Nieuwe plannen om winkelcentrum Respublika te openen met 2 achtbanen

Er werd opnieuw leven gepompt in het project rond het winkelcentrum Respublika. Het winkelcentrum had in 2015 moeten openen, maar na verschillende vertragingen werden de bouwwerken in 2016 bevroren. Ondertussen zijn er nieuwe plannen opgedoken om het shoppingcenter alsnog verder af te werken en te openen in 2021.

 

In Kiev te Oekraïne waren er plannen om enkele jaren geleden een groot nieuw shopping- en entertainmentcenter van 1,2 miljoen vierkante meter te openen. In dit enorm grote project dat Respublika genoemd wordt zitten ook twee achtbanen verwerkt, wat het voor ons als pretparkfans natuurlijk een interessant project maakt.

De bouwwerken van het complex werden echter stilgelegd en bevroren in 2016. Ondertussen zijn er nieuwe plannen opgedoken om het complex verder af te werken en te openen tegen 2021. In onderstaand artikel kan je alles ontdekken over het project, gaande van de tumultueuze opbouw, tot welke achtbanen er te vinden zullen zijn.

 

Tumultueuze start van het project:

Het parcours dat Respublika tot nog toe bereden heeft is niet zonder slag of stoot gegaan. De opening van Respublika werd dan ook meerdere keren uitgesteld. Het begon in het vierde kwartaal van 2014, want toen had het shoppingcenter eigenlijk moeten openen. De grote opening werd echter uitgesteld naar maart 2015. Niet veel later werd het project vermeld als “bevroren” maar met de mogelijkheid dat de bouwwerken zouden hervatten tegen de zomer van 2016.

Dit gebeurde echter niet en in juli van 2017 werden er zelfs meerdere pogingen gedaan om het complex te verkopen. In juni 2018 was het domein nog steeds omheind met hekken en de natuur begon stilaan over het gebied heen te groeien. Maar nu werd er toch opnieuw leven gepompt in het project, want op de website van het park zijn afgelopen winter de nieuwe plannen voor de doorstart van het project verschenen. De nieuwe opening wordt voorzien voor 2021.

Shoppingcenter met 2 rollercoasters:

In het shoppingscenter worden ook twee achtbanen voorzien. Deze werden zelfs al voor een groot deel opgebouwd in 2015, zoals je kan zien op bovenstaande foto’s.

De eerste coaster zal een achtbaan worden met draaiende karretjes van Maurer Rides en zal een unieke lay-out hebben. Elk wagentje heeft plaats voor 2 x 2 personen, waardoor er dus in totaal 4 personen kunnen plaatsnemen.

De tweede achtbaan zal door Vekoma gebouwd worden en zal 500 meter lang zijn. De rollercoaster zal een snelheid behalen van 60 km/u en wordt 18 meter hoog. Hierdoor zal dit de snelste en tweede hoogste indoorachtbaan van Oekraïne worden. Ook deze baan krijgt een unieke lay-out die zal passen bij het winkelcentrum en deze wordt van het type Junior Coaster.

Het speciale aan deze achtbaan is dat deze niet alleen op de 3de verdieping zal komen te liggen, maar dat deze ook naar de tweede verdieping en naar het dak gaat. Daar zal een doorzichtige koepel zijn, zodat er een zeer mooi uitzicht zal zijn over heel de omgeving. In totaal zullen er 20 personen per treintje kunnen plaatsnemen.

 

Nieuwe plannen:

Respublika wordt een hedendaags shoppingcenter met naast kledingwinkels ook heel wat plaats voor eten, vrijetijd en amusement. In totaal wordt Respublika 300.000 m² groot. Daarvan wordt 10.000 m² voorzien voor het pretpark met 2 achtbanen. Er zullen ook 14 cinemazalen komen. Eetvoorzieningen zullen vertegenwoordigd worden met 3800 m² en er zullen ook 2000 m² aan planten terug te vinden zijn.

Voor het eten wordt er ingezet op diversiteit en keukens van over heel de wereld, maar ook traditionele gerechten en plaatselijke specialiteiten. Daarnaast wordt er op toegezien dat er een mix komt van ‘slow food’ en ‘fast food’ en dat er een mooie variëteit zal zijn aan bekende restaurants en startups.

Om rust te brengen in het complex worden er heel wat planten voorzien die een groene oase moeten vormen en waar mensen tot rust zullen kunnen komen. Maar wat ons natuurlijk het meest interesseert is het pretpark dat in het complex komt te liggen.

Dit pretpark zal zowel gericht worden op kinderen alsook volwassenen. Er komt een mix tussen klassieke attracties, unieke attracties, rides en games en er komt ook een grote virtual reality-wereld. Op de plannen zien we onder andere de 2 achtbanen, carrousels, een wildwaterbaan, een vrijevaltoren, een reuzenrad, botsauto’s, draaimolens, thrillrides en speeltuigen. Daarnaast komt er ook een metershoge windtunnel.

Verschillende nieuwe shoppingcenters in de hoofdstad:

De afgelopen jaren is er een enorme expansie gaande op gebied van shoppingcenters in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Daar openden al verschillende nieuwe winkelcentrums en er zijn verschillende andere in aanbouw. Na Galaxy Park, dat in 2016 opende in Lavina Mall, zijn er nog de in aanbouw zijnde shoppingcenters Blockbuster Mall en Ocean Mall die normaal dit jaar nog zullen openen. Respublika is dus al het vierde project in Kiev waarbij er achtbanen zullen gebouwd worden in een gloednieuw shoppingcenter.

Het succes is mede te wijten aan de 7,5 miljoen inwoners in de regio rond Kiev en de 5 miljoen toeristen die er ieder jaar komen. Respublika wordt gebouwd op 13 kilometer van het centrum van Kiev, waardoor er 5 miljoen mensen wonen die het shoppingcenter zullen kunnen bereiken in minder dan 30 minuten reizen. Ook in de onmiddellijke nabijheid van Respublika worden er heel wat nieuwbouwprojecten uit de grond gestampt met 65 nieuwe woningen binnen de 5 kilometer en 14.277 appartementen in de directe omgeving van het nieuwe winkelcomplex. Begrijpelijk dus dat er zoveel nieuwe projecten gebouwd worden.

 

Bronnen: Respublika, rcdb