Bouwer in de kijker: Senyo Kogyo Co

 

Senyo Kogyo Co is een Japans bedrijf dat opgericht werd in 1958 en gelokaliseerd is in Osaka. Het bedrijf bouwt meerdere types attracties waaronder reuzenraden die ooit tot de hoogste ter wereld behoorden. Verder is deze bouwer bekend voor heel wat achtbanen die men bouwde in Japan.

 

Senyo Kogyo Co ontstond in 1958 en ging zich specialiseren in het bouwen van pretparkattracties. Het bedrijf bouwt zowel kinderattracties, als ook thrillrides en achtbanen. Voor deze achtbanen wordt een tracktype gebruikt dat zeer sterk lijkt op dat van het voormalige bedrijf Arrow Dynamics en het oude type track van het Nederlandse bedrijf Vekoma. Momenteel zijn er meer dan vijftig achtbanen gebouwd door het bedrijf, die we voornamelijk terugvinden in Japan en andere Aziatische landen.

Een van de bekendste achtbanen van Senyo Kogyo Co is de roze achtbaan Diving Coaster: Vanish. Deze achtbaan vinden we terug in Yokohama Cosmoworld en is een icoon geworden onder de pretparkfans doordat ze onder het water duikt.

 

 

Attracties

 

Achtbanen:

De achtbanen van deze bouwer hebben telkens op gebied van track veel kenmerken met die van Arrow en Vekoma, maar hebben vaak wel een originele lay-out. De types achtbanen van deze bouwer zijn moeilijk onder te brengen in categorieën, omdat ze zo divers zijn. Maar we geven enkele voorbeelden van al gebouwde exemplaren.

 

Atomic Coaster – Beijing Shijingshan Amusement Park

Deze achtbaan lijkt een beetje op een model van Arrow. De achtbaan bevat drie inversies, waaronder een looping en een dubbele kurkentrekker.

 

 

Cosmic Express – Kezouji Park Japan

Cosmic Express is een achtbaan van 880 meter lang die voornamelijk bestaat uit grote helices.

 

 

Monkey Coaster – Japan Monkey Park

Monkey Coaster vinden we terug in het Japanse Monkey Park, het is een kinderachtbaan van 400 meter lang.

 

 

Rocky Coaster –  Suzuka Circuit Japan

Deze Rocky Coaster is een zogenaamde Jet Coaster. Het speciale aan deze baan is dat de helft van de trein voorwaarts gericht is en de andere helft achterwaarts.

 

 

Reuzenraden:

De Reuzenraden van deze fabrikant kan je vaak terugvinden als aparte attracties en zijn vaak erg hoog. Voorlopig is het hoogste exemplaar 117 meter. Hieronder enkele voorbeelden van opvallende exemplaren.

 

Cosmo Clock 21 – Yokohama Cosmo World

Het Cosmo Clock 21 reuzenrad is terug te vinden bij Yokohama Cosmo World. Dit reuzenrad heeft een hoogte van 112,5 meter en heeft een speciale lichtshow en uurwerk als extra.

 

 

Tokyo Metropolitan – Kasai Rinkai Park

Het Tokyo Metropolitan reuzenrad heeft een hoogte van 117 meter, daarmee de hoogste van alle exemplaren, en ook dit rad is gekend om de lichtshow.

 

 

Tenpozan Giant Ferris Wheel – Osaka

Het Tenpozan reuzenrad te Osaka is eveneens een toeristische trekpleister, dankzij de speciale lichtshow. Het heeft een hoogte van 112,5 meter.

 

 

 

Thrillrides:

Para Trooper: De Para Trooper is een draaimolen, met gondels die op en neer en in het rond bewegen.

Enterprise: De Enterprise is een alom gekende thrillride, oorspronkelijk gebouwd door Schwarzkopf en later Huss. Deze Japanse bouwer heeft heer eigen versie van deze stevige thrillride.

 

Wild Storm: De Wild Storm is een variant op de Enterprise. Bij deze versie zijn er open stoeltjes, waarbij je benen los hangen.

 

Regatta: De Regatta is een snelle molen, die we ook wel een koggemolen noemen.

 

Super swing: Bij de Super Swing draait de attractie rond en vliegen de bakjes zijwaarts omhoog.

 

Boat: de Boat attractie is een klassieke schommelboot.

 

Waterattracties:

Onder de waterattracties bevindt zich de Log Flume, waarbij je in een bootje vaart en je via een snelle afdaling eindigt met een splash.

 

Monorails:

Cycle monorail: Bij de Cycle Monorail leg je een parcours af over een rail, om het bakjes voor te bewegen moet je zelf trappen.

 

Cyclus monorail: Dit is in principe hetzelfde type attractie als de Cycle Monorail, maar met dat verschil dat een motortje de trapbeweging versterkt, waardoor het minder arbeidsintensief is.

 

Monorail: De gewone monorail beweegt zich verder doormiddel van een motor.

 

Familie attracties:

Rondritjes: De rondritjes bewegen zich voort op een track, waarin een geleiding zit voor de motor.

 

Toren attracties: De torenattracties bestaan uit een centrale mast waaromheen een schijf met bakjes zich omhoog beweegt.

 

Theekopjes: Deze attractie is alom gekend en een echte klassieker. De kopjes staan op draaiplateaus, die op hun buurt op een grote schijf staan. De schijven gaan aan het draaien en ook de kopjes kunnen zeer snel ronddraaien, wanneer de inzittenden deze aan het bewegen brengen door een draaischijf in het midden van het bakje.

 

Carrousels: Bij de Carrousel neem je plaats op een stoetje in de vorm van een paard of ander diertje en maak je rondjes.

 

Dolphin Parade: De Dolphin Parade, of Mermin Parade is een bootritje voor de allerkleinsten.

 

Parktrein: Ook de typische parktrein wordt door deze bouwer aangeboden.

 

Zweefmolen: De Zweefmolen is opnieuw een klassieker waarbij je in een stoeltje zit, dat aan kettingen hangt. Wanneer de molen gaat draaien, zweven de stoeltjes door de lucht.

 

Bron en foto’s: Senyo Kogyo Co, RCDB