Achtbaan Tornado uit M&D’s Scotland’s Theme Park verhuist naar Frankrijk

De dubbele looping coaster Tornado van het Schotse pretpark M&D’s Scotland’s Theme Park verlaat het park definitief. Het gaat om de grootste mobiele achtbaan ooit gebouwd door de Italiaanse fabrikant Pinfari. De attractie zal niet gesloopt worden, want het is verkocht aan een Franse exploitant.

 

Tornado werd gebouwd in 1998 door de Italiaanse fabrikant Pinfari als grootste mobiele achtbaan die de fabrikant volgens ons bouwde. De achtbaan is 24 meter hoog en haalt tijdens de rit een snelheid van 72 km/u. Het meest indrukwekkend zijn de 2 loopings in het parcours. Origineel werd de achtbaan zelfs gebouwd met nog een kurkentrekker op het einde, maar deze werd in 2006 vervangen door een zwaar overhellende bocht.

 

Sinds 2018 werd de achtbaan te koop aangeboden op een tweedehands website voor pretpark attracties. Daarnaast was Tornado dit jaar buiten werking. Ook na de redding van het park, nadat het eerder dit jaar wegens de coronacrisis failliet was verklaard, werd de achtbaan niet meer geopend. Ondertussen is bekendgemaakt dat Tornado na meer dan 20 jaar dienst, begin 2021 zal worden afgebroken.

 

Hiermee verliest M&D’s opnieuw een grote achtbaan nadat in 2015 Space Coaster verhuisd werd naar Oakwood Theme Park en daar nu haar rondjes draait als Creepy Crawler. In 2016 sloot ook de hangende achtbaan Tsunami nadat daar een rollercoastertrein van de track kwam en op een kinderattractie neerstortte. Hierdoor blijven er nog 3 familiebaantjes over in het park, maar geen enkele looping coaster meer.

 

Parc d’Attractions Marseillan-Plage:

Maar Tornado wordt niet gesloopt. De achtbaan is immers verkocht aan een Franse exploitant. Het is de bedoeling dat de looping coaster vast zal komen te staan in het Zuid-Franse lunapark Parc d’Attractions Marseillan-Plage en niet zal rondreizen op de kermis. De Zuid-Franse lunaparken zijn eigenlijk permanente kermissen die enkel geopend zijn in de avond en nacht en dit tijdens de zomermaanden. Ze bevatten zowel permanente attracties en ook attracties die in het voorjaar en najaar op de kermissen rondreizen. Ze worden alle uitgebaat door andere exploitanten. De looping coaster Tornado zal het aanbod van Parc d’Attractions Marseillan-Plage mooi aanvullen aangezien dit park nog geen looping coaster in handen had.

 

 

Bron: Funfairs Around Scotland, Coaster Riders, Coaster-Count

Foto’s: Chris Stewart (rcdb), Pinfari