Tayto Park verliest bouwvergunning nieuwe achtbanen

Het Ierse pretpark Tayto Park heeft een zware klap te verduren gekregen. De bouwvergunningen voor hun unieke duellerende achtbanen werd ingetrokken na verscheidene klachten van buurtbewoners. Een onafhankelijk wettelijk orgaan heeft de buren gelijk gegeven.

 

Het Ierse Tayto Park werd bekend in 2015 met de opening van hun immense houten achtbaan Cú Chulainn. Daarna is het park blijven investeren en opende eerder dit jaar een nieuwe junior-coaster Flight School. Maar een aantal maanden terug werd bekend dat het park ook plannen had ingediend om een unieke duellerende achtbaan van de Nederlandse fabrikant Vekoma neer te zetten voor 2021.

Hoewel een lokaal overheidsorgaan, Meath County Council, groen licht gaf voor de grootschalige uitbreiding kwamen er van de omwonende buren echter verscheidene klachten dat de twee nieuwe achtbanen voor geluidsoverlast zouden zorgen. Die buurtbewoners zijn vervolgens naar de zogenaamde An Bord Pleanála gestapt – dit is een onafhankelijk wettelijk Iers orgaan dat beslist of de besluiten van lokale autoriteiten gegrond zijn. Zij hebben de kant van de buurtbewoners gekozen en de achtbanen mogen er dus niet komen.

Het park reageert: “We zijn zeer teleurgesteld in de beslissing van de An Bord Pleanála om de bouwvergunning in te trekken.” Ook wordt er gevreesd voor de toekomst van het park als men geen nieuwe grote uitbreidingen meer mag uitvoeren. Er werd immers gerekend op een verhoging van de bezoekersaantallen met 15%, mede door de uitbreiding in 2021. Het park heeft ook laten merken dat ze zich niet zomaar gewonnen geven.

 

 

Bron: RTE news