Tayto Park pakt uit met unieke dubbele achtbanen

Er is meer informatie naar buiten gekomen over wat we moeten verwachten van de “twee in één” rollercoaster, die het Ierse pretpark Tayto Park wil bouwen in 2021. Het park gaat namelijk 2 unieke  achtbanen bouwen waarbij een hangende looping achtbaan het duel aangaat met een familie achtbaan die voorwaarts en achterwaarts zijn parcours zal afleggen.

 

Vorige week brachten we nog het nieuws naar buiten dat Tayto Park in 2021 een nieuwe achtbaan zal openen die een investering wordt van 14 miljoen euro. De directeur van het park sprak toen van een “twee in één” rollercoaster die uniek zou zijn in Europa. Nu is er meer informatie naar buiten gekomen wat we van dit project moeten verwachten.

Op een bouwvergunning, die gepubliceerd werd, staat er heel wat meer informatie over de rollercoaster voor 2021. Hieruit blijkt dat het park niet 1 maar 2 achtbanen zal openen. Deze rollercoasters zijn in elkaar verweven en de treinen zullen tijdens de rit boven en onder elkaar passeren.

 

Hangende looping achtbaan en familie achtbaan:

De twee achtbanen zullen niet gelijkaardig zijn. De ene achtbaan wordt een Suspended Thrill Coaster gericht op tieners en volwassenen en de andere achtbaan wordt een Family Boomerang Coaster die gericht is op families en kinderen. Het is de eerste keer in Europa dat een dergelijke combinatie gemaakt wordt en het is de eerste keer in de wereld dat een Inverted Coaster met een Boomerang Coaster gecombineerd wordt.

De Suspended Thrill Coaster (STC) is de nieuwe generatie Suspended Looping Coasters (SLC) van de Nederlandse fabrikant Vekoma. De oude coasters van dit type kennen we van bijvoorbeeld de Vampire in Walibi Belgium en de Condor in Walibi Holland. Op de IAAPA Expo 2018 in Orlando stelde Vekoma een nieuwe generatie van dit type voor. Een hangende achtbaan gericht op families maar die toch overkop gaat. Bij deze nieuwe generatie wordt de nadruk gelegd op comfort en een soepele rit. Op de technische tekeningen die te zien zijn op de ingediende bouwvergunning, lijken er 3 of 4 inversies te zitten op de rollercoaster voor Tayto Park.

De Family Boomerang Coaster wordt eveneens gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Bij deze achtbanen leggen de bezoekers eerst het parcours voorwaarts af, om daarna achterwaarts terug naar het station te rijden. Deze achtbanen kennen we van onder andere Raik in Phantasialand en Tweestryd in Wildlands Adventure Zoo Emmen. Het exemplaar voor Tayto Park zal een uitgestrekte lay-out krijgen met een gedraaide spike op het einde. Het is de eerste keer dat een achtbaan gebouwd zal worden die een spike heeft die op deze manier gedraaid is.

 

In onderstaande video is de STC van Vekoma te zien. De lay-out is gemaakt door een fan aan de hand van de bouwplannen die werden ingediend. De Family Boomerang Coaster is in onderstaande video niet te zien.

 

 

Bron: idocswebdpss