Energylandia maakt openingsdatum van Sweet Valley bekend

Het Poolse pretpark Energylandia heeft eindelijk de openingsdatum bekendgemaakt voor haar nieuwe themagebied Sweet Valley dat eigenlijk al jaren geleden had moeten openen. Hiermee zal het aantal rollercoasters in Energylandia van 17 naar 19 gaan.

 

Sweet Valley

Op 27 april 2024 is het eindelijk zo ver, want dan zal Sweet Valley openen, het nieuwste themagebied van het Poolse pretpark Energylandia.

In Sweet Valley zal je rondlopen in een snoepjeswereld. De grote blikvanger wordt de achtbaan Choco Chip Creek. Deze achtbaan komt uit de stallen van Vekoma en is van het type Mine Train. De baan heeft een hoogte van 16,5 meter en een lengte van 1.200 meter. De trein zal een maximumsnelheid bereiken van 55km/u.

De tweede achtbaan van het gebied, tevens de 19de achtbaan van het park, wordt Honey Harbour. Deze baan is eveneens van Vekoma en van het type Junior Coaster. Honey Harbour wordt 11,7 meter hoog, 254 meter lang en bereikt een snelheid van 46 km/u.

Eén van de andere nieuwe attracties wordt de kopjesmolen Tea and Treats, nog een andere wordt een dubbeldek draaimolen met de naam Candy Carrousel. Verder komt er een Crazy Barn-attractie met de naam Crazy Barn en Choco Valley Mini Tour wordt dan weer een bootvaartje. Bij Lollypop Farm maak je een ritje over de boerderij in een tractor en kan je rondjes draaien in de draaimolen Tree Grove.

 

Vele jaren vertraging

Alles gaat terug tot 2017. Op 4 oktober 2017 diende Energylandia een openbare aanbesteding in om 3 rollercoasters te bouwen die zouden moeten openen op 6 april 2020.

De eerste aanbesteding was voor een hybride achtbaan (origineel werd over een houten achtbaan gesproken). Deze werd binnengehaald door het Amerikaanse RMC. Het resultaat was Zadra die uiteindelijk al vroeger dan verwacht geopend werd op 22 augustus 2019.

De tweede aanbesteding was voor een gelanceerde achtbaan met inversies en watereffecten (origineel werd de term watercoaster gebruikt). Deze werd binnengehaald door Vekoma. Het resultaat was Abyssus die door de coronacrisis een jaar later opende dan verwacht, op 14 juli 2021.

Wat de pretparkmedia ontgaan was, was dat er ook nog een derde aanvraag werd ingediend. Deze keer voor een Mine Train achtbaan. Het was onze redactie die hier twee weken later mee naar buiten kwam op 15 oktober 2017. Deze aanbesteding werd opnieuw gewonnen door Vekoma en Choco Chip Creek was hiermee een feit. Op deze laatste zullen we dus nog moeten wachten tot 27 april 2024, ruim 4 jaar later dan origineel gepland stond.

In januari van 2018 werd bevestigd dat Vekoma de Mine Train achtbaan zou bouwen. In oktober van 2019 kwamen de eerste baandelen toe in het park. Al was het toen al snel duidelijk dat de achtbaan niet in 2020 geopend zou worden.

Uiteindelijk is het nog eens een jaar wachten tot december van 2020 vooraleer Vekoma start met de bouwwerkzaamheden van de rollercoaster. Later deze maand worden ook de eerste trackdelen geïnstalleerd. Heel de winter blijft Vekoma hard doorwerken en in januari van 2021 staan er al grote stukken track overeind.

Op 2 maart van 2021 wordt het laatste stukje track van de Mine Train achtbaan geplaatst. Twee maand later wordt de naam onthuld: Choco Chip Creek. Tegen het einde van mei 2021 gaan de eerste testritten van start. In november wordt het themagebied Sweet Valley officieel voorgesteld.

In februari van 2022 wordt de eerste onride video naar buiten gebracht. Een opening voor 2022 was op dat moment aangekondigd. Deze opening vindt niet plaats. Uiteindelijk wordt in augustus van 2023 bekendgemaakt dat de rollercoaster ook dit jaar niet zal openen, de opening is uitgesteld naar 2024, maar een exacte datum wordt dan nog niet gegeven. Tot nu.

Net na de laatste openingsdag van het seizoen, op 29 oktober 2023, heeft Energylandia nu aangekondigd dat het volledige themagebied met beide rollercoasters geopend zal worden op 27 april 2024. Meer dan 4 jaar na de originele opleveringsdatum en 2 jaar na de aangekondigde opening, zal het gebied dan toch geopend worden.

 

Bron: Energylandia