Energylandia gestart met bouwwerken Vekoma Mine Train achtbaan

De Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma is begonnen met de bouwwerkzaamheden aan een Mine Train rollercoaster in het Poolse pretpark Energylandia. De Mine Train wordt de 18de rollercoaster van het park en de derde nieuwe achtbaan van 2021. De opening stond origineel gepland voor 4 april 2020, maar die opening werd uitgesteld naar 2021.

 

In 2017 maakte het jonge Poolse pretpark Energylandia bekend verschillende nieuwe achtbanen te willen openen. Onder andere een Hybride achtbaan van RMC werd aangekondigd en die opende uiteindelijk als Zadra in 2019. Ook een multi-launch coaster werd aangekondigd die gebouwd werd door Vekoma en in 2021 zal openen als Abyssus in de gloednieuwe themazone Aqualantis.

De derde nieuwe achtbaan die in 2017 werd aangekondigd was een Mine Train rollercoaster. Begin 2018 werd bekendgemaakt dat de Nederlandse fabrikant Vekoma de achtbaan zou gaan bouwen. De opening werd origineel voorzien voor 4 april 2020 maar werd net als Abyssus een jaar uitgesteld.

 

Mine Train achtbaan:

De Mine Train zal één van de grootste Mine Train-achtbanen in de wereld worden want Energylandia had bij de openbare aanbesteding heel wat eisen. De achtbaan moet minstens een snelheid hebben van 50 km/u en minstens 15 meter hoog worden. Over het parcours van meer dan 1200 meter moeten er minstens 3 lifthills komen. De rit mag ook niet korter duren dan 186 seconden, wat iets meer dan 3 minuten is.

Kinderen vanaf 1 meter groot moeten in de attractie kunnen plaatsnemen. Het in- en uitstappen van de bezoekers moet binnen de 45 à 50 seconden kunnen gebeuren en om de 85 seconden moet er een trein kunnen vertrekken. Er moeten minstens 3 treinen komen die voor een capaciteit van 1300 personen per uur moeten zorgen.

De Nederlandse fabrikant Vekoma bouwde verschillende bekende Mine Train-achtbanen zoals Calamity Mine in Walibi Belgium (België), Colorado Adventure in Phantasialand (Duitsland), Big Thunder Mountain in Disneyland Paris (Frankrijk) en Mammut in Gardaland (Italië).

 

Bouwwerken gaan de hoogte in:

De eerste trackdelen van de Mine Train achtbaan kwamen begin oktober 2019 aan, ondertussen nu al meer dan een jaar geleden. Daar bleven ze al die tijd liggen tot nu. Momenteel zijn de eerste supports geplaatst waardoor de werken nu echt van start zijn gegaan.

 

De Mine Train achtbaan wordt de derde nieuwe achtbaan voor 2021 in Energylandia. In het themagebied Aqualantis openen de multi-launch coaster Abyssus en de Family Boomerang Coaster Light Explorer. In een tweede nieuwe themagebied aangrenzend aan Aqualantis zal dan de Mine Train achtbaan geopend worden. Alle drie de achtbanen worden gebouwd door Vekoma wat het totaal aan Vekoma-achtbanen in het park op 9 brengt, dit is een wereldrecord! Daarmee zal Vekoma de helft van alle achtbanen in Energylandia gebouwd hebben dat vanaf 2021 maar liefst 18 rollercoasters zal bevatten. Alleen Six Flags Magic Mountain in de Amerikaanse staat Californië heeft meer achtbanen, namelijk 20.

 

De bouwwerken rond de Mine Train achtbaan kan je hier op de voet volgen.

 

Foto: Fomo Coaster