Venus GP verhuisd van Space World via Rusutsu Resort naar Himeji Central Park

Er is verrassend nieuws naar buiten gekomen over de looping coaster Venus GP uit het voormalige pretpark Space World. Begin dit jaar werd duidelijk dat deze achtbaan gered werd omdat deze plotseling opdook bij het pretpark Rusutsu Resort, maar nu blijkt de achtbaan daar toch niet te gaan openen. De rollercoaster is immers opgedoken bij Himeji Central Park waar de achtbaan vanaf 2021 opnieuw haar rondjes zal maken.

 

Venus GP is een voormalige rollercoaster uit het in 2017 gesloten Japanse pretpark Space World. De achtbaan werd gebouwd door de Duitse fabrikant Maurer Rides en geopend in 1996. De rollercoaster behaalde een snelheid van 86 km/u en was 40 meter hoog. Het parcours van 1040 meter bevatte een iconische looping die prachtige foto’s opleverde met de Space Shuttle die in het park opgebouwd stond. Tijdens de rit werden er krachten tot maar liefst 5,2 G bereikt.

 

Sluiting van Space World:

In januari van 2017 wordt bekendgemaakt dat Space World op het einde van dat jaar definitief haar deuren sluit na een bestaan van 27 jaar. Het park telt op dat moment 6 rollercoasters waaronder de hyper coaster Titan MAX, de looping coaster Venus GP en de gelanceerde achtbaan Zaturn de belangrijkste zijn.

Op 31 december 2017 is het dan zo ver. Space World sluit definitief de deuren. In het voorjaar van 2018 wordt gestart met de ontmanteling van de verschillende rollercoasters en attracties. Meteen valt op dat dit voorzichtig gebeurd waardoor de fans de hoop krijgen dat de rollercoasters misschien gered zullen worden.

In januari van 2019 wordt de iconische Space Shuttle met de grond gelijk gemaakt. Helaas werd deze dus niet gered. Ondertussen zijn ook al verschillende attracties van het park opgedoken op tweedehandswebsites.

 

Redding van Zaturn:

In februari van 2019 duikt de gelanceerde achtbaan Zaturn op in Nederland. De spectaculaire Intamin rollercoaster is er voor een opknappingswerken bij het bedrijf Most Amusement Rides. De eigenaar van het bedrijf kennen we van Attractiepark Rotterdam, het voormalige Speelstad Oranje en het Duitse Kernie’s Familienpark.

In december van 2019 wordt bekendgemaakt Zaturn een tweede leven krijgt in een gloednieuw Russisch pretpark. Het gaat om Golden City gelegen in het district Venyovsky dat op een dikke twee uur rijden gelegen ligt van de Russische hoofdstad Moskou.

 

Venus GP verhuist naar Rusutsu Resort:

Later dat jaar wordt duidelijk dat ook Venus GP gered wordt van de ondergang. De trackdelen van de rollercoaster werden in 2019 getransporteerd naar het Japanse pretpark Rusutsu Resort dat helemaal aan de andere kant van het land gelegen is, een kleine 2000 kilometer ten noordoosten van Space World.

Daar lagen de trackdelen al meer dan een jaar onaangeroerd. Maar in mei van 2020 komt daar verandering in. Toen was men volop bezig met de trackdelen een nieuwe laag verf te geven. Alles leek er daarom dan ook op dat de achtbaan de maanden er na zou worden opgebouwd in Rusutsu Resort met een voorziene opening voor 2021.

 

Nieuw verhuis naar Himeji Central Park:

Maar dit blijkt nu niet te gaan gebeuren. Daarentegen werd de achtbaan opnieuw naar het westen getransporteerd, bijna de volledige 2000 kilometer terug naar het Japanse pretpark Himeji Central Park. Daar werden de trackdelen van de achtbaan gespot op de parkeerplaats van het park in september van 2020.

Het lijkt er dus op dat de achtbaan daar volgend jaar zal geopend worden. Het zou dan de 6de achtbaan van het park worden. Momenteel is de belangrijkste achtbaan van Himeji Central Park de Inverted Coaster Diavlo die in 1994 gebouwd werd door Bolliger & Mabillard. Ook de looping coaster Hurricane die gebouwd werd door het Japanse bedrijf Togo en Camelback Jetcoaster, een lange familiecoaster gebouwd door Senyo Kogyo, zijn de moeite waard te vermelden.

 

Bron: rcdb