Bouwer in de kijker: TOGO

In dit artikel zetten we de Japanse bouwer TOGO in de kijker. Dit bedrijf werd opgericht in 1935 maar ging in 2001 failliet. Het bedrijf is onder de achtbaanfans bekend als een bouwer die niet zo’n soepele achtbanen bouwde, maar toch kwamen ze enkele malen met modellen op de proppen die nog geen enkele andere bouwer bouwde. Momenteel zijn er 61 achtbanen bekend van deze bouwer al zou die lijst nog niet compleet zijn.

 

Togo werd opgericht in 1935 door Mr. Teiichi Yamada, toen nog onder de naam Toyo Gorakuki Company. De eerste attractie die man bouwde was een anderhalve meter hoge mechanische olifant. Een zeer populaire attractie in de parken van Tokio. In 1949 werd het bedrijf gereorganiseerd en kreeg het de naam TOGO. De eerste achtbaan die TOGO bouwde kwam er in 1953. Deze achtbaan werd geopend in Hanayashiki Park in Tokio. Dit park werd uitgebaat door TOGO zelf en heeft met Roller Coaster de oudste achtbaan van Japan in huis.

 

TOGO bouwde voor het eerst een record brekende achtbaan in 1965 met Cyclone in Toshimaen Park. Dit werd de grootste achtbaan van Japan in die tijd. Deze achtbaan is vandaag nog steeds geopend in het park. Cyclone is 18 meter hoog en 822 meter lang, de achtbaan behaald een snelheid van 65.5 km/u.

 

In 1982 ontwikkelde het bedrijf de allereerste stand up treintjes, wat meteen een primeur was. Ze werden geïnstalleerd op twee bestaande Japanse achtbanen. Dangai in Thrill Valley en Momonga Standing and Loop Coaster in Yomiuriland.

 

De Stand Up coasters trokken de aandacht van Kings Island in Amerika, dit park opende in 1984 haar eigen exemplaar met King Cobra. King Cobra had een hoogte van 29 meter en een lengte van 676 meter, ze behaalde een snelheid van 80.5 km/u. King Cobra was in werking van 1984 tot 2002. Daarna werd de achtbaan nog enkele jaren opgeslagen, vooraleer ze uit het park verdween.

 

In 1984 ontwikkelde het bedrijf opnieuw een primeur, met de Pipeline coaster. Het eerste exemplaar hiervan werd gebouwd in Nagashima Spaland en kreeg de naam Ultra Twister.Bij deze achtbaan staand de treintjes niet bovenop de rails, of hangen ze er niet onder,. Bij dit type hangen de treintjes tussen de rails. Het is ook op dit type achtbaan dat voor het eerst een Heartline Roll inversie geïntroduceerd werd.

Nog speciaal aan deze achtbaan is de verticale lift en de verticale first drop.

 

Er werden van dit type in totaal zeven exemplaren gebouwd. Dit model kon geen bochten maken, door het ontwerp waardoor het shuttle coasters zijn.  Er zou een concept geweest zijn dat voorgesteld werd op een IAAPA-beurs dat wel een volledig circuit had, maar dit werd nooit gebouwd.

Nog een opvallend ontwerp van TOGO was de Looping Mouse, een Wilde Muis achtbaan, maar met een looping er in verwerkt. Bij dit type vertrekt men via een lifthill, maakt een scherpe draai en na een first drop gaat men door een looping. Na de looping komen dan de typische haarspeldbochten die typerend zijn voor een Wilde Muis achtbaan.

 

Een ander, eerder grappig model is de Cycle Coaster, bij deze achtbaan is het de bedoeling dat je na een lifthill het parcours al fietsend aflegt. Van dit type werd maar een exemplaar gebouwd in Enakyo Wonderland.

 

TOGO ging failliet in 2001. Dit gebeurde na een rechtszaak met Knott’s Berry Farm.  Dit park liet door TOGO de achtbaan Windjammer Surf Racers bouwen, een achtbaan die continu mechanische problemen had.

 

Windjammer Surf Racers was een unieke achtbaan met een soort Wilde muis karretjes die tegen elkaar raceten op twee parallel lopende tracks. De achtbaan is drie jaar operationeel geweest, maar was meer stuk dan dat ze kon gebruikt worden. Hierdoor besloot Knott’s Berry Farm TOGO voor de rechter te slepen. Het park zou meer dan twee miljoen dollar gestopt hebben in de herstellingen en inspecties van de achtbaan, de rechter oordeelde dan ook dat TOGO 17 miljoen dollar aan schadevergoeding moest ophoesten.

De laatste achtbaan die TOGO bouwde was Flounder’s Flying Fish Coaster in Tokyo DisneySea. Een achtbaan in het thema van De Kleine Zeemeermin. Het treintje kreeg als thema het beste vriendje en grappige visje Flounder .

 

In Europa zijn er momenteel twee achtbanen van deze bouwer terug te vinden. Eentje hiervan is een kleine shuttle coaster terug te vinden in het Franse park Parc de la Vallée met Grand Canyon, die sinds 2014 in het park te vinden is. Deze achtbaan werd al gebouwd in 1989 en stond tot 2002 in het Japanse park Odakyu Mukogaoka Yuen. Nadien verhuisde ze naar het Franse park Lunapark Fréjus, waar ze van 2004 tot 2006 en van 2008 tot 2011 in werking was. Uiteindelijke kwam de achtbaan dan terecht in Parc de la Vallée.

Een tweede TOGO achtbaan vinden we terug in Italië. Cavallino Matt opende in 2015 de Stand Up Coaster Freestyle. Deze achtbaan ging in 1985 open onder de naam Skyrider in het Canadese Canada’s Wonderland. De achtbaan bevat een looping en is 26m hoog en 673m lang. De snelheid bedraagt 82km/h.

 

Bronnen: Wikipedia, RCDB, Coasterforce

Foto: Coasterforce