Eerste track geplaatst van snelste, hoogste en langste achtbaan ter wereld

Er heeft een nieuwe historische gebeurtenis plaatsgevonden voor de rollercoaster industrie in Riyadh, de hoofdstad van Saudi-Arabië. Daar werd de eerste track geplaatst van de toekomstige snelste, hoogste en langste rollercoaster ter wereld. Deze zal openen in het gloednieuwe pretpark Six Flags Qiddiya, het eerste Six Flags pretpark in Azië.

 

Saudi Vision 2030:

Het begin van deze historische gebeurtenis gaat terug tot 25 april 2016 toen kroonprins van Saudi-Arabië, Mohammed bin Salman, Saudi Vision 2030 voorstelde. Saudi Vision 2030 is een groot project om de afhankelijkheid van olie voor Saudi-Arabië te verminderen tegen 2030. Hiervoor wil het land haar economie meer diversifiëren door onder meer te investeren in ziekenzorg, onderwijs, infrastructuur, vrijetijd en toerisme. Om de nodige voorzieningen te verwezenlijken is het land in een biljoenen bouwwerf veranderd.

 

Six Flags Qiddiya:

Eén van deze vele projecten is Six Flags Qiddiya, een gloednieuw pretpark en waterpark dat verschillende recordbrekende en spectaculaire attracties zal bevatten. Six Flags Qiddiya wordt het eerste Six Flags pretpark in Azië. Het project werd op 28 juni 2016 voor het eerst aangekondigd. In 2019 werd bekendgemaakt dat het pretpark met Falcon’s Flight de snelste, hoogste en langste rollercoaster ter wereld zou bouwen.

Op 12 december 2021 werd een eerste mijlpaal bereikt, want toen werd gestart met de bouwwerkzaamheden van Six Flags Qiddiya. Ondertussen werd een nieuwe mijlpaal bereikt, want de eerste trackdelen van deze recordbrekende achtbaan werden geïnstalleerd. Dit is te zien op foto’s die gedeeld werden door de gebruiker Michael op Themeparx.com.

Records:

Falcon’s Flight wordt een gelanceerde achtbaan gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Het parcours start in Six Flags Qiddiya, maar gaat dan de zeer hoge Tuwaiq Mountain berg op die naast het park gelegen is. Van daaruit zal een duikvlucht naar beneden genomen worden terug richting het park.

Falcon’s Flight krijgt indrukwekkende statistieken. Zo zal de achtbaan een snelheid bereiken van 250 km/u. Het hoogste punt zal zich boven op de berg bevinden en wordt maar liefst 185 meter hoog. Daarna volgt er een pre-drop gevolgd door een heuvel van 162 meter hoog. De totale lengte van het parcours wordt ongeveer 4 kilometer lang.

 

Historische records:

De tijd waarin de records van de snelste, hoogste en langste achtbaan ter wereld elke paar jaar verbroken werden, is ondertussen al lang verleden tijd. Het huidige snelheidsrecord van 240 km/u werd gevestigd in 2010 met de opening van Formula Rossa in Ferrari World Abu Dhabi. Het hoogterecord van 139 meter werd gevestigd in 2005 met de opening van Kingda Ka in Six Flags Great Adventure. Voor het huidige lengterecord van 2479 meter moeten we zelfs al terug naar 2000 met de opening van Steel Dragon 2000 in Nagashima Spa Land. Dat deze records allemaal verbroken zullen worden, is dus meer dan historisch te noemen.

 

Bron: Six Flags Qiddiya

Foto’s: Themeparx.com