een cirkel achter elkaar, wanneer de attractie gaat draaien rijden ze op en neer over een helling en gaan steeds sneller. Deze attractie draait zowel voorwaarts als achterwaarts.

 

Rollercoasters

Family Coaster: De Family Coaster is een bescheiden achtbaan van 5.8 meter hoog en een oppervlakte van 21 op 12 meter.

 

 

Spinning Coaster:  De Spinning Coaster werd ontwikkeld om kinderen een eerste achtbaan ervaring te geven. De achtbaan is zeer bescheiden, ze heeft een oppervlakte van 24.7 op 12.70 meter. De achtbaan heeft de vorm van een acht, waarop een treintje met vier bakjes rijdt. Het treintje wordt omhoog gebracht door een bandensysteem. Elk bakje is voorzien van een motor om het te doen draaien.

 

 

Kids Rides

 

De kids rides zijn er voor de kleinsten. De worden onverdeeld in twee categorieën. De eerste zijn de verschillende soorten draaimolens, de tweede zijn de verschillende soorten rondritjes.

 

 

 

Bron en foto’s: Gosetto