Aangepaste plannen voor dubbele achtbaan in Tayto Park goedgekeurd!

Goed nieuws vanuit Ierland. Tayto Park heeft nu toch een vergunning gekregen om twee nieuwe achtbanen te bouwen. Het gaat om een shuttle coaster en een hangende loopingachtbaan die door elkaar gebouwd zullen worden waardoor er een grote interactie zal zijn tussen beide attracties.

 

Nieuwe bouwvergunning ingediend en goedgekeurd:

Een jaar geleden maakte Tayto Park haar plannen bekend om twee nieuwe achtbanen te openen in 2021. De bouwvergunning werd tot grote spijt van de fans ingetrokken na klachten van buurtbewoners. Tayto Park heeft nu een aangepaste bouwaanvraag ingediend en ondertussen is deze ook goedgekeurd!

In de nieuwe bouwplannen zijn er maatregelen opgenomen om de luchtvervuiling te beperken. Zo is de ligging van de faciliteiten veranderd ten opzichte van de oorspronkelijke plannen. Daarnaast zijn er ook 3 extra tunnels voorzien om het geluid te beperken en zal er een zogenaamde akoestische afrastering komen.

 

Hangende looping achtbaan en familie achtbaan:

Er zullen twee achtbanen gebouwd worden die door elkaar verweven worden. De ene achtbaan wordt een Suspended Thrill Coaster gericht op tieners en volwassenen en de andere achtbaan wordt een Family Boomerang Coaster die gericht is op families en kinderen.

De Suspended Thrill Coaster (STC) is de nieuwe generatie Suspended Looping Coasters (SLC) van de Nederlandse fabrikant Vekoma. De oude coasters van dit type kennen we van bijvoorbeeld de Vampire in Walibi Belgium en de Condor in Walibi Holland. Op de IAAPA Expo 2018 in Orlando stelde Vekoma een nieuwe generatie van dit type voor. Een hangende achtbaan gericht op families maar die toch overkop gaat. Bij deze nieuwe generatie wordt de nadruk gelegd op comfort en een soepele rit. Op de technische tekeningen die te zien zijn op de ingediende bouwvergunning lijken er 3 of 4 inversies te zitten op de rollercoaster voor Tayto Park.

De Family Boomerang Coaster wordt eveneens gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Bij deze achtbanen leggen de bezoekers eerst het parcours voorwaarts af, om daarna achterwaarts terug naar het station te rijden. Deze achtbanen kennen we van onder andere Raik in Phantasialand en Tweestryd in Wildlands Adventure Zoo Emmen. Het exemplaar voor Tayto Park zal een uitgestrekte lay-out krijgen met een gedraaide spike op het einde.

In onderstaande video is de STC van Vekoma te zien. De lay-out is gemaakt door een fan aan de hand van de bouwplannen die werden ingediend. De Family Boomerang Coaster is in onderstaande video niet te zien.

 

Erlebnispark Tripsdrill:

Normaal hadden de rollercoasters moeten openen in 2021 maar doordat de vergunning van het project in eerste instantie werd ingetrokken besloot Vekoma om eerst de achtbanen voor een gelijkaardig project in Erlebnispark Tripsdrill te ontwikkelen. Daar worden ze momenteel opgebouwd als Hals-über-Kopf en Volldampf zodat ze in 2020 kunnen open voor het publiek.

Het is de eerste keer in Europa dat een hangende achtbaan en een zittende achtbaan als 1 attractie door elkaar gebouwd worden en het is de eerste keer in de wereld dat een Inverted Coaster met een Boomerang Coaster gecombineerd wordt.

Na het project in het Duitse park zal Vekoma de twee nieuwe achtbanen maken voor Tayto Park. Het project van 14 miljoen euro is nu met een jaar uitgesteld en zal geopend worden in 2022. Tayto Park opende haar deuren in 2010 en draait rond het Ierse merk Tayto chips. In 2015 opende het park haar eerste achtbaan met Cú Chulainn die meteen de eerste achtbaan van formaat werd in Ierland. De voorbije twee jaar opende er telkens nog een achtbaan waardoor het totaal aantal nu op 3 staan. Met de dubbele achtbaan in 2022 wordt dat totaal dus verhoogd naar 5.

 

Bron: Coaster Fans & News