Eerste achtbaan gesloten Japans pretpark Toshimaen wordt gesloopt

Enige tijd geleden konden we al melden dat het Japanse pretpark Toshimaen voorgoed gesloten zou worden. Mogelijk wordt een deel van dit park later omgetoverd tot een Harry Potter themapark, maar daarover kwam nog geen nieuw nieuws naar buiten. Wel dook een foto op hoe de eerste achtbaan gesloopt wordt in het park.

 

Dit Japanse pretpark groeide doorheen de jaren uit tot een van de grootste parken in Tokio, maar de eigenaar besloot toch de deuren te sluiten. Het grootste deel van het park komt in handen van de lokale overheid, een kleiner gedeelte zou later mogelijk omgevormd worden tot een Harry Potter themapark.

 

Achtbaan hardhandig gesloopt

Het is game over voor de Corkscrew achtbaan in het Japanse pretpark Toshimaen. Deze achtbaan werd geopend in 1979 en had dus al een gezegende leeftijd. Voor de bouw stond het Amerikaanse bedrijf Arrow Dynamics in. Corkscrew was een van de vier operationele achtbanen in het park.

 

Op een foto kunnen we zien dat de baan niet voorzichtig gedemonteerd wordt, maar gewoon verknipt met brute kracht. Deze zal dus geen nieuw leven kunnen krijgen in een ander pretpark.

 

Andere mogelijk ten dode opgeschreven achtbanen

Behalve Corkscrew had het park nog drie andere achtbanen, allemaal met een behoorlijke leeftijd, wat een verhuis eveneens twijfelachtig maakt.

De oudste achtbaan van het park was Cyclone, een stalen achtbaan gebouwd door het Japanse bedrijf Togo. Deze opende al in 1965, wat het de oudste achtbaan van het park maakt. Een derde achtbaan was Blauer Enzian, een Powered Coaster van het Duitse Mack Rides, deze opende in 1982. De laatste achtbaan die het park opende kwam in 2009, wat het nog een relatief jonge baan maakt. Mini Cyclone was een kinderachtbaan, gebouwd door Hoei Sangyo Co.

 

 

Bijna een Japanse achtbaan in Nederland uit dit park

Een achtbaan die opende in 1980 en sloot in 2008 zou bijna in Nederland een nieuw plekje krijgen. Zakenman Henry Vander Most kocht deze Schwarzkopf Shuttle Loop namelijk op en het was zijn plan om deze te plaatsen in het nog in opbouw zijnde pretpark Attractiepark Rotterdam. Jammer genoeg kon men met deze achtbaan niet voldoen aan de huidige regels en mag men ze niet opbouwen. Hoe het met de toekomst van deze baan gesteld is, is momenteel ook nog onzeker. Je kan deze achtbaan zien staan op de oudere concepttekeningen van dit park.

 

 

Bronnen: RCDB, VHCoasters