Six Flags Qiddiya begonnen aan de bouw van record brekende Tilt Coaster

Er wordt momenteel volop gebouwd aan Six Flags Qiddiya, een volledig nieuw pretpark in Saudi-Arabië. Dit park zal in haar aanbod enkele knallers van achtbanen krijgen. Met Falcon’s Flight wordt de snelste, hoogste en langste achtbaan ter wereld gebouwd. Iron Rattler wordt dan weer een Vekoma Tilt Coaster, die de grootste in haar soort moet worden. Ondertussen zijn nu ook de bouwwerkzaamheden van de Tilt Coaster van start gegaan.

 

Saudi Vision 2030:

Het begin van deze historische gebeurtenis gaat terug tot 25 april 2016 toen kroonprins van Saudi-Arabië, Mohammed bin Salman, Saudi Vision 2030 voorstelde. Saudi Vision 2030 is een groot project om de afhankelijkheid van olie voor Saudi-Arabië te verminderen tegen 2030. Hiervoor wil het land haar economie meer diversifiëren door onder meer te investeren in ziekenzorg, onderwijs, infrastructuur, vrijetijd en toerisme. Om de nodige voorzieningen te verwezenlijken is het land in een biljoenen bouwwerf veranderd.

 

Six Flags Qiddiya:

Eén van deze vele projecten is Six Flags Qiddiya, een gloednieuw pretpark en waterpark dat verschillende recordbrekende en spectaculaire attracties zal bevatten. Six Flags Qiddiya wordt het eerste Six Flags pretpark in Azië. Het project werd op 28 juni 2016 voor het eerst aangekondigd. In 2019 werd bekendgemaakt dat het pretpark met Falcon’s Flight de snelste, hoogste en langste rollercoaster ter wereld zou bouwen. Later werd ook bekendgemaakt dat er tal van andere recordbrekende attracties komen zoals Iron Rattler, de grootste Tilt Coaster ter wereld.

 

Record brekende attracties van wereldniveau:

Een achtbaan van formaat wordt Falcon’s Flight. Falcon’s Flight wordt een gelanceerde achtbaan gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Het parcours start in Six Flags Qiddiya, maar gaat dan de zeer hoge Tuwaiq Mountain berg op die naast het park gelegen is. Van daaruit zal een duikvlucht naar beneden genomen worden terug richting het park.

Falcon’s Flight krijgt indrukwekkende statistieken. Zo zal de achtbaan een snelheid bereiken van 250 km/u. Het hoogste punt zal zich boven op de berg bevinden en wordt maar liefst 185 meter hoog. Daarna volgt er een pre-drop gevolgd door een heuvel van 162 meter hoog. De totale lengte van het parcours wordt ongeveer 4 kilometer lang.

 

Een andere attractie van formaat wordt Iron Rattler. Dit is een Vekoma Tilt Coaster, die meteen de grootste in haar soort moet worden. Kenmerkend aan dit type achtbaan is het spectaculaire Tilt element die de first drop inleidt. Hierbij tilt een stuk track 90° waarna de achtbaantrein loodrecht naar beneden stort. Bij Iron Rattler zal die zelfs de grond in verdwijnen. Daarna volgt een interessante lay-out met 5 inversies.

Deze achtbaan wordt maar liefst 60 meter hoog waarmee het de hoogste Tilt Coaster in de wereld wordt. Iron Rattler zal ook de eerste Double Zero-G Roll bevatten. De exacte snelheid werd nog niet bekendgemaakt.

 

Naast Falcon’s Flight ‘s werelds snelste, hoogste en langste rollercoaster en Iron Rattler de grootste Tilt Coaster ter wereld, komen er nog verschillende andere recordbrekende attracties. Zo heb je Sirocco Tower, de grootste vrijstaande shot en drop toren ter wereld. Gyrospin zal de bezoekers ontvangen als de grootste schommelattractie ter wereld. Spitfire wordt ’s werelds hoogste inverted top hat coaster.

 

Bouwwerkzaamheden:

Op 12 december 2021 werd een eerste mijlpaal bereikt, want toen werd gestart met de bouwwerkzaamheden van Six Flags Qiddiya. Op 13 april 2023 werd een nieuwe mijlpaal bereikt, want de eerste trackdelen van de recordbrekende achtbaan Falcon’s Flight werden geïnstalleerd.

De afgelopen maanden kwamen bij mondjesmaat nieuwe foto’s naar buiten van deze bouwwerken. Hierop was te zien dat al grote delen van de track geplaatst werden zoals een zeer grote heuvel en een lange uitgestrekte lus. Deze zomer werden ook heel wat bouwkranen waargenomen op de top van de Tuwaiq Mountain waar het hoogste punt van de achtbaan komt te liggen. Ondanks dat er al grote delen van de track rechtstaan, is er nog veel werk aan de winkel om de in totaal 4 kilometer aan track op te bouwen.

Maar ondertussen zijn ook de werkzaamheden voor Iron Rattler van start gegaan. Dit is te zien op nieuwe bouwfoto’s die naar buiten kwamen. De first drop is volop in aanbouw, dit is het gedeelte waar het Tilt element komt.

De themagebieden:

  • City of Thrills. Dit gebied zal focussen op het Saudi-Arabië van de toekomst. Hier zal onder andere Falcon’s Flight te vinden zijn.
  • Discovery Springs zal een gebied zijn waar water centraal staat. Watervallen, aquaducten, geisers en nog veel meer zullen de bezoekers doen wegdromen. Een oase zal je het gevoel geven te midden het regenwoud te staan, en dit te midden de woestijn!
  • Steam Town zal, zoals de naam het zegt een gebied zijn in Steampunk thema. Hier zal onder andere de Iron Rattler te vinden zijn.
  • Twilight gardens zal een dromerig gebied worden met kleurrijke bloemen en leuke figuurtjes, die de kleinsten onder ons de tijd van hun leven zullen bezorgen. Hier zal onder andere een familie achtbaan en een interactieve darkride te vinden zijn.
  • Valley of Fortune neemt de bezoeker mee naar het Saudi-Arabië van lang geleden. Tussen ruïnes zal je je een echte ontdekkingsreiziger voelen. Hier zal onder andere Spitfire staan, een triple launch coaster die zijn bezoekers met een rotvaart de hoogte in stuwt, om daarna weer naar beneden te razen.
  • Grand Exposition zal dan weer te vergelijken zijn met een Wereld Expo met verschillende paviljoenen. Hier zal je de Gyrospin terugvinden, maar ook Colossus, een hybride houten coaster van liefst 800 meter lang.

 

 

Foto’s: ThemeparkX & Coaster Hub