Pretparkgroepen: SeaWorld Parks & Entertainment

In deze reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. In het zesde artikel in deze reeks bespreken we de Amerikaanse pretparkgroep SeaWorld Parks & Entertainment die heel wat bekende pretparken uitbaten in Amerika.

 

Wie is SeaWorld Parks & Entertainment?

SeaWorld Parks & Entertainment is een Amerikaanse pretparkgroep die pretparken, waterparken en zeedierenparken uitbaat in de Verenigde Staten van Amerika. De groep had een kort avontuur in Europa en zal in 2022 haar eerste park openen in het Midden-Oosten. SeaWorld Parks & Entertainment bezit heel wat merken zoals SeaWorld, Busch Gardens, Aquatica en Sesame Place. De meeste van haar pretparken bouwde de groep zelf.

Het bedrijf werd opgericht in 1959 als de Busch Entertainment Corporation door de Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch en heeft zijn oorsprong dus bij het brouwen van bier. De eerste parken van de groep, de Busch Gardens parken, werden vernoemd naar de persoonlijke tuinen van Adolphus Busch, medeoprichter van de brouwerij Anheuser-Busch.

In 2008 wordt Anheuser-Busch overgenomen door de Braziliaanse-Belgische bierbrouwer InBev dat haar naam veranderd naar AB InBev. Bij de overname wordt meteen verwacht dat InBev de Busch Entertainment Corporation zou verkopen om zich te richting op de corebusiness en het bedrijf weer winstgevend te maken. In 2009 wordt de Busch Entertainment Corporation verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone Group en krijgt het pas haar huidige naam SeaWorld Parks & Entertainment.

Op vlak van bezoekersaantallen is SeaWorld Parks & Entertainment op dit moment de 9ste grootste pretparkgroep ter wereld. Het bedrijf mocht 22,5 miljoen bezoekers ontvangen in al haar parken in 2018. Daarmee is het de 5de grootste pretparkgroep van Amerika. In dit artikel gaan we het hebben over de pretparken en waterparken die de groep bezat in de loop der jaren.

 

Huidige portefeuille:

Pretparken: Busch Gardens Williamsburg, Busch Gardens Tampa, Sesame Place Langhorne en Sesame Place San Diego (in opbouw).

Maritieme parken: Discovery Cove, SeaWorld Orlando, SeaWorld San Antonio, SeaWorld San Diego en SeaWorld Abu Dhabi (in opbouw).

Waterparken: Aquatica Orlando, Aquatica San Antonio, Aquatica San Diego (wordt gesloten), Adventure Island en Water Country USA.

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

1959: De Busch Entertainment Corporation wordt opgericht bij de opening van het allereerste pretpark Busch Gardens Tampa in 1959. Het park wordt geopend onder de naam Busch Gardens – The Dark Continent en krijgt later ook nog de naam Busch Gardens Africa. Het is een van de grootste dierentuinen van Amerika met een oppervlakte van 136 hectaren en bezit meer dan 2700 dieren. Naast de dieren zijn er eveneens verschillende spectaculaire attracties en rollercoasters te vinden. Het hele park staat in teken van Afrika.

1964: Busch Gardens California wordt opgericht op de voormalige locatie van de persoonlijke tuinen van Adolphus Busch, medeoprichter van de brouwerij Anheuser-Busch. Het was een kleinschalig park dat niet te vergelijken is met de huidige Busch Gardens Parken.

1971: Busch Gardens Houston wordt opgericht. Een kleinschalig park dat slechts 3 jaar bestond.

1973: Busch Gardens Houston wordt alweer gesloten.

1975: Busch Gardens Williamsburg wordt opgericht in 1975. Het opent onder de naam Busch Gardens: The Old Country en krijgt later ook nog de naam Busch Gardens Europe. Het is een pretpark dat in het teken staat van Europa.

1979: Het kleinschalige Busch Gardens California wordt gesloten.

