Grote Mine Train-achtbaan volop in aanbouw bij Energylandia

De Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma is volop bezig met de bouwwerkzaamheden van een Mine Train rollercoaster in het Poolse pretpark Energylandia. De Mine Train wordt de 18de rollercoaster van het park en zal in 2022 openen. Enkele luchtbeelden laten de voortgang van het project zien.

 

De Mine Train zal één van de grootste Mine Train-achtbanen in de wereld worden want Energylandia had bij de openbare aanbesteding heel wat eisen. De achtbaan moet minstens een snelheid hebben van 50 km/u en minstens 15 meter hoog worden. Over het parcours van meer dan 1200 meter moeten er minstens 3 lifthills komen. De rit mag ook niet korter zijn dan 186 seconden, wat iets meer dan 3 minuten is.

Kinderen vanaf 1 meter moeten in de attractie kunnen plaatsnemen. Het in- en uitstappen van de bezoekers moet binnen de 45 à 50 seconden kunnen gebeuren en om de 85 seconden moet er een trein kunnen vertrekken. Er moeten minstens drie treinen komen die voor een capaciteit van 1300 personen per uur moeten zorgen. De Nederlandse fabrikant Vekoma zal instaan voor de bouw van de Mine Train-achtbaan.

 

Luchtfoto’s:

Begin oktober 2019 kwamen de eerste trackdelen van de Mine Train-achtbaan aan in Energylandia. Daar bleven ze meer dan een jaar liggen zonder opgebouwd te worden. Begin december 2020 werden eindelijk de eerste supports geplaatst en later die maand werden de eerste trackdelen geplaatst.

Ondertussen zijn er nieuwe luchtfoto’s opgedoken die de voortgang van het project laten zien. Daarop kunnen we zien hoe de eindremmen, station en transfertrack naar de opslagruimte al gebouwd zijn. Ook het laatste stuk track en ergens een stuk track in het midden van het parcours, zijn al opgebouwd.

Verder kunnen we zien dat bij het uitrijden van het station de track naar rechts draait in een hoek van 90° waarna de eerste liftheuvel volgt. Vlak naast deze liftheuvel zal er ook een tweede gebouwd worden. Waar de derde liftheuvel komt te liggen, is nog niet helemaal duidelijk.

 

18 rollercoasters:

De Mine Train-achtbaan wordt de grote nieuwigheid van 2022 in Energylandia. Deze zal in een nieuw gebied komen, dat de naam Sweet Valley zal dragen. In het themagebied Aqualantis openen dit jaar de multi-launch coaster Abyssus en de Family Boomerang Coaster Light Explorer.

Alle drie de achtbanen worden gebouwd door Vekoma wat het totaal aan Vekoma achtbanen in het park op 9 brengt, dit is een wereldrecord! Daarmee zal Vekoma de helft van alle achtbanen in Energylandia gebouwd hebben. Alleen Six Flags Magic Mountain in de Amerikaanse staat Californië heeft meer achtbanen, namelijk 20.

De bouwwerken rond de Mine Train-achtbaan kan je hier op de voet volgen.

 

 

 Foto: Fomo Coaster