Attractiepark Rotterdam

Attractiepark Rotterdam is een nieuw project van de Nederlandse ondernemer Hennie Van Der Most. Het nieuwe pretpark moest in 2017 openen in Rotterdam Zuid, waar vroeger een fabriek gelegen was. De opening werd echter meerdere malen uitgesteld. Een nieuwe openingsdatum is momenteel niet bekendgemaakt, maar de werken zijn wel volop aan de gang. Verschillende gebouwen en torens zullen in het pretpark een nieuw leven krijgen.

 

Attracties:

Pumpkin Towers:

Hennie Van Der Most heeft nu een nieuwe attractie voorgesteld die zal openen in het park. Bij twee torens van de oude AVR-centrale komen zogenaamde “glazen pompoenen”, hierin zullen gasten van het toekomstig pretpark kunnen dineren op 90 meter hoogte. Aan elke toren zullen 4 bakjes komen te hangen waar telkens 8 bezoekers tegelijk aan tafel kunnen zitten, zo zullen 64 mensen per uur kunnen eten in het restaurant. De pompoentorens zullen zowel toegankelijk worden voor de pretparkbezoekers als voor toeristen die enkel in het restaurant willen eten. De avonturiers zullen 60 minuten lang van het uitzicht over Rotterdam kunnen genieten, het restaurant zal 360 graden kunnen draaien zodat de bezoekers een uitzicht krijgen over de gehele stad.

 

Gelanceerde achtbaan: ATTRACTIE GEANNULEERD

In het pretpark komt een spectaculaire gelanceerde achtbaan die zowel voorwaarts als achterwaarts zal gaan. De achtbaan is een Shuttle Loop uit het Japanse pretpark Toshimaen die oorspronkelijk opende in 1980 en in 2008 verwijderd werd uit het park. Deze achtbaan wordt door een vliegwiellancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht. Na de lancering komt de achtbaantrein in een 25 meter hoge looping terecht, hierna komt die tot stilstand op een 42 meter hoge spike. De trein gaat dan weer achterwaarts terug door de looping en komt 263 meter later op een ander spike terecht, vergelijkbaar met Psyké Underground in Walibi België. De korte maar intense achtbaan werd ontwikkeld door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf. In bovenstaande filmpje wordt er nog twijfelachtig gedaan over de effectieve komst van deze achtbaan naar Attractiepark Rotterdam, maar het toekomstige Nederlandse pretpark kon aan onze redactie de komst van de attractie bevestigen. Van Der Most zal zelf de revisie doen en dit zal niet gebeuren door Gerstlauer die de revisie van Psyké Underground voor hun rekening namen. Het is momenteel enkel afwachten of ze de oude lancering kunnen hergebruiken, of dat er een magnetische lancering wordt geïnstalleerd.

 

Langste glijbaan:

Attractiepark Rotterdam wordt ook de thuishaven van de langste rollerbaan ter wereld. De slide zal gemaakt worden door Special Products, een bedrijf van Hennie Van Der Most zelf. “Het zijn allemaal rolletjes naast elkaar en daar komt een soort autootje op. Dan ga je met een lift naar boven en wordt je uit de lift geduwd. Vervolgens ga je op de rollerbaan door de kathedraal en kom je uiteindelijk beneden”, vertelde Van Der Most. De rollerbaan zal maar liefst 850 meter lang worden en 40 meter hoog.

 

Thrillride Evolution: ATTRACTIE GEANNULEERD

De Evolution is een 36 meter hoge attractie die komt van het gesloten Japans pretpark Kure Portopialand. Er hangen verschillende gondels aan een grote schijf die draait. De schijf hangt op zijn beurt dan weer aan een grote arm die verschillende malen overkop gaat. Van dit type attractie zijn er maar enkele gemaakt over de hele wereld en dit wordt dan natuurlijk ook een van de blikvangers van het park.

De rit start met het ronddraaien van de grote schijf waaraan de gondels hangen. Wanneer deze op volle toeren draait, gaat de gigantische arm heen en weer zwieren tot deze verschillende keren overkop gaat. Na een tijdje blijft de arm onderstboven hangen en worden de bakjes waarin de bezoekers zitten een aantal keren heen en weer geschud. Vervolgens gaat de schijf waarin de bakjes hangen terug opnieuw draaien, terwijl de bezoekers nog steeds ondersteboven hangen. Na een aantal omwentelingen ondersteboven, gaat de arm weer heen en weer zwieren en wordt de finale van de rit ingezet. Op onderstaande video kan je de rit bekijken vanaf 1 minuut en 45 seconden.

Meer informatie over de attractie vind je hier. Hieronder een video van een gelijkaardig attractie maar in een ander pretpark.

 

Poppenshow: 

Momenteel wordt er ook druk gewerkt aan een 17 minuten durende poppenshow. Hiervoor zijn 12 toestellen aangekocht die elks 160 verschillende signalen kunnen verwerken. Elk signaal kan een onderdeel van de poppenshow doen laten bewegen.

 

Spookhuis:

Attractiepark Rotterdam krijgt een griezelige attractie voor jong en oud. In Eefde wordt er druk gewerkt aan diverse scenes voor een spookhuis. Er wordt vaak oud materiaal gebruikt als basis om mee te starten. Een aantal van deze onderdelen komt uit Dubai. Deze worden uit elkaar gehaald, schoongemaakt en vervolgens gereviseerd zodat het mechanisch weer in orde wordt gemaakt. Daarna volgt de opbouw zodat er een invulling gemaakt kan worden voor zowel de poppen als de materialen. Er zullen verschillende scenes komen waaronder een laboratorium en een kerker.

 

Unieke restauranttoren:

Op 1 maart 2018 opende een draaiende restaurant toren van 43 meter hoog. In het restaurant kunnen een kleine 200 gasten eten. Alle informatie over het restaurant kan je hier terugvinden. 

 

Waterproof:

In deze attractie zullen bezoekers in een reddingsboot plaatsnemen. Hierna zullen ze vanop 8 meter hoogte in het water duiken.

 

Reuzenrad:

Het voormalige reuzenrad van Walibi Belgium verhuist naar Attractiepark Rotterdam. Het reuzenrad werd in 1979 gebouwd door de Nederlandse attractiebouwer Vekoma, heeft een wieldiameter van 42,5 meter en is 45 meter hoog. Aan het grote wiel hangen 40 gondels waar telkens 6 mensen kunnen plaatsnemen. Zo kunnen er in totaal 240 mensen tegelijk in de attractie. In Attractiepark Rotterdam zal het reuzenrad op het speeldek geplaatst worden, dit dek ligt al 15 meter boven de grond waardoor het hoogste punt van de attractie 60 meter boven de Maashaven zal uitsteken. Hiermee wordt het reuzenrad een pak hoger dan wat we op de eerste concept arts konden zien.

 

Schommelschip:

Het voormalige schommelschip Hudson Bay van Walibi Holland verhuist naar Attractiepark Rotterdam.

 

Achtbaan:

Er komt een achtbaan naar het park van het model Wildcat. Dit is een familiecoaster gebouwd door de Duitse fabrikant Schwarzkopf.

Lasergame:

Er komt een lasergame met de naam Black Eagle.

Simulatoren:

De simulatoren uit Space Center Bremen

 

Over Hennie Van Der Most:

Toen Hennie van der Most het voormalig terrein van de AVR zag, wist hij het direct. “Hier kan ik een pretpark van maken”, dacht hij.
Een ideale ligging midden in Rotterdam. Goed bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer en per boot. Door de grote en kleine attracties wordt het een pretpark voor het hele gezin waar iedereen plezier kan beleven. Van Der Most is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder deed hij al ervaring op met onder andere De Bonte Wever, Preston Palace en De Koperen Hoogte. Ook pretpark Wunderland Kalkar (Duitsland) en Speelstad Oranje (Nederland) zijn gebouwd door Hennie Van Der Most. Het ombouwen van een oud terrein naar een attractiepark is ondertussen een hobby van de ondernemer geworden.

 

 

Openingsdata attracties:

 • Restauranttoren (43 meter hoog): 
  • Start opbouw: September 2017
  • Proef draaien: Vanaf 24 februari 2018
  • Officiële opening: 1 maart 2018
 • Reuzenrad (45 meter hoog):
  • Start opbouw: November 2019
  • Werken gaan de hoogte in: Start februari 2020
 • Schommelschip: 
  • Start opbouw: November 2020

 

 

Concept-arts:

 

 

Bouwupdates:

30 november 2022: Na hele lange tijd nog eens een update

 

10 november 2021: Stand van zaken bij Attractiepark Rotterdam

 

28 september 2021: De botsauto’s komen toe in het park

 

7 juli 2021: De simulatoren uit Space Center Bremen komen aan

7 mei 2021: Zo wordt het reuzenrad opgebouwd

 

 

4 mei 2021: Revisie van der Most deelt bouwfoto’s van het reuzenrad

30 april 2021: Het gaat vlot verder nu

 

 

26 april 2021: De werken aan het reuzenrad zijn nu effectief hervat

 

15 april 2021: Het reuzenrad zal verder opgebouwd worden

Het voormalige reuzenrad van Walibi Belgium dat vorig jaar al deels werd opgebouwd, is nu verder volledig gerenoveerd en zal spoedig verder worden opgebouwd.

 

 

2 april 2021: Kleine teaser van het spookhuis

 

23 maart 2021: De ingang van het spookhuis krijgt vorm

 

3 maart 2021: Eerste trackdelen van de achtbaan ter plaatsen!

26 februari 2021: Theater in aanbouw

4 februari 2021: Bezig met aankleding van het entertainment centrum in een maritiem thema

22 januari 2021: Black Eagle is de naam van de lasergame

5 januari 2021: Attractiepark Rotterdam krijgt een Schwarzkopf rollercoaster!

 

9 december 2020: Poppen worden aangesloten in de lasergame hal

 

 

2 december 2020: De golfbanen zijn opnieuw geschilderd voor een speciaal effect

 

9 november 2020: Zo werd het schommelschip geplaatst

 

 

7 november 2020: Het schommelschip is geplaatst

 

3 november 2020: Het schommelschip wordt geleverd

Het voormalige schommelschip Hudson Bay van Walibi Holland verhuist naar Attractiepark Rotterdam.

 

27 oktober 2020: De werken gaan gestaag vooruit

 

1 oktober 2020: Er wordt gewerkt aan het spookhuis 

 

28 september 2020: Binnenkort terug meer updates

De afgelopen maanden is Attractiepark Rotterdam flink bezig geweest achter de schermen met een aantal veranderingen. De komende weken zullen een aantal onthullingen bekend worden gemaakt. 

 

12 september 2020: Werken aan het reuzenrad zijn stilgevallen

Foto: Jos Boudestein

 

 

26 mei 2020: Er wordt gewerkt aan een schommelschip!

Momenteel staat deze piraten boot in de werkplaats van Staalbouw- en Constructiebedrijf Van Der Most voor revisie. Dat betekent dat de attractie wordt gecontroleerd en eventueel wordt hersteld.

 

 

24 april 2020: Vandaag worden de laatste kolommen gestort van het speeldek

 

 

7 april 2020: Ook tijdens tijden van corona wordt verder gewerkt

 

21 maart 2020: Stand van zaken aan het reuzenrad

 

10 maart 2020: Na oponthoud door het weer gaan de werken verder

 

 

25 februari 2020: De werken aan het reuzenrad gaan de hoogte in!

 

20 februari 2020: De as van het reuzenrad is gearriveerd op het terrein

 

 

19 december 2019: Vloer voor de botsauto’s wordt gebouwd

 

28 november 2019: De eerste werken voor het reuzenrad zijn van start gegaan

 

 

18 oktober 2019: Naambord van het attractiepark geplaatst

 

 

17 oktober 2019: Naambord van het attractiepark aangekomen in het park

 

 

 

2 oktober 2019: Supports voor het reuzenrad zijn aangekomen

Voor het eerst in een jaar tijd zijn er noemenswaardige werken aan de gang voor Attractiepark Rotterdam. Het toekomstig pretpark kampt met financiële problemen omdat de bouw duurder uitvalt dan gedacht.

 

 

22 november 2018: 107 kolommen zullen geplaatst worden tegen het einde van het jaar

 

 

2 oktober 2018: De voorbereidende werken van het speeldek gaan gestaag verder

 

 

30 juli 2018: De uitbreiding van het speeldek is een stap dichterbij

 

7 juli 2018: Shuttle Loop Coaster en thrill ride Evolution geannuleerd

Zeer slecht nieuws uit Attractiepark Rotterdam. Van Der Most krijgt de vergunningen voor de twee top attracties, de Shuttle Loop en de Evolution, niet in orde. Beide attracties zijn dan ook van de planning gehaald. Waarschijnlijk zal Van Der Most de attracties nu verkopen.

 

5 juni 2018: Pompoenen in de maak voor de attractie Pumpkin towers

 

30 mei 2018: Spookhuis nog steeds in aanbouw

 

 

14 mei 2018: Luchtbeelden

 

 

27 maart 2018: Er wordt gewerkt aan de ingangspoort

 

 

13 maart 2018: De werken in de 32 meter hoge kathedraal

 

 

6 maart 2018: De parkeerplaats werd versierd

 

 

1 maart 2018: Het UfO Restaurant is officieel geopend!

Vandaag werd het UfO Restaurant officieel geopend.

 

 

24 februari 2018: De eerste gasten worden ontvangen!

Vandaag zijn de eerste gasten ontvangen. Zij kregen een gratis koffie, thee en gebak arrangement in het UfO Restaurant.

Pretpark fan Simon trok er vandaag op uit om het restaurant te testen. Zijn eerste reactie: “Prachtig uitzicht en erg gastvrij!”.

 

18 februari 2018: Vergunningen voor UfO Restaurant zijn binnen!

De laatste obstakels in verband met de opening van het UfO Restaurant zijn van de baan! Alle vergunning zijn goedgekeurd en het restaurant mag geopend worden. Eind februari wordt er proef gedraaid en op 1 maart gaat het restaurant dan eindelijk open!

 

15 februari 2018: De renovatie van het reuzenrad is bijna klaar

Het 45 meter hoge reuzenrad is bijna klaar met de grote renovatie. Deze attractie straalt door een nieuw likje verf en behoud daarmee ook zijn oorspronkelijke kleur. Deze attractie zal dit jaar opgebouwd worden op het speeldek.

 

5 februari 2018: Eerste proef openingen voor restauranttoren deze maand nog

De eerste pre-openingen voor de restauranttoren, zullen deze maand nog plaatsvinden. Vanaf 1 maart moet de attractie op volle toeren draaien.

 

28 januari 2018: Start bouwwerkzaamheden Evolution starten in maart

De Evolution komt van een Japans pretpark en is de afgelopen maanden volledig gereviseerd en technisch op punt gesteld. Om het gevaarte in het pretpark te krijgen zullen er 3 grote kranen nodig zijn die 800 ton kunnen tillen. Deze bouwwerken zullen in maart van dit jaar van start gaan. Hiermee wordt een belangrijk punt in het bouwproces bereikt.

De bouw van de Evolution is cruciaal omdat de attractie eerst geplaatst moet worden vooraleer er andere attracties gebouwd kunnen worden. Anders zou het niet meer mogelijk zijn om het gevaarte op zijn plaats te krijgen. Wanneer de Evolution klaar is, kan er gestart worden met de uitbreiding van het ‘speeldek’. Dit is dan weer nodig om onder andere de Shuttle Loop rollercoaster van Schwarzkopf te kunnen bouwen.

 

 

11 januari 2018: Na een winterpauze van 3 weken is het jaar goed gestart

 

23 november 2017: Er wordt gewerkt aan het ‘speeldek’

Er wordt op verschillende plaatsen gewerkt aan het speeldek. Na het ijzervlechten zal het beton worden gestort waardoor we het speeldek weer kunnen uitbreiden. Hierop komen de botsauto’s met een prachtig uitzicht over de skyline van Rotterdam!

 

 

13 november 2017: De draai schijf staat helemaal vanboven aan de toren

 
 

7 november 2017: Waarom Attractiepark Rotterdam? 

 
 

6 november 2017: Van Der Most geeft meer uitleg over de restauranttoren

 

27 oktober 2017: Opening UfO restaurant uitgesteld naar 2018

Attractiepark Rotterdam liet aan onze redactie weten dat de opening waarschijnlijk pas in januari 2018 zal doorgaan. “We willen onze gasten natuurlijk ontvangen in een restaurant waar alles perfect geregeld is. We hebben extra tijd nodig om de spreekwoordelijke puntjes op de i te zetten”, aldus Vincent Bouritius, social media & content-medewerker bij Attractiepark Rotterdam. “We zetten alles op alles om misschien al in de gezellige decembermaand open te gaan, maar die garantie kunnen we nu nog niet geven”, vervolgt Bouritius. De grote opening zal alvast doorgaan in een typische Rotterdamse stijl.
 

 

21 oktober 2017: Het terras

 

19 oktober 2017: Open dag bij de UfO restaurant

Op 18 oktober werd er een open dag georganiseerd om de buurtbewoners een kijkje te laten nemen in een gedeelte van ons park. Het UfO restaurant werd goed bezocht door jong en oud met enthousiaste reacties. Na de rondleiding konden de bewoners genieten van gratis snacks en drankjes. 

 

16 oktober 2017: De motor van het reuzenrad is volledig in orde gebracht

 
 

14 oktober 2017: Zo werd de UfO toren opgebouwd

 

 

10 oktober 2017: Opening UfO restaurant uitgesteld naar november

De opening van het UfO restaurant is uitgesteld naar november van dit jaar. 
 

 

4 oktober 2017: Opening UfO Restaurant uitgesteld met een paar dagen

De werken aan het UfO Restaurant nemen iets meer tijd in beslag dan voorzien was. Voorlopig is het restaurant nog niet open, maar het zal niet lang meer duren. Ondertussen is de parking ook volledig klaar.

 

28 september 2017: De parkeerplaats wordt geasfalteerd

 
 
25 september 2017: Een mobiel eetcafé is aangekomen 

 

22 september 2017: De eerste testrit wordt gemaakt

 

19 september 2017: Bomen worden gepland op de parkeerplaats


 

 

18 september 2017: Binnenkant van de toren

Beelden van de wachtruimtes van het mobiele restaurant in aanbouw.

 
 
14 september 2017: De top is bereikt!

 

13 september: De toren is nog een stukje hoger geworden

 
 
12 september 2017: Het gaat nu hard vooruit!

 

11 september 2017: De bouwwerken aan de restauranttoren gaat nu de hoogte in!
 

 

22  augustus 2017: Beton wordt gestort van mobiele restauranttoren 

 
 

16 augustus 2017: De werkzaamheden aan de restauranttoren gaan verder

 

 

7 augustus 2017: Update begin augustus 

 

 

25 juni 2017: Stand van zaken

 

15 juli 2017: Opbouw van restaurant toren

 

 
4 juli 2017: Er wordt verder gewerkt aan de Shuttle-Loop achtbaan

Bij elke foto verschijnt er uitleg wanneer je er op klikt.

 
16 juni 2017: Foto’s van de bouwwerkzaamheden

Bij elke foto verschijnt er uitleg indien je er op klikt.

 

15 juni 2017: Het buffetrestaurant

 
 

1 juni 2017: Video: Bouwupdate #2

 

24 april 2017: Video: Bouwupdate #1

 

28 maart 2017: Het Spookhuis

18 maart 2017: EXCLUSIEF WERFBEZOEK

Het volledige verslag van het werfbezoek kan je hier lezen.

 
 

1 maart 2017: De langste glijbaan ter wereld

 

15 februari 2017: De eerste attractie

 

 

2 februari 2017: Bouwwerkzaamheden

 

13 januari 2017: Metselwerken in de “Kathedraal”

 

 

11 janurari 2017: Videovlog: Bouwfases

 

 

30 december 2016: Er zijn al heel wat werkzaamheden gebeurd de afgelopen maanden

 
 

21 december 2016: Videovlog: Opslag

In een videovlog die het toekomstige Nederlandse pretpark op haar YouTube kanaal plaatste, neemt het haar bezoekers mee naar de opslagplaatsen van Hennie Van der Most. In de hallen liggen verschillende interessante attracties opgeslagen zoals de Evolution, Reuzenrad, Top Spin, Troika, Shuttle Loop achtbaan en de achtbaan die afkomstig is uit de Amsterdam Dungeon. 

 
 
 
 
 
 

Bronnen: Attractiepark Rotterdam, Hennie Van Der Most, Rijnmond, BN DeStem, ad.nl

Foto’s: Attractiepark Rotterdam, Themeparkfreaks, Most Amusement Rides, UfO Restaurant