1980: Dit jaar opent het eerste waterpark van de groep met Adventure Island. Dit waterpark wordt gebouwd aan de overkant van de straat bij Busch Gardens Tampa. Daarnaast wordt ook Sesame Place in Langhorne geopend. Het is een samenwerking met de Sesame Workshop die de eigenaar is van Sesame Street. In 1987 krijgt de Busch Entertainment Corporation het park volledig in handen.

1982: Een tweede Sesame Place wordt geopend in Irving.

1984: Het Sesame Place in Irving sluit alweer de deuren.

1989: Een erg belangrijk jaar voor de Busch Entertainment Corporation. De groep koopt SeaWorld over en krijgt daarmee 6 parken in handen. Het zijn de 4 SeaWorld parken zelf met SeaWorld San Diego (geopend in 1964), SeaWorld Ohio (geopend in 1970), SeaWorld Orlando (geopend in 1973) en SeaWorld San Antonio (geopend in 1988). Maar ook de parken Cypress Gardens en Boardwalk and Baseball zitten mee in de deal. Busch was niet geïnteresseerd in Boardwalk and Baseball en sloot het park onmiddellijk. Ook het waterpark Wet ’n Wild Orlando dat door de SeaWorld eigenaar George Millay werd opgericht in 1977 komt mee in hun handen.

1992: Met de overnamen van Water Country USA dat opgericht werd in 1984 komt er een tweede waterpark bij voor de groep.

1995: Busch Entertainment Corporation begint voor het eerst aan een niet Amerikaans avontuur en bouwt in een samenwerking met The Tussauds Group (40,01 %), La Caixa (33,19 %), Anheuser-Busch (19,9 %) en FECSA (6,7 %) het Europese pretpark Port Aventura in Spanje. Daarnaast besluit Busch Entertainment Corporation om Cypress Gardens te verkopen aan de managers van het park die het park blijven beheren tot 2003. Daarna wordt het park eigendom van een aantal investeerders maar sluit het de deuren in 2009. In 2011 wordt het park overgekocht door Merlin Entertainments en heropend het als Legoland Florida.

1998: In 1998 besluiten The Tussauds Group en Busch Entertainment Corporation hun aandelen in Port Aventura te verkopen aan Universal Parks & Resorts die het park in 1999 omvormt tot Universal’s Port Aventura. In 2004 verkoopt Universal het park aan La Caixa die het park weer omvormen tot PortAventura, zonder spatie in de naam voor merknaam rechten te omzeilen. De Universal naam verdwijnt ook definitief. Verder wordt dit jaar ook het waterpark Wet ’n Wild Orlando verkocht aan Universal Parks & Resorts.

2000: Dit jaar wordt het zeedierenpark Discovery Cove gebouwd bij SeaWorld Orlando. Daarnaast wordt ook SeaWorld Ohio verkocht aan de Amerikaanse pretparkgroep Six Flags die het samenvoegt bij Six Flags Ohio en beide parken samen vormen vanaf dan Six Flags World Of Adventures.

2008: Het eerste waterpark van het nieuwe merk Aquatica wordt gebouwd. Het gaat om Aquatica Orlando, dat geopend wordt vlak naast SeaWorld Orlando en Discovery Cove.

2012: Het tweede waterpark van de Aquatica groep wordt geopend met Aquatica San Antonio nabij SeaWorld San Antionio.

2013: Ook het oudste SeaWorld park krijgt een waterpark met Aquatica San Diego.

2020: Eind 2020 wordt Aquatica San Diego alweer gesloten. Dit om plaats te maken voor een gloed nieuw Sesame Place pretpark.

2021: Sesame Place San Diego opent de deuren. Het is gebouwd op de plaats van het oude Aquatica San Diego en het tweede Sesame Place park naast het al bestaande park in Philadelphia, Pennsylvania.

2022: Het eerste SeaWorld pretpark buiten Amerika wordt geopend met SeaWorld Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Kenmerken, beleid en investeringen:

Zoals je kon lezen heeft SeaWorld Parks & Entertainment ruime geschiedenis. Het aller eerste park was Busch Gardens Tampa waarna het de groep nog verschillende pretparken en waterparken zelf bouwden. Daarnaast nam het ook een aantal andere parken over. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de groep, het beleid en het investeringsmodel.

 

Oorsprong:

Het bedrijf werd opgericht in 1959 als de Busch Entertainment Corporation door de Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch en heeft zijn oorsprong dus bij het brouwen van bier. De eerste parken van de groep, de Busch Gardens parken, werden vernoemd naar de persoonlijke tuinen van Adolphus Busch, medeoprichter van de brouwerij Anheuser-Busch. In deze parken kon men ook genieten van de Busch bieren en ze uitgebreid proeven.

 

Blackstone Group:

Busch Entertainment Corporation koopt SeaWorld Entertainments over in 1989, maar het is pas in 2009 dat de groep haar huidige naam krijgt met SeaWorld Parks & Entertainment. Dit komt door de overname van de groep in 2008 door de Braziliaanse-Belgische bierbrouwer InBev. InBev verkoopt de pretparken divisie Busch Entertainment Corporation in 2009 aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone Group waardoor de groep haar huidige naam krijgt.

 

Orka’s:

SeaWorld werd bekend met haar zeehonden- en dolfijnenshows, maar het zijn vooral de indrukwekkende orkashows die het bedrijf op wereldkaart zetten. Vandaag de dag zijn deze shows echter controversieel geworden en heeft SeaWorld besloten geen shows meer te geven met de dieren en geen nieuwe orka’s meer aan te kopen.

 

Intensieve investeringen:

Omdat de voornaamste aantrekkingskracht van SeaWorld, de orka’s, controversieel zijn geworden en het bedrijf hier alsmaar meer en meer afstand van neemt, voelt het zich genoodzaakt om te investeren in nieuwe aantrekkingskrachten. Daarom heeft het bedrijf sinds 2015 een indrukwekkend investeringsritme opgelegd bij al haar parken en verschijnt de ene na de andere nieuwe attractie.

Zo opende Busch Gardens Williamsburg in Tempesto in 2015 en InvadR in 2017. Ook in 2020 staat er met Pantheon een nieuwe rollercoaster op de planning. Daarnaast lekte er ook al plannen uit voor alweer een nieuwe achtbaan die vermoedelijk moet openen in 2022.

Ook in Busch Gardens Tampa zijn er heel wat nieuwe investeringen want daar opende Cobra’s Curse in 2016, Tigris in 2019 en opent er in 2020 Iron Gwazi. In SeaWorld Orlando opende Mako in 2016 en Ice Breaker staat op de planning voor 2020. Ook hier zijn al plannen uitgelekt voor alweer een nieuwe attractie.

SeaWorld San Antonio opende dan weer Wave Breaker: The Rescue Coaster in 2017 en staat Texas Stingray in 2020 op de planning. Daarnaast zijn er plannen uitgelekt voor alweer een nieuwe achtbaan. SeaWorld San Diego opende in 2017 Electric Eel, in 2019 Tidal Twister en voor 2020 staat er Emperor op de planning.

Ook in Sesame Place wordt geïnvesteerd, want het park in Pennsylvania kreeg er in 2018 voor het eerst in 20 jaar een nieuwe achtbaan bij. Daarnaast moet in 2021 Sesame Place San Diego openen, het tweede pretpark van het merk.

 

SeaWorld Abu Dhabi:

SeaWorld Parks & Entertainments is momenteel bezig met de bouw van een gloednieuw pretpark in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Het wordt het eerste SeaWorld-park zonder orka’s. Het park komt te liggen op Yas Island waaronder ook Ferrari World Abu Dhabi, Warner Bros. World Abu Dhabi en Yas Waterworld gelegen zijn. De voorziene opening is voor 2022.

 

Sea World Gold Coast Australia:              

Tot slot willen we nog meedelen dat het Australische pretpark Sea World Gold Coast Australia wel de naam draagt van Sea World, maar totaal niets te maken heeft SeaWorld Parks & Entertainments. Dit park werd niet opgericht door de groep en is ook nooit in handen geweest er van of op een of andere manier betrokken geweest.

 

Bronnen: SeaWorld Parks & Entertainment, Wikipedia, rcdb