De 8 rollercoasters van Six Flags Qiddiya voorgesteld op IAAPA-expo in Orlando

Op de IAAPA-expo in Orlando, de belangrijkste pretparkbeurs ter wereld, zijn alle 8 rollercoasters onthult van het gloednieuwe pretpark Six Flags Qiddiya. Dit wordt het eerste Six Flags pretpark in Azië en komt te liggen nabij de Saudische hoofdstad Riyadh.

 

Saudi Vision 2030:

Six Flags Qiddiya kadert in het megaproject Saudi Vision 2030 dat werd voorgesteld op 25 april 2016 door de kroonprins van Saudi-Arabië Mohammed bin Salman. Saudi Vision 2030 is een groot project om de afhankelijkheid van olie voor Saudi-Arabië te verminderen tegen 2030. Hiervoor wil het land haar economie meer diversifiëren door onder meer te investeren in ziekenzorg, onderwijs, infrastructuur, vrijetijd en toerisme. Om de nodige voorzieningen te verwezenlijken is het land in een biljoenen bouwwerf veranderd. Eén van deze vele projecten is Six Flags Qiddiya, een gloednieuw pretpark en waterpark dat verschillende recordbrekende en spectaculaire attracties zal bevatten. In de loop van 2024 zal bekendgemaakt worden wanneer Six Flags Qiddiya gepland wordt te openen.

 

Rollercoasters:

Op de IAAPA-expo in Orlando werden de 8 rollercoasters die Six Flags Qiddiya zal bevatten voorgesteld. Hier zitten een paar serieuze kleppers bij. Deze zullen door in totaal 5 verschillende Europese fabrikanten geleverd worden.

 

Twilight Express:

De fabrikant die de meeste achtbanen mag leveren is het Nederlandse Vekoma. Zij zullen drie achtbanen bouwen, eentje voor elke doelgroep. De kleinste wordt Twilight Express, een Junior Coaster met een custom lay-out. Deze zal een snelheid gaan behalen van 40 km/u en wordt 12,5 meter hoog. De trein zal over een parcours razen van 350 meter lang.

 

Adrena-Line:

Adrena-Line wordt de tweede achtbaan die Vekoma zal bouwen. Dit wordt een Suspended Family Coaster met een custom lay-out. De rollercoaster wordt 20 meter hoog en zal een snelheid behalen van 72 km/u. Het parcours zal 494 meter lang worden. Bij deze achtbaan zullen de treintjes onderaan de track hangen en zullen de bakjes uitzwenken in de bochten.

 

Iron Rattler:

De grootste achtbaan die Vekoma zal bouwen is Iron Rattler. Dit wordt de grootste Tilt Coaster ter wereld en zal eveneens een custom lay-out krijgen. De Iron Rattler wordt 63,4 meter hoog en op het parcours zal een snelheid bereikt worden van 118 km/u. Het parcours van 1240 meter lang zal naast het spectaculaire Tilt-element ook 5 inversies bevatten. Dit worden 2 Zero-G Rolls, een Stall Loop, een Barrel Roll Downdrop en een normale Barrel Roll. De bouwwerken van deze achtbaan gingen reeds van start.

 

Spitfire:

De Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides met hoofdzetel in Liechtenstein zal 2 rollercoasters bouwen. Spitfire wordt een LSM Launch Coaster met een custom lay-out. Via 3 verschillende lanceringen zal er een snelheid van 127 km/u bereikt worden. Het parcours wordt maar liefst 73 meter hoog en zal met een Top Hat Inside 1 inversie bevatten. Opvallend is dat het parcours slechts 582 meter lang wordt.

 

Falcons Flight:

Falcons Flight is de reeds meest gekende achtbaan van dit project. De rollercoaster wordt namelijk de snelste, hoogste en langste achtbaan in de wereld. Ondertussen werden ook de exacte statistieken vrijgegeven. Intamin zal met Falcons Flight de eerste Exa Coaster bouwen in de wereld en deze wordt rondduit indrukwekkend. Een Exa Coaster is een achtbaan die hoger is dan 600 voet, omgerekend zo’n 182,88 meter.

Het snelheidsrecord dat in 2010 werd gevestigd door Formula Rossa in Ferrari World Abu Dhabi zal verbroken worden. Formula Rossa bereikt een snelheid van 240 km/u, Falcons Flight zal een snelheid behalen van 250 km/u. Deze snelheid zal bereikt worden tijdens de afdaling door een LSM-lancering. In totaal zal de achtbaan 3 verschillende lanceringen bevatten.

Het hoogterecord dat in 2005 werd gevestigd door Kingda Ka in Six Flags Great Adventure zal verpulverd worden. Kingda Ka is 139 meter hoog en bevat een drop van 127,4 meter. Falcons Flight krijgt een duizelingwekkende hoogte van maar liefst 195 meter hoog, dit is nog eens 10 meter hoger dan we eerst dachten en 56 meter hoger dan het hoger dan het huidige record. De drop wordt maar liefst 158,2 meter diep.

Het lengterecord dat al standhoudt sinds 2000 is in handen van Steel Dragon 2000 in Nagashima Spa Land. Steel Dragon 2000 heeft een lengte van 2479 meter, Falcons Flight zal dit record wegblazen met haar onvoorstelbaar lang parcours van maar liefst 4250 meter. Dit is nog langer dan eerst werd gecommuniceerd.

 

Ook de bouwwerken van deze achtbaan gingen reeds van start. Op de IAAPA-expo in Orlando werd eveneens de trein die je kan zien in onderstaande video. Verder zal de achtbaan een dubbel station krijgen om de capaciteit te verhogen. Verder zal de achtbaan kunnen rijden met maar liefst 6 treinen. Ook opvallend is dat het voorste karretje een windschild zal bevatten, waardoor er geen veiligheidsbrillen gedragen zullen moeten worden. Sinds 2017/2018 werd gestart met het bedenken van deze spectaculaire rollercoaster en hoe dit praktisch gerealiseerd zou kunnen worden.

 

Colossus:

Colossus wordt de grootste houten achtbaan van het Midden-Oosten. Deze zal gebouwd worden door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International en zal een snelheid behalen van 80 km/u. De houten achtbaan wordt 29 meter hoog en zal een drop bevatten van 27 meter diep. De houten track van 862 meter lang zal een stalen draagconstructie krijgen.

 

Saw Mill Falls:

Ook de Duitse fabrikant Mack Rides zal een achtbaan bouwen. Dit wordt Saw Mill Falls, een Water Coaster met een custom lay-out. Deze wordt 22,5 meter hoog en zal een snelheid behalen van 74 km/u. Het parcours wordt 785 meter, dit zal zowel over achtbaantrack als over het water verlopen.

 

Sea Stallion:

De Duitse fabrikant Maurer Rides zal een Spike Coaster bouwen met een custom lay-out. De achtbaan krijgt de naam Sea Stallion en wordt 500 meter lang. De hoogte wordt 10 meter en bezoekers zullen zelf de snelheid kunnen behalen die maximaal 60 km/u bedraagt.

 

Bron: rcdb