Energylandia kondigt opnieuw twee achtbanen van wereldformaat aan

Het Poolse pretpark Energylandia is niet te stoppen. Dit jaar pakte het park uit met maar liefst 19 nieuwigheden en kondigde het ook al de grootste Mega Coaster van Europa aan voor 2018. Ondertussen heeft het pretpark alweer twee achtbanen van wereldformaat aangekondigd, meer nog, het worden beide record brekende rollercoasters. Deze achtbanen zouden tegen 6 april 2020 moeten openen.

 

Hoogste houten achtbaan ter wereld:

Energylandia heeft een openbare aanbesteding ingediend waarbij het bedrijf op zoek is naar een bouwer die de hoogste houten achtbaan ter wereld kan bouwen. Daarnaast moet deze achtbaan ook nog eens meerdere keren overkop gaan.

De houten achtbaan moet een hoogte krijgen van meer dan 60 meter. Momenteel is de hoogste houten achtbaan in de wereld  die van Duitse Heide Park Resort genaamd Colossos. Deze achtbaan heeft een hoogte van 60 meter maar is al geruime tijd gesloten voor de bezoekers. De toekomst van de achtbaan is zeer onduidelijk en het is nog maar de vraag of deze ooit zal heropenen.

De record brekende achtbaan, die Energylandia wil bouwen, moet een snelheid krijgen tussen de 110 en de 115 km/u, een snelheid waardoor het de 5de snelste houten achtbaan van de wereld zal worden. De attractie moet minstens 1300 meter lang worden en een ritje moet minsten 110 seconden duren. En alsof dat allemaal niet genoeg is wil Energylandia ook nog eens dat de achtbaan minstens 3 maal overkop zal gaan. Dit evenaart het wereld record. Mocht de achtbaan meer dan 3 inversies krijgen, dan zal het wereld record zelfs verbroken worden.

Opmerkelijk is dat Energylandia de term IBox laat vallen, wat wijst op een tracktype dat gebouwd wordt door de gerenommeerde Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction. Dit bedrijf bouwde op enkele jaren tijd al verschillende houten achtbanen van wereld formaat.

 

Eerste watercoaster met inversies:

Maar dat is nog niet alles. Energylandia heeft ook plannen voor een tweede watercoaster in hun pretpark. Ze willen namelijk een watercoaster met meerdere lanceringen, tunnels en inversies. Iets wat nog nooit eerder gebouwd werd.

De watercoaster moet minstens 2 lanceringen bevatten die de bezoekers tot een snelheid van minstens 100 km/u moet brengen. Daarnaast moet de achtbaan een hoogte krijgen van minimum 35 meter en moet de track minstens 1000 meter lang worden. Tijdens de rit moeten er minstens 3 ondergrondse tunnels zijn met splash effect en moeten de bezoekers minstens 5 keer overkop gaan, een absoluut wereld record.

Het zal dus niet alleen de eerste watercoaster met inversies worden, maar de achtbaan zal er dus ook al meteen 5 hebben waardoor het in de toekomst moeilijk wordt het record te gaan verbreken. Het zou tevens ook de eerste watercoaster worden met 3 splash effecten en de eerste watercoaster ooit worden met 2 verschillende lanceringen (dus geen lanceer strook die meerdere keren gebruikt wordt).

 

Bron: parkerlebnis