Nederland krijgt voor het eerst in meer dan 10 jaar geen nieuwe grote attractie

Het blijft opvallend stil in Nederland omtrent nieuwe attracties in 2021, terwijl er in België wordt uitgepakt met twee grote rollercoasters. Ook in Duitsland verheugt men zich op enkele nieuwigheden. De Nederlandse pretparkfans moeten het stellen met enkel nieuwe treinen op bestaande achtbanen.

 

Rond deze tijd van het jaar is het normaal gezien altijd al duidelijk welke grote nieuwe projecten we kunnen verwachten in Nederland. Elk jaar openen er wel meerdere nieuwe achtbanen en enkele andere leuke attracties, maar de pretparken in Nederland lijken door de coronacrisis het hardst op de rem te gaan staan.

 

Grote projecten in buurlanden:

België krijgt nochtans twee grote nieuwe achtbanen, een nieuw pretpark en gloednieuwe waterparken. Het gaat om Kondaa in Walibi Belgium, de grootste Mega Coaster van de Benelux, de Europese primeur met de Extreme Spinning Coaster in Plopsaland De Panne, het nieuwe Plopsa-pretpark Plopsa Station Antwerp, het nieuwe waterpark Plopsaqua Hannuit-Landen en het waterpark Sport Oase Grote Schijn met looping glijbaan. Ook in Duitsland zijn er nieuwe projecten zoals een uitbreiding van Wickieland in Holiday Park en een gloednieuwe indoorcoaster/darkride in Movie Park Germany.

 

Voor het eerst in 12 jaar geen nieuwe achtbaan of grote attractie:

Normaal openen er in Nederland elk jaar wel verschillende grote nieuwe attracties en achtbanen, maar het is compleet stil voor 2021. Ook daarna is er nog geen enkel bevestigd project waarvoor de bouwvergunning is goedgekeurd.

In 2020 opende nog de dubbele achtbaan Max & Moritz in de Efteling, ook Goldmine Express stond dit jaar in De Waarbeek en er opende een Butterfly in het Sybrandy’s Speel- en Natuurpark. In 2019 werden achtbaanfanaten verwend met Untamed in Walibi Holland, maar er openden ook nog kleinere achtbanen met Panky’s Adventure in Speelparadijs Pannenkoekenhuis Voorst, Krummel in De Valkenier en Drakenbaan in Speelpark Oud Valkeveen.

Ook in 2018 konden fans niet klagen met de opening van Fēnix in Toverland en de kleinere achtbanen Spinning Coaster in Kinderstad Heerlen, Dolle Pier in DippieDoe Attractiepark en de dubbele achtbaan Tweestryd in Wildlands Adventure Zoo Emmen. Ook 2017 was een mooi jaar met Gold Rush in Attractiepark Slagharen, London City Coaster in Verkeers- en Attractiepark Duinen Zathe, de Vliegende Schatkist in De Valkenier, de darkride Symbolica in de Efteling en virtuele beleving NeuroGen in Walibi Holland.

2016 bracht dan weer Lost Gravity in Walibi Holland, maar ook de thrillride Wild Wings in Duinrell. In 2015 opende Baron 1898 in de Efteling. Kortom, we moeten al erg ver terug gaan om nog een jaar te vinden waarin er geen nieuwe achtbaan of andere grote attractie opende in Nederland. Dit was 2008 om precies te zijn, het jaar na de opening van Troy in Toverland, Formule X in Drievliet Family Park en de Vliegende Hollander in Efteling.

 

Nieuwe treinen:

Waar Nederlanders in 2021 wel naar kunnen uitkijken is de komst van nieuwe treinen voor twee bestaande achtbanen. Het gaat over moderne en comfortabele treinen op de hangende achtbaan Condor in Walibi Holland, wat overigens een zeer goede keuze is van het park, want daarmee zal een ritje op de achtbaan opnieuw aangenaam worden. De andere nieuwe treinen zijn voor de oude Tornado uit Avonturenpark Hellendoorn. De nieuwe treinen zullen uitgerust worden met comfortabele heupbeugels. De achtbaan krijgt overigens een nieuw thema en een nieuwe naam, namelijk Balagos – Flying Flame.

 

Foto:  pixabay