Bouwer in de kijker: Arrow Dynamics

Arrow Dynamics was een bouwer uit Utah, Amerika. De bouwer was zeer succesvol en stond in voor de ontwikkeling van de buisvormige track, die de spoorwegachtige tracks verving die voorheen gebruikt werd op voornamelijk houten achtbanen. Deze bouwer was verantwoordelijk voor de meest invloedrijke veranderingen binnen de pretparkindustrie. Arrow heeft ongeveer 45 jaar achtbanen en andere attracties gebouwd.

 

De geschiedenis:

De voorloper van Arrow Dynamics was Arrow Development. Dit bedrijf werd opgericht in 1946 door Ed Morgan, Karl Bacon, Bill Hardiman en Angus “Andy” Anderson, die samen een machine winkel opende. Deze was gelegen te Mountainview, California. Ze verkochten tweedehands machines, bouwden onderdelen voor trucks en herstelden auto’s tot 1950. Vanaf dat jaar bouwden ze hun eerste draaimolens voor het Jose’s Alum Rock Park.

In 1953 namen ze contact op met Walt Disney, die net een nieuw soort pretpark aan het ontwikkelen was in California. Disney vond dat Arrow goed werk leverde en liet hen de voertuigen bouwen voor Mr Toad’s Wild Ride.

 

 

Uiteindelijk bouwden ze ook vele andere attractiesystemen voor Disney, waaronder: Mad Tea Party, King Arthur Carrousel, Casey Jr. Circus Train en Snow White’s Scarry Adventures. Disney bleef ook nadien beroep doen op Arrow bij de verdere uitbreiding van het park.

 

 

De overstap naar achtbanen:

In 1959 ontwierp Arrow haar eerste achtbaan. De Matterhorn Bobsleds in Disneyland, Anaheim. Deze werd gebouwd in samenwerking met WED Imagineering. Dit was de eerste achtbaan met buisvormige track.

 

 

Na de constructie van de Matterhorn Bobsled kocht Disney een derde van het bedrijf op, op die manier bleef het bedrijf gezond en kon Disney hen deels als in-house ontwerpers gebruiken.

Arrow had ondertussen al attracties ontwikkeld voor andere klanten en er waren nog vele bestellingen lopende. Om hieraan te kunnen voldoen verhuisde het bedrijf naar een grotere locatie in Mountainview, California.  Op deze nieuwe locatie begon het bedrijf met het ontwerpen van tracks en voertuigen, bootjes voor It’s A Small World, Pirates Of The Carabian, Adventure Thru Inner Space en Haunted Mansion.

 

 

Arrow ontwikkelde de moderne Log Flume, boomstamattractie. Hiervan werden er wereldwijd 50 gebouwd. De eerste was El Aserradero in Six Flags Over Texas in 1963.

 

 

In de jaren 1970 perfectioneerde het bedrijf de loopingcoaster en voerde hem opnieuw in.

In 1975 ontwierp Arrow een van de belangrijkste attracties uit die tijd, de Corkscrew. De eerste werd gebouwd in Knott’s Berry Farm, dit werd de eerste moderne achtbaan met inversie.

 

 

Later ontwierp Arrow achtbanen met meerdere inversies, de eerste exemplaren waren de Demon’s in de Six Flags parken.

 

 

In 1989 bouwde Arrow recordbrekende Hypercoasters. De eerste werd gebouwd in Cedar Point en kreeg de naam Magnum XL 200.

 

 

Later openden nog hogere en snellere achtbanen als The Big One in Blackpool Pleasure Beach en Desperado aan het Buffalo Grill en Casino in Las Vegas.

 

 

 

Arrow bouwde ook de eerste, moderne, hangende achtbaan, deze opende in Kings Island als The Bat. Het bedrijf stond nadien ook in voor Vampire in Chessington World Of Adventures en Vortex in Canada’s Wonderland.

 

 

Faillissementen en erkenning:

In 1971 verkocht men de Arrow Development afdeling aan Rio Grande Industries, een groep die plannen had om pretparken te bouwen. Diezelfde groep verkocht de afdeling dan weer in 1981 aan de Duitse machinebouwer Huss Machinefabriek. Die samensmelting vormde het toenmalige Arrow Huss bedrijf.

Dana Morgan, de zoon van Ed Morgan werd directeur en Ron Toomer werd vicepresident en manager van de Engineering afdeling. Later verliet Dana het bedrijf en richt Morgan Manufacturing op in 1983. Ook al bleef de verkoop van Arrow achtbanen goed lopen, Arrow Huss had het financieel niet makkelijk, deels door een grote investering in Darien Lake in New York. Arrow Huss ging in 1985 failliet, 13 van de bestuursleden onderhandelden over een overname. De overname werd door de rechtbank aanvaard en Arrow Dynamics ontstond. Ron Toomer bleef directeur tot 1993 en lid van de bestuursraad tot 1995. Hij bleef tot aan zijn pensioen in 1998, raadgevend directeur.

Eind jaren 1990 daalden de inkomsten van Arrow Dynamics aanzienlijk. Ondanks dat het bedrijf investeerde in de ontwikkelingen van nieuwere technieken, kon het bedrijf moeilijk de concurrentie het hoofd bieden. Andere bouwers als B&M en Intamin begonnen de industrie te domineren. Arrow ging een partnerschap aan met Vekoma, zo werd Vekoma de Europese distributeur en men leerde de buisvormige track bouwen in Nederland.

De kosten voor het fabriceren en ontwerpen werden hoger en de concurrentie was moordend. Opnieuw stevende Arrow Dynamics af op een faillissement. Arrow had toen net X geïntroduceerd in Six Flags Magic Mountain. Dit is een 4D-coaster ontworpen door Alan Schilke. X opened onder grote persbelangstelling en werd positief onthaald. Maar, door meerdere technische problemen moest de baan in het eerste jaar lange tijd sluiten voor herstellingen.

 

 

In 2001 vroeg het bedrijf opnieuw het faillissement aan, eind oktober 2002 werd het bedrijf uiteindelijk verkocht aan S&S Worldwide, op die manier werd S&S Arrow gevormd. In 2012 werd S&S dan weer voor 77% overgenomen door Sansei Yusoki Co uit Japan, waardoor het bedrijf nu door het leven gaat als S&S Sansei.

 

 

Bronnen: Wikipedia, Coasterforce, RCDB