Jardin d’Acclimatation biedt opnieuw tijdelijk extra achtbaan aan

Het Franse pretpark Jardin d’Acclimatation heeft speciaal voor haar winteropening de tijdelijke achtbaan van vorig jaar heropend. Deze kreeg de naam Noël Express en is van het type Big Apple. Wie deze credit in de wacht wil slepen zal wel snel een bezoekje moeten inplannen want kort na de kerstvakantie zal deze alweer verdwijnen.

 

Credithunters kunnen deze winter in Jardin d’Acclimatation Noël Express op hun teller zetten. Het park heeft deze achtbaan namelijk speciaal voor haar winterevenement opgesteld dat van start ging op 18 november 2023. Wie de baan op zijn lijstje wil toevoegen kan dit nog tot 7 januari 2024 want daarna verdwijnt de nieuwigheid alweer.

Ook vorige winter pakte Jardin d’Acclimatation uit met deze achtbaan. Dat was toen de eerste keer en toen was niet geweten dat de nieuwigheid dit jaar zou terugkomen. Noël Express werd gebouwd door de Turkse fabrikant Kılıç Lunapark en is een achtbaan van het model Brucomela met de Big Apple / Wacky Worm lay-out.

 

Big Apple:

Opvallend is dat Jardin d’Acclimatation op 19 juni 2023 met Fils du Dragon een permanente nieuwe achtbaan opende. Deze is eveneens gebouwd door Kılıç Lunapark en heeft eveneens de Big Apple / Wacky Worm lay-out. Toch zijn deze niet helemaal hetzelfde aangezien Fils du Dragon van het model Dragon is.

Concreet wil dit zeggen dat de liftheuvel diagonaal gaat in plaats van evenwijdig met het station zoals bijna alle andere Big Apple coasters in de wereld. Dit heeft als gevolg dat de eerste bocht na de liftheuvel tegen de wijzers van de klok ingaat. Hierna volgt – in plaats van het erg trage en saaie bultjes stukje – meteen al de drop die deze keer niet onderdaan de volgende bocht eindigt maar wel hoog bovenaan de een bocht, waardoor de drop in volle snelheid genomen kan worden en niet extreem hard moet worden afgeremd. Dit maakt de standaard Big Apple die normaal erg saai is, vele male interessanter terwijl ze ongeveer evenveel plaats in beslag nemen. Het verschil is duidelijk te zien op beide video’s.

 

 

Bron: Coaster-Count, Jardin d’Acclimatation

Foto: TPF