Het Japanse park Space World sluit definitief de deuren

Space World is een Japans pretpark dat onlangs nog in opspraak kwam door een ijsbaan waarin vijfduizend bevroren vissen verwerkt waren. Het sluit eind 2017 definitief de deuren. Het park was de thuishaven van enkele opmerkelijke achtbanen.

 

Het Japanse pretpark Space World zal niet meer heropenen. Het park opende in 1990 en was eigendom van een groot staalbedrijf, Nippon Steel, dat haar werkzaamheden in de industrie verkleinde en een andere uitdaging aanging.

Het park was de thuishaven van enkele eyecatchers zoals een honderd meter hoog reuzenrad. Het 240.000 vierkante meter grote park bezit ook zes achtbanen. Enkele uitschieters hieronder zijn Venus GP, Titan MAX en Zaturn.

 

Venus GP

Venus GP is een achtbaan gebouwd door Maurer Rides. Het was voor dit Duitse bedrijf de allereerste achtbaan dat het opende, dat geen standaard wilde muis was. Venus GP heeft een hoogte van 40 meter en een lengte van 1040 meter, goed voor een snelheid van 86 km/u. Deze achtbaan opende in 1996.

 

Titan MAX

Titan MAX werd gebouwd door Arrow Dynamics en opende in 1994. Het is een zogenaamde hypercoaster van 50,6 meter hoog en 1530 meter lang. De treintjes behalen een snelheid van 115 km/u.

 

Zaturn

Zaturn is een gelanceerde achtbaan, gebouwd door Intamin Amusement Rides. Deze achtbaan opende in 2006 en was de laatste achtbaan die het park geopend heeft. Zaturn heeft een hoogte van 62 meter en een lengte van 400 meter, de lancering brengt je van 0 naar 129,2 km/u. in 2,3 seconden.

 

De precieze oorzaak van de sluiting is niet geweten, volgens de lokale media zou de huur van de gronden te duur geworden zijn en de inkomsten te laag om de kosten te blijven dragen. Net voor de sluiting bekendgemaakt werd, kwam het park nog in opspraak in de wereldwijde pers. Er werd een ijsschaatsring aangelegd waarin vijfduizend dode vissen en andere zeewezens verwerkt zaten. Dit leidde tot grote ontzetting bij bezoekers en dierenrechtenorganisaties.

Twee achtbanen krijgen mogelijk nog een nieuw leven in een ander park. Zaturn en Venus GP werden namelijk te koop aangeboden op een website die handelt in tweedehands attracties.

 

Bronnen: Wikipedia, RCDB, headlines.yahoo, Interlink

Foto: Wikimedia