Tayto Park opent dubbele achtbaan in 2023

Het Ierse Tayto Park heeft na vele tegenslagen dan toch een bouwvergunning in handen gekregen voor de bouw van een dubbele achtbaan in het park. De eerste werkzaamheden aan de Suspended Thrill Coaster en de Family Boomerang starten volgend jaar in 2021 met een voorziene opening in 2023.

 

De bouwaanvraag voor de bouw van twee nieuwe achtbanen in het Ierse pretpark Tayto Park is als het ware een rollercoaster aan emoties geweest. Twee jaar geleden, in 2018, lekte de bouwaanvraag voor een dubbele achtbaan, die zouden geleverd worden door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Na enkele klachten van buurtbewoners werd de bouwvergunning ingetrokken en stond het project op losse schroeven. Tot in 2019 een nieuwe bouwaanvraag werd ingediend, die ook goedgekeurd werd. Het park claimt 1,5 miljoen euro hebben uitgegeven aan geluidswerende maatregelen, waaronder een volledig nieuw ontwerp van de beide achtbanen.

 

“Vandaag is zeer speciale dag, we presenteren de plannen voor onze grootste investering in onze geschiedenis”, aldus oprichter Raymond Coyle. “Niet alleen zorgen de twee nieuwe achtbanen voor meer tewerkstelling in het park, maar ze stellen ook de toekomst van het park veilig”, voegde hij nog toe. De twee in elkaar gevlochten stalen achtbanen zijn goed voor een totaal prijskaartje van 15 miljoen euro. De bouwwerkzaamheden starten volgend jaar: in de loop van 2021 om te openen voor het grote publiek in 2023. De uitbreiding van het park zou ook 40 extra jobs opleveren.

 

Tripsdrill

De uitbreiding gaat om een heftige hangende achtbaan, een zgn. Suspended Thrill Coaster en een mildere familieachtbaan, een Family Boomerang, beiden ontworpen en geleverd door de Nederlandse achtbaanfabrikant Vekoma. De eerste Suspended Thrill Coaster (STC) ter wereld opende op vrijdag 26 juli 2020 in het Duitse Tripsdrill. Ook daar gaat het zowel om een STC “Hals-über-Kopf” en een Family Boomerang “Volldampf”. De lay-out van de banen voor Tayto Park lijken op het eerste gezicht gelijkaardig, maar zeker niet identiek.

 

 

 

Bron: Tayto Park