Vier langverwachte achtbanen uit SeaWorld-groep eindelijk open: een overzicht

SeaWorld Parks & Entertainment heeft twee jaar na datum dan toch zijn langverwachte achtbanen geopend. Ice Breaker (SeaWorld Orlando), Iron Gwazi (Busch Gardens Tampa Bay), Emperor (SeaWorld San Diego) en Pantheon (Busch Gardens Williamsburg) zijn nu allemaal open voor het grote publiek.

 

In 2020 wilde SeaWorld Parks & Entertainment groots uitpakken en maar liefst vijf nieuwe grote achtbanen openen. Eén in elk van hun grootste parken. In februari 2020 opende met Texas Stingray een eerste in SeaWorld San Antonio. Maar toen brak er een pandemie uit. Parken moesten verplicht sluiten en de groep zag de omzet met 96% dalen. De pretparkengroep stelde de opening van hun vier achtbanen dan ook uit.

Verwacht werd dat de banen in 2021 zouden openen. Maar bij SeaWorld Parks & Entertainment bleef het stil. Uiteindelijk zou er vorig jaar geen enkele van de vier nieuwe achtbanen openen. In september 2021 kwam dan het verlossende nieuws. Er werd één voor één een openingsdatum bekend gemaakt voor begin 2022. Inmiddels zijn alle vier de banen geopend.

 

Ice Breaker
Ice Breaker in SeaWorld Orlando mocht de spits afbijten. Op 30 januari 2022 konden pers en genodigden voor het eerste een ritje maken. Later volgden de verschillende abonnementhouders om op 18 februari officieel te openen voor het grote publiek.
Ice Breaker werd gebouwd door de Amerikaanse achtbaanfabrikant Premier Rides. De baan is 579 meter lang. Maar door de vier passages langs de lanceerstrook wordt er ongeveer 838 meter afgelegd. De baan is 28,3 meter hoog en behaald een maximale snelheid van 83,7 km/u. Een wissel zorgt er voor dat de baan kan rijden met twee treinen van telkens achttien personen.

 

Iron Gwazi
Op 11 maart 2022 volgde Iron Gwazi in Busch Gardens Tampa Bay.

 

Gwazi
Gwazi was een spectaculaire duellerende houten achtbaan die in 1999 werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International. De achtbanen volgden een tegenovergestelde lay-out, waardoor de treinen tijdens de rit elkaar meermaals kruisten en zo een soort duel aangingen met elkaar. De banen kregen de namen Leeuw en Tijger, verwijzend naar het mythologische wezen de Gwazi, een dier met het hoofd van een tijger en het lichaam van een leeuw.

De achtbanen werden snel ruw door het ongunstig klimaat in de regio. Als gevolg hiervan sloot Tiger reeds in 2012. De Leeuw-kant volgde op 1 februari 2015.

De Amerikaanse bouwer Rocky Mountain Construction stond in voor de omvorming en maakte van beide zijdes één nieuwe achtbaan. De nieuwe hybride variant, met de inmiddels gekende IBox Track, is 1242,1 meter lang en 62,8 meter hoog. De maximale snelheid bedraagt 122,3 km/u. Ter vergelijking: Zadra in het Poolse Energylandia is met 1316 meter een stukje langer. Hoewel beide banen even hoog zijn gaat de eerste drop op Iron Gwazi iets dieper waardoor de maximale snelheid net iets hoger ligt. Iron Gwazi heeft 2 inversies. Een ritje duurt 1m50. De baan kan rijden met 2 treinen van elks 24 personen.

 

Emperor
Een dag later volgde dan Emperor in SeaWorld San Diego. Een Dive Coaster van de Zwitserse bouwer Bolliger & Mabillard. De 46,6m hoge achtbaan behaald een maximale snelheid van 99,6km/u. Door het parcours van 735 meter gaan gasten drie keer over-de-kop. De inversies zijn: een immelman, een barrel roll en een corkscrew.

Pantheon
De vierde en laatste achtbaan in de rij was Patheon. De nieuwe achtbaan opende op 25 maart voor het grote publiek in het Italiaanse themagebied van Busch Gardens Williamsburg. Pantheon is een launch coaster gebouwd door Intamin. De baan heeft een lengte van 1014,4 meter. Na een korte launch gaan berijders meteen door een eerste inversie. Na wat bochtenwerk volgt er een triple launch om op 54,3 meter, het hoogste punt van de baan, te komen. Nadien volgt er nog onder meer een naar buiten gebankte airtimeheuvel en een Zero-G Stall. De maximale snelheid tijdens de rit bedraagt 117,5 km/u. Pantheon kan met twee treinen rijden van telkens 20 personen.

Pantheon is gethematisserd naar Romeinse goden Pluto, Neptunus, Mercurius, Minerva en Jupiter. Een pantheon is een tempel waarin de goden werden aanbeden. Het bekendste voorbeeld staat in de Italiaanse hoofdstad Rome.

Bron: rcdb
Foto’s: SeaWorld Parks & Entertainment