Fabrikanten » Bouwer in de kijker: Bolliger & Mabillard

Bolliger & Mabillard, ook bekend als B&M, is een van de meest toonaangevende bouwers in de achtbaanindustrie.

 

Walter Bolliger en Claude Mabillard begonnen hun carrière bij Giovanola, een bedrijf dat hielp bij de bouw van Intamin attracties. In 1987 kwamen er nieuwe mensen in het management en besloten Bolliger en Mallibard te vertrekken en hun eigen bedrijf op te starten.

Ook al hadden ze gezegd nooit nog attracties te bouwen, gingen ze toch in op de vraag van Six Flags om een nieuwe achtbaan te bouwen. Waardoor Iron Wolf in Six Flags Great America hun eerste creatie werd.

 

 

B&M bouwt momenteel acht types achtbanen:

De Wing Coaster: Dit is het nieuwste type waarvan de eerste achtbaan geïnstalleerd werd in 2011 in Gardaland, Italië. Hierbij neemt men langs elke kant van de baan per twee plaats en hangen de benen los. Als passagier bevindt men zich dus naast de baan en niet erop.

 

Hyper Coaster: Achtbanen met een hoogte van minimaal 60 en maximaal 91 meter, zonder inversies. Hoofddoel is veel airtime en snelheid ontwikkelen.

 

Dive Coaster: een achtbaan met een verticale First drop.

 

Flying Coaster: Achtbaan waarbij de passagiers in liggen en kunnen zweven doordat de trein zowel boven als onderaan de track kan rijden.

 

Floorless Coaster: Achtbaan met bodemloze treinen, waardoor je benen los zijn van de vloer, de rails bevinden zich onder de trein

 

Inverted Coaster: Achtbaan met trein onderaan de rails zonder vloer, dus met loshangende benen

 

Sitting Coaster: Klassieke achtbaan met inversies

 

Stand-Up Coaster: Een achtbaan waarin de passagiers recht staan.

 

Family Inverted Coaster : Een hangende achtbaan met familiaal karakter

 

 

Foto:  Bob Van Dyck

Bronnen: Wikipedia, B&M, RCDB